גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח מיוחד: כך תיראה רשות השידור החדשה שתקום

חוק "תאגיד השידור הציבורי החדש" עבר אמש ■ המטרה: במארס 2015 יקום שידור ציבורי שיחליף את רשות השידור הקיימת, עם תקציב מצומצם, אי-תלות בפוליטיקה ובלי אגרה ■ אם החוק יעבור בקריאה שנייה ושלישית, ככה זה ייראה

טלוויזיה, רשות השידור / צלם: Zaptik/Shutterstock.com. א.ס.א.פ קראייטיב
טלוויזיה, רשות השידור / צלם: Zaptik/Shutterstock.com. א.ס.א.פ קראייטיב

‎במהירות הבזק, ועם נוכחות אינטנסיבית של שר התקשורת גלעד ארדן בכל אחד מהדיונים, עבר אתמול (ד') חוק "תאגיד השידור הציבורי החדש" בוועדה המיוחדת שהוקמה עבורו, בראשות ח"כ קארין אלהרר.

אחרי שהתבסס על דוח לנדס, החוק עבר שינויים רבים, סעיפים הושמטו, ואחרים שונו.

המטרה היא ברורה - בסוף מארס 2015 יקום שידור ציבורי חדש בישראל, שיחליף את רשות השידור הקיימת, עם תקציב מצומצם יותר, מרחק רב יותר מהפוליטיקה ובעיקר - בלי תשלום אגרה.

אם החוק יעבור בכנסת בקריאה שנייה ושלישית, ככה זה ייראה:

הפירוק

שני תהליכים יתרחשו במקביל - הקמת הגוף החדש; ומינוי כונס נכסים רשמי למפרק רשות השידור הנוכחית. המליאה והוועד המנהל יפוזרו' והוא יקבל על עצמו את סמכויותיהם, כמו גם את סמכויות המנכ"ל, שיעזוב את תפקידו.

המפרק לא יהיה רשאי לשכור עובדים חדשים, אלא במקרים מיוחדים. תפקידו יהיה למכור את נכסי רשות השידור ולהתחיל בהעברת הנכסים הרלוונטיים לגוף החדש שיוקם.

בה-בעת תחל הקמת השידור הציבורי החדש. המטרה היא שיהיה רצף שבו גוף אחד יסיים את חייו' והאחר יתחיל את עבודתו מיד.

השידורים

היום

ברשות השידור קיימים ערוץ 1 הכושל בימים שבהם אין מונדיאל, ערוץ 33 ו-8 תחנות קול ישראל - רובן מצליחות ומכניסות. בצד אלה משדרת הטלוויזיה החינוכית - שגם היא תיסגר - בערוץ 23 וברצועות שידור בערוצים 1 ו-2.

הרשות מחויבת להוציא הפקות לשוק ההפקה הכללי. במתווה שעליו סוכם ושיצא לדרך לפני שנתיים, 36% מההוצאות, כלומר 80 מיליון שקל, יוצאים מחוץ לרשות השידור. שאר הכסף נשאר בפנים.

בסופו של דבר הסכום היה אמור להגיע ל-150 מיליון שקל. דוח מבקר המדינה האחרון דיבר על ניהול לא תקין ופסול של הפקות החוץ, ומתרבות תלונות על כך שגופים מסוימים קיבלו את כל ההפקות ומאחרים התעלמו.

בעתיד

השידור הציבורי יכלול 3 ערוצי טלוויזיה - ערוץ בעברית, ערוץ בערבית וערוץ ילדים. תחנות קול ישראל ימשיכו באותה מתכונת, כך על-פי החוק, אך יוקמו מחדש, הן מבחינת תשתיתית והן מבחינת מבנה כוח-האדם.

250 מיליון שקל אמורים לצאת החוצה לשוק ההפקה. הרשות תוכל להפיק רק חדשות, אקטואליה וספורט. כל יתר התוכן יופק מחוץ לה.

הרשות תחויב להשקיע 90 מיליון שקל במה שמכונה סוגה עילית - דוקו ודרמה, 40 מיליון שקל יושקעו בערוץ הילדים, ו-20-30 מיליון שקל בערוץ דובר הערבית. הרשות תוכל להשקיע עד 6 מיליון שקל בקולנוע הישראלי, לפי שיקול-דעת מנהליה.

160 מיליון שקל יושקעו בחטיבת החדשות - יותר מתקציבי חדשות 2 וחדשות 10 שעומדים על כ-90 מיליון שקל - ותקציב זה יכלול את שידורי הטלוויזיה בתחום, את האינטרנט ואת רשת ב', שיאוחדו.

הפקות חדשות ועיתונאיות, על מנת לא לפגוע בעיתונאי רשות השידור, לא ייצאו למיקור חוץ. גוף הפקה לא יוכל להפיק יותר מ-10% מכלל הפקות השידור הציבורי.

החוק החדש מעגן לראשונה את שידורי הרדיו בחוק, וקובע חובה בשידורי אנגלית, רוסית ואמהרית. כמו כן נקבע - בהתעקשות של השר גלעד ארדן - כי תהיה חובת שידור תוכניות לילדים ומורשת ישראל, ולמען היצירה העברית, מחצית השירים ברדיו לפחות יהיו בעברית.

המבנה הארגוני

היום

31 חברי מליאה הם הגוף הרגולטורי שאחראי על השידור הציבורי. מהם נבחרים 7 חברי הוועד המנהל, על ועדותיהם השונות.

המנכ"ל אינו חייב בכישורים מיוחדים ומתמנה על-פי הדרישות של מנהלים בשירות הציבורי. הוא זה שממנה את מנהל חטיבת החדשות בתום מכרז ויכול לפטרו. המנכ"ל הנוכחי, יוני בן-מנחם, שנמצא בהליך תביעה נגד רשות השידור עצמה, גם משדר ברדיו ובטלוויזיה.

באשר לעובדים, איש אינו באמת יודע כמה אנשים עובדים היום ברשות השידור, ובכלל זה אגף הגבייה, הרדיו והטלוויזיה. לפי הערכות, מדובר על כ-1,700 עובדים. חלק ניכר מהם עובדים טכניים ואחרים, ומיעוטם עיתונאים.

בעתיד

מעל השידור הציבורי יעמדו 12 חברי דירקטוריון מצומצם, ומהם לפחות 6 נשים. מבין הנבחרים צריך להיות אדם אחד לפחות בעל ניסיון בתחום מורשת ישראל, ומעבר לזה בתמהיל ביניהם הם חייבים ניסיון ניהולי-עסקי, רקע בחינוך וניסיון בתחום בשידורים והעיתונות.

המנכ"ל יהיה חייב בלפחות 5 שנים של ניסיון בניהול של גוף עם היקף עסקים משמעותי או ניהול בתחום בתקשורת. ראש חטיבת החדשות יהיה מחויב, מן הסתם, בניסיון בתחום העיתונות.

על מנת לשמור על עצמאותו של עורך החדשות הראשי, הוחלט כי פיטוריו יוכלו להיות בידי המנכ"ל - אולם יהיו רק באישור הדירקטוריון. המנכ"ל וחברי המועצה לא יוכלו לשדר במדיומים השונים של התאגיד החדש.

המינויים בחטיבת החדשות יהיו ללא מכרז - על מנת לאפשר גמישות וניהול יעיל. יהיה צורך להגדיר את המשרות שהן עיתונאיות ולא יחויבו במכרז.

החוק לא קובע את מספר העובדים, אך מדובר על-פי הערכות ב-750. בימים אלה מתנהלים דיונים בין האוצר, ההסתדרות ומשרד התקשורת באשר למבנה רשות השידור החדשה. ההסתדרות רוצה שכל 750 העובדים יהיו מהרשות הקיימת. האוצר ומשרד התקשורת רוצים שלא יותר מ-25% מהעובדים של השידור החדש יהיו מהוותיקים.

כבר עכשיו ברור כי הסכמי הפרישה יהיו על-פי הרפורמה שנחתמה כבר לפני שנתיים ושלוש, והם יעניקו עד מיליון שקל לעובדים שיפרשו. עובדים שימשיכו לשידור הציבורי החדש, יזכו באותם תנאים בדיוק.

התקציב

היום

תקציב רשות השידור הוא תעלומה כיום. ההערכות מדברות על בין 800 למיליארד שקל, והתקציב משתנה על-פי ההכנסות מהאגרה.

המקור התקציבי הוא אגרת טלוויזיה שכל אזרח שמחזיק במקלט צריך לשלם, אגרת רישוי מהרדיו, חסויות ופרסום. התקציב השנתי מאושר על-ידי הממשלה, ורוב-רובו - כ-60% - הולך לשכר.

בעתיד

ב-2015-2016 יעמוד תקציב הרשות על 665 מיליון שקל, לא כולל ההכנסות מפרסום (80-100 מיליון שקל כיום). ההנחה היא שככל שהזמן יעבור, יגדלו ההכנסות מפרסום. מ-2017, התקציב יירד ל-650 מיליון שקל. שידור חסויות, תשדירים ופרסום ברדיו יישארו, תוך איסור על פרסום סמוי, בתוכני ילדים ובאינטרנט.

את אגרת הטלוויזיה תחליף קופת האוצר. כדי לא ליצור תלות בין תקציב המדינה לצורכי מימון התאגיד, יועבר הכסף לתקציב ישירות מאגרת רישוי הרכב - משם יגיעו כל 650 מיליון השקלים. אגרת הרישוי לא תעלה. את הקמת השידור הציבורי החדש יממנו ההכנסות ממכירות הנדל"ן.

לפי הערכות, עד שאלה יגיעו, יהיה תקציב ביניים של האוצר. שר האוצר יאשר את התקציב, אולם האחריות עליו מוטלת על המנכ"ל והדירקטוריון, שידאגו כי יהיה מאוזן ויאשרו אותו כל שנה מחדש. עלות השכר לא תעלה על 35% מהתקציב.

המינויים

היום

השר הממונה כיום על ביצוע חוק רשות השידור הוא זה שממנה את המנכ"ל, והוא גם זה שממנה את חברי המליאה - באישור הממשלה.

בעתיד

השר הממונה יתייעץ עם נשיא העליון וימנה יו"ר ועדת איתור שהוא שופט בדימוס. אותו שופט ימנה שני חברי ועדה נוספים, ויחד הם ימליצו לשר על חברי המועצה - תריסר בדיוק. חברי המועצה יבחרו את המנכ"ל.

הדבר אינו תקף באשר למינויו של המנכ"ל הראשון המכונה "זמני" בחוק. לאור העובדה שלא תהיה מועצה עדיין עם מינויו, הוחלט כי תהיה ועדת איתור של 5 חברים שימונו על-ידי השופט, ובהם נציגי האקדמיה והתחום העסקי, והם בוחרים וממנים את המנכ"ל הראשון. הוא עצמו יהיה מוגבל בעבודתו ויוכל למנות רק 20 עובדים שנדרשים לשם ההקמה בלבד ולא סמנכ"לים.

הארכיון

היום

הליך הדיגיטציה שעליו הוכרז נקטע באמצע, ואינספור שעות שידור טלוויזיוני ורדיופוני נדונו לכליה. בינתיים הציבור צריך לשלם הון-עתק בעבור חומר מהארכיון.

בעתיד

הדיגיטציה של הארכיון הובאה בחשבון בשיקולי התקציב. תוכני הארכיון יהיו חשופים לשימוש הציבור בעלות סמלית, אלא אם ידובר בשימוש מסחרי.

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ