גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביתנו הוא משרדנו

עבודה מהבית מאפשרת במקרים מסוימים הקטנה של מס ההכנסה

קריירה הייטק סלולר / צילום: thinkstock
קריירה הייטק סלולר / צילום: thinkstock

הצירוף "עבודה מהבית" נשמע כדבר והיפוכו, שהרי רובנו עובדים במשרד, במפעל או בבית עסק, ובבית נחים ועוסקים בעניינים אישיים. השאלה היכן נהנים יותר מעיסוקינו, במשרד או בבית, היא עניין של טעם אישי. אך בעשור האחרון מתברר כי השילוב של 'נוחות' ושל 'עבודה' מוצא את מקומו במקרים רבים והולכים בבית דווקא. הדוגמאות לעבודה מהבית רבות - בין שכל העבודה נעשית מהבית ובין שחלק מהעבודה מבוצעת בבית וחלקה במשרד.

לעתים, האיזון הראוי בין קריירה מקצועית לבין חיי משפחה מוביל להחלטה, כי ניתן לבצע חלק מהעבודה בדירת המגורים (להלן בבית) וחלק מהעבודה במשרד. איזון זה יכול להיות רלבנטי גם לבעלי הכנסות גבוהות וגם לבעלי הכנסות נמוכות יותר.

לעתים שיקולי עלות-תועלת מביאים למסקנה כי תחזוקת משרד אינה כלכלית, ולכן מוטב לבעל משלח-היד לבצע את כל העבודה מהבית.

ולעתים, בגיל פרישה, מחליטים לשמור על פעילות מקצועית בחלק משעות היממה, ולא על בסיס קבוע, כאשר הפתרון הנוח לכך הוא קביעת הבסיס לפעילות בבית.

הפעילות בבית דורשת בדרך-כלל עלויות שאולי לא הובאו בחשבון מראש. סוג או אפיון העסק או הפעילות המבוצעים בבית עשויים לדרוש רישיונות והיתרים, דבר הדורש בחינה של כל מקרה לגופו - כגון, רישיון עסק ו/או היתר לשימוש חורג.

בנוסף, לביצוע פעילות עסקית בבית עלולות להיות השלכות שליליות בתחום מיסוי המקרקעין. כגון, חבות בלתי צפויה במס רכישה, פגיעה בפטור ממס שבח במכירת אותה דירה, והגדלת חבות מס השבח (אם קיימת) במכירת הדירה. הכנה מראש עשויה לצמצם את החשיפה לסיכונים אלה. כמו כן, יש להביא בחשבון עלויות מיסוי מוניציפאליות (ארנונה) שעלולות לגדול במקרה של פעילות עסקית בבית.

מנגד, פעילות עסקית בבית עשויה להוביל גם להפחתת חבות המס הישיר, כמו גם לניכוי מס תשומות בתחום המס העקיף.

להלן מספר סוגיות שיש להביא בחשבון בעת עבודה בבית.

מס הכנסה: דינה של הוצאה 'מעורבת'

העיקרון הבסיסי בשאלת ניכוי ההוצאות מההכנסה החייבת במס קבוע בסעיף 17 לפקודת מס הכנסה. לפי עיקרון זה, ההוצאות המותרות בניכוי הן אלה שיצאו לייצור הכנסתו של הנישום בשנת המס, ולשם כך בלבד. מילים ספורות אלה זכו לדיונים רבים בין נישומים לבין פקידי השומה, כמו גם בפסיקת בתי המשפט. למשל, בשאלה מהי הוצאה 'עסקית' ומהי הוצאה 'פרטית', ובשאלה מה דינה של הוצאה 'מעורבת'.

בית המשפט העליון בפרשת ורד פרי הרחיב את הפרשנות המקובלת בשאלת ניכוי ההוצאות וקבע, בין היתר, כי הדגש אינו על המקום שבו מתבצעת ההוצאה, האם ב'מפעל' או מחוצה לו. הבחנה זו מאבדת מחשיבותה בעידן שבו הגבולות שבין ה"מפעל" ל"בית" היטשטשו.

עוד הבהיר בית המשפט כי כאשר ניתן להפריד הוצאה מעורבת לרכיביה, יש להתיר את החלק המהווה הוצאה לייצור הכנסה בניכוי, אך על הנישום הנטל להוכיח מהו הרכיב המותר בניכוי.

לעתים, החלק המותר בניכוי, או האיסור המוחלט על הניכוי, נקבע מפורשות בחקיקה או בחקיקת-המשנה. למשל, בתקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסוימות).

בפרשת ורד פרי מדובר בשני פסקי דין, של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, ושל הערעור עליו בבית המשפט העליון ב-2009, שבהם הוכרה תביעתה של עו"ד פרי, אם לשני ילדים, להכיר בהוצאותיה להשגחה על ילדיה בעת שהיא עובדת, כהוצאה מותרת בניכוי, בעת חישוב מס ההכנסה שלה. בעקבות פסק דין זה, הגיש משרד האוצר הצעת חוק להשארת המדיניות שנהגה עד אז, שאושרה בכנסת, כך שאין היום הכרה בהוצאות השגחה על ילדים.

לאחר מתן פסק הדין תוקן גם סעיף 32(1) לפקודת מס הכנסה. וכיום קובע הסעיף מפורשות כי לא יותרו בניכוי הוצאות שאינן כרוכות ושלובות בתהליך הפקת ההכנסה, לרבות הוצאות הבית, הוצאות פרטיות, הוצאות אש"ל ועוד.

כלומר, מצד אחד, ניכוי ההוצאה אינו מוגבל לתחומיו הגיאוגרפיים המסורתיים של העסק, וניתן, בתנאים הרלבנטיים, לנכות הוצאות שהוצאו בבית לצורך ייצור הכנסתו של הנישום. מצד שני, 'טשטוש' הגבולות בין הבית לבין מקום העסק, אין משמעו התרה בניכוי של הוצאות פרטיות.

אם וכאשר מדובר בהוצאה מעורבת, על הנישום להביא בחשבון כי הוא זה שיידרש להוכיח מהו החלק המותר בניכוי. לכן, על נישום המתכונן ל'יום פקודה' לתחום באופן הברור ביותר ומראש - פיזית, כלכלית ותכנונית - את אותו חלק בביתו המשמש לעסק.

ההוצאות המשמשות לייצור ההכנסה החייבת במס מהבית הן רבות ומגוונות, ובהתאמה - גם משמעות המס של כל אחת מהן. מובן כי ערכן של הוצאות אלה, על-פי הנסיבות העובדתיות בכל מקרה, עשוי להוביל לדיונים ברשות המסים/אצל פקיד השומה.

הוצאות משמעותיות, ולאורך זמן רב, מתייחסות לעלות "החלק העסקי" בבית, וכל הנלווה אליו. למשל, דרישת הפחת - בגין רכישת או בניית החלק העסקי בבית, בגין הציוד המשרדי והמחשבי הרלבנטי, בגין חלק מעלויות המימון - כהוצאה מותרת בניכוי. גם מי ששכר בית, צפוי לדרוש את ניכוי הוצאת שכירות החלק העסקי.

עלויות תחזוקה שוטפות של החלק העסקי בבית, כגון - הוצאות חשמל, אינטרנט וחלק מהוצאות התקשורת, עשויות אף הן להיות מותרות בניכוי.

מע"מ: ניכוי שיעור יחסי ממס התשומות

עוסק רשאי לנכות מס תשומות בכפוף לתנאים שונים. למשל, הקביעה בסעיף 41 לחוק מע"מ, שלפיה אין לנכות מס על תשומות, אלא אם הן לשימוש בעסקה החייבת במס. כלומר, עוסק שלא יצליח להוכיח כי התשומות שלהן הוא נדרש בביתו שימשו לעסקאות חייבות במס שהפיק, לא יהיה רשאי לנכות את מס התשומות.

בסוגייה זו ניתן לראות קשר מסוים, לא מלא, בין היבטי מס ההכנסה לבין היבטי המע"מ בעבודה מהבית. במס הכנסה מבקשים לראות ולוודא כי ההוצאות (המוכרות לצורכי מס) אכן משמשות לייצור ההכנסה החייבת; במע"מ בוחנים את הקשר בין התשומה לבין העסקאות החייבות במס שהפיק העוסק.

הקשר בין מס הכנסה לבין מע"מ ניתק, אולי באופן בלתי ברור, כאשר מדובר בתשומות הרלבנטיות לבניית או לרכישת החלק העסקי בבית. בעוד שבמס הכנסה ניתן, בתנאים מסוימים, להפחית הוצאות אלה על פני השנים מההכנסה החייבת במס (הוצאה מוכרת), הרי שבמע"מ קיים איסור גורף על ניכוי מס התשומות.

תקנה 15 לתקנות מע"מ קובעת חד-משמעית כי עוסק לא רשאי לנכות מס תשומות על רכישת דירת מגוריו או על בנייתה, כולה או מקצתה, ולא את מס התשומות על השירותים שקיבל לצורך רכישתה או בנייתה, אף אם הדירה משמשת או תשמש גם כמקום עסקו.

פסיקת בתי המשפט המחוזיים קובעת כי הטעם לתקנה 15 (האיסור לנכות מס תשומות) הוא כפול. ראשית, שימוש עסקי בדירת מגורים צפוי להיות זמני. לכן, הכרה בניכוי מס התשומות תפגע בעקרון ההקבלה, משום שהרכישה לא צפויה לשמש כמקור לפעילות העסק במשך שנים רבות.

שנית, קיימים קשיי פיקוח ומעקב אחר פעילות עסקית בתוך הבית. על-פי פסיקה זו, גם רכישת בית המגורים על-ידי יחיד והשכרת חלקו לתאגיד בשליטתו, לא תאפשר את ניכוי מס התשומות, בשל החשש שתכנון זה ישמש מכשיר לעקיפת סייג הניכוי.

תשומות הרלבנטיות לפעילות העסקית במהלך השהות בבית וכוללות רכיב מע"מ, זכו למנגנון ייחודי אשר מאפשר חלוקה יעילה בין המרכיב המותר בניכוי כמס תשומות לבין המרכיב שאינו מותר בניכוי.

תקנה 18 לתקנות מע"מ מחלקת בין מצבים שבהם ניתן להפריד בין התשומות המותרות בניכוי לאלה שאינן מותרות בניכוי לבין מצבים שבהם לא ניתן לבצע הפרדה זו. כאשר ההפרדה אפשרית, יותר בניכוי שיעור יחסי ממס התשומות בהתאם ליחס (כמות) השימוש בתשומות לצורכי העסק יחסית לכלל השימוש בתשומות.

כאשר ההפרדה אינה אפשרית, אם ניתן לקבוע את היחס המדויק שבו שימשה התשומה הרלבנטית לצורכי העסק, על מנהל מע"מ לעשות כן; ובהתאמה - להתיר בניכוי את שיעור מס התשומות.

אם לא ניתן לקבוע את היחס המדויק (ומנהל מע"מ לא קבע אותו), מבחינים בין שתי אלטרנטיבות: אם עיקר השימוש בתשומה הוא לצורכי העסק, ניתן לנכות 2/3 (שני-שלישים) ממס התשומות, אם עיקר השימוש בתשומה הוא לא לצורכי העסק ניתן לנכות רק 1/4 (רבע) ממס התשומות.

כלומר, על אף המנגנון הייחודי למע"מ בתחום התשומות המעורבות, רשאי העוסק להוכיח למנהל מע"מ את החלק המדויק המותר בניכוי.

■ הכותב הוא ממשרד עורכי הדין ד. פוטשבוצקי.

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות מזנקות

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"