גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופטימיות היא שם המשחק

איך הפך הייאוש לטרנד החם של הקיץ, ולמה אין סיבה להיסחף בו

א. קשים הימים האלה לישראל, קשים כספחת. אם אתם שואלים אותי, זה לא רק בגלל ההפצצות, האזעקות, הנפילות, החטיפות, הרציחות, המהומות, ההפגנות, האבנים, השריפות, הקללות, הזעם, הכאב, הפחד והשנאה. כל אלה הם אכן סיבות טובות מאוד, ולבטח יותר ממספיקות, כדי להקשות עלינו את הימים ולהוציא את הרוח מהמפרשים; אבל כשחושבים על זה הרי כל אלה, במידה כזו או אחרת של עוצמה וחומרה, היו פה איתנו תמיד. כמו צל. אז לא, זה לא (רק) זה.

אם אתם שואלים אותי, הימים קשים במיוחד בגלל אווירה קודרת של ייאוש וניהיליזם שהולכת ומכסה אותנו כשמיכה עבה בחדר בלי מזגן. בכל מקום אתה שומע אנשים שאומרים - לא תמיד למישהו ספציפי, יותר אל החלל הפתוח - שהכול אבוד, שאין תקווה, שהסיפור גמור, שהעתיד שחור, שהגורל מר, שהמדרון תלול, שהכול כלול. וכל אחד מתנדב להסביר לך שכולם שקרנים, ואם לא שקרנים אז גנבים, ואם לא גנבים אז אינטרסנטים, ואם לא אינטרסנטים אז מושחתים, ואם לא מושחתים אז גזענים, ואם לא גזענים אז מטרידים מינית, ואם לא מטרידים אז פשלונרים, ואם לא כל זה אז לכל הפחות נבלות. "כך נבלו פרחי אביב החיים בכבשן הזעם, הטינה והכאב", כתב נג'יב מחפוז. מילים פוצעות.

ויש חברים שמדברים על ללכת מפה ויש עיתונאים שמסבירים לנו, כאילו אנחנו תינוקות, שאין סיכוי ל-השלם את החסר: לקנות דירה/לחסוך לפנסיה/לשנות את השיטה/לשפר את המדינה. וכל טמבל מכריז על מות הציונות. פה ושם נסחפתי למדמנה, כמו כולם, למרות שבסך-הכול ניסיתי לעמוד בפני כל זה כחומה. עד שביום שני בערב נמלאה כוס הייסורים:

אספתי את גלובס מתיבת הדואר למטה והתחלתי מהסוף, כרגיל, כדי לקרוא מה אומר מורי ורבי מתי גולן. קראתי, ומשורה לשורה נעצב לבי והידכדכה נפשי עד למאוד, עד שלא יכולתי עוד. "איך אפשר להאמין שהדברים ישתנו?", כתב שם. "לומר שתמיד צריך לקוות זה כבר לא אקטואלי". "התקווה לשינוי היא לא פחות מעצימת עיניים...", "האמת היא שהסיכוי כבר לא קיים". כל משפט חץ בלבי.

לא! לא! לא! ועוד פעם, לא! אני לא מוכן לקבל את זה. מספיק, חברות וחברים, עם העצב ועם החידלון. די לייאוש. לוותר זה הכי קל. אתם בטח זוכרים מה אני תמיד אומר: לראות שחורות זו לא חוכמה - כל מה שצריך זה לעצום עיניים (האמת היא שזו הפעם הראשונה, אבל מי סופר). אז תנו לי לנסות להוציא אתכם ואותי מזה.

ב. מתעב אני את הדטרמיניזם הקובע שהכול רק ילך וייעשה גרוע יותר. מי אמר לכם, לעזאזל, ומאיפה אתם יודעים מה צופן העתיד? אני אולי לא יודע הרבה, אבל אני יודע שאף אחד מכם לא מחזיק בכיס את המפתחות לארון של הזמן. אני אולי לא יודע הרבה, אבל אני יודע שפעם היה הרבה יותר גרוע מהיום. אז תרגיעו עם נבואות הזעם, כן? כל-כך מעצבן אותי שהפסימי הפך לריאלי בעוד האופטימיסט הוא התלוש. הרי המציאות הפוכה לחלוטין: אילו היינו מקשיבים לפסימיסטים עוד היינו גרים במערות ומתים מזקנה ובלי שיניים בגיל 30. תקראו לי היפי, תגידו ליצן, תפטירו הזוי. בסופו של יום (או הרבה מאוד ימים) הפסימיסטים אינם יותר ממקל של ארטיק בגלגלי ההיסטוריה.

אז נכון, ארבע הרציחות המהממות באכזריותן שחווינו לאחרונה, והמאורעות שבאו ובאים בעקבותיהם, הם בהחלט נקודת שפל; אבל מי אמר שכל זה חייב להיות עוד ציון דרך במדרון התלול. אולי זו דווקא נקודה טובה לעשות בה פניית פרסה? אולי באמת הכי חשוך לפני עלות השחר, הא? אולי באמת חייבים אנחנו ללכת נגד הרוח, הא? כל מה שצריך זה להאמין שיהיה טוב, גם אם עכשיו רע לתפארת.

קשה להכחיש שיכול מאוד להיות שנמשיך לחיות פה על החרב, אבל בפרפרזה על איין ראנד, שאמרה שבשביל לומר "אני אוהב אותך" צריך האדם ללמוד קודם כול לומר "אני", אני אומר: בשביל לחיות על החרב צריכים האדם והעם, כלומר כל אחד מאיתנו, ללמוד קודם כול לחיות. לחיות טוב. חיים של תקווה, של שמחה, של אמונה. הדרך ארוכה היא ורבה, נכון; אבל, אז מה? הרי כבר לימד אותנו פרידריך המשוגע כי "מי שיש לו איזה למה שלמענו יחיה יוכל לשאת כמעט כל איך". גם אם האיך הזה מסובך לאללה.

ג. אני תמיד מתחיל להתגרד כשמדברים על "ציונות" ונושאים את שמה לשווא, אבל יש משהו נהדר בציונות הזו שלנו. צריך לחזור לבסיס שלה, והבסיס שלה אופטימי, נאיבי, שמח ומקסים. הציונות - על כל פלגיה כמעט - תמיד הייתה אוטופית, או לפחות בעלת מאפיינים אוטופיים בולטים (כן, כן, אני יודע, חסכו ממני את צקצוקי הקולוניאליזם והגזענות, שמענו על זה).

בטח הציונות ההרצליאנית (שהשבוע ציין מי שציין 110 שנים לפטירתו) עם ה"אם תרצו אין זו אגדה" שלו. אבל גם הציונות הסוציאליסטית, עם סיסמתם המקסימה "אנו באנו ארצה לבנות ולהיבנות בה", והתפיסה שעלינו לברוא את עצמנו, לבנות פה, יש מאין, "יהודי חדש". א' ד' גורדון (שכונה "הצדיק החילוני") הוא ההוגה המרכזי של הציונות הזו. "את החיים תשיג בחיים", כתב ב"איגרת מהגליל", "כי החיים הם יצירה". בחיבורו "האדם והטבע" כתב: "צריך להעמיד את החיים על היופי, צריך לשאוף לחיים יפים. מוסר עליון, חיים עליונים".

כך גם הציונות הרוחנית שאחד העם הוא ההוגה המרכזי שלה (ואחד האהובים עליי מכולם). בחיבורו "אמת מארץ ישראל" כתב: "האומנם צדקו האומרים כי ארץ אבותינו אוכלת יושביה? האומנם לשווא יחרוש החורש ויזרע הזורע ומאומה לא יישא בעמלו? - חלילה!". בחיבורו "דרך החיים" כתב שעלינו "להרהיב את מובן הלאומיות ולעשותה למושג נעלה ונשגב, לאידיאל מוסרי, אשר במרכזו אהבת ישראל, ובהיקפו כל מידה טובה".

מובן שגם הציונות הדתית היא כזו. ההוגה הגדול שלה, הרב אברהם יצחק הכהן קוק, דיבר על גאולה, של היחיד ושל הכלל, והעלה על נס את דרך החיוב. "אהבת כל המעשים כולם - היא קודמת לכול. אחר כך - אהבת כל האדם". בציטוט אולי הכי מפורסם שלו, מתוך "ערפלי טוהר", כתב: "...הטהורים אינם קובלים על הרישעה אלא מוסיפים צדק, אינם קובלים על הכפירה אלא מוסיפים אמונה, אינם קובלים על הבערות אלא מוסיפים חוכמה". איש חכם היה.

ראו את ארבעת האישים הדגולים האלה. לא רק כותבים בחסד, אלא הרבה יותר מזה: חולמים. מגשימים. אופטימיסטיים. אוטופיסטים. בעיניי - זה חלק מהותי מיופייה ומקסמה של הציונות. תוותר על זה, עם מה תישאר - מערכת ביוב, לא הרבה יותר. הם לא הכחישו או עצמו עיניים אל מול הקושי - הם פשוט ראו מעבר לו. גם אנחנו יכולים. זה לא כל-כך מסובך, האמת.

סליחה על הפומפוזיות, אבל חיינו פה הם חלום שהתגשם. לא יודע מה אתכם, אבל אני מעדיף את האוטופיסט, החולם, הנאיבי והשמח על הפסימיסט, הצקצקן וה"ריאלי" בכל יום מימי השבוע ובכל שעה משעות היום.

ד. די, בבקשה, עם הנהי והחידלון, עם הייאוש והאבדון. מוכרחים להיות שמח, חייבים להאמין, ולא "גם כשקשה" כמו שנהוג לומר - אלא במיוחד כשקשה. הרי כשקל - קל. אני לא מציע להתעלם מכל מה שרע ומקולקל, חלילה, אני רק שאומר שאפשר לראות בכל דבר מדרגה - ועדיפה מדרגה בדרך למעלה מאשר מדרגה בדרך למטה.

אף אחד לא יכול להבטיח כלום, ברור. אבל המשפט הזה הוא דו-סטרי. אז תעשו טובה: לפני שאתם לא מאמינים לזה שמבטיח שיהיה טוב, אל תאמינו לזה שמבטיח שיהיה רע.

קום התנערה, עם!

הפסימיסטים הם לא יותר ממקל של ארטיק בגלגלי ההיסטוריה. אילו היינו מקשיבים להם עוד היינו גרים במערות

עוד כתבות

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון