גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנפקות הביומד: VBL וסיילנסיד - כשהמוח והלבלב נפגשים

השבוע אנו ממשיכים להכיר את החברות החדשות שעומדות בתור בגל הנפקות הביומד הנוכחי ■ אחרי שליווינו את ביובלאסט ומקרוקיור, נסקור השבוע את הפעילות של VBL שמפתחת מוצר לטיפול בסרטן מוח, ושל סיילנסיד שנאבקת בסרטן הלבלב

מצב הרוח הלאומי בישראל מתואם עם מצב מדד הביוטק, אשר שב בשבוע האחרון לירידות קלות, לאחר התאוששות יפה במהלך חודש יוני. בכל זאת חברות ביוטק נערכות להנפקות, וביניהן כמה חברות ישראליות, ובינתיים לא נראה שיש להן סיבה לבטל את תוכניותיהן.

בשבוע שעבר כתבנו על החברות ביובלאסט ומקרוקיור, ונוסף עליהן ממתינות עם תשקיפים פתוחים גם VBL, סיילנסיד, ננו-וויברוניקס, מאפי וארגו, ושתי חברות נוספות מתעניינות בהנפקה, אך טרם הגישו תשקיפים: פואמיקס ונוירודרם. את הכתבה הנוכחית נקדיש ל-VBL ולסיילנסיד.

VBL: שימוש בתרפיה גנטית

VBL היא חברה ותיקה שכבר גייסה יותר מ-100 מיליון דולר, וביקשה להנפיק כמה פעמים, בבורסות שונות. כעת היא מתקרבת בצעדי ענק לנאסד"ק.

המוצר המוביל הוא מוצר לסרטן מוח (גליובלסטומה), אשר משתמש בהנדסה גנטית כדי לפגוע ספציפית בכלי דם חדשים בגוף, וכך לעצור את אספקת הדם לגידול הסרטני. תרפיה גנטית היא תחום בתולי, אבל מלהיב מאוד את המשקיעים האמריקאים.

עד סוף הרבעון הראשון של 2015 אמור מוצר זה אמור להיכנס לניסוי בסרטן מוח שהפסיק להגיב לתרופות קיימות, והתוצאות צפויות ב-2017. החברה ערכה כבר ניסוי שלב II במוצר, אך טרם סיימה אותו. כיוון שמדובר במוצר להתוויית יתום, כלומר למחלה ללא פתרונות (אם כי השוק די גדול - יותר ממיליארד דולר לכל תחום הגליובלסטומה), הותר לחברה להמשיך לניסוי שלב III על בסיס תוצאות הביניים ולסיים את שלב II במקביל.

לחברה מוצר נוסף לטיפול במחלות דלקתיות, ספציפית פסוריאזיס וקוליטיס. המוצר נמצא בשלב 2 של הניסויים בשני התחומים הללו, ותוצאות משניהם צפויות ברבעון הראשן של 2015. ניסוי יעילות ראשוני למוצר בפסוריאזיס השיג תוצאות בטיחות טובות והשיג יעילות מובהקת בחלק מן היעדים המשניים, אך לא ביעד העיקרי - החברה מקווה שזה קרה בגלל ריבוי המינונים והמשך הקצר של הניסוי.

עוד הראתה החברה בניסוי בפסוריאזיס כי אצל חלק מהחולים, שהיו גם חולי לב, חלה הטבה במצב העורקים, כלומר השתפרה מחלת הלב. זה היה היעד המקורי שעל בסיסו הוקמה VBL - הפחתת דלקת בעורקים ומחלות לב כתוצאה מכך, אך ניסוי קליני במחלות לב הוא גדול מדי בשביל חברה במצבה. בכל זאת, ייתכן אפסייד אם החברה תראה בכמה ניסויים קטנים את הפוטנציאל של המוצר, ואחת הענקיות תיכנס כשותפה בו.

VBL הוקמה ומנוהלת על-ידי ד"ר דרור חרץ, שהוא גם ממציא הטכנולוגיה. לחברה 10 מיליון דולר בקופת המזומנים, נכון לסוף הרבעון הראשון של 2014.

יתרונות ההנפקה: משקיעים אמריקאים מובילים, תוצאות משנות-ערך בטווח של השנה הקרובה, תחום חם ומנגנון שנראה פורץ דרך בתרופה לסרטן; הנהלה מרשימה שהוכיחה יכולת גיוס כספים; מוצרים המתאימים למספר רב של התוויות.

אתגרי ההנפקה: החברה כבר שרפה הון רב, ונמצאת זמן רב בערך באותו שלב עם מוצרים שונים - מצב שעלול לעורר את חשדנות השוק; בשוק הגליובלסטומה יש מתחרים רבים בניסויים קליניים, אם כי לא במנגנון של VBL; ניסוי שלב III יתחיל למעשה טרם יגיעו תוצאות ניסוי שלב II, כך שבעצם אין תוצאות קליניות מלאות להתבסס עליהן, כשמתמחרים את החברה כ"חברת שלב III", אלא רק תוצאות ביניים של ניסוי שלב II יחיד ללא קבוצת ביקורת.

סיילנסיד: תחום שמעניין את המשקיעים

סיילנסיד פועלת בתחום שנחשב מבטיח מאוד, אבל מאתגר מאוד. מולקולות RNAi הן השיטה של הגוף להשתיק או להפעיל באופן עוצמתי ביטוי של גנים בגוף. הגנים שלנו באים לידי ביטוי על-ידי כך שהם מקודדים RNA, והוא בתורו מקודד חלבונים, שהם אלה שמסתובבים בגוף ופועלים בו.

היום רוב התרופות מנסות לעכב או לעודד את פעילות החלבונים, וכך לשנות את תפקוד הגוף. חוקרי ה-RNAi מנסים לחקות את התהליך שבו הגוף עצמו מאותת לעצמו אילו חלבונים בכלל לקודד, ואילו לא. גישה זו עשויה לפתוח פתח לקטגוריה שלמה חדשה של תרופות, פוטנציאלית-עוצמתיות מאוד.

בתחום המבטיח הזה פעלו כמעט כל החברות הגדולות במשך העשור הקודם, אך חלקן פרשו ממנו בשנים האחרונות, לאחר שנכשלו כולן בהולכת תרופות ליעד. מתברר שמולקולות ה-RNAi, שניתנות כתרופה, מתפרקות בקלות ואינן מצליחות להגיע לאיברי המטרה ולהיכנס לתאים שם, ואולם חברה אחת שטוענת שמצאה פתרון לבעיה, חברת alnyam, נסקה והפכה לאחת מחברות הביוטק המשמעותיות בנאסד"ק. לכן השוק מתעניין מאוד בתחום.

סיילנסיד פיתחה קפסולה שגודלה כמילימטר. היא מושתלת בתוך הגידול הסרטני בעזרת מחט, בהליך הדומה לביופסיה. הקפסולה מתפרקת בהדרגה, ומשחררת את התרופה לתוך הגידול על פי הצורך, והשאיפה (שעדיין דורשת הוכחה) היא שה-RNAi יפעל לפני שיתפרק. היא פונה תחילה לשוק סרטן הלבלב, המטופל היום בכימותרפיה, אך בהצלחה מועטה מאוד. בהמשך היא תוכל תיאורטית לטפל בסוגי סרטן נוספים.

החברה ביצעה בינתיים ניסוי שלב I/II ב-13 חולים בלבד, ללא קבוצת ביקורת, אשר הראה יציבות של המחלה במשך ארבעה חודשים, ואף הקטנה של הגידול בשבעה חולים, אולם מאוד קשה לדעת איזה חלק מן התוצאה לייחס לתרופה, ואיזה לכימותרפיה.

החברה הוקמה ב-2008 על-ידי ד"ר אמוץ שמי, לשעבר סמנכ"ל בכיר לטכנולוגיות במדינול, ופרופ' איתן גלון, מנהל המכון לתרפיה גנטית בהדסה עין כרם. היא גייסה הון בעיקר ממשקיעים פרטיים ישראלים, חלקם מתחום הביומד וחלקם מתחומים אחרים, ביניהם ד"ר שמואל קבילי ממציא "פטנטי קבילי" שהובילו לפיתוח תרופות משמעותיות לסרטן, וכן הפרסומאי אילן שילוח והבנקאי ויקטור מדינה.

יתרונות ההנפקה: שוק ה-RNAi מעניין מאוד את המשקיעים בנאסד"ק, ורוב החברות הפעילות בו, לא הרבה יותר מתקדמות מסיילנסיד. סרטן הלבלב הוא שוק שבו אין היום שום טיפול מוצלח.

אתגרי ההנפקה: התוצאות של החברה עד היום לא מפילות מהכיסא את המבינים בתחום, שלטענתם מנגנון ההולכה של החברה אינו פורץ דרך במיוחד. הם אינם שוללים את האפשרות כי המוצר יתגלה כיעיל, אך חשים שלא ניתן להסיק הרבה מהנתונים שכבר פורסמו.

לחברה אין משקיעים זרים בולטים. ההנפקה משווקת חזק בקרב משקיעים ישראלים, ואולי זה סימן לכך שבחו"ל היא כרגע מצליחה פחות.

עוד כתבות

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

יירוטי כיפת ברזל מעל שמי אשקלון, ערב מתקפת הכטב''מים מאיראן / צילום: Reuters, Amir Cohen

ישראל החליטה: תקיפה ברורה ונחרצת נגד איראן; נשלמה היערכות חיל האוויר

דיווח: סעודיה ואיחוד האמירויות חלקו מידע מסווג עם ארה"ב כדי לסכל את המתקפה האיראנית ● קבינט המלחמה התכנס ב-14:00 לדיון נוסף על תגובת ישראל מול איראן ● נשיא צרפת מקרון הודיע כי ישוחח היום עם נתניהו; שר החוץ הבריטי: "שוקלים להטיל סנקציות נוספות על איראן" שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן שוחח עם שרי החוץ של ערב הסעודית, ירדן ומצרים עדכונים שוטפים

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה יורדת ב-4%

נאסד"ק יורד ב-0.3% ● קרן המטבע העולמית העלתה את תחזית הצמיחה העולמית ● טראמפ מדיה יורדת ב-11% ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות, G42 ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם