גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופטימיות היא שם המשחק

איך הפך הייאוש לטרנד החם של הקיץ, ולמה אין סיבה להיסחף בו

א. קשים הימים האלה לישראל, קשים כספחת. אם אתם שואלים אותי, זה לא רק בגלל ההפצצות, האזעקות, הנפילות, החטיפות, הרציחות, המהומות, ההפגנות, האבנים, השריפות, הקללות, הזעם, הכאב, הפחד והשנאה. כל אלה הם אכן סיבות טובות מאוד, ולבטח יותר ממספיקות, כדי להקשות עלינו את הימים ולהוציא את הרוח מהמפרשים; אבל כשחושבים על זה הרי כל אלה, במידה כזו או אחרת של עוצמה וחומרה, היו פה איתנו תמיד. כמו צל. אז לא, זה לא (רק) זה.

אם אתם שואלים אותי, הימים קשים במיוחד בגלל אווירה קודרת של ייאוש וניהיליזם שהולכת ומכסה אותנו כשמיכה עבה בחדר בלי מזגן. בכל מקום אתה שומע אנשים שאומרים - לא תמיד למישהו ספציפי, יותר אל החלל הפתוח - שהכול אבוד, שאין תקווה, שהסיפור גמור, שהעתיד שחור, שהגורל מר, שהמדרון תלול, שהכול כלול. וכל אחד מתנדב להסביר לך שכולם שקרנים, ואם לא שקרנים אז גנבים, ואם לא גנבים אז אינטרסנטים, ואם לא אינטרסנטים אז מושחתים, ואם לא מושחתים אז גזענים, ואם לא גזענים אז מטרידים מינית, ואם לא מטרידים אז פשלונרים, ואם לא כל זה אז לכל הפחות נבלות. "כך נבלו פרחי אביב החיים בכבשן הזעם, הטינה והכאב", כתב נג'יב מחפוז. מילים פוצעות.

ויש חברים שמדברים על ללכת מפה ויש עיתונאים שמסבירים לנו, כאילו אנחנו תינוקות, שאין סיכוי ל-השלם את החסר: לקנות דירה/לחסוך לפנסיה/לשנות את השיטה/לשפר את המדינה. וכל טמבל מכריז על מות הציונות. פה ושם נסחפתי למדמנה, כמו כולם, למרות שבסך-הכול ניסיתי לעמוד בפני כל זה כחומה. עד שביום שני בערב נמלאה כוס הייסורים:

אספתי את גלובס מתיבת הדואר למטה והתחלתי מהסוף, כרגיל, כדי לקרוא מה אומר מורי ורבי מתי גולן. קראתי, ומשורה לשורה נעצב לבי והידכדכה נפשי עד למאוד, עד שלא יכולתי עוד. "איך אפשר להאמין שהדברים ישתנו?", כתב שם. "לומר שתמיד צריך לקוות זה כבר לא אקטואלי". "התקווה לשינוי היא לא פחות מעצימת עיניים...", "האמת היא שהסיכוי כבר לא קיים". כל משפט חץ בלבי.

לא! לא! לא! ועוד פעם, לא! אני לא מוכן לקבל את זה. מספיק, חברות וחברים, עם העצב ועם החידלון. די לייאוש. לוותר זה הכי קל. אתם בטח זוכרים מה אני תמיד אומר: לראות שחורות זו לא חוכמה - כל מה שצריך זה לעצום עיניים (האמת היא שזו הפעם הראשונה, אבל מי סופר). אז תנו לי לנסות להוציא אתכם ואותי מזה.

ב. מתעב אני את הדטרמיניזם הקובע שהכול רק ילך וייעשה גרוע יותר. מי אמר לכם, לעזאזל, ומאיפה אתם יודעים מה צופן העתיד? אני אולי לא יודע הרבה, אבל אני יודע שאף אחד מכם לא מחזיק בכיס את המפתחות לארון של הזמן. אני אולי לא יודע הרבה, אבל אני יודע שפעם היה הרבה יותר גרוע מהיום. אז תרגיעו עם נבואות הזעם, כן? כל-כך מעצבן אותי שהפסימי הפך לריאלי בעוד האופטימיסט הוא התלוש. הרי המציאות הפוכה לחלוטין: אילו היינו מקשיבים לפסימיסטים עוד היינו גרים במערות ומתים מזקנה ובלי שיניים בגיל 30. תקראו לי היפי, תגידו ליצן, תפטירו הזוי. בסופו של יום (או הרבה מאוד ימים) הפסימיסטים אינם יותר ממקל של ארטיק בגלגלי ההיסטוריה.

אז נכון, ארבע הרציחות המהממות באכזריותן שחווינו לאחרונה, והמאורעות שבאו ובאים בעקבותיהם, הם בהחלט נקודת שפל; אבל מי אמר שכל זה חייב להיות עוד ציון דרך במדרון התלול. אולי זו דווקא נקודה טובה לעשות בה פניית פרסה? אולי באמת הכי חשוך לפני עלות השחר, הא? אולי באמת חייבים אנחנו ללכת נגד הרוח, הא? כל מה שצריך זה להאמין שיהיה טוב, גם אם עכשיו רע לתפארת.

קשה להכחיש שיכול מאוד להיות שנמשיך לחיות פה על החרב, אבל בפרפרזה על איין ראנד, שאמרה שבשביל לומר "אני אוהב אותך" צריך האדם ללמוד קודם כול לומר "אני", אני אומר: בשביל לחיות על החרב צריכים האדם והעם, כלומר כל אחד מאיתנו, ללמוד קודם כול לחיות. לחיות טוב. חיים של תקווה, של שמחה, של אמונה. הדרך ארוכה היא ורבה, נכון; אבל, אז מה? הרי כבר לימד אותנו פרידריך המשוגע כי "מי שיש לו איזה למה שלמענו יחיה יוכל לשאת כמעט כל איך". גם אם האיך הזה מסובך לאללה.

ג. אני תמיד מתחיל להתגרד כשמדברים על "ציונות" ונושאים את שמה לשווא, אבל יש משהו נהדר בציונות הזו שלנו. צריך לחזור לבסיס שלה, והבסיס שלה אופטימי, נאיבי, שמח ומקסים. הציונות - על כל פלגיה כמעט - תמיד הייתה אוטופית, או לפחות בעלת מאפיינים אוטופיים בולטים (כן, כן, אני יודע, חסכו ממני את צקצוקי הקולוניאליזם והגזענות, שמענו על זה).

בטח הציונות ההרצליאנית (שהשבוע ציין מי שציין 110 שנים לפטירתו) עם ה"אם תרצו אין זו אגדה" שלו. אבל גם הציונות הסוציאליסטית, עם סיסמתם המקסימה "אנו באנו ארצה לבנות ולהיבנות בה", והתפיסה שעלינו לברוא את עצמנו, לבנות פה, יש מאין, "יהודי חדש". א' ד' גורדון (שכונה "הצדיק החילוני") הוא ההוגה המרכזי של הציונות הזו. "את החיים תשיג בחיים", כתב ב"איגרת מהגליל", "כי החיים הם יצירה". בחיבורו "האדם והטבע" כתב: "צריך להעמיד את החיים על היופי, צריך לשאוף לחיים יפים. מוסר עליון, חיים עליונים".

כך גם הציונות הרוחנית שאחד העם הוא ההוגה המרכזי שלה (ואחד האהובים עליי מכולם). בחיבורו "אמת מארץ ישראל" כתב: "האומנם צדקו האומרים כי ארץ אבותינו אוכלת יושביה? האומנם לשווא יחרוש החורש ויזרע הזורע ומאומה לא יישא בעמלו? - חלילה!". בחיבורו "דרך החיים" כתב שעלינו "להרהיב את מובן הלאומיות ולעשותה למושג נעלה ונשגב, לאידיאל מוסרי, אשר במרכזו אהבת ישראל, ובהיקפו כל מידה טובה".

מובן שגם הציונות הדתית היא כזו. ההוגה הגדול שלה, הרב אברהם יצחק הכהן קוק, דיבר על גאולה, של היחיד ושל הכלל, והעלה על נס את דרך החיוב. "אהבת כל המעשים כולם - היא קודמת לכול. אחר כך - אהבת כל האדם". בציטוט אולי הכי מפורסם שלו, מתוך "ערפלי טוהר", כתב: "...הטהורים אינם קובלים על הרישעה אלא מוסיפים צדק, אינם קובלים על הכפירה אלא מוסיפים אמונה, אינם קובלים על הבערות אלא מוסיפים חוכמה". איש חכם היה.

ראו את ארבעת האישים הדגולים האלה. לא רק כותבים בחסד, אלא הרבה יותר מזה: חולמים. מגשימים. אופטימיסטיים. אוטופיסטים. בעיניי - זה חלק מהותי מיופייה ומקסמה של הציונות. תוותר על זה, עם מה תישאר - מערכת ביוב, לא הרבה יותר. הם לא הכחישו או עצמו עיניים אל מול הקושי - הם פשוט ראו מעבר לו. גם אנחנו יכולים. זה לא כל-כך מסובך, האמת.

סליחה על הפומפוזיות, אבל חיינו פה הם חלום שהתגשם. לא יודע מה אתכם, אבל אני מעדיף את האוטופיסט, החולם, הנאיבי והשמח על הפסימיסט, הצקצקן וה"ריאלי" בכל יום מימי השבוע ובכל שעה משעות היום.

ד. די, בבקשה, עם הנהי והחידלון, עם הייאוש והאבדון. מוכרחים להיות שמח, חייבים להאמין, ולא "גם כשקשה" כמו שנהוג לומר - אלא במיוחד כשקשה. הרי כשקל - קל. אני לא מציע להתעלם מכל מה שרע ומקולקל, חלילה, אני רק שאומר שאפשר לראות בכל דבר מדרגה - ועדיפה מדרגה בדרך למעלה מאשר מדרגה בדרך למטה.

אף אחד לא יכול להבטיח כלום, ברור. אבל המשפט הזה הוא דו-סטרי. אז תעשו טובה: לפני שאתם לא מאמינים לזה שמבטיח שיהיה טוב, אל תאמינו לזה שמבטיח שיהיה רע.

קום התנערה, עם!

הפסימיסטים הם לא יותר ממקל של ארטיק בגלגלי ההיסטוריה. אילו היינו מקשיבים להם עוד היינו גרים במערות

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

הדיבידנד הענק שתחלק התעשייה האווירית למדינה

לגלובס נודע כי דירקטוריון התעשייה האווירית החליט על חלוקת דיבידנד בסך 242 מיליון דולר שיכנסו לקופת המדינה מרווחי 2024 ● הגידול המשמעותי בפעילות תע"א בשנים האחרונות נובע מהשפעות שינויים גאו־פוליטיים גלובליים ומהתגברות הצרכים הביטחוניים בארץ ובעולם

לאיזה כיוון ילך השקל? / איור: גיל ג'יבלי

השקל בשיא של 4 שנים. האם התחנה הבאה תהיה 3 שקלים?

שער הדולר־שקל ירד ביום המסחר האחרון מתחת ל־3.17 שקלים - רף שלא נראה מאז 2021 ● מומחים מעריכים שהתחנה הבאה עשויה להיות שלושה שקלים ● למרות שזה גורם שממתן את האינפלציה, בשוק צופים שהשיקולים להותיר את הריבית על כנה בשבוע הבא - יכריעו

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת ההסתדרות: המשטרה פשטה על משרדי מנורה, בכירים נחקרו באזהרה

לפי הודעת מנורה, החוקרים הגיעו הבוקר וביקשו מסמכים במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות ● שלושה מבכירי חברת הביטוח נחקרו באזהרה ושוחררו בתנאים מגבילים ● המשטרה: "החקירה היא בחשד לביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

רוכשי דירה שביטלו חוזה מ-2020 יקבלו החזר לפי ערכה היום / איור: Shutterstock

מועד התשלום או מועד הביטול? לפי איזה ערך יחושב החזר על עסקה שבוטלה

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה כי רוכשי דירה שביטלו חוזה שנחתם ב־2020, זכאים לקבל החזר לפי ערכה כיום ● אלה הסיבות

עו''ד שלומי הייזלר וינקי קוינט / איור: גיל ג'יבלי

מסתמן: ינקי קוינט ומנכ"ל האוצר לשעבר הייזלר יקימו קרן השקעות חדשה

מנכ"ל רמ"י היוצא, ינקי קוינט, בוחן הקמת קרן בתחום הנדל"ן שתשקיע בנכסים במטרה להשביחם - כך סיפר בראיון לפודקאסט "הצוללת" של גלובס ● לדבריו, שותף אפשרי לדרך זו הוא מנכ"ל משרד האוצר לשעבר עו"ד שלומי הייזלר, בכפוף לתקופת הצינון

דמי ניהול בקרנות נאמנות יעלו. איך אפשר להיערך? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קרנות הנאמנות לא מסתפקות ברווחים שזינקו ושוב מעלות את דמי הניהול

בכ-200 קרנות נאמנות הודיעו על העלאת דמי הניהול, כולל קרנות כספיות שבהן כל פרומיל מהווה שיקול חשוב בהשקעה ● הסיטואציה הופכת את הלקוחות לשבויים: העברת הכסף לקרן זולה יותר כרוכה ב"אירוע מס", שלעתים הופך את המהלך ללא כדאי

כלי רכב בנמל אילת / צילום: Shutterstock

במדינה טוענים כי נמל אילת לא עמד בתנאי הסף להארכת הזיכיון, בהנהלת הנמל משיבים אש

לטענת הנהלת נמל אילת, המדינה מתעלמת ממשבר השיט העולמי בים האדום ומגורמים שאינם תלויים בחברה ● "המדינה השקיעה מיליארדים בנמלי הים התיכון והזניחה את נמל אילת"

מאחורי המבצעים / צילום: מתוך אתר החברה

מאחורי המבצעים בדיור: כמה שווה באמת ההנחה של רוטשטיין?

חברת רוטשטיין מציעה מבצע סוף שנה שמאפשר לרוכשים לשים מקדמה של 15% בלבד, ולקבל הלוואה ללא ריבית לחמש שנים ● המבצע מעניק לרוכשים הטבה של כ־15% על דירה במחיר של 2 מיליון שקל

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בגלל איחור באוצר והתנגדות האופוזיציה: חשש לבעיות תזרים קשות ברשויות המקומיות

המענקים לרשויות המקומיות מועברים בסוף כל שנה לכיסוי גירעונות ● אלא שהשנה, בשל מאבקים עם הייעוץ המשפטי לממשלה, האוצר הגיש את הפנייה לוועדת הכספים רק אתמול - והמשמעות היא שהדיון יתקיים כבר ב-2026 ● איחור של יום כעת הוא קריטי, כי הכסף נדרש לכיסוי הוצאות הרשויות ב-2025, ולא ניתן להעבירו אחרי שנת התקציב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

הצעדים שיחסכו לכם אלפי שקלים לפני 2026 / צילום: Shutterstock

מחר כבר יהיה מאוחר: 6 פעולות שיסייעו לכם לחסוך אלפי שקלים לפני סוף 2025

מהן ההפקדות ששכירים ועצמאים צריכים להכיר - החל מקופת גמל להשקעה, דרך הפקדה לקרן השתלמות ולפנסיה ועד איזון תיק ההשקעות ● כך תנצלו את מקסימום ההטבות המגיעות לכם לפני שהשנה או־טו־טו נגמרת - ותוכלו להוציא מהכסף שלכם יותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו במאר-א-לאגו בפלורידה, אמש / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

טראמפ ונתניהו סיכמו: מעבר רפיח ייפתח עם שובו של רה"מ מארה"ב

הרמטכ"ל אייל זמיר בפיקוד הדרום: "הנחישות שלנו לפרז את חמאס מנשקו היא מלאה" ● נתניהו דן עם טראמפ באפשרות ל״סיבוב שני״ של תקיפות באיראן, כך לפי מקורות אמריקאים ● דיווח: חמאס לקראת הכרעה לבחירת הנהגתו החדשה ● בצל המחאה: איראן תסגור כ-25 מחוזות במדינה, אוניברסיטאות ובתי ספר ● במערכת הביטחון מוכנים גם לאפשרות שהמשטר יפעל נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

עורכי דין / איור: גיל ג'יבלי

כל עורך דין שלישי "שותף": מה מתכננים במשרדים הגדולים ל־2026?

הפירמות הגדולות בשוק עריכת הדין מודיעות בתקופה זו של השנה על מספר שותפים חדשים ● הפעם את הרשימה מוביל הרצוג עם 19 שותפים ● בש. הורוביץ רוב המינויים הם של נשים ● בשוק מסבירים: "המינויים משמשים לשימור עובדים, מיתוג וכעתודה הניהולית של המשרד"

העיר ריאד, בירת ערב הסעודית / צילום: Shutterstock

מיזם האנרגיה הענק שמקדמות מצרים וסעודיה בהשקעת 1.8 מיליארד דולר

בזמן שהחזון האמריקאי לחיבור הודו ואירופה מדשדש, ריאד וקהיר מחברות את רשתות החשמל שלהן ● המיזם מאפשר למדינות לנצל את פערי הביקוש העונתיים ולהחליף עודפי חשמל

אילוסטרציה: Shutterstock

מועצת מקרקעי ישראל אישרה קיצור זמנים משמעותי בהליכי ההשגה על שומות מקרקעין

השינוי, שבוצע ביוזמה משותפת של השמאי הממשלתי ורמ"י, אושר היום ע"י מועצת מקרקעי ישראל, ויישומו יחל בתוך שישה חודשים ● המהלך נועד לייעל ולקצר את ההליך המייגע של השגה על שומות מקרקעין, שיכול להגיע לשלוש שנים

בת ים / צילום: Shutterstock

עיריית בת ים הכריזה על סגירת תוכנית פינוי בינוי בשער יוספטל

זהו מקרה חריג בו לראשונה עירייה מחליטה לסגור תוכנית פינוי בינוי ● לטענת העירייה, סגירת התוכנית נובעת מהחלטת הוועדה המחוזית להוסיף עוד מאות יח"ד לפרויקט ללא תיאום - ובניגוד להסכמים קודמים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

היום השלישי ברציפות: וול סטריט ננעלה בירידות קלות

פרוטוקול הפד מראה כי הבכירים היו חלוקים בדעתם באופן צמוד סביב הורדת הריבית בדצמבר ● מספר המסירות של טסלה ברבעון הרביעי צפוי לרדת בחדות ● אנבידיה השלימה את ההשקעה באינטל ● למרות ערבות אישית של לארי אליסון - וורנר ברדרס צפויה להעדיף את הצעת נטפליקס ● מחיר אונקיית כסף זינק ב-8% לאחר הנפילה החדה אתמול

אילוסטרציה: Shutterstock

ישנים מעט, נוטלים תרופות הרגעה ומעשנים יותר: סקר חדש ממפה את הרגלי הבריאות של הישראלים

הציבור מרגיש בריא יותר - אבל גם חרד יותר: סקר שערכה קופת החולים מכבי בדק את תפיסת הבריאות של הישראלים ● מה זמן השינה של הישראלי הממוצע, כמה השתמשו בזריקות הרזיה, ובאיזו מידה אנשים סומכים על המלצות רפואיות מהבינה המלאכותית?

רחוב ביאליק בת''א, חלק מהתוכנית / צילום: Shutterstock

בניגוד לרצון העירייה: תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א תופקד אצל הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה

ועדת המישנה להתחדשות עירונית החליטה על המשך קידום תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א במסגרת הוועדה המחוזית ● הדבר נעשה בניגוד לרצונה המקורי של העירייה שהתוכנית תופקד בידי הוועדה המקומית ● כעת, ע"פ גורמים בתחום, התוכנית שמטרתה לקבוע הוראות לבנייה חדשה ולשמור על אופי המרקם הקיים, נכנסת לתקופה קריטית במיוחד

חנויות סגורות בעקבות מחאות על צניחת ערך המטבע, בבזאר הגדול של טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

אינפלציה דוהרת ומטבע קורס: האם המשבר הכלכלי באיראן יכריע את המשטר

קריסת הריאל וקצב אינפלציה שנתי של 52.6% הביאו להפגנות באיראן, בהשתתפות הסוחרים ● במשטר מתכוננים להעלאת שכר ולהורדת גובה מס ההכנסה כדי להתמודד עם הנזקים הכלכליים