גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך ניצחנו ולמה הפסדנו

יש מנצחת אחת למערכה הנוכחית בעזה, והיא לא ירתה אפילו כדור

הפגנות במצרים / צילום: רויטרס
הפגנות במצרים / צילום: רויטרס

שני יעדים שמצויים ברשימת התפילות של אזרחי מדינת ישראל, לא יושגו במערכה הזו. שלטון החמאס לא יתמוטט, ואיום הקסאמים לא יוסר. ספק רב אם ישראל אף תצליח להוריד את החמאס והג'יהאד האסלאמי על ברכיהן ולהתפרק מרצון מהטילים ארוכי-הטווח, אלה שמאיימים על ראשון-לציון וצפונה. רק על הסכנה שזה יקרה, עלולות שתיהן לצאת לסיבוב קרבות נוסף.

המערכה הזו תיקח את ישראל ואת עזה לפחות כמה ימים נוספים, ולמרות זאת, כבר עכשיו אפשר להתכונן לחגיגות הניצחון. מי יחגוג? שתיהן כמובן. ישראל תגיד שהיא פגעה בארסנל הנשק של הפלגים הפלסטינים וזרעה בקרבם חרדה, שתגרום להם לחשוב מעתה לפני כל שיגור.

עבור חמאס, הניצחון הוא בהישרדות, וגם בעובדה שהם הצליחו לדחוס למקלטים כשני-שלישים מאזרחי ישראל. לא בהרוגים ניכר הישגו של החלש, אלא בשיבוש אורח החיים של מיליוני ישראלים, משדרות ועד נהריה.

הכרזות הניצחון, בשני הצדדים, הן לא יותר מסיסמאות. שהרי שתיהן הפסידו. מפקדי הזרוע הצבאית של חמאס, שמנהלים את המערכה מתוך מנהרות תת-קרקעיות שנחפרו בשנים האחרונות לאורך הרצועה ולרוחבה, ייצאו מהבור לתוך מציאות של מוות וחורבן. נוסף לכך שהם איבדו לוחמים, מטות וחלק ניכר מהתחמושת שאגרו, הם ושולחיהם בממשל חמאס, שהוא הריבון בפועל על עזה, עלולים לאבד גם חלק רב מאמון הציבור, שראשי חמאס הצליחו לבנות בדי עמל בשנים האחרונות.

בהפסדיה של ישראל קשה יותר להבחין. צה"ל פגע אמנם בתחמושת הרקטית של חמאס, אבל זו תתחדש בשנים הקרובות, בדרכים הידועות. בעוד שנה-שנתיים, כאשר המבנים בעזה ישוקמו, ומחסני הנשק יתמלאו, ושדרות תמשיך לספוג רקטות חו"ח, נשאל את עצמנו, איפה הניצחון. ישראל טרם החלה למנות את ההפסד למשק, את המפעלים ובתי-העסק ששותקו, את המיליונים שעלו הגיחות שם, והמגננה כאן.

תמונות קשות מתקיפות חיל האוויר וחיל הים, שאינן מובאות בפני הצופה הישראלי, ימשיכו להשחיר את התדמית המעורערת של ירושלים בעולם, וישמשו אמצעי לחץ הסברתי בידי יריביה. על הטראומה האישית שגורמות מלחמות טילים לדור הצעיר בשני הצדדים, ולא רק להם, איש לא ידבר באריכות - אבל גם היא חלק מן המחיר שנגבה מאיתנו.

נקמה "אוכלים" קר

המנצחת העיקרית בעימות היא מצרים, וזאת בלי שהיא תירה ולו כדור אחד. ישראל הגשימה עבורה את חלום הנקמה המתוק, מאז ביצעו קיצוניים בסיני את מעשה הטבח לפני שנתיים, ורצחו 16 שוטרים בגבול עם רפיח. מאותו לילה, סבלו המצרים בעקיפין מנחת זרועה של חמאס, ולא חדלו לסבול גם אחרי שהחרימו את כל נכסיה על אדמת מצרים. אנשי הזרוע הצבאית של חמאס סייעו בדרכים שונות לפלגים להילחם במשטר בקהיר, ולפגוע בחייליו בסיני ובערי מצרים.

את נקמתו, כמאמר הפתגם, אוכל הנשיא סיסי קר. ראש הממשלה שלו, איברהים מחלב, דרש אמנם מישראל להפסיק מיד את ההסלמה, אבל גם בעזה יודעים שאין זה אלא מס-שפתיים, שנועד להוציא את המצרים ידי חובה. כאשר יגיע הרגע לנצור את האש, יבקשו מהם הצדדים להיכנס אחר כבוד לזירה, ולתפור את הקצוות לקראת רגיעה.

וגם אם יבחרו ישראל וחמאס בגרמנים, באו"ם, בטורקים או ברשות הפלסטינית כדי לתפור את שרוול היציאה מן העימות, עדיין תישאר מצרים הנהנית העיקרית ממנו.

חמאס אכן ספגה הפעם מהלומה קשה, אבל דובריה מקפידים בכבודם העצמי ואינם נוהגים כמי שבכוונתם להיכנע. הם לא יסכימו לקבל פחות ממסמך דומה לזה שנוסח בנובמבר 2012, שהיה עבורם הישג. אותו מסמך, שסיים את מערכת "עמוד ענן", הפתיע רבים: חמאס נאנקה תחת טילים, אבל בהסכם הרגיעה שיפרה את מצב האוכלוסייה בעזה וזכתה להקלות בסגר.

גם אחרי המערכה הנוכחית תמשיך חמאס להניף גרזן רקטי מעל ראשה של ישראל, ביחד עם המנוף הפוליטי: עד כמה שזה ייראה מוזר, ירושלים זקוקה לריבון יציב בעזה. המשך תפקודה של חמאס כשליטה בפועל על הרצועה הוא אינטרס ישראלי.

רבות מדברים אצלנו על "תמונת ניצחון". אותו רגע מכונן, שיונצח על-ידי צלם עיתונות זריז ויצרוב בתודעת ההמונים את סיפורה של המלחמה. כמו נעלי החיילים המצרים שברחו במלחמת ששת הימים, או הטנקים הסורים החרוכים במלחמת יום הכיפורים. אבל בימים אלה, תמונות הקרב מבחינתו של צה"ל ניכרות היטב בעזה, והן אינן מחמיאות.

חמאס, לעומת זאת, רשמה תמונות כאלה לאלפים. במקלטים של נתיבות, בממ"דים של אשקלון ובחדרי המדרגות של תל-אביב. אם זה מנחם מישהו, תמונת ניצחון איננה מעידה בהכרח על ניצחון. אין בה כדי לרפא את השכול והיגון, ולעתים היא מחפה על מפלה.

הכותב הוא הפרשן לענייני ערבים של גלי צה"ל

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

גם מחיר כלכלי ואישי: הדילמה של טראמפ בדרך למלחמה רחבה

ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.8% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?