גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ורדה אלשיך ייעצה למחזיקי האג"ח של הדואר

נאמן האג"ח והיועצים המשפטיים של הנציגות דנו עם אלשיך בדרכים שבהן כדאי למחזיקי האג"ח לפעול מול המדינה, בעלת השליטה בדואר ■ העימות בין דואר ישראל - שנמצא בסכנת חדלות פירעון - לבין מחזיקי האג"ח עולה מדרגה

ורדה אלשיך / צילום: אלון רון
ורדה אלשיך / צילום: אלון רון

מחזיקי האג"ח של חברת דואר ישראל זכו לאחרונה לייעוץ מהשופטת בדימוס ורדה אלשיך, כחלק מהיערכותם לפנייה לבית המשפט בבקשה כי יכריז על החברה הממשלתית כחדלת פירעון - כך נודע ל"גלובס". ככל הידוע, מדובר על ייעוץ חד-פעמי שניתן לפרקליטים של הנציגות.

לקראת הגשת הבקשה לבית המשפט, נאמן האג"ח של דואר ישראל, דן אבנון מחברת הרמטיק, והיועצים המשפטיים של הנציגות, בראשות עורכי הדין ארנון שגב ואלון קזיוף, התייעצו עם השופטת בדימוס אלשיך לגבי ההליך הראוי שיש לנקוט לשם הגנה על זכויות מחזיקי האג"ח.

היועצים של מחזיקי האג"ח דנו עם אלשיך ביחס לשאלה האם להגיש בקשה לבית המשפט, ואם כן איזה סוג פנייה לנקוט ועל מה להסתמך.

אלשיך - שהכינוי שהודבק לה בשוק בתקופת כהונתה היה "מלכת הפירוקים" - נחשבת למומחית מובילה בענייני פירוקים ומשפטים מהסוג הזה.

מחזיקי האג"ח מצביעים על סוגייה זו ממש בימים אלה, וכשתסתיים ההצבעה, בימים הקרובים, צפויה הנציגות לקבל אישור לפנייה לבית המשפט.

דואר ישראל הנפיקה בתחילת 2010 אג"ח בהיקף של כ-400 מיליון שקל, שהתשלום האחרון בגינן אמור להיות משולם בשנת 2021. יתרת החוב עומדת כיום על כ-310 מיליון שקל.

לפני שבועות ספורים הודיעה חברת הדירוג מידרוג על הורדת דירוג רביעית במספר לאג"ח של החברה, והפעם בשתי דרגות לרמה של Baa2 (המקביל לדירוג BBB). הדירוג ההתחלתי של הדואר היה ברמה גבוהה בהרבה: Aa3 (המקביל ל-AA מינוס).

חברת הדואר מנהלת זה זמן מגעים עם נציגות מחזיקי האג"ח, שכוללת את זיו אופנהיים, מנהל מערך האשראי בהכשרה חברה לביטוח; אלכס סורז'קו, מנהל יחידת האשראי באקסלנס; ניר זוננברג, מנהל מחלקת המחקר במיטב דש; ויואב ערמוני, מנכ"ל גילעד הוותיקה.

לא תוכל לשלם אחרי 2015

בימים האחרונים נראה שהעימות בין דואר ישראל לבין מחזיקי האג"ח עולה מדרגה. בשבוע שעבר התקיימה אסיפת מחזיקי אג"ח של החברה הממשלתית, ובמהלכה הוצגה עבודה כלכלית לפיה החברה תוכל לעמוד בחובותיה רק עד הרבעון הראשון של 2015 ולא מעבר לכך. בעבודה הכלכלית של חברת MNS, היועצת הכלכלית של הנאמן והנציגות בדואר, נטען בשורה התחתונה כי "אין מנוס מלהכריז כיום על אי-סולבנטיות עתידית לחברה".

בסביבת הנציגות מציינים כי הם בדרך למאבק בדואר ישראל, שהנהלתה ובעלת השליטה בה - מדינת ישראל - לא נותנות להם ביטחונות ראויים לשיטתם בנוגע לחוב. "בכוונתנו להוביל תוכנית בהתאם להמלצות ועדת אנדורן להסדרי החוב שהאוצר פרסם לאחרונה, לכפיית הסדר חוב בדואר ישראל", מסביר גורם המקורב לנושא. "אנו רוצים למנות בעל תפקיד לחברה מטעם המחזיקים, בשל חששנו שלדואר ייגמר הכסף ברבעון הראשון של 2015".

באסיפה השתתף גם מנכ"ל דואר ישראל, חיים אלמוזנינו, שלא רואה עין בעין עם MNS ועם נציגות מחזיקי האג"ח ואנשי המקצוע שמלווים אותה.

מדואר ישראל נמסר: "אנו חולקים על המסקנות המופיעות בדוח, וסבורים כי יש סיכוי גבוה לגבש הסכמה על תוכנית הבראה כוללת לחברה".

דואר ישראל שכרה לאחרונה שני עורכי דין בכירים: עו"ד איתן גרינברג ממשרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות'; ועו"ד אמיר ברטוב ממשרד ליפא מאיר ושות'; וזאת בנוסף ליועץ המשפטי החיצוני הקבוע של החברה, עו"ד מני נאמן ממשרד הרצוג פוקס נאמן.

בסביבת מחזיקי האג"ח זעמו על הצעד הזה, ואחד מהם ציין כי "מדובר בחוצפה שאין דוגמתה ובזבוז כספי ציבור". מנציגות מחזיקי נמסר בהקשר זה כי "חבל שחברת הדואר משקיעה משאבים מיותרים במאבק בבעלי האג"ח, במקום להשקיע במו"מ ובהגעה להסכמות עימם, פתרון פשוט בהרבה, שנמצא מעבר לפינה".

מדואר ישראל נמסר כי "מרגע שנודע לנו על כוונת בעלי האג"ח לפנות לבית המשפט, נאלצנו להעסיק משרד עורכי דין נוסף המתמחה בנושא זה. בכל מקרה, אין כפל תשלום, והעבודה מתפצלת בין שני המשרדים. בעניין משרד גרוס - המשרד נותן ייעוץ משפטי לדירקטוריון החברה. בעניין התשלום לעורכי הדין של המחזיקים - החברה פועלת בהתאם לשטר הנאמנות".

דואר ישראל

קבעה את הסטנדרטים בתעשיית הסדרי החוב / רקע

בנובמבר האחרון פרשה השופטת ורדה אלשיך משיפוט, בתום קריירה ארוכה שבמהלכה היא חלשה על מחלקת הפירוקים והכינוסים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, ונודעה כשופטת כלכלית דומיננטית ו"כמלכת הפירוקים". במסגרת זו היא קבעה לא מעט מהסטנדרטים שמלווים כיום את התנהלות הסדרי החוב, והפירוקים של חברות שנקלעו לקשיים.

לאורך שנות עבודתה דנה אלשיך בתיקים בולטים וחשובים בתחום, בהם תיקי הכינוס והפירוק של רשתות, קבוצות וחברות כמו קלאבמרקט, פיקנטי, תבל, טאוור אייר, התעשייה הצבאית (תעש), ברגר קינג, פיצה מטר, אמבלייז של אלי רייפמן, אפריקה ישראל, הבנק למסחר ודלק נדל"ן. אלשיך דנה גם, למשל, בתיק פשיטת-הרגל של השף הידוען, אייל שני.

לאורך שנות כהונתה בבית המשפט ראתה אלשיך כיצד עורכי הדין המופיעים מולה בתיקי כינוס הנכסים והסדרי החוב, כמו גם המפרקים והנאמנים שמונו על-ידה, גורפים לכיסם סכומי כסף גבוהים מאוד. למעשה, כשופטת היא נדרשה לא אחת לאשר את השכר הנדיב של אותם מפרקים וגורמים אחרים שנלוו לתהליכים אלה. אולי לכן, לאחר פרישתה בוחרת אלשיך - שעד כה נהנתה כידוע משכר צנוע בהרבה, של עובדת מדינה - לעסוק בייעוץ משפטי לעורכי הדין המייצגים צד להסדר חוב.

שכר-הטרחה לו זכו מפרקי קלאבמרקט מהווה דוגמה מוכרת לפסיקותיה בהקשר זה. אלשיך אישרה לנאמני הרשת שקרסה, עו"ד שלמה נס ורו"ח גבי טרבלסי, שכר-טרחה של כ-21 מיליון שקל, לאחר שאלה דרשו בתחילה 45 מיליון שקל.

עורך הדין הבכיר יוסי שגב הגדיר בעבר את השפעתה של אלשיך על התחום כך: "לפני השופטת אלשיך, פירוקי החברות היה נושא רדום שעסקו בו אנשים שעבדו לפי הפרוצדורה, יישרו קו עם הנושים ולא נכנסו לפרטים. אלשיך בדקה כל פרט, והיא השופטת הראשונה שעשתה הכול כדי למנוע פירוק של חברות. זו הרוח שהיא הכניסה, וזו המורשת המרכזית שהיא משאירה אחריה".

הקריירה השיפוטית המפוארת של אלשיך הסתיימה באקורד צורם בדמות תלונה שהגיש נגד אלשיך עו"ד רפאל ארגז, בטענה כי היא ערכה שינויים בפרוטוקול דיון שנערך בפניה. בהמשך אלשיך ביטלה את התלונה המשמעתית נגד עו"ד ארגז, ולשכת עורכי הדין ביטלה את כוונתה לדרוש נקיטת הליכים נוספים נגד אלשיך. זאת, זמן קצר לאחר שנשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, הודיע כי על אף ההחלטה של נציב התלונות על שופטים בעניינה של אלשיך, לא יינקטו נגדה כל צעדים משמעתיים.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון