גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סגירה מתוכננת של מחצבת אבן גדולה הקפיצה את כל הענף

יחד עם זאת, טוב שהמדינה הבינה שצריך לעשות סדר בכוח המונופוליסטי ובתמלוגים הנמוכים המאפיינים את הענף

רשות מקרקעי ישראל הודיעה בימים האחרונים כי בתום עשרות שנות פעילות היא תסגור את מחצבת "הר דרגות" שליד העיר ערד בסוף חודש יולי הקרוב. בתגובה, מזהירים קבלנים וגורמים שונים בענף כי תהיינה למהלך "השלכות ענפיות ומשקיות קשות".

מחצבת "הר דרגות" שייכת לחברת אבן וסיד מקבוצת רדימיקס והיא מפיקה עד 1.2 מיליון טון בשנה. המחצבה פועלת החל משנת 1981 ומרבית עובדיה הם בני הכפר דריג'את הסמוך. האבן המופקת במחצבה היא מסוג דולומיט, הנפוץ למדי בארץ ומשמש למגוון שימושים בענף.

למעשה, מתוך המחצבות שמייצרות כיום אבן בכמות ובאיכות מספקות, מדובר במחצבה היחידה במחוז דרום. ישנן אמנם עוד שתי מחצבות בדרום המצויות בתחום שטחי C, אולם תוכנית המתאר הארצית אינה מונה אותן בתוכניות לטווח הארוך בשל חוסר הוודאות הגיאופוליטי והמשפטי.

הובלה שווה 25% מהמחיר

בענף המחצבות ישנה חשיבות מכרעת לשאלת המיקום. רכיב ההובלה מהווה כ-25% ממחיר האבן, והוא כמובן הולך וגדל כפונקציה של המרחק בין המחצבה לאתר העבודות. ולמי ששכח: אזור הדרום נמצא בשנים האחרונות בתנופת פיתוח ותשתיות, שלא צפויה להסתיים בקרוב ודורשת כמויות עצומות של חומרי מחצבה. בין השאר מדובר על פרויקטים לאומיים כמו הארכת כביש חוצה ישראל דרומה, בניית עיר הבה"דים, הקמת שדה תעופה לטיסות בינלאומיות ופנימיות בתמנע ועוד.

רק עבור הפרויקטים התחבורתיים, ללא עיר הבה"דים, הצפי של חברת נתיבי ישראל הוא לביקוש של אבן מסוגים שונים בכמות של כ-3 מיליון טון עד לשנת 2016. עקב דרישות תקן לאספלט, הדרישה מחברות הביצוע היא לריכוז אספלט במינון של 85% דולומיט ועד 15% בזלת, מה שמסביר את התלות העצומה במחצבה שליד ערד.

נסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, כתב בשבוע שעבר מכתב לשר השיכון אורי אריאל ולשר האוצר יאיר לפיד, שבו הוא מבקש מהם "להנחות לאלתר את רשות מקרקעי ישראל להקפיא את סיום ההרשאה עד לסיום הליכי מכרז ובחירת מפעיל חדש". בתגובה, ברשות יסכימו כנראה לתת אורכה נוספת, קצובה בזמן. דוברת הרשות מסרה כי "החברה חרגה מהאישורים שניתנו לה להפעלת המחצבה. לאור החשיבות שרואה רמ"י בהמשך תפעול המחצבה מתקיים משא ומתן מתקדם להמשך הפעלת המחצבה ללא הפסקה, עד לשיווקה במכרז בעתיד".

חשש מפיטורים

בהתאחדות הזהירו כי לסגירה פתאומית של המחצבה צפויות "השלכות קיצוניות בטווח המיידי". לדבריהם, "המחסור באבן בכל אזור הדרום יביא לעיכובים משמעותיים, "עד כדי עצירת הפרויקטים המבוצעים כעת ודחיית פרויקטים שאושרו לביצוע וטרם התחילו".

נוסף לכך, הביקוש הקשיח ממילא לאבן במחוז דרום צפוי להערכתם להביא לעלייה חדה ומיידית של המחירים, "והדבר יעמיד את הקבלנים בסיכונים כלכליים צפויים ואת המזמינים - מדינת ישראל - מול חריגה מתקציב הפרויקט, זאת לבד מהצורך הן של המזמינים והן של הקבלנים באיתור מקורות מימוניים ותקציביים נוספים".

מלבד החששות מפגיעה ענפית, הדגיש בובליל בפני השרים אורי אריאל ויאיר לפיד את ההשלכות על פיטורי העובדים, "החל מ-60 עובדי המחצבה במעגל הראשון, מאות עובדי חברות הביצוע במעגל השני ופגיעה בתעשיות הנלוות לענף המספקות שירותים לפרויקטים אלו, במעגל השלישי".

ענף המחצבות: אמוציות, לוביסטים וועדות

ענף המחצבות מתנהל מחוץ לעין הציבורית, אולם הוא רווי באמוציות, בכוחניות ובלא מעט לוביסטים וקבוצות לחץ נוספות המנסים להשפיע על מקבלי ההחלטות במדינת ישראל.

בדצמבר האחרון החליטה מועצת מקרקעי ישראל להקים ועדה, עוד ועדה, "שתקבע את הדרך והנהלים הראויים להקצאת מחצבות, במטרה למנוע ריכוזיות בענף". בראש הוועדה יושב רם בלינקוב, לשעבר הממונה על התקציבים באוצר. הוועדה אמורה הייתה להגיש את מסקנותיה ליו"ר מועצת מקרקעי ישראל אורי אריאל תוך שישה חודשים, אולם כצפוי זה עוד לא קרה.

עם מינוי הוועדה נמסר מהמועצה כי כיום נשלט שוק המחצבות על ידי שלוש חברות גדולות - רדימיקס, המחזיקה באבן וסיד (33%), שפיר הנדסה (30%) והנסון (18%), "והכוונה למנוע את הריכוזיות בענף ולאפשר לחברות נוספות לגשת למכרזים ולזכות בהם". בשנים האחרונות מחירי האבן בישראל האמירו והלכו, בשיעור של כ-65% מאז שנת 2006 - למי שמחפש עוד הסבר לנסיקת מחירי הדירות כאן.

במקביל, גם ועדת ששינסקי שמונתה ביולי אשתקד דנה בשאלת התמלוגים על משאבי הטבע הלאומיים. יחד עם זאת, על פי דוח הביניים שהוציאה לאחרונה הוועדה, היא ככל הנראה תחכה להמלצות ועדת בלינקוב לפני שתפרסם את מסקנותיה הסופיות.

למעשה, מאז כניסתו לתוקף של חוק חובת מכרזים במאי 1993, פעלו בעלי המחצבות שזכו בהן ללא מכרז לקבל פטור, כדי שלא להפסיק את פעילותן. במקביל ללחצים הרבים שהופעלו, ניתנה הנחיית ראש הממשלה אריאל שרון למנהל המינהל כבר בדצמבר 2002, לפיה "כמתחייב מהוראות הדין ומהתחייבות המדינה לבג"ץ, אני מנחה בזאת את המינהל ואת משרדי הממשלה הנוגעים לדבר לפעול ליישום הנחיות היועץ המשפטי לממשלה בכל הנוגע לאכיפת החוק בהקצעת קרקע למחצבות באמצעות מכרז ואכיפת החוק בענף המחצבות". היועץ המשפטי לממשלה אף התריע כי "המצב הנוכחי שבו פועלות המחצבות ללא רישיון חציבה מהווה לכאורה עבירה פלילית חמורה".

בסופו של דבר, הוקמה ועדת פטור בראשות סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה בדימוס, השופט פרופ' דן ביין. הוועדה קבעה כי חלק מהמחצבות יושבו למדינה ולחלקן האחר נקבעה המשך תקופת כרייה, שאורכה נגזר בעיקר מכמות עתודות האבן במחצבה. נוסף לכך, "ועדת השניים" (שכללה את נציג החשב הכללי והיועץ המשפטי של המינהל) מונתה לדון בהסדרים שעניינם סכסוכי קרקעות ופינוי מטרדים.

אבל השנים חלפו, בעלי המחצבות ניסו כמעט בכל דרך למסמס את מסקנות ועדות ביין וועדת השניים, ובימים אלה באות לידי סיום ההרשאות הארוכות שניתנו בזמנו. מחצבת הר דרגות בדרום אינה לבד, והרשימה של מחצבות בסכנת סגירה כוללת הרשאה למחצבות ברביבים, בשגב, בניצנה ועוד.

ברשות מקרקעי ישראל מתכוונים לצאת בסדרת מכרזים חדשים להפעלת המחצבות, במטרה להגביר כאמור את התחרות בענף. רק שבינתיים, ודאי עד שיפורסמו מסקנות בלינקוב, בענף חוששים כי נקלע לתקופת ביניים, שבמהלכה ייסגרו מחצבות שהרשאתן הסתיימה ויגבר כוחן של המחצבות הקיימות.

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית