גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צו 7: המלצות ל-7 סרטים בפסטיבל הקולנוע הבינלאומי בירושלים

חרף המצב הביטחוני, פסטיבל הקולנוע הבינלאומי בירושלים מתקיים כסדרו, עם שורת אורחים בינלאומיים שהחליטו להגיע לכאן למרות הכול ■ המלצות ל-7 סרטים שיוקרנו במסגרת הפסטיבל, כולם באולמות ממוגנים

חרף המצב הביטחוני בישראל, פסטיבל הקולנוע ירושלים יתקיים כסדרו, מלבד סרט הפתיחה "ערבים רוקדים" של ערן ריקליס על-פי תסריט של סייד קשוע, שנדחה לחמישי הבא. חשוב לציין שגם האורחים החשובים מחו"ל ובראשם במאי הקולנוע דיוויד מאמט, החליטו להגיע לפסטיבל למרות המצב הביטחוני בארץ, מה שתורם לאווירת ההמשכיות חרף המצב הקשה.

נקודה למחשבה שקשורה לענייני שיבוץ ולא למצב הבטחוני. אף שמועד פתיחת הפסטיבל נקבע חודשים אחורה, המחלקה לקולנוע בסמינר הקיבוצים קבעה את אירוע הקרנת סרטי הבוגרים שלה דווקא הערב. לפיכך, חלק נכבד מתעשיית הקולנוע, שאמור להיות בקהל ולצפות בסרטי הבוגרים, ייאלץ להחמיץ את האירוע. אפשר היה להשקיע טיפה מחשבה לטובת הסטודנטים, ולהזיז את התאריך למועד שבו לא תתפספס המטרה שלשמה נערך האירוע. הדברים הללו מופנים גם למנהלי בית הספר לאמנויות הירושלמי "מוסררה", שקבע את ערב הפתיחה החגיגי של תערוכת הבוגרים להיום בערב.

לפסטיבל מונה השנה צוות אמנותי חדש, בראשות ד"ר נועה רגב, שתשמש כמנהלת הפסטיבל וכמנכ"לית הסינמטק. להלן סקירת הסרטים המומלצים ברפרטואר של הפסטיבל השנה, שגם יופיעו על מסכי הקולנוע במועד מאוחר יותר.

"גט"

בימאים: רונית ושלומי אלקבץ (ישראל, 2014)

דרמה חברתית נוקבת וחכמה יצרו האחים רונית ושלומי אלקבץ. במרכז העלילה, ניסיונותיה הכושלים של ויויאן (רונית אלקבץ) לקבל גט מבעלה אלישע (רובי אלמליח). דיון מייגע שמסתיים במפח נפש רודף דיון מייגע אחר שמותיר את המצב על כנו. כך הזמן עובר: שנתיים, שלוש, חמש שנים. העדים שמוזמנים להעיד על אופיים של בני הזוג, ועל חייהם המשותפים, שאמינותם קורסת בזו אחר זו, לא מספקים לבית הדין הרבני השמרני עילה לביטול הנישואין, אך לזכותם של העדים יש לומר כי הם מספקים אתנחתות קומיות למכביר. באחד מאותם רגעי הייאוש, אפילו הגיבורה הטרגית ויויאן צוחקת. צריך להעריך את רונית ואת שלומי אלקבץ על התסריט הנפלא שכתבו לסרט, אשר מתרחש ברובו בחלל סגור אחד. ששון גבאי, אלי גורשטיין, זאב רווח, גבי עמרני, ורובי פורת שובל בהופעת אורח מפתיעה, וכאמור רונית אלקבץ ורובי אלמליח, מפיחים חיים בחלל הצר המשמש כבית הדין. תמוהה בעיניי הבחירה של האחים אלקבץ במנשה נוי לתפקיד ראשי, כפרקליטה של ויויאן. נוי הוא קומיקאי מוכשר, אך כשחקן אופי הוא רחוק מלהרשים.

"היא איבדה שליטה"

במאית: אניה מרקוארדט (ארה"ב, 2014)

המחיר האישי והנפשי שמשלמות מטפלות מיניות (סרוגייט) מהווה בסיס ללא מעט סרטים וסדרות. אחת הסיבות היא ריצוי הקהל, שכן בסרטים שבהם הדמות הראשית עובדת כסרוגייט, המתח בסרט מתחיל למן הדקה הראשונה, עם הציפייה (המתממשת) לחציית גבולות בין מטפלת למטופל. סיבה אחרת, עמוקה ורצינית יותר, היא הרצון של יוצרי הסרט לגעת בסוגיית המחיר האישי הנפשי, וכן רצון לבדוק את הנחיצות באמצעים טיפוליים הכוללים יחסי מין וקרבה רגשית. האם אפשר בהכרח להימנע מלפתח רגשות? האם אפשר שמטופל שחש חמלה מצד המטפלת לא ימצא עצמו מאוהב בה? האם המטפלת, שבחרה במודע להקריב את המרחב האינטימי בחייה ואת גופה עבור זרים, מסוגלת להתנתק? ואיזה אופי דרוש לעבודה מן הסוג הזה? "היא איבדה שליטה" עונה על השאלות הללו, וכדי לעסוק במהות, שם הסרט בא להפיג ציפייה, כאומר - בוודאי שיש חציית גבולות, השאלה מה קורה אחר כך.

"מיס אלימות"

במאי: אלכס נדרוס אבראנאס (יוון, 2014)

אנסה לא להרוס, ולא לספר יותר מדי אודות הסרט הזה, שכן כל פיסת חשיפה של אלמנט עלילתי עשויה לפגום במתח ובאופן שבו הצופה אמור לחוות חוויה חזקה, אפלה ומטלטלת. מסופר בו על משפחה ממעמד הביניים שכלפי חוץ מצטיירת כנורמטיבית. כה נורמטיבית, שאף אנשי משרד הרווחה החשדנים, שמגיעים לבית המשפחה על מנת לחקור את נסיבות התאבדותה של אנג'ליקי בת ה-11 במהלך מסיבת יום ההולדת שלה, כמעט ונופלים בפח.

השפה הקולנועית של הסרט נשענת על ריאליזם מאופק, המחדד את כל אשר מתחת לפני השטח, באופן מרומז וחכם, פועלת להשגת תחושת אי-נוחות, והשעה הראשונה היא למעשה מופת של קולנוע. אבל משהו קרה לתסריט במערכה האחרונה, ב-30 הדקות האחרונות לערך, שבהן הסרט מפסיק להיות מרומז, ומפסיק להיות חכם. אולי הבמאי, שכתב את התסריט (יחד עם קוסטאס פרוליס), החליט שהסיפור שלו לא מספיק מטלטל, והחליט להציג את הכיעור בצורה כה בוטה, עד כי התמונה הופכת למוקצנת. הסרט זכה בארבעה פרסים בפסטיבל ונציה האחרון, ביניהם פרס הבימוי הטוב ביותר.

"תחנות הצלב"

במאי: דיטריך ברוגמן (גרמניה, 2014)

אנחנו עוקבים כבר כמה שנים אחר הקריירה של השחקנית והתסריטאית אנה ברוגמן ושל אחיה, התסריטאי והבימאי דיטריך ברוגמן, שניים מהקולות החדשים והמבטיחים של הקולנוע הגרמני החדש. אל אנה נחשפנו לראשונה בפסטיבל ברלין ב-2009, בסרט "מתישהו באוגוסט", סרט קאמרי יפהפה של סבסטיאן שיפר, שבו ברוגמן גילמה את אוגוסטין, נערה צעירה ומופנמת שנוכחותה בבקתה פסטורלית במהלך חופשת קיץ, מפוררת את חיי הנישואין של זוג במשבר. שנה אחר כך, הוקרן בברלין הסרט "רוץ אם אתה יכול" שאותו כתבו האח והאחות יחדיו, כאשר דיטריך גם ביים את הסרט, ואנה השתתפה בו בתפקיד ראשי. הסרט המבריק והנוגע ללב הוא דרמה קומית שבמרכזה צעיר נכה שנלחם ברחמים העצמיים שלו ובמקביל נלחם בנכותו. "תחנות הצלב", הסרט שעולה כעת בירושלים לאחר שזכה בפרס התסריט הטוב ביותר בפסטיבל ברלין האחרון, אינו נטול הומור אך קודר בהרבה מקודמו. זה מסוג הסרטים שמיכאל האנקה יכול היה להיות חתום עליהם: ילדה בת 11 שאימה מהלכת טרור עליה ועל משפחתה. מערכת הערכים של האם כוללת נוקשות ותקיפות, חדירה לפרטיות וחינוך דתי אדוק, וזה יותר מדי עבור ילדה שברירית ורגישה המבקשת להקריב את חייה כזבח לאלוהים, ובלבד שאחיה החיר ש-אילם יפצה פה. סרט מעולה.

"הרחק מהיעדרו"

במאית: קרן ידעיה (ישראל, 2014)

סרט מזעזע בעל נושא חשוב המספר על בחורה כבת 20 (מעיין תורג'מן בתפקיד קולנועי ראשון), אשר חיה עם אביה (שאותו מגלם צחי גראד), כזוג לכל דבר. הבחורה חווה מצוקה, כפי שכל בחורה במצב כזה אמורה לחוות, מה שמוביל אותה לאכילה מופרזת ולפציעה עצמית באמצעות מכשיר חד, הנובעות מחוסר יכולתה להתמודד עם המצוקה. אך איך זה עולה בקנה אחד עם תפיסתה את מערכת היחסים הזוגית עם אביה כלגיטימית? אותה בחורה מקנאה במאהבת של אביה. אין זו קנאה על תשומת לב, אלא קנאה פרוורטית שנוצרת כחלק ממערכת יחסים זוגית. יותר מפעם אחת במהלך ההקרנה שאלתי את עצמי, 'מה מפריע לה יותר - שאביה הוא סוטה מין ופסיכופת המשתמש בה כחפץ, או זה שהוא שוכב גם עם אחרות'? לעתים נדמה שאותה בחורה בטוחה שזה כך אצל כולם, ואולי בשל כך היא לא עושה כלום כדי לצאת מהמצב הזה, מאזור הנוחות המצמרר שבו היא חיה. ואולי היא לא באמת רוצה, ולכן היא אינה מתעמתת עם אביה. מעניין מה עובר על הבחורה הזו, שגם בסוף הסרט לא ברור לנו מי היא.

"טווח קצר 12"

במאי: דסטין קרטון (ארה"ב, 2013)

גרייס (ברי לארסון, בתפקיד מעולה) ובן זוגה מייסון (ג'ון גלאגר ג'וניור) עובדים כמטפלים במוסד לנערים הסובלים מהפרעות נפשיות קשות. ברגישות ובמקצועיות יוצאות דופן הם משקמים את המטופלים ומפיחים בהם תקווה. כשנערה בשם ג'יידן מגיעה למוסד, שלוות הנפש של גרייס מתחילה להתערער. ג'יידן מזכירה לגרייס את עצמה כפי שהייתה לפני עשר שנים. היא מוצאת דמיון בין יחסיה של ג'יידן עם אביה, לבין היחסים שהיו לה עם אביה שלה. "טווח קצר 12" שנחשב, ובצדק, לסרט העצמאי הטוב של 2013, לא הופץ בבתי הקולנוע בארץ, גם לא בסינמטקים הציבוריים. אולי בשל התוכן הקשה, אולי מפני שהסרט לא היה מועמד לאוסקר. נקווה שבעקבות הפסטיבל גורלו של הסרט בארץ ישתנה.

סרט קצר: "אלוהים יקר"

בימאים: ארז תדמור וגיא נתיב (ישראל, 2014)

יצירה קולנועית מרשימה של ארז תדמור וגיא נתיב, בכיכובם של ליאור אשכנזי וריימונד אמסלם. אשכנזי מגלם איש אחזקה בכותל המערבי, שמנקה כל ערב את הפתקים שהטמינו מבקרים בחריצי האבנים. לפעמים הוא גם קורא אותם. אמסלם מגלמת אישה המבקרת בכותל. היא מטמינה פתק. משהו בה מעורר את סקרנותו של איש האחזקה, מה שמביא אותו לנסות ולהגשים את הבקשה שלה מאלוהים. סיפור שלם ויפה בסרט של 13 דקות.

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי