גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפיד על מע"מ אפס: "אי-אפשר להמשיך לסנג'ר צעירים"

(עדכון) - זהבה גלאון: "איך ועדת הכספים מתכנסת לדון בהצעה שהיועץ המשפטי של הכנסת קבע שהיא לא חוקתית?" ■ יאיר לפיד: "עיקר העבודה שלנו היא בצד ההיצע, אבל עד שזה יבשיל אי-אפשר להמשיך ולסנג'ר צעירים, ולכן הבאנו את מע"מ אפס"

פועלים באתר בנייה / צילום: איל יצהר
פועלים באתר בנייה / צילום: איל יצהר

הצעת חוק מע"מ בשיעור אפס הגיעה לדיון בוועדת הכספים של הכנסת. במסגרת הדיונים צפוי משרד האוצר להיתקל בהסתייגויות רבות מצד גורמי קואליציה, אופוזיציה וקבוצות לחץ שונות לנוסח הנוכחי של הצעת החוק. ההערכה היא שהצעת החוק עוד תעבור שינויים לא מעטים עד לקריאה השנייה והשלישית בכנסת.

המטרה המוצהרת של משרד האוצר היא לסיים את הדיונים ואישור החוק עד סוף מושב הכנסת הנוכחי, בתחילת חודש אוגוסט. אם הדבר יצלח, עתיד השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, טל אלדרוטי, לפרסם את המחיר הממוצע למ"ר בכל איזור עד ה-15 בספטמבר, ואז יוכל החוק להתחיל ולפעול.

חבר הכנסת ניסן סלומינסקי, יו"ר הוועדה, אמר כי בכוונת הוועדה לקיים דיונים רציפים בהצעת החוק במהלך השבועיים הקרובים במהלכם יישמעו כל ההסתייגויות לקראת הצבעה על אישור החוק.

"איך ועדת הכספים מתכנסת לדון בהצעה שהיועץ המשפטי של הכנסת קבע שהיא לא חוקתית", התפרצה חברת הכנסת זהבה גלאון לדברי יו"ר הוועדה עוד טרם התחיל הדיון. "יש לתקן את הצעת החוק עוד לפני הדיון, יש בעיה לדון בה אם יש בה קשיים חוקתיים. מדוע היועץ המשפטי של הכנסת לא הוזמן לוועדה?"

שר האוצר, יאיר לפיד, התייחס למצב הבטחוני ולפעילות האוצר ומס רכוש בתחום זה ואמר כי האוצר יטפל בכל הסוגיות הרלוונטיות. לאחר מכן הציג את הצעת חוק מע"מ בשיעור אפס ואמר: "זה חלק מהטיפול שלנו במשבר הדיור ובדור שלם של אנשים שלא יכולים לרכוש דירה. צריך לטפל בזה עכשיו. זה חוק שזכה להכי הרבה תשומת לב ציבורית אבל הוא לא החלק הגדול ביותר בתוכניות שאושרו בקבינט הדיור".

"מע"מ אפס הוא פתרון לטווח הקצר", המשיך לפיד, "המחירים עלו באשמת המדינה, לא תכננה מספיק ולא עזרה לבנות. עיקר העבודה שלנו היא בצד ההיצע, אבל עד שזה יבשיל אי-אפשר להמשיך ולסנג'ר צעירים, ולכן הבאנו את מע"מ אפס. אנחנו במשבר לאומי, וקבינט הדיור אישר מספר גדול של תוכניות לטיפול בבעיה".

שר האוצר הציג את כל תוכניות קבינט הדיור: מחיר מטרה, הסכמי הגג ועוד. במהלך הצגת הדברים על ידי שר האוצר התפרצו חברי כנסת לדבריו ללא הרף. "מדוע השר מציג תוכניות שעוד לא יושמו", קראה לעבר לפיד חברת הכנסת סתיו שפיר.

"יש כאן דור שלם שקורס"

"התחלנו בפיילוט של המכרזים להשכרה", המשיך לפיד, "עוזי לוי מונה למנכ"ל חברה דירה להשכיר והוא מתחיל לעבוד. אנחנו מתחילים להעמיד את המגדלים שכולם יהיו מיועדים להשכרה. צריך לבנות דירות, ומהר, כי יש כאן דור שלם שקורס. במסגרת תוכנית מע"מ בשיעור אפס המדינה מוכנה לוותר על הכנסות של מיליארדים. זו לא הוראת שעה אלא חוק. בסוף 2015 ירדו המחירים באופן דרמטי. כל מי שיחכה ירוויח כסף ומי שיחכה הרבה ירוויח הרבה כסף".

לפיד התייחס גם לסוגייה הטעונה של ההטבה המוגדלת למי שמשרת בצבא או בשירות לאומי-אזרחי שרבים טוענים שהיא מפלה ובעייתית במסגרת החוק ואמר: " החוק נותן יותר למי שמשרת את המדינה, יש היום 40 אלף מילואימניקים שקיבלו צו שמונה, הם תורמים יותר למדינתם ומגיע להם יותר. ואנחנו עומדים מאחורי ההחלטה. יש שאלה על הפיקוח ואנחנו עובדים על מנגנונים שיקבעו שלא ניתן יהיה לעשות פוילשטיקים. כל יום שעובר זוגות צעירים לא מקבלים את מה שמגיע להם. אני מבקש מכל חברי הכנסת להתאחד כדי להעביר את החוק החשוב הזה".

במסגרת הדיון הוצגו גם הצעות חוק מקבילות להצעתו של שר האוצר. כך למשל, הצעת חוק שהציג חבר הכנסת מאיר שטרית מציעה לקבוע פטור גורף ממע"מ על דירות במחיר של עד מיליון וחצי שקל. "ללא קריטריונים, רק על דירה ראשונה ויחידה", הסביר חברת הכנסת שטרית, "אין היגיון שהמדינה תגבה על הדירות מאות אלפי שקלים מכל זוג צעיר. הצעתי את ההצעה הזו גם בכנסת קודמת והממשלה הפילה אותה".

הצעה נוספת שהוצגה היא הצעתה של חברת הכנסת גילה גמליאל שמבקשת לערוך שינויים בנוסח המוצע של חוק המע"מ. "יש לא מעט אנשים שלא עתידים לקבל את ההטבה המלאה למרות שהם עושם מילואים למשל", אמרה גמליאל, "צריך לבחון גם מה קורה בפריפרייה ובמגזר הלא יהודי. צריך להכין תוכנית אסטרטגית לניפוץ המונופול של רשות מקרקעי ישראל בקרקעות".

יו"ר ועדת הכספים היה הראשון להפנות לשר האוצר שאלות לגבי התוכנית, וייתכן ששאלות אלו יכולות להעיד על הגישה של יו"ר הועדה כלפי החוק ועל שינויים אלו או אחרים שיבוצעו בהמשך כדי שהחוק יוכל לעבור. "מדוע מדובר בחוק שלא ניתן יהיה לבטל?", פתח סלומינסקי, "מדוע לא לקבוע שתהיה הוראת שעה לארבע שנים ואז אחרי שמחירי הדירות ירדו נוכל לבטל. בנוסף, בגלל שיש כל כך הרבה בעיות בתוכנית, למה שלא נהפוך את התוכנית ממע"מ בשיעור אפס למענק שיגיע ישירות לרוכשים?".

סלומינסקי התייחס גם לעוד שתי נקודות שעתידות לעורר הרבה הדים בשבועות הקרובים: "הקביעה שרק בנייה רוויה תקבל את ההטבה מוציאה את הפריפרייה וישובים אחרים מההטבה. מדוע לא לשנות גם את זה? ומה עם קבוצות הרכישה? למה לא להכליל אותן בפנים?".

גם חבר הכנסת איציק שמולי תקף את התוכנית וטען כי האוצר מטעה את הציבור: "התוכנית מבוססת על הונאה. אמרת שכל מי שישרת יקבל", כך שמולי לשר האוצר, "אבל יש מחסור של 100 אלף דירות בשוק נכון להיום ואתה יוצר הרושם שכל מי שעשה שירות צבאי יקבל הטבה של 200 אלף שקל. אתה יודע שזו הטעייה ואין אפילו מספיק דירות לכל מי שגוייס בצו שמונה, כמו שרמזת מקודם. יש אולי עשרת אלפים דירות". עוד הוסיף שמולי כי: "התוכניות של קבינט הדיור מתחרות אחת בשניה ולא משלימות אחת את השניה והכל בגלל מלחמות אגו".

עוד כתבות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

לאחר התחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה