גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גוגל ישראל מנסה לטפל באי-השוויון המגדרי בשוק ההיי-טק

שיעור העוסקות בתחום הוא פחות מ-37% ■ תוכנית חדשה של גוגל ישראל מנסה לאתר נערות ולהפוך אותן לשגרירות של מדעי המחשב: "כולן יכולות להשתלב, צריך לתת לכולן הזדמנות"

תכנית MentorIt / צילום: תמר מצפי
תכנית MentorIt / צילום: תמר מצפי

נשים ונערות שבוחרות לעסוק באחד המקצועות המתגמלים במשק - מדעי המחשב - נתקלות שוב ושוב בתקרת זכוכית. האם היא שקופה? לא בהכרח, אבל אין ספק שהיא מונעת מ-50% מהאוכלוסייה להתברג בעמדות מפתח. גם לכלל הזה יש יוצאות מן הכלל - שריל סנדברג היא מספר 2 בפייסבוק; מריסה מאייר מנהלת את יאהו ומג ויטמן ממנכ"לת את HP.

למרות ההישגים האלה, האפליה המגדרית עדיין חיה ובועטת. דוח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת חשף כי בשנת 2012, 66% מנבחני הבגרות במקצועות טכנולוגיים כמו אלקטרוניקה ומחשבים, היו בנים, לעומת 34% בנות. הפער הזה, כך נכתב בדוח, מתקיים גם בשוק התעסוקה - על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שיעור השתתפות הנשים בתחום ההיי-טק בישראל, עומד על 36.6% בלבד.

בגוגל ישראל החליטו כבר ב-2008 לייסד את התוכנית Mind the gap, שנועדה לעודד נשים לעסוק בתחומי הטכנולוגיה והמדע. באחרונה חגגו בענקית החיפוש את סיום המחזור הראשון של תוכנית המנטורינג MentorIT .

נועה חבצלת, מי שהגתה את הרעיון ופתחה את המחזור הראשון, מספרת: "בתכנית Mind the gap פונים לבנות בתיכון, ואז נזכרתי, שכשאני הייתי תלמידה מה שהיה חסר לי היה בעיקר תמיכה, איזו מנטורית שתעודד אותי. הצעתי שנתבסס על תכנית Mind the gap, נפתח אותה, ונגיע ליותר בנות באמצעות יצירת המשכיות בבתי הספר. הרי בדרך כלל נוער משפיע על נוער, טוב יותר ממורים, אז למה שהם עצמם לא יעבירו את זה? לשמחתי, ההצעה התקבלה בהתלהבות רבה".

הרעיון שעומד מאחורי MentorIT הוא פשוט - איתור ו"גיוס" תלמידות מצטיינות במדעי המחשב, ומינוי שלהן כשגרירות המקצוע בבית הספר. "פנינו לבתי ספר בכל הארץ, וביקשנו שיציעו לנו תלמידות במגמות מדעי המחשב, שגם יודעות לעמוד מול קהל, ושיש להן 'פאשן' מיוחד למקצוע הזה", מספרת חבצלת.

בנובמבר 2013 הגיעו לראשונה למשרדי גוגל בתל אביב, כ-80 תלמידות כיתה י'-י"ב, מ-40 בתי ספר ברחבי הארץ. הן עצמן העידו כי קיימות בתחום אותו הן כל כך אוהבות (העיניים שלהן נוצצות כשהן מדברות על זה, וזו לא קלישאה), שתי בעיות בסיסיות: מדעי המחשב נתפס כתחום מסובך וקשה, כזה ש"לא מתאים לבנות" - מה שמדיר מיד את רגליהן של בעלות הביטחון הנמוך, והסיבה השנייה ואולי הקלה יותר לגישור, היא שבנות רבות (ולעיתים גם בנים) לא בהכרח מכירות את המקצוע, ולכן מוותרות וכלל לא נמשכות אליו. מבנות, כך נראה, מצפים לפחות.

"אנחנו רואים שכשבנות כבר מחליטות שכן ללמוד מדעי המחשב, הציונים שלהן גבוהים יחסית, מה שמעיד על כך שכנראה רק אחוז מאוד מסוים מהן פונה לכך", אומרת חבצלת, "ביום ההכשרה דיברנו עם המנטוריות על יישומים מעניינים של תכנות ב'עולם האמיתי', הן התנסו בתוכנת סקראץ' הידידותית, עברו הדרכה להעברת פרזנטציות ושיעורים. כל אחת יצאה מכאן עם מצגת אותה עליה להעביר בכיתות בית הספר שלה, חולצה ממותגת של הפרויקט, וכמות נכבדה של כרטיסי ביקור".

מכאן, הכוח עבר לידיים שלהן. המחזור הראשון הסתיים באחרונה ונחשב להצלחה ובגוגל כבר שוקדים על המשך הפעילות. את סיום הפרויקט ציינו הצעירות במפגש מרגש, שכלל סיפורים אישיים, ופעילויות העשרה - סדנת רובוטיקה, והרצאה של ההאקרית הישראלית קרן אלעזרי.

"הבנות שעבדתי איתן בבית הספר שלי בכלל לא ידעו מה זה מדעי המחשב", מספרת טלי לרנר, בת 17, תלמידת כיתה י"א מאשדוד, "פניתי אל בנות כיתה ט' שעמדו לפני בחירת מגמה, והראיתי להן עד כמה מדובר בתחום מעניין שקשור לחיים האמיתיים", היא אומרת ומוסיפה שהיא מתקשה להבין איך אפשר שלא להתאהב במקצוע הזה.

- קרה שהסברת משהו וראית שבעצם לא כולם מבינים?

"דווקא לא. לימדתי תכנות קל, והסברתי שמחשבים זה הכל - מרפואה ועד תחבורה. המורים בעצמם מאוד התלהבו מזה".

"אצלנו הייתה מורה שרדפה אחרי וביקשה שאלמד את התלמידים שלה", מספרת אלונה חיימוב, 16.5, מחולון, "הבנים בכיתה שלי קינאו בי על זה שדווקא אני הוזמנתי לגוגל. הם אמרו שזו אפליה".

למרות שרוב הבנות בתוכנית נמצאות בנחיתות מספרית בכיתות המקוריות שלהן ביחס לבנים, הן לא רואות בכך בעיה. "בכיתה אני כמעט ולא מרגישה את ההבדל. אין תחושה של בנים ובנות", מעידה חיימוב, "ממילא כולם עובדים עם כולם, ויש עזרה הדדית. אני יודעת שיש בעיה בתחום רק מסיפורים של אמא שלי על מה שקורה אחר כך, כשמגיעים לשוק העבודה".

- מה אמרתן לבנות שאמרו שהן לא אוהבות מקצועות ריאליים?

"כולן יכולות להשתלב במדעי המחשב", קובעת סופי דנילוב (17) מבאר שבע. "הבעיה היא רק בחשיפה. למדתי שצריך להראות להן את הדברים המעניינים. הנה, אני גרועה במתמטיקה. אני מעדיפה להקדיש את הזמן שלי לתכנות מאשר לחישוב סינוסים".

- אתן חושבות שבנות נדרשות להוכיח עצמן יותר מבנים?

"בוחנים אותי יותר", מאשרת דנילוב ויתר הבנות מצטרפות אליה. "זו בדיוק השורה התחתונה של מה שעשינו", מסבירה חיימוב, "הסברנו שזה זה לא משנה מה את ומאיפה את באה, אלא מה את עושה ואם יש לך השראה".

הבנות מעידות על תרומה הדדית: הן עצמן, גם אם לא נזקקו לכך, קיבלו ביטחון רב מעצם האחריות שהטיל עליהן התפקיד, ובמקביל הצליחו להדביק בחיידק בנות אחרות שאלמלא הן, יכול להיות שהיו בוחרות במסלול לימודים אחר. יש גם סיפורים אחרים.

"היה לי מקרה של מישהי שהתלבטה אם מדעי המחשב זה בשבילה, ובגלל שהייתי מנטורית, המורים שלה ביקשו ממני שאדבר אתה", נזכרת חיימוב, "בסופו של דבר אחרי שהיא התחילה ללמוד במגמה, היא החליטה שזה אכן לא בשבילה. זה לגמרי לגיטימי. המקצוע הזה לא מתאים לכולן, אבל צריך לתת לכולן את החשיפה וההזדמנות לנסות".

- את הביטחון שיש לכן הצלחתן להעביר הלאה?

"נראה לי שכן", אומרת חיימוב, "תלמידים ותלמידות שאלו אותי שאלות שהם חששו לשאול את המורים".

ישנן בנות

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

עבודת פרך: כך בונים את גשר המסילה הארוך בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה