גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתלבטים אם לשלוח את התיכוניסט לאקדמיה? תקראו את זה

הילד יודע לקרוא בגיל שנתיים, פותר משוואות בגיל עשר ומצטט שירה בגיל 13, ואז מגיע הפיתוי המתבקש: האם לשלוח אותו לעשות תואר אקדמי כבר בתיכון? ■ G חזר אל ילדי האוניברסיטה, כמה שנים לאחר שסיימו את התואר, ובדק אם זה היה שווה את זה

ארז שיינר / צילום: איל יצהר
ארז שיינר / צילום: איל יצהר

מעל ראשו של הילד המחונן מרחף איום תמידי לדון אותו לחיים בלימבו - אותו מצב של "לא לכאן ולא לכאן". להיות לא-שייך בחברת הילדים האחרים בבית הספר, או להיות לא-שייך בחברת הסטודנטים, אם יתקדם ללמוד תארים מתקדמים בגיל מוקדם. בהיבט הזה, גילוי כישרונו יוצא הדופן של הילד מעמיס לעתים עול כבד על ההורים, ושאלה הרת גורל: האם לאפשר לו להתפתח במסגרות ה"מקובלות", הקטנות למידותיו האינטלקטואליות, או להלביש אותו ב"חליפה" אקדמית, שעשויה להכביד עליו חברתית ולגזול ממנו את ילדותו.

מבחינת מרבית המשתתפים בכתבה הזו (ראו מסגרות בהמשך), התשובה היא כמעט אחידה: כן, לעשות תואר מוקדם למרות הסיכונים הידועים. אצל משפחת חסון מתל אביב, למשל, הדילמה הזו הייתה מרובעת: ארבעת ילדי המשפחה - אסתר (25), איתמר (22), אפרת (17) ואורית (14) - אובחנו כמחוננים. "הם מצאו זמן לכול - גם לתנועת הנוער, גם לחוגים בקאנטרי, גם לשיר בחבורות זמר, ואיתמר גם מנגן בפסנתר", מספרת יעל, אם המשפחה, כשהיא נשאלת אם הילדות שלהם לא נגזלה מהם.

"צריך לרכוב על כל ההזדמנויות", היא ממשיכה. "מי שמסתכל עליהם אומר חנונים, אבל זה ממש לא מפריע לנו. בכל דבר הם רוצים להצליח. יש להם דרייב פנימי. לא הרגשתי שזה מבטל להם איזו הזדמנות חברתית. היה ואקום מבחינה אינטלקטואלית, שהיה צריך למלא".

- את לא מרגישה שדחפתם אותם לזה?

"זה שלהם. לא למדתי במקומם. את השלישית אפילו ניסינו להניא מזה כי חשבנו שהיא בטח תהיה בכיוון אחר. אבל מאוד עודדנו אותם, ועזרנו להם בלוגיסטיקה. לכל אחד מהם חיכינו בערב מחוץ לשערי האוניברסיטה כדי לקחת אותם הביתה".

- לא קשה להם להסתדר בחברת מבוגרים?

"בסביבה כזו ממש לא מעניין הגיל של הבן אדם, אלא במה הוא יכול להעשיר אותך. הם הגיעו לבגרות במישור אחר. זו הזדמנות פנטסטית לכל ילד שיש לו יכולת. זה לא משבית את השמחה וזה לא משבית את הילדות. לא חוויתי התבגרות קשה אצלי בבית".

לא תמיד צריך למהר

האיתור מתחיל מוקדם, בבחינות המחוננים בכיתות ב'. אלה שאותרו מתחילים מכיתה ג' ללמוד יום לימודים אחד בשבוע במסגרת העשרה מיוחדת; ולאחר מכן ממשיכים בכיתות מופ"ת (תגבור בפיזיקה ובמתמטיקה) ולכיתות מיוחדות בחטיבות הביניים - שמהן המסלול לאוניברסיטה קצר.

המוטיבציה ברורה - קיצור תהליכים וזמן, ניצול תקופת השירות הצבאי לרכישת ניסיון מקצועי, ויציאה לשוק העבודה בגיל צעיר כשכל האפשרויות פתוחות. אבל ישנם חוקרים - כמו ד"ר ענבל שני, פסיכולוגית שעוסקת בחקר מחוננים ומרצה באוניברסיטת חיפה ובטכניון - שחושבים שלא תמיד יש סיבה למהר.

"אסור שזה יבוא ממקום של רווח והפסד", אומרת שני. "אם עושים את זה, צריך ללמוד בשביל העניין, לעסוק בדברים שלא יצא להם ללמוד בחיים הבוגרים. זה גיל מאוד צעיר בשביל להחליט מה תרצה לעשות בחיים".

- איזה מקום יש להורים בהחלטות האלה?

"אני חושבת שמקום רב. הרי ברור שמצדם הילד אותר בשל הפוטנציאל האקדמי, כי כל בחירה שאין בה משום מימוש הפוטנציאל הזה עלולה להיתפס כפחות טובה. אם יש לך 800 בפסיכומטרי לא תלכי ללמוד יהדות או סוציולוגיה, נכון? גם אם זה הכי מעניין אותך, את תבחרי במקצוע יוקרתי ונחשב. מבחינה אקדמית הם יכולים לבחור בכל דבר שירצו, אבל פסיכולוגית, טווח הבחירה שלהם מוגבל למה שייחשב לבעל יוקרה ולמימוש פוטנציאל. לדעתי צריך להקפיד שהילד יחקור מה הוא אוהב ולא מה יהיה 'יעיל' עבורו. השאיפה ליעילות מצמצמת היבטים אחרים של החיים".

דילמת היעילות מקבלת תוקף אחר כשמגיעים גם לשאלת מקומו של הגאון בחברה: האם הוא צריך לרתום את כישוריו כדי לעשות שינוי, או שמותר לו פשוט לעשות לביתו.

השאלה הזו התחדדה בשנים האחרונות עם סיפורים כמו זה של ד"ר קירה רדינסקי בת ה-26 (שאף הופיעה ברשימת ארבעים הצעירים המבטיחים לשנת 2013 של מגזין G). רדינסקי עשתה תואר בטכניון בגיל 15, והמשיכה לעוד שני תארים בתוכנית המצטיינים, וזאת מבלי שפסחה על שירות צבאי כמתכנתת באגף מודיעין. על רגל אחת, הטכנולוגיה שפיתחה מאפשרת חיזוי של תהליכים באמצעות כריית מידע. המערכת הזו סייעה, בין היתר, לצמצם את התפשטות מחלת הכולרה, ובגינה, וכן בגין הישגים נוספים, רדינסקי זכתה להדליק משואה ביום העצמאות האחרון. אבל בסופו של יום, העיסוק של רדינסקי הוא הקמת סטארט-אפ שמסייע לאנשי מכירות לאתר לקוחות פוטנציאליים.

במסגרת פרויקט הצעירים המבטיחים של G, רדינסקי נשאלה איך שיפור מכירות מסייע לשנות את העולם. ועל כך היא השיבה: "שיפור מכירות זה רק חלק קטן ממה שאנחנו עושים. אני מסתכלת על זה בתור דרך לשנות את הכלכלה שלנו. להוסיף לה כלים יותר מדעיים כדי להגיע להחלטות".

אם במקרה של רדינסקי באמת אפשר לראות שילוב של תרומה לקהילה וחשיבה עסקית, הסיפור של הילה פז, ילדת פלא נוספת, בת 24, הוא מובהק פחות: פז, שסיימה תיכון בגיל 15 והשלימה תואר ראשון בגיל 17, הקימה את הסטארט-אפ אלגומייזר, שעוסק באלגוריתמים של שיווק מקוון. לאחרונה התגלע סכסוך בין פז, המכהנת כסמנכ"לית הטכנולוגיה בחברה, ובין המנכ"ל נועם בנד, והיא דרשה לפטרו, אך לא קיבלה גיבוי מהדירקטוריון. החברה אף הגישה תביעה "צבעונית" במיוחד נגד פז בבית הדין לעבודה בתל אביב, על הפרת חוזה העסקתה וביצוע מעשים הפוגעים בחברה.

ארז שיינר, שלמד עם פז באותה תוכנית אקדמית למחוננים ומשתתף בכתבה זו, עובד באלגומייזר כאלגוריתמאי. "כעובד חברה אני מנוע מלהתייחס", הוא אומר. "אני מצטער על המצב שנוצר, ואני מקווה שכולם יצאו ממנו מחוזקים".

דרבון סמוי מצד ההורים

ד"ר יעל שלזינגר, פסיכולוגית קלינית ומנהלת מקצועית של מכון קרני - שעוסק בתחום של הערכת תלמידים, איתור ילדים מחוננים ובניית כיתות מחוננים - מסבירה שאפשר למנוע מקרים שבהם הנהירה אל התואר תהיה מהירה מדי, בעיקר באמצעות השגחה של ההורים.

"חשוב לשים לב שזה בא מהילד ולא מתוך מוטיבציה של ההורים", אומרת ד"ר שלזינגר. "לפעמים זה קורה באופן סמוי: מספיק שהם מאדירים את הכיוון הזה והילד ייסחף לפני שהוא באמת בשל ברמה הרגשית. צריך להביא בחשבון את העומס האקדמי האדיר, את העובדה שהילד יחווה גם לחץ, ואפילו לראשונה כישלון".

על הלחץ הרגשי מעידה אם לילד שלמד שנתיים לקראת תואר במתמטיקה של אוניברסיטת בר-אילן: "הוא סיים חמש יחידות בבגרות די בקלות, וראינו בתוכנית של בר-אילן מענה טוב לצרכים שלו, אבל הייתה בעיה בתקשורת עם ההורים", היא משחזרת. "אנחנו מדברים פה על ילדים בני 16, והם לא מספיק בוגרים, לא משנה כמה הם מחוננים. לא הייתה בתוכנית תקשורת איתנו, חוץ משיחה בתחילת התואר. היה לו מאוד נחמד וקליל, אבל הוא לא ידע להתנהל עם לוח הזמנים. הוא פספס פה מועד א', שם עוד קורס, והודיעו לו שאם הוא לא ישלים כך וכך קורסים הוא לא יוכל להמשיך. ואז הוא אמר, טוב, אני לא רוצה".

- טוב, זה בסדר, לא? הוא החליט החלטה, והוא צריך להתמודד איתה.

"אני חושבת שפשוט לא הייתה שם הכנה מספקת. למבחנים בבית הספר הוא למד ברגע, והוא לא הסתגל למצב שבו הוא צריך להשקיע. הוא היה פשוט צעיר מדי".

פרופ' עוזי וישנה, ראש התוכנית המדוברת, אומר בתגובה: "ראשי התוכנית והרכזת שלה נפגשים עם תלמידים והורים דרך קבע, אולם הלימודים באוניברסיטה מחייבים אחריות אישית של הסטודנט בביצוע משימות הלימוד ובחלוקת הזמן, ואינם מתאימים לכל אחד. אוניברסיטה אינה בית ספר יסודי: אנחנו אומרים לסטודנטים מה עליהם להגיש לשעורי הבית ומתי תתקיימנה הבחינות, ומצפים שהם יקחו אחריות מנקודה זו ואילך. איננו שולחים תזכורות, איננו מבררים מדוע תלמיד נעדר או איחר ובוודאי איננו פונים מיוזמתנו להורים, אלא במקרים חריגים. כך מקובל באוניברסיטה, ואנחנו מבהירים את הנושא היטב בכנסי הקליטה בתחילת השנה".

גם פרופ' ירון עוז, דיקן הפקולטה למדעים מדויקים באוניברסיטת תל אביב, שסיים דוקטורט במהלך שירותו הצבאי, סבור שזה לא לכל אחד: "אם ילד חכם מגיע בזמן הלא נכון ונכשל - יהיה לו קשה להתאושש".

"בבית הספר הקצב היה מייאש, אבל בשנה שבה הוא למד באוניברסיטה הקצב היה לא נורמלי", מספר אב לתלמיד שבסופו של דבר החליט לא להמשיך. "זה ילד שקודם לכן לא ישב על שיעורים יותר מחמש דקות. הוא עזב כי זה היה שואב זמן מטורף, והפעילות בצופים הייתה חשובה לו יותר. אלה שלוש שנים שבהן אתה באטרף, תוכנית רב-שלבית שאם משהו משתבש בה - לא תסיים. שיעור הנשירה הוא מטורף".

- בסדר, אז תקריב עכשיו ותהנה אחר כך.

"תראי, נכון שמי שעשה את כל המסלול יש לו אחלה נקודת פתיחה - במקרה של התוכנית הזו, אתה מתגייס עם תואר ראשון במתמטיקה. אבל מי אמר שתואר ראשון במתמטיקה הוא המטרה שלכם בחיים? רק בגלל שאפשר?".

סיון רהב-מאיר, 33, ירושלים, נשואה ארבעה

מסלול: למדה לתואר ראשון בפרויקט רמות בתיכון רוטברג ברמת השרון בכיתה ייעודית, שמטרתו הייתה לסיים מהכיתות ח' עד י' פסיכומטרי ובגרויות ולהתחיל בי"א לימודים לתואר הראשון. לאחר הלימודים עשתה שנת שירות במכינה קדם צבאית והתגייסה לגלי צה"ל בגיל 17. בעבר התחילה מסלול ישיר לדוקטורט, "אבל כרגע המשפחה והעבודה, ברוך השם, תופסות את מרב זמני, ואני לא מתפנה לכך"

קריירה: כתבת ומגישה בחדשות ערוץ 2

מה היה חלקם של ההורים במהלך? "מגיל צעיר הייתי חנונית*ובגיל 13 שמעתי שעומד להיפתח מסלול שמקצר את התיכון לשנתיים. ההורים שלי*- כמו בהרבה החלטות בחיים - היו שם כדי להתלבט, אבל לא כפו עליי את דעתם. החלטתי שכן, והם עזרו מאוד, אבל לא היו 'פושרים' וממש לא התעקשו לדחוף אותי למסלול כזה".

על מה ויתרת? "בדיעבד בהחלט ייתכן שפספסתי חוויות נעורים. אישית, אני ועוד כמה חברות מהכיתה התעקשנו להיות בקשר עם שאר התיכון, ואפילו יצאנו למסע לפולין, מה שלא כל הכיתה שלנו עשתה. מאוד השתדלתי להמשיך להיות פעילה בתנועת נוער ובמועצת הנוער העירונית, גם בזמן הפרויקט וגם אחר כך באוניברסיטה. כשאני מסתכלת לאחור, לא הייתה שם גאונות מיוחדת. נראה לי שבני נוער רבים יכולים לדחוס את הבגרויות לשנתיים. אפשר לשבת ולשנן ולקצר את כל התהליכים האלה. השאלה המהותית יותר היא על תהליכים חינוכיים ונפשיים שעוברים בשנים האלה. אלה שנים משמעותיות של בניית האישיות, ואת זה אי-אפשר לקצר".

איך זה קידם אותך בחיים? "לא המשכתי בקריירה אקדמית, כך שאני לא יודעת אם קיצרתי פה הליכים באופן משמעותי. היום זה בעיקר זיכרון נעורים רחוק, וחומר טוב לסמול טוק עם אנשים. אם אתה אומר שסיימת בגרות בגיל 16 אנשים מרימים גבה ושואלים שאלות. האם זה משפיע כיום על חיי ביומיום? לא בטוח. העבודה התקשורתית היומיומית בכתיבה, בהגשה ובהנחיה רחוקה מאוד מהעולם האקדמי, ובואי נגיד שאני יותר בקיאה כיום בחומר הלימוד של המעון של הבן הקטן שלי. אנחנו עכשיו חזק בנושאים עונות השנה והפכים".

סיון רהב מאיר / צילום: איל יצהר

איתמר חסון, 22, תל אביב

השכלה: תואר ראשון במתמטיקה שימושית מאוניברסיטת בר-אילן, לומד לקראת תואר דוקטורט בפיזיקה באוניברסיטת תל אביב

מסלול: בכיתה ג' קפץ כיתה והחל ללמוד בתוכנית נוער מוכשר במתמטיקה. סיים את הבגרות כבר בכיתה ט' והקדים גם את הבגרויות באנגלית ובפיזיקה. את התואר סיים בסוף י"ב בהצטיינות יתרה, ומאחר שהייתה לו עוד שנה לגיוס (כי קפץ כיתה), התחיל במסלול ישיר לדוקטורט בפיזיקה. כעת הוא ממשיך את התואר, לאחר השירות הצבאי

מה היה חלקם של ההורים במהלך? "קשה לי לדעת כמה אני רציתי וכמה ההורים רצו. סביר להניח שאילו לא היו מכוונים אותי, לא היה יוצא כלום. יש לי שילוב של כמה דברים יחד שגרם לזה להצליח. אני לא יכול לדמיין איפה הייתי בלי זה. זה היה פתיח לרצף של מסלולים".

על מה ויתרת? "לדעתי, ויתרתי על דברים לא חשובים כמו לצפות בטלוויזיה. אדרבא, קיבלתי עוד המון סביבות חברתיות חדשות, זה הרחיב את המעגל החברתי שלי".

תוכניות לעתיד? "קשה לתכנן בשלב הזה, אבל האופציה האקדמית היא ריאלית".

איתמר חסון / צילום: תמר מצפי

*** הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-6%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 90% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי