גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הסיכוי שיש סמארטפון שאורבוטק לא נגעה בו - בערך אפס"

אשר לוי משוכנע כי "כמעט כל מוצר אלקטרוני בעולם מיוצר בעזרת המערכות של אורבוטק" ■ על רכישת SPTS תמורת 370 מיליון דולר, הוא מספר: "דרשנו בלעדיות במו"מ, וזו לא הייתה בקשה קלה. העובדה שזכינו פותחת לנו כיוונים רבים"

אשר לוי / צילום: איל יצהר
אשר לוי / צילום: איל יצהר

תקופה עמוסה עוברת על אורבוטק. אחרי כמה שבועות של התגוששות בין הדירקטוריון לקרן גידור אקטיביסטית, ION, שבין טענותיה היו העובדה שאורבוטק אינה מנצלת את קופת המזומנים שלה; ואחרי ההגעה להסכם בין הצדדים בנוגע להרכב הדירקטוריון - בתחילת השבוע התברר שמאחורי הקלעים פעלה החברה כמה חודשים לקראת הרכישה הגדולה בתולדותיה.

אורבוטק דיווחה ביום שני כי תשלם 370 מיליון דולר תמורת SPTS הבריטית, סכום לא זניח גם עבור אורבוטק שבקופתה היו כ-212 מיליון דולר. לצורך המימון, אורבוטק תקבל הלוואה מגוף פיננסי בינלאומי.

אורבוטק מייצרת מערכות בדיקה למעגלים מודפסים (PCB) ומסכים שטוחים (FPD). למרות הזיכרון העגום מהרכישה הגדולה הקודמת שביצעה, בה שילמה 290 מיליון דולר על פוטון דיינמיקס, שנכסיה נמחקו בספרי אורבוטק כמעט מיד בשל פרוץ המשבר הכלכלי ב-2008 - התגובות בשוק לרכישה הנוכחית היו נלהבות. מניית אורבוטק קפצה ב-5% באותו יום, ואנליסטים פרסמו סקירות חיוביות על החברה.

"קשה לי להביע דעה על תגובת המניה, אבל אני יכול לומר שאנחנו מאוד מאמינים ברכישה", אומר מנכ"ל אורבוטק, אשר לוי, בראיון ל"גלובס". "נפלה בחלקנו הזדמנות, וזה שהצלחנו להיות החברה שתרכוש את SPTS - פותח לנו כיוונים רבים".

אורבוטק התמודדה על הרכישה מול שתי חברות בינלאומיות, שהציעו סכומים גבוהים יותר. "הגשנו ל-SPTS הצעה, וכל הזמן שידרנו שלא ניכנס למו"מ ללא בלעדיות", מספר לוי. "זאת לא הייתה בקשה קלה עבורם, אבל היה לנו חשוב שלא ישתמשו במו"מ איתנו כדי להעלות מחיר לרוכשת פוטנציאלית אחרת. הזמנו את המנהל שלהם לביקור אצלנו בארץ, והוא נחשף פה לטכנולוגיה שלנו, ולא פחות חשוב, לתרבות החברה. אורבוטק, למרבה הפלא, מצליחה לשמר מנהלים של החברות שהיא רוכשת לאורך זמן.

"פוטון דיינמיקס שרכשנו ב-2008 היא חברה מעמק הסיליקון - שבו תרבות שונה מאוד משל חברות ישראליות. שש שנים אחרי, הצלחנו להשאיר בחברה כמעט את כל מי שרצינו. המרכיב התרבותי הוא אמיתי והוא שיחק תפקיד ברכישה. למנהלי SPTS היה הגיוני להיות חלק מאורבוטק".

כ-60% ממניות SPTS הוחזקו על-ידי קרן פרייבט אקוויטי, Bridgepoint, שרכשה אותה בשווי של 200 מיליון דולר ב-2011. שאר המניות מוחזקות בידי מנהלי החברה, שנטו לטובת אורבוטק ברכישה.

"MEMS בכל מקום, אפילו בגוף האדם"

- מה בעצם עושה SPTS, ואיך היא משתלבת באורבוטק?

"היא פעילה בשני תחומים, הראשון הוא מארזים מתקדמים: כשפותחים מכשיר אלקטרוני, רואים שיש בו לוח שעליו יושבים כל הרכיבים האלקטרוניים, שחלקם נקראים בשפת העם 'ג'וקים'. אלה רכיבי סמיקונדקטור מאוד קטנים. ללוח יש יציאות output מאוד צפופות - אי-אפשר לקחת את שבב הסיליקון ולהניח אותו ישר על ה-PCB. לכן מפתחים מצעי ביניים שמרווחים את הצפיפות, ומאפשרים את הכנסת השבב, חיבור למארז וסידור היציאות.

"התחום השני הוא מערכות מיקרו-אלקטרו-מכניות (MEMS). אלו מערכות מילימטריות או אפילו יותר קטנות. לדוגמה, כשרואים משחק במונדיאל על מסך גדול, ברוב המקרנים יש רכיב DLP שמורכב מאלפי מראות קטנות, שהכיוון שלהן משתנה וכך נוצרת התמונה. דוגמה אחרת היא שינוי כיוון המסך של הטלפון הסלולרי - רכיב MEMS שמזהה את תנועת היד משפיע ומשנה את אוריינטציית המסך. יש עוד המון דוגמאות, ובעתיד מדברים אפילו על סנסורים שיושתלו לגוף האדם".

באורבוטק מדברים על עלייה בשרשרת הערך בעקבות הרכישה. לוי מסביר שיש בעולם בו החברה פעילה ארבע דרגות שהאינטגרציה ביניהן גבוהה - PCB, מצעים, מארזים מתקדמים (נקראים גם Back-end) ובסוף - Front-end, הייצור עצמו, על-ידי חברות כמו אינטל. "אנחנו נמצאים ב-PCB ועולים ל-Back-end", אומר לוי, "מבחינתנו שם זה נגמר. אין לנו יומרה ויכולות טכנולוגיות להיות כמו הענקיות שמייצרות שבבים. העלייה ל-Back-end מתבקשת, טבעית מבחינת היכולות הטכנולוגיות, ומשתלבת בשני התחומים שאנחנו נמצאים בהם".

ההערכות הן שבשוק ה-MEMS לחברה הנרכשת יש מעמד מוביל, בשוק שהיקפו כ-200 מיליון דולר בשנה והוא צומח בכ-10% מדי שנה. שוק המארזים המתקדמים יותר צעיר, היקפו דומה אך הצמיחה הצפויה שלו גבוהה יותר, כ-30% בשנה, ושם יש ל-SPTS תחרות מכמה חברות, אך לא חברות ענק. "מטבע הדברים, אלו שוקי נישה", אומר לוי. "האסטרטגיה שלנו היא להוביל בשווקים שבהם יש לנו ביטחון שלא ניכנס לתחרות ראש-בראש, מול שחקנים גלובליים עם יכולות גדולות משלנו. שווקים ייחודיים שדורשים התמקצעות ובניית יחסים עם לקוחות לאורך שנים".

- מה היעד בשווקים החדשים האלה?

"בכל תחום שבו אנחנו פועלים, אנו באסטרטגיה של מובילות שוק. אנחנו לא נמצאים בשוק שבו אנחנו שחקן שלישי. ב-PCB ובצגים השטוחים אנחנו המוביל העולמי, וברור שהחיבור עם SPTS הוא לא כדי לגרד אחוזים בודדים של נתח שוק".

בתחילת יוני עמדה אורבוטק במוקד מהלך אקטיביסטי של קרן הגידור ION, שמחתה על אופן התנהלות החברה ותשואת החסר של מנייתה, ודרשה לבצע שינויים בהרכב הדירקטוריון. אחת הטענות נגעה כאמור לעובדה שאורבוטק לא משתמשת בכסף שיש לה לבצע רכישה. הסכם פשרה בין החברה לקרן הניב בסופו של דבר הישג מסוים לאחרונה, כשהוחלט למנות שני דירקטורים שיהיו מקובלים על שני הצדדים.

- קיבלתם תגובה מ-ION על רכישת SPTS?

"אני מעדיף לא להתייחס לכך. החברה הגיעה להסכם איתם ברוח של שיתוף פעולה, וכל הצדדים עושים היום הכול כדי שהוא יתקיים. זה הסכם עם כוונה אמיתית לממש אותו, ואני לא חושב שיהיה נכון שאתייחס לכך".

"מדהים לראות איך עמדנו במטרות"

לוי מזכיר כתבה ב"גלובס" מלפני שנה, שבה נותחה האסטרטגיה החדשה שהציג, כמה חודשים אחרי שנכנס לתפקיד בתחילת 2013. האסטרטגיה כללה שלושה שלבים: להוציא עוד מהקיים, לצמוח מתוך החברה ולחפש את המהלך האסטרטגי הבא. "הדפסתי את הכתבה הבוקר", הוא מספר.

"די מדהים לראות איך עמדנו במטרות. שמנו דגש על מבנה ההוצאות האופרטיבי; הגדרנו צמיחה של 150-200 מיליון דולר ב-2015 - כמנכ"ל חדש להגדיר יעד כזה, אני מודה שזה היה יותר חזון מאשר שהיו לי באמת אבני דרך לכך, וזה יעד אגרסיבי. אבל זו הייתה קריאת כיוון לארגון. עם הרכישה, עמדנו ביעד, אבל אנחנו לא נותנים לעצמנו הנחות, ויש לנו תוכניות פיתוח למוצרים חדשים עם הזדמנויות של כ-60 מיליון דולר נוספות. אנחנו צועדים בכיוון הנכון".

השלב השלישי באסטרטגיה - המהלך האסטרטגי, לא הושלם עם הרכישה הנוכחית. "תחום נוסף שזיהינו הוא הכתיבה האלקטרונית - ייצור אלקטרוניקה בתהליכי הדפסה. היום באלקטרוניקה הצרכנית מדברים על מכשירים חכמים עם יותר יכולות וחיבוריות, על אלקטרוניקה לבישה, מכוניות חכמות, אינטרנט של הדברים (IoT) - כל אלה צריכים ממדים פיסיים שמאפשרים מכשירים גמישים, או שניתנים לקיפול.

לחברה כמו אורבוטק שנמצאת באקוסיסטם זו הזדמנות ואתגר. אנחנו מאמינים שלמימוש החזון של אפל, גוגל ואחרות יידרשו תהליכי ייצור מתקדמים יותר, ומעריכים שהטכנולוגיות הרלוונטיות יתבססו על הדפסה אלקטרונית".

- יש סיכוי לרכישה נוספת מהתחום הזה?

"אפשר לצפות לרכישה, למרות שכרגע אנחנו לא בתהליך כזה. יש לנו טכנולוגיות מאוד מעניינות שפיתחנו".

- האסטרטגיה שהצגת ב-2013 הגיעה אחרי שנת שפל ב-2012. השפעת המחזוריות בשוק עליכם היא גזירת גורל?

"השווקים מחזוריים, זה טיבן של תעשיות האלקטרוניקה. אבל לכל שוק תזמון אחר במחזוריות, ולאורך השנים התמקצענו ביכולת להתמודד עם המחזוריות. טיפלנו במבנה ההוצאות, וגם בהכנסות של 350 מיליון דולר לא נפסיד כסף.

"גם הגדלת מרכיב ההכנסות החוזרות משירותים, היא משמעותית מאוד בשווקים מחזוריים. רכישת SPTS היא עוד צעד להתמודדות - שכן הנוכחות שלה בעולם המערבי חזקה ואצלנו הרוב במזרח. החיבור הגיאוגרפי והטכנולוגי בין החברות יעזור לכך שהמחזורים השליליים יהיו פחות חריפים".

- לפי האסטרטגיה, איפה החברה תהיה עוד כמה שנים?

"אני רואה אותנו ממשיכים להתפתח בשווקים בהם אנו פעילים, מרחיבים את היצע המוצרים בכל אחד מהם, ומשתלבים בצורה הדוקה בתוכניות ה-designers של מוצרי אלקטרוניקה. יש לנו משפט שחוזר במצגות שלנו - כמעט כל מוצר אלקטרוני בעולם מיוצר בעזרת המערכות של אורבוטק. הסיכוי שמישהו מחזיק ביד סמארטפון או טאבלט שאורבוטק לא נגעה בייצור, בתכנון או בבדיקה שלו - הוא פחות או יותר אפס. ועדיין יש לנו הרבה אפשרויות לגדול. העתיד בפעילויות הקיימות, החדשות והעתידיות שלנו מאוד מבטיח, מרגש ודינמי, ואורבוטק זה אחלה מקום להיות בו".

אורבוטק מציגה

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?