גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יורשי שמלצר צפויים להתמקד בעסקי הליסינג ויבוא הרכב

שלמה החזקות הודיעה על ביטול רכישת סונול שעות אחדות לאחר פטירתו של שמלצר ■ הבן, אסי שמלצר: "בטוח שנדע להמשיך את פועלו"

שלמה שמלצר / צלם: איל יצהר
שלמה שמלצר / צלם: איל יצהר

שוק ההון המקומי הוכה שלשום בתדהמה, עם היוודע דבר מותו הפתאומי של איש העסקים שלמה שמלצר, בגיל 67, כתוצאה משטף דם במוח, וכך גם סביבתו הקרובה - משפחתו ומנהלי החברות בקבוצה המסועפת שבשליטתו.

בעקבות פטירתו של שמלצר, הודיעה אתמול קבוצת שלמה החזקות על הפסקת המו"מ לרכישת חברת שיווק הדלקים סונול מידיה של קבוצת עזריאלי, תמורת 450 מיליון שקל. זאת עוד טרם ההודעה בדבר פטירתו של דוד עזריאלי.

בהתאם למזכר ההבנות שנחתם בחודש שעבר, אמורה הייתה שלמה החזקות להעביר לעזריאלי 400 מיליון שקל במועד השלמת העסקה, כשיתרת התמורה, בסך של 50 מיליון שקל, תוכננה להגיע לידי הרוכשת כהלוואת מוכר על-ידי גרנית הכרמל, החברה הבת של עזריאלי.

במסגרת העסקה שילמה שלמה החזקות למוכרת סכום שעמד ככל הנראה על מיליוני שקלים בודדים, כדמי רצינות וקבלת בלעדיות, אולם הבטיחה את החזר הכסף בנסיבות מסוימות, ונראה כי זה יוחזר אליה כעת.

שמלצר, שבנה אימפריית עסקים "בעשר אצבעות", נחשב לדומיננטי במיוחד בניהול עסקי הקבוצה, והיה מעורב בניהול השוטף של החברות הכלולות בה. במותו הוא מותיר אחריו חלל גדול שלא בנקל ניתן יהיה למלאו, והביטול המהיר של עסקת הרכישה של סונול הוא עדות ראשונה לכך.

עוד מוקדם להעריך כיצד ייראו פני הקבוצה בעתיד. ניתן להניח כי משפחת שמלצר לא תיפרד מליבת העסקים - חברת שלמה החזקות ופעילות הליסינג שלה - אולם לא מן הנמנע כי תחליט למכור חלק מהפעילויות שאינן בליבת עסקי הרכב.

בני משפחתו של שמלצר מעורבים מאוד בעסקי הקבוצה, מכירים אותם מקרוב ומחזיקים בתפקידים משמעותיים. כמו כן ישנם כמה מנהלים מנוסים בחברות שמכירים מקרוב ולפרטים את הדרך שבה ניתב שמלצר את הפעילויות.

הבולט מבין אנשי דור ההמשך הוא אסי שמלצר (44), המכהן כסגן יו"ר שלמה החזקות וכמנכ"ל פעילות היבוא של רכבי אופל, ונראה כי הוא המועמד העיקרי להיכנס לנעלי האב. אסי שמלצר מסר אתמול בשם המשפחה, כי "שלמה היה איש אהוב ומוערך על-ידי משפחתו, שותפיו ואלפי עובדיו. אני בטוח שנדע להמשיך את פועלו ולהוביל את פעילות כלל החברות השונות בקבוצת שלמה".

לאחותו התאומה של אסי, עופרה, אין תפקיד בקבוצה, אולם בעלה, ישראל רייף, הוא דמות דומיננטית בעסקי החברה, ומנהל כיום את פעילותה של שלמה נדל"ן.

האח הצעיר של השניים לבית שמלצר, טובי, מכהן כמשנה לתחום השיווק והמכירות למנכ"ל שלמה חברה לביטוח, ואם המשפחה, עתליה שמלצר, היא האחראית על מערך הפרסום, הייעוץ התדמיתי ויחסי הציבור של שלמה החזקות.

קפיצת מדרגה בפעילות

עסקת הרכישה של סונול אמורה הייתה להוות קפיצת מדרגה בפעילותו של שמלצר, שביסס את עצמו בשנים האחרונות כבעל מספר פעילויות מצליחות בתחומים מגוונים (רכב, תעשייה, נדל"ן) שעיקרן נוהלו תחת חברת שלמה החזקות.

הפעילות המרכזית של הקבוצה היא שלמה Sixt - חברת הליסינג הגדולה בארץ, העוסקת בהשכרה, במכירה ובביטוח כלי רכב, ובבעלותה גם חברת ביטוח. שלמה החזקות מפעילה כ-80 אלף כלי רכב, עובדת מול מגוון נרחב של לקוחות בתחומי הליסינג וההשכרה ומעסיקה יותר מ-1,000 עובדים.

הונה העצמי של שלמה החזקות עומד על כ-850 מיליון שקל, והוא מממן כ-12% ממאזן החברה. בקופתה מזומנים בהיקף של כ-220 מיליון שקל.

מחזור המכירות השנתי של שלמה החזקות עומד בשנתיים האחרונות על יותר מ-3 מיליארד שקל, ורווחיה בשנתיים האחרונות עמדו על כ-50 מיליון שקל בכל שנה. שלמה החזקות נסחרת בבורסה באמצעות כמה סדרות אג"ח, שנסחרו אתמול בירידות של עד 1.5%, והתשואות עליהן מגיעות עד 3.5%.

מלבד שלמה החזקות, בידי משפחת שמלצר נותרה גם חברת אפקון, העוסקת בייצור ובשיווק לוחות חשמל, קבלנות מערכות חשמל ומיזוג אוויר. בשבועות האחרונים הודיעה אפקון על חבילת מימון שסגרה, בהיקף של כ-200 מיליון שקל, להקמת שתי חוות רוח בקיבוץ מעלה גלבוע ובקיבוץ דגניה. החברה מעסיקה כ-1,300 עובדים, ונסחרת בבורסה בשווי של כ-300 מיליון שקל.

החזקה מרכזית נוספת של שמלצר היא בחברת גולד בונד - אשר נשלטת בשותפות שווה יחד עם סמי קצב ושלומי פוגל (28.5% כל אחד). גולד בונד עוסקת בהפעלת מסוף מטענים באשדוד, והיא בעלת החזקות במספנות ישראל. אתמול צנחה מניית החברה, הנסחרת בשווי של קרוב לחצי מיליארד שקל, בכ-8%.

החברה המוחזקת, מספנות ישראל, מפעילה את הנמל הפרטי היחיד בארץ, שממוקם בחיפה, ומספקת שירותים לכלי שיט, מבצעת עבודות מתכת, ואף הודיעה לאחרונה על כוונתה להיכנס לתחום יבוא המלט. בבעלותו של שמלצר גם חברת שלמה נדל"ן, העוסקת בנדל"ן מניב בישראל ובאירופה, והוא גם יבואן רכבי אופל לישראל.

שמלצר, שבנה את עסקיו בעשר אצבעות, נודע במגזר העסקי כאיש עסקים קשוח, חריף, היודע להסתייע בשוק ההון לצרכיו. הוא עשה לעצמו שם של מי שיודע לקנות בזול, ובאמצעות ניהול נכון לייצר ערך בהשקעותיו. כך עשה בשלמה Sixt, שאותה קנה ב-1996 כחברה מפסידה, ותוך כמה שנים הפך אותה למעצמת ליסינג. כך גם עשה באפקון, שנרכשה ב-2003 מידי הכונס של קבוצת פויכטונגר, תמורת כ-30 מיליון שקל בלבד (כעשירית משוויה הנוכחי), וכך גם במספנות ישראל, שנרכשה מהמדינה בנזיד עדשים ומוערכת כיום במאות רבות של מיליוני שקלים.

מבנה ההחזקות בקבוצת שמלצר

עוד כתבות

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

החוקרת שמסבירה: איך מתכוננים האמריקאים לשלב ב' בעזה ולתקיפה באיראן?

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו״ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

 

בודקים את המיתוס. חוק 3 שניות / צילום: Shutterstock

לא 3 שניות: תוך כמה זמן החיידקים מגיעים לאוכל שנפל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החיידקים לא ממתינים לפני שהם מסתערים על אוכל שנפל. ועדיין, זו לא סיבה להילחץ

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן: "מתגבש מתווה למו"מ"

טראמפ אישר בריאיון לפוקס ניוז: "הם מדברים איתנו - נראה מה אפשר לעשות" ● דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית