גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לפיד על מע"מ אפס: "אי-אפשר להמשיך לסנג'ר צעירים"

(עדכון) - זהבה גלאון: "איך ועדת הכספים מתכנסת לדון בהצעה שהיועץ המשפטי של הכנסת קבע שהיא לא חוקתית?" ■ יאיר לפיד: "עיקר העבודה שלנו היא בצד ההיצע, אבל עד שזה יבשיל אי-אפשר להמשיך ולסנג'ר צעירים, ולכן הבאנו את מע"מ אפס"

פועלים באתר בנייה / צילום: איל יצהר
פועלים באתר בנייה / צילום: איל יצהר

הצעת חוק מע"מ בשיעור אפס הגיעה לדיון בוועדת הכספים של הכנסת. במסגרת הדיונים צפוי משרד האוצר להיתקל בהסתייגויות רבות מצד גורמי קואליציה, אופוזיציה וקבוצות לחץ שונות לנוסח הנוכחי של הצעת החוק. ההערכה היא שהצעת החוק עוד תעבור שינויים לא מעטים עד לקריאה השנייה והשלישית בכנסת.

המטרה המוצהרת של משרד האוצר היא לסיים את הדיונים ואישור החוק עד סוף מושב הכנסת הנוכחי, בתחילת חודש אוגוסט. אם הדבר יצלח, עתיד השמאי הממשלתי הראשי במשרד המשפטים, טל אלדרוטי, לפרסם את המחיר הממוצע למ"ר בכל איזור עד ה-15 בספטמבר, ואז יוכל החוק להתחיל ולפעול.

חבר הכנסת ניסן סלומינסקי, יו"ר הוועדה, אמר כי בכוונת הוועדה לקיים דיונים רציפים בהצעת החוק במהלך השבועיים הקרובים במהלכם יישמעו כל ההסתייגויות לקראת הצבעה על אישור החוק.

"איך ועדת הכספים מתכנסת לדון בהצעה שהיועץ המשפטי של הכנסת קבע שהיא לא חוקתית", התפרצה חברת הכנסת זהבה גלאון לדברי יו"ר הוועדה עוד טרם התחיל הדיון. "יש לתקן את הצעת החוק עוד לפני הדיון, יש בעיה לדון בה אם יש בה קשיים חוקתיים. מדוע היועץ המשפטי של הכנסת לא הוזמן לוועדה?"

שר האוצר, יאיר לפיד, התייחס למצב הבטחוני ולפעילות האוצר ומס רכוש בתחום זה ואמר כי האוצר יטפל בכל הסוגיות הרלוונטיות. לאחר מכן הציג את הצעת חוק מע"מ בשיעור אפס ואמר: "זה חלק מהטיפול שלנו במשבר הדיור ובדור שלם של אנשים שלא יכולים לרכוש דירה. צריך לטפל בזה עכשיו. זה חוק שזכה להכי הרבה תשומת לב ציבורית אבל הוא לא החלק הגדול ביותר בתוכניות שאושרו בקבינט הדיור".

"מע"מ אפס הוא פתרון לטווח הקצר", המשיך לפיד, "המחירים עלו באשמת המדינה, לא תכננה מספיק ולא עזרה לבנות. עיקר העבודה שלנו היא בצד ההיצע, אבל עד שזה יבשיל אי-אפשר להמשיך ולסנג'ר צעירים, ולכן הבאנו את מע"מ אפס. אנחנו במשבר לאומי, וקבינט הדיור אישר מספר גדול של תוכניות לטיפול בבעיה".

שר האוצר הציג את כל תוכניות קבינט הדיור: מחיר מטרה, הסכמי הגג ועוד. במהלך הצגת הדברים על ידי שר האוצר התפרצו חברי כנסת לדבריו ללא הרף. "מדוע השר מציג תוכניות שעוד לא יושמו", קראה לעבר לפיד חברת הכנסת סתיו שפיר.

"יש כאן דור שלם שקורס"

"התחלנו בפיילוט של המכרזים להשכרה", המשיך לפיד, "עוזי לוי מונה למנכ"ל חברה דירה להשכיר והוא מתחיל לעבוד. אנחנו מתחילים להעמיד את המגדלים שכולם יהיו מיועדים להשכרה. צריך לבנות דירות, ומהר, כי יש כאן דור שלם שקורס. במסגרת תוכנית מע"מ בשיעור אפס המדינה מוכנה לוותר על הכנסות של מיליארדים. זו לא הוראת שעה אלא חוק. בסוף 2015 ירדו המחירים באופן דרמטי. כל מי שיחכה ירוויח כסף ומי שיחכה הרבה ירוויח הרבה כסף".

לפיד התייחס גם לסוגייה הטעונה של ההטבה המוגדלת למי שמשרת בצבא או בשירות לאומי-אזרחי שרבים טוענים שהיא מפלה ובעייתית במסגרת החוק ואמר: " החוק נותן יותר למי שמשרת את המדינה, יש היום 40 אלף מילואימניקים שקיבלו צו שמונה, הם תורמים יותר למדינתם ומגיע להם יותר. ואנחנו עומדים מאחורי ההחלטה. יש שאלה על הפיקוח ואנחנו עובדים על מנגנונים שיקבעו שלא ניתן יהיה לעשות פוילשטיקים. כל יום שעובר זוגות צעירים לא מקבלים את מה שמגיע להם. אני מבקש מכל חברי הכנסת להתאחד כדי להעביר את החוק החשוב הזה".

במסגרת הדיון הוצגו גם הצעות חוק מקבילות להצעתו של שר האוצר. כך למשל, הצעת חוק שהציג חבר הכנסת מאיר שטרית מציעה לקבוע פטור גורף ממע"מ על דירות במחיר של עד מיליון וחצי שקל. "ללא קריטריונים, רק על דירה ראשונה ויחידה", הסביר חברת הכנסת שטרית, "אין היגיון שהמדינה תגבה על הדירות מאות אלפי שקלים מכל זוג צעיר. הצעתי את ההצעה הזו גם בכנסת קודמת והממשלה הפילה אותה".

הצעה נוספת שהוצגה היא הצעתה של חברת הכנסת גילה גמליאל שמבקשת לערוך שינויים בנוסח המוצע של חוק המע"מ. "יש לא מעט אנשים שלא עתידים לקבל את ההטבה המלאה למרות שהם עושם מילואים למשל", אמרה גמליאל, "צריך לבחון גם מה קורה בפריפרייה ובמגזר הלא יהודי. צריך להכין תוכנית אסטרטגית לניפוץ המונופול של רשות מקרקעי ישראל בקרקעות".

יו"ר ועדת הכספים היה הראשון להפנות לשר האוצר שאלות לגבי התוכנית, וייתכן ששאלות אלו יכולות להעיד על הגישה של יו"ר הועדה כלפי החוק ועל שינויים אלו או אחרים שיבוצעו בהמשך כדי שהחוק יוכל לעבור. "מדוע מדובר בחוק שלא ניתן יהיה לבטל?", פתח סלומינסקי, "מדוע לא לקבוע שתהיה הוראת שעה לארבע שנים ואז אחרי שמחירי הדירות ירדו נוכל לבטל. בנוסף, בגלל שיש כל כך הרבה בעיות בתוכנית, למה שלא נהפוך את התוכנית ממע"מ בשיעור אפס למענק שיגיע ישירות לרוכשים?".

סלומינסקי התייחס גם לעוד שתי נקודות שעתידות לעורר הרבה הדים בשבועות הקרובים: "הקביעה שרק בנייה רוויה תקבל את ההטבה מוציאה את הפריפרייה וישובים אחרים מההטבה. מדוע לא לשנות גם את זה? ומה עם קבוצות הרכישה? למה לא להכליל אותן בפנים?".

גם חבר הכנסת איציק שמולי תקף את התוכנית וטען כי האוצר מטעה את הציבור: "התוכנית מבוססת על הונאה. אמרת שכל מי שישרת יקבל", כך שמולי לשר האוצר, "אבל יש מחסור של 100 אלף דירות בשוק נכון להיום ואתה יוצר הרושם שכל מי שעשה שירות צבאי יקבל הטבה של 200 אלף שקל. אתה יודע שזו הטעייה ואין אפילו מספיק דירות לכל מי שגוייס בצו שמונה, כמו שרמזת מקודם. יש אולי עשרת אלפים דירות". עוד הוסיף שמולי כי: "התוכניות של קבינט הדיור מתחרות אחת בשניה ולא משלימות אחת את השניה והכל בגלל מלחמות אגו".

עוד כתבות

שגיא דקל חן בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך יוטיוב

איש לא נותר אדיש לשגיא דקל חן, והפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר

הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע השני ברציפות שייכת לפרטנר, שלישיית "מה קשור" וסטטיק, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, ההשקעה הגדולה ביותר שייכת ל–HOT, כ–3 מיליון שקל

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקל הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

ביהמ"ש העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה משה גפני זעם: "ביהמ"ש הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חנוך מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקות בג"ץ: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

חשיפה: המדריך של מטא להורדת לחץ הרגולטורים בסוגיית ההונאות הפיננסיות

מסמכים פנימיים שנחשפים ברויטרס הלילה מראים את הטקטיקות של מטא - כולל מאמצים להעלים מודעות ולא להסירן כדי שמשתמשים לא ייפלו בפח, אלא לפי התחקיר – איך לגרום להן להיות "בלתי ניתנו למציאה" כשהרשויות מחפשות אותן ● המסמכים חושפים איך מטא מגנה על מיליארדי דולרים מהכנסות מפרסומים

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

ועדת המינויים אישרה: מיכל עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית

ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה אישרה את בחירתה של מיכל עבאדי-בויאנג’ו לתפקיד החשבת הכללית במשרד האוצר ● במקביל, בכוונת שר האוצר להביא לאישור הממשלה גם את מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

דיפאל S05 חשמלית / צילום: יח''צ

דיפאל S05 חשמלית: מפרט מרשים במחיר צנוע

לקרוס־אובר החשמלי החדש מבית שנגאן הסינית יש ממדים של רכב עם מיצוב ותמחור הרבה יותר גבוהים ● הוא מרווח, זריז ומאובזר היטב בגרסה הבכירה - אבל יש בפלח מכוניות עם התנהגות כביש יותר מלוטשת

לא רק בגבול סוריה: המשבר בין טורקיה לישראל הופך להיות גלוי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● דרום קוריאה מחמשת את מצרים בסוללת אריטלריה שנועדה להרתיע את ישראל ● התחרות בין טורקיה לישראל הופכת גלויה בשל המצב השברירי בגבול סוריה ושיתוף הפעולה המתהווה של ישראל, קפריסין ויוון ● לקראת כניסת זוהרן ממדאני לתפקיד, עיריית ניו יורק מפרסמת לראשונה דוח על אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

צבאות נאט''ו מרחיבים את הגיוס / עיצוב: אלישע נדב

צבאות אירופה מרחיבים את הגיוס: האם האזרחים יסכימו להילחם למען המולדת?

אחרי עשורים של שלווה מדינות אירופה משנות סדרי עדיפויות - ומסיטות תקציבים לעסקאות נשק ● אלא שבזמן שמחסני החירום מתמלאים, נחשפת החוליה החסרה: לוחמים ● בשנה הקרובה ייכנסו לתוקף תוכניות גיוס, והן יידרשו לשאלה הקשה: האם אזרחיהן מוכנים לשלם מחיר אישי בשדה הקרב? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

מיסוי, חוזים ו-AI: ההכרעות המשפטיות שיהדהדו גם ב-2026

הפסיקה של העליון שקידשה את הפורמליזם בדיני חוזים, אחרת שהבליטה פרשנות תכליתית, זו ששירטטה את גבולות ה- AI והכללים שהשתנו בנוגע לבעלי שליטה בחברות ציבוריות ● ארבע הכרעות משפטיות מהשנה שחלפה שישפיעו גם ב-2026

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

המדינה לבג"ץ: אין עילה להתערבות בהחלטה להרחיב את הפטור ממע"מ על יבוא אישי

לאחר עתירת איגוד לשכות המסחר נגד העלאת תקרת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, המדינה משיבה לבג"ץ וטוענת כי אין לו סמכות להתערב בחקיקה מסוג זה ● בין היתר נכתב כי שר האוצר סמוטריץ' "בחן מגוון של שיקולים מקצועיים" בטרם קיבל את ההחלטה

מנהלי השקעות בת''א בוחרים את הפתעת השנה / צילום: Shutterstock

מהראלי בביטוח ועד זינוק השקל: מנהלי השקעות בת"א בוחרים את הפתעת השנה

שנת 2025 שברה כל שיא אפשרי בשוק המניות המקומי, כאשר מדד הדגל של ת"א הניב למשקיעים תשואה פנטסטית של 52% - הגבוהה בבורסות המערב ● מספר השיאים החדשים ששבר המדד היה הגבוה ביותר מאז 1992 (63 השנה), מחזורי המסחר בבורסה זינקו ושוק ההנפקות התעורר לחיים ● ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לסמן את המהלך המפתיע של השנה, ואלה היו הבחירות שלהם

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מינהל התכנון רשם שיא באישור יחידות דיור, אך רובן יישארו על הנייר

מינהל התכנון פרסם את נתוני השנה החולפת, בו מוצגים הפעילות בתחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים ● מהנתונים בתחום הדיור, עולה כי מוסדות התכנון הציגו ביצועים שגבוהים ב-80% מהיעד הממשלתי שעמד על אישור 125 אלף דירות ● פער זה מתקרב כבר למיליון דירות, שלפי קצב הבנייה הנוכחי מספיק ל-15 שנים

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה פתחה את השנה בעליות; ת"א 125 עלה ב-1.9%, מדד הבנקים ב-3.6%

מדד ת"א 35 עלה בכ־1.8%, ת"א 90 ב-2.4% וקבע שיא ● בכירים בנייקי שרכשו מניות הקפיצו את מניית ריטיילורס ● פרטנר וניו-מד אנרג'י נדרשות לשלם תוספת מס במאות אלפי שקלים ● נקסט ויז'ן זינקה לאחר שדיווחה על הזמנה חדשה בגובה של כ-22 מיליון דולר ● היום לא יתקיים מסחר בשווקים בחו"ל, בשל ציון השנה האזרחית החדשה

הקמפוס המתוכנן של אנבידיה בקריית טבעון. איך העובדים יגיעו? / הדמיה: באדיבות אנבידיה

הקמפוס אושר, אבל איך העובדים יצליחו להגיע למרכז החדש של אנבידיה בטבעון?

הקמת מרכז הפיתוח החדש של אנבידיה בקריית טבעון היא אחד המהלכים המשמעותיים ביותר לחיזוק התעסוקה בצפון בעשור האחרון ● אלא שהיעדר קישוריות למסילות הרכבת ותכנון ששם את הרכב הפרטי במרכז, מאיימים להשאיר את העובדים תקועים בכביש 6 ● האם המדינה תשכיל לייצר פתרון הוליסטי לפני שהקמפוס ייפתח ב־2031?

קרקעות / אילוסטרציה: Shutterstock

3 מכרזי קרקעות של סוף השנה הקפיצו את הכנסות רמ"י ביותר מ-10%

המכרזים במתחם השלישות ברמת גן, בשדה התעופה בהרצליה ובמחנה סירקין בפתח תקווה הניבו למדינה הכנסות של 3.2 מיליארד שקל, בעוד שכלל ההכנסות בגין שיווקי קרקע בשנה שעברה הגיעו ל-28 מיליארד שקל

יו''ר רב-בריח, שמואל דונרשטיין, והמנכ''ל לשעבר עידן זו-ארץ / צילום: אייל טואג

המלכוד של התביעות הייצוגיות: המוסדיים נותרים בחוץ, וההליך נכשל

ביהמ"ש הכלכלי דחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהגישה עמותה בעקבות הנפקת רב-בריח, בנימוק כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה בחרו שלא לתבוע את החברה ● מומחים מצביעים על שוק רווי ניגודי עניינים ועל חסמים כלכליים שמרתיעים את המוסדיים מלפעול

מוריס קאהן. 1930-2026 / צילום: תמר מצפי

יזם כושל בתחילת הדרך, חלוץ הייטק ופילנתרופ: פרידה ממוריס קאהן

מוריס קאהן שהלך לעולמו בגיל 96, נטל חלק פעיל בתעשייה, שהפכה ברבות הימים להייטק הישראלי ● קבוצת עורק שהיה ממייסדיה, אחראית למיזם "דפי זהב" ולהקמת אמדוקס ● את מרבית הונו עשה עם הנפקת אמדוקס, ומאז תרם רבות לפעילות פילנתרופית

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

32 אלף חביות ביום: החברה הישראלית שמצאה נפט באוקיינוס האטלנטי

15 שנה עברו מאז התגלה נפט באיי פוקלנד שבאוקיינוס האטלנטי ● אלא שמאז המאגר עבר בין חברות, שנקלעו לקשיים, ונשאר על הנייר ● בחודש שעבר נאוויטס הישראלית רשמה פריצת דרך - והחל מ־2028 תפיק ממנו 32 אלף חביות ביום ● המהלך צפוי להזרים מיליארדי דולרים לטריטוריה הקטנה, שעד היום התבססה בעיקר על דיג ● איך היא תשרוד את הצמיחה הדרמטית?

תחזית מנהלי ההשקעות ל-2026 / צילום: Shutterstock

ת"א תעלה ב־13% והשקל יגיע לשיא חדש: שאלנו 9 גופי השקעה מה הם מעריכים שיקרה בשנת 2026

לאחר שנה יוצאת דופן בבורסה בת"א, והתרסקות של הדולר מול השקל - מעריכים בגופים הפיננסיים המקומיים כי המגמות הללו יימשכו גם ב–2026 ● בדיסקונט צופים עלייה של 16% במדד הדגל המקומי, בעוד שבמזרחי מעריכים מחצית מכך ● ומי הגוף שמהמר כי הדולר יצנח אל מתחת ל-3 שקלים

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

האנוי / צילום: Shutterstock

עשרות טיסות חדשות: השינויים שצפויים לחתוך את המחירים למזרח הרחוק

התעוררות הקווים למזרח והגדלת התדירויות יוצרות לחץ כלפי מטה על מחירי הטיסות ● בעוד איתיחאד הופכת את אבו דאבי לשער מרכזי לאסיה - במקום עומאן שסגרה את המרחב האווירי - ארקיע וישראייר שוברות את הבלעדיות בקווים ישירים לתאילנד ולוייטנאם