גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפיד על מע"מ אפס: "אי-אפשר להמשיך לסנג'ר צעירים"

(עדכון) - זהבה גלאון: "איך ועדת הכספים מתכנסת לדון בהצעה שהיועץ המשפטי של הכנסת קבע שהיא לא חוקתית?" ■ יאיר לפיד: "עיקר העבודה שלנו היא בצד ההיצע, אבל עד שזה יבשיל אי-אפשר להמשיך ולסנג'ר צעירים, ולכן הבאנו את מע"מ אפס"

פועלים באתר בנייה / צילום: איל יצהר
פועלים באתר בנייה / צילום: איל יצהר

הצעת חוק מע"מ בשיעור אפס הגיעה לדיון בוועדת הכספים של הכנסת. במסגרת הדיונים צפוי משרד האוצר להיתקל בהסתייגויות רבות מצד גורמי קואליציה, אופוזיציה וקבוצות לחץ שונות לנוסח הנוכחי של הצעת החוק. ההערכה היא שהצעת החוק עוד תעבור שינויים לא מעטים עד לקריאה השנייה והשלישית בכנסת.

המטרה המוצהרת של משרד האוצר היא לסיים את הדיונים ואישור החוק עד סוף מושב הכנסת הנוכחי, בתחילת חודש אוגוסט. אם הדבר יצלח, עתיד השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, טל אלדרוטי, לפרסם את המחיר הממוצע למ"ר בכל איזור עד ה-15 בספטמבר, ואז יוכל החוק להתחיל ולפעול.

חבר הכנסת ניסן סלומינסקי, יו"ר הוועדה, אמר כי בכוונת הוועדה לקיים דיונים רציפים בהצעת החוק במהלך השבועיים הקרובים במהלכם יישמעו כל ההסתייגויות לקראת הצבעה על אישור החוק.

"איך ועדת הכספים מתכנסת לדון בהצעה שהיועץ המשפטי של הכנסת קבע שהיא לא חוקתית", התפרצה חברת הכנסת זהבה גלאון לדברי יו"ר הוועדה עוד טרם התחיל הדיון. "יש לתקן את הצעת החוק עוד לפני הדיון, יש בעיה לדון בה אם יש בה קשיים חוקתיים. מדוע היועץ המשפטי של הכנסת לא הוזמן לוועדה?"

שר האוצר, יאיר לפיד, התייחס למצב הבטחוני ולפעילות האוצר ומס רכוש בתחום זה ואמר כי האוצר יטפל בכל הסוגיות הרלוונטיות. לאחר מכן הציג את הצעת חוק מע"מ בשיעור אפס ואמר: "זה חלק מהטיפול שלנו במשבר הדיור ובדור שלם של אנשים שלא יכולים לרכוש דירה. צריך לטפל בזה עכשיו. זה חוק שזכה להכי הרבה תשומת לב ציבורית אבל הוא לא החלק הגדול ביותר בתוכניות שאושרו בקבינט הדיור".

"מע"מ אפס הוא פתרון לטווח הקצר", המשיך לפיד, "המחירים עלו באשמת המדינה, לא תכננה מספיק ולא עזרה לבנות. עיקר העבודה שלנו היא בצד ההיצע, אבל עד שזה יבשיל אי-אפשר להמשיך ולסנג'ר צעירים, ולכן הבאנו את מע"מ אפס. אנחנו במשבר לאומי, וקבינט הדיור אישר מספר גדול של תוכניות לטיפול בבעיה".

שר האוצר הציג את כל תוכניות קבינט הדיור: מחיר מטרה, הסכמי הגג ועוד. במהלך הצגת הדברים על ידי שר האוצר התפרצו חברי כנסת לדבריו ללא הרף. "מדוע השר מציג תוכניות שעוד לא יושמו", קראה לעבר לפיד חברת הכנסת סתיו שפיר.

"יש כאן דור שלם שקורס"

"התחלנו בפיילוט של המכרזים להשכרה", המשיך לפיד, "עוזי לוי מונה למנכ"ל חברה דירה להשכיר והוא מתחיל לעבוד. אנחנו מתחילים להעמיד את המגדלים שכולם יהיו מיועדים להשכרה. צריך לבנות דירות, ומהר, כי יש כאן דור שלם שקורס. במסגרת תוכנית מע"מ בשיעור אפס המדינה מוכנה לוותר על הכנסות של מיליארדים. זו לא הוראת שעה אלא חוק. בסוף 2015 ירדו המחירים באופן דרמטי. כל מי שיחכה ירוויח כסף ומי שיחכה הרבה ירוויח הרבה כסף".

לפיד התייחס גם לסוגייה הטעונה של ההטבה המוגדלת למי שמשרת בצבא או בשירות לאומי-אזרחי שרבים טוענים שהיא מפלה ובעייתית במסגרת החוק ואמר: " החוק נותן יותר למי שמשרת את המדינה, יש היום 40 אלף מילואימניקים שקיבלו צו שמונה, הם תורמים יותר למדינתם ומגיע להם יותר. ואנחנו עומדים מאחורי ההחלטה. יש שאלה על הפיקוח ואנחנו עובדים על מנגנונים שיקבעו שלא ניתן יהיה לעשות פוילשטיקים. כל יום שעובר זוגות צעירים לא מקבלים את מה שמגיע להם. אני מבקש מכל חברי הכנסת להתאחד כדי להעביר את החוק החשוב הזה".

במסגרת הדיון הוצגו גם הצעות חוק מקבילות להצעתו של שר האוצר. כך למשל, הצעת חוק שהציג חבר הכנסת מאיר שטרית מציעה לקבוע פטור גורף ממע"מ על דירות במחיר של עד מיליון וחצי שקל. "ללא קריטריונים, רק על דירה ראשונה ויחידה", הסביר חברת הכנסת שטרית, "אין היגיון שהמדינה תגבה על הדירות מאות אלפי שקלים מכל זוג צעיר. הצעתי את ההצעה הזו גם בכנסת קודמת והממשלה הפילה אותה".

הצעה נוספת שהוצגה היא הצעתה של חברת הכנסת גילה גמליאל שמבקשת לערוך שינויים בנוסח המוצע של חוק המע"מ. "יש לא מעט אנשים שלא עתידים לקבל את ההטבה המלאה למרות שהם עושם מילואים למשל", אמרה גמליאל, "צריך לבחון גם מה קורה בפריפרייה ובמגזר הלא יהודי. צריך להכין תוכנית אסטרטגית לניפוץ המונופול של רשות מקרקעי ישראל בקרקעות".

יו"ר ועדת הכספים היה הראשון להפנות לשר האוצר שאלות לגבי התוכנית, וייתכן ששאלות אלו יכולות להעיד על הגישה של יו"ר הועדה כלפי החוק ועל שינויים אלו או אחרים שיבוצעו בהמשך כדי שהחוק יוכל לעבור. "מדוע מדובר בחוק שלא ניתן יהיה לבטל?", פתח סלומינסקי, "מדוע לא לקבוע שתהיה הוראת שעה לארבע שנים ואז אחרי שמחירי הדירות ירדו נוכל לבטל. בנוסף, בגלל שיש כל כך הרבה בעיות בתוכנית, למה שלא נהפוך את התוכנית ממע"מ בשיעור אפס למענק שיגיע ישירות לרוכשים?".

סלומינסקי התייחס גם לעוד שתי נקודות שעתידות לעורר הרבה הדים בשבועות הקרובים: "הקביעה שרק בנייה רוויה תקבל את ההטבה מוציאה את הפריפרייה וישובים אחרים מההטבה. מדוע לא לשנות גם את זה? ומה עם קבוצות הרכישה? למה לא להכליל אותן בפנים?".

גם חבר הכנסת איציק שמולי תקף את התוכנית וטען כי האוצר מטעה את הציבור: "התוכנית מבוססת על הונאה. אמרת שכל מי שישרת יקבל", כך שמולי לשר האוצר, "אבל יש מחסור של 100 אלף דירות בשוק נכון להיום ואתה יוצר הרושם שכל מי שעשה שירות צבאי יקבל הטבה של 200 אלף שקל. אתה יודע שזו הטעייה ואין אפילו מספיק דירות לכל מי שגוייס בצו שמונה, כמו שרמזת מקודם. יש אולי עשרת אלפים דירות". עוד הוסיף שמולי כי: "התוכניות של קבינט הדיור מתחרות אחת בשניה ולא משלימות אחת את השניה והכל בגלל מלחמות אגו".

עוד כתבות

צבאות נאט''ו מרחיבים את הגיוס / עיצוב: אלישע נדב

צבאות אירופה מרחיבים את הגיוס: האם האזרחים יסכימו להילחם למען המולדת?

אחרי עשורים של שלווה מדינות אירופה משנות סדרי עדיפויות - ומסיטות תקציבים לעסקאות נשק ● אלא שבזמן שמחסני החירום מתמלאים, נחשפת החוליה החסרה: לוחמים ● בשנה הקרובה ייכנסו לתוקף תוכניות גיוס, והן יידרשו לשאלה הקשה: האם אזרחיהן מוכנים לשלם מחיר אישי בשדה הקרב? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה פתחה את השנה בעליות; ת"א 125 עלה ב-1.9%, מדד הבנקים ב-3.6%

מדד ת"א 35 עלה בכ־1.8%, ת"א 90 ב-2.4% וקבע שיא ● בכירים בנייקי שרכשו מניות הקפיצו את מניית ריטיילורס ● פרטנר וניו-מד אנרג'י נדרשות לשלם תוספת מס במאות אלפי שקלים ● נקסט ויז'ן זינקה לאחר שדיווחה על הזמנה חדשה בגובה של כ-22 מיליון דולר ● היום לא יתקיים מסחר בשווקים בחו"ל, בשל ציון השנה האזרחית החדשה

אנילוטי / צילום: אפיק גבאי

20 שנה של אוכל טוב ואירוח מספק לא הולכות ברגל

"גוצ'ה" התל אביבית עומדת היטב במבחן הזמן, ויש לה תפקיד חשוב שכמעט ונעלם: מסעדה שהיא חלק מהחיים, לא אירוע חד-פעמי

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

קרן כספית או פיקדון? הורדת הריבית מסבכת את התשובה

השילוב בין התייקרות הקרנות לירידת הריבית מחייב את חוסכי הקרנות הכספיות לחשב מסלול מחדש ● מהזדמנויות באפיק הצמוד ועד לקרנות "תאריכי יעד": אלו החלופות שעל השולחן

זיו יעקובי, מנכ''ל אקרו נדלן / צילום: כדיה לוי

אקרו זכתה במכרז על מתחם חברת החשמל שבתל אביב ותקים מגדלי מגורים ותעסוקה

הקרקע נרכשה תמורת 255 מיליון שקל, מחיר הנמוך בכ-40 אחוז מהערכת השמאי של רמ"י, שעמדה על כ-430 מיליון שקל ● בהתאם לתכנון, תקים אקרו בשטח שלושה מגדלים ולהערכתה, שטח המגורים יעמוד על כ-12 אלף מ"ר, והשטחים המסחריים והתעסוקתיים יסתכמו לכ-36 אלף מ"ר

ענף התעופה והתיירות משגשג / צילום: יח''צ

נתקעתם בחו״ל בלי ביטוח? מה אפשר לעשות ואילו כיסויים אסור לפספס

מה ניתן לעשות אם התגלה רק אחרי הנחיתה שאין ביטוח נסיעות לחו"ל, האם אפשר לרכוש ביטוח מחברה מקומית במדינת היעד ואילו ביטוחים מומלץ לעשות? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock

מיסוי, חוזים ו-AI: ההכרעות המשפטיות שיהדהדו גם ב-2026

הפסיקה של העליון שקידשה את הפורמליזם בדיני חוזים, אחרת שהבליטה פרשנות תכליתית, זו ששירטטה את גבולות ה- AI והכללים שהשתנו בנוגע לבעלי שליטה בחברות ציבוריות ● ארבע הכרעות משפטיות מהשנה שחלפה שישפיעו גם ב-2026

דירה למכירה. כבר לא סמל סטטוס / צילום: תמר מצפי

כבר לא רוצים דירה: שיעור משקיעי הנדל"ן הגיע בחודש שעבר לשפל היסטורי

לא מעט מומחים ניסו להסביר את המספרים העגומים בשוק הדיור - שרוכשי הדירות מחכים לסיום המלחמה, לחזרת החטופים, להורדת הריבית - אבל כל אלה קרו, והמכירות עדיין ברצפה ● השאלה הגדולה איננה מתי הריבית תרד, אלא מתי יחזור האמון בשוק הזה

פיטורי בינה מלאכותית וגיוסי עובדים / צילום: Shutterstock

"פיטורי בינה מלאכותית הם עובדה מוגמרת, אבל אף אחד לא כותב על גיוסי העובדים"

ניטין מיטל, סמכות הבינה המלאכותית של דלויט, מסביר מדוע גל הפיטורים בענף הייעוץ והטכנולוגיה יוצר אשליה של משבר, איך ה־AI דווקא מגדילה תעסוקה בתחומים אחרים, ולמה הדיון האמיתי צריך לעבור משאלת הקיצוצים לשאלת הכישורים והצמיחה ● הוא משוכנע שישראל לא פספסה את המהפכה, אך מזהיר: "קשה לסטארט־אפים לגדול פה"

זום גלובלי / צילום: Reuters

בנגלדש הכריזה על יום אבל לאומי, והאיומים של סין מחריפים

נשיא סין מחריף טונים מול טייוואן ● אבל לאומי בבנגלדש על מות של ראש הממשלה הראשונה ● בארה"ב חוקרים פרסום על הונאת ענק של מעונות יום סומליים ● ובשווייץ השנה החדשה נפתחה בטרגדיה ● זום גלובלי, מדור חדש 

בוררות בפרויקטי התחדשות עירונית / איור: עומר הופמן

ניהול תביעה בבית משפט או במסגרת בוררות - מה נכון יותר בפרויקטי התחדשות עירונית?

בעלי דירה בפרויקט התחדשות עירונית תבעו את היזמית בטענה כי עבודות הבנייה שעשתה פגעו באיטום של דירתם ● החברה טענה כי בהתאם להסכם התמ"א, על התביעה להתברר בפני בוררות ולא בבית המשפט ● מה החליט בית המשפט?

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

32 אלף חביות ביום: החברה הישראלית שמצאה נפט באוקיינוס האטלנטי

15 שנה עברו מאז התגלה נפט באיי פוקלנד שבאוקיינוס האטלנטי ● אלא שמאז המאגר עבר בין חברות, שנקלעו לקשיים, ונשאר על הנייר ● בחודש שעבר נאוויטס הישראלית רשמה פריצת דרך - והחל מ־2028 תפיק ממנו 32 אלף חביות ביום ● המהלך צפוי להזרים מיליארדי דולרים לטריטוריה הקטנה, שעד היום התבססה בעיקר על דיג ● איך היא תשרוד את הצמיחה הדרמטית?

ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים / צילום: איל יצהר

הבכירים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות: מנכ"ל הקבוצה, יו"ר חברת הביטוח ומנהלת אגף הבריאות

מנכ"ל חברת ההחזקות ארי קלמן, יו"ר חברת הביטוח יהודה בן אסייג והמשנה למנכ"ל ומנהלת אגף הבריאות אורית קרמר נחקרו ביום שלישי בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות בהסתדרות "יד לוחצת יד" ● לפי המשטרה, מנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

לא רק בגבול סוריה: המשבר בין טורקיה לישראל הופך להיות גלוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● דרום קוריאה מחמשת את מצרים בסוללת אריטלריה שנועדה להרתיע את ישראל ● התחרות בין טורקיה לישראל הופכת גלויה בשל המצב השברירי בגבול סוריה ושיתוף הפעולה המתהווה של ישראל, קפריסין ויוון ● לקראת כניסת זוהרן ממדאני לתפקיד, עיריית ניו יורק מפרסמת לראשונה דוח על אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

קוראים ספרים בחוץ / צילום: שלומי יוסף,מתוך הבלוג פפראצי-עמך ספר

אם השנה המטורפת גרמה לכם לפספס: 5 ספרי מקור מעולים מ-2025

המועמד ברשימה הקצרה לפרס ספיר, המותחן הישראלי שמרגיש אמריקה ומה עובר על מערכת החינוך פה: ספרים ששווה לקחת איתנו ל–2026

תחזית מנהלי ההשקעות ל-2026 / צילום: Shutterstock

ת"א תעלה ב־13% והשקל יגיע לשיא חדש: שאלנו 9 גופי השקעה מה הם מעריכים שיקרה בשנת 2026

לאחר שנה יוצאת דופן בבורסה בת"א, והתרסקות של הדולר מול השקל - מעריכים בגופים הפיננסיים המקומיים כי המגמות הללו יימשכו גם ב–2026 ● בדיסקונט צופים עלייה של 16% במדד הדגל המקומי, בעוד שבמזרחי מעריכים מחצית מכך ● ומי הגוף שמהמר כי הדולר יצנח אל מתחת ל-3 שקלים

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרב על הדירות: ההבדל בין הסכם הדדי, מתנה והתחייבות למתנה

פסק דין שניתן השבוע בבית המשפט לענייני משפחה ממחיש את החשיבות שבהגדרה מדויקת של עילת התביעה ע"י התובע - וזאת לאחר שמחיקת התביעה, בתום שלוש שנות דיונים, נבעה משגיאה בסיווג העילה המשפטית

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

ועדת המינויים אישרה: מיכל עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית

ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה אישרה את בחירתה של מיכל עבאדי-בויאנג’ו לתפקיד החשבת הכללית במשרד האוצר ● במקביל, בכוונת שר האוצר להביא לאישור הממשלה גם את מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

דיפאל S05 חשמלית / צילום: יח''צ

הקרוס-אובר שמציג ממדים רחבים במחיר של 150 אלף שקל

לקרוס־אובר החשמלי החדש מבית שנגאן הסינית יש ממדים של רכב עם מיצוב ותמחור הרבה יותר גבוהים ● הוא מרווח, זריז ומאובזר היטב בגרסה הבכירה - אבל יש בפלח מכוניות עם התנהגות כביש יותר מלוטשת

שנה מצוינת בבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שיא של 16 שנה: אלו התשואות של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל ב-2025

חודש דצמבר הסתכם בתשואה של כ-1% במסלולים הכלליים, כך לפי בית ההשקעות מיטב ● כפי שהוערך בגלובס, בשנה כולה החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתשואה של 15% ובמסלולי המניות מ-25% ● מנגד, מסלולי ה-S&P 500 אכזבו עם תשואה של פחות מ-4%. הסיבה העיקרית: זינוק של מעל 50% בבורסה בת"א