גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובדי רפאל שיקבלו רכב לזמן קצוב ימוסו לפי השימוש בפועל

הסכם פשרה שנחתם בין ארגון סגל המחקר של רפאל לבין רשות המסים מצביע על מדיניות חדשה: הרשות הסכימה להסתפק בחיוב יחסי, לפיו העובד יחויב ב-3.33% בלבד משווי השימוש החודשי על כל יום שהרכב נמצא ברשותו

חניון / צלם: תמר מצפי
חניון / צלם: תמר מצפי

עובדים רבים נתקלים בסיטואציות הבאות במהלך עבודתם: עובד סיים יום עבודה, ובמקום לנסוע הביתה ברכבו הפרטי כבכל יום, הוא נסע הפעם ברכב חברה, זאת על מנת להגיע לפגישה שנקבעה למחרת מחוץ למשרד; עובדת, שנדרשה לנסוע לכנס בים המלח למשך יומיים, לקחה אף היא את רכב החברה והשיבה אותו בתום הכנס; עובד אחר שנדרש לסניף צפוני של החברה על מנת לפגוש לקוח, נסע אף הוא ברכב חברה, אותו החזיר יום למחרת.

כל העובדים הללו גילו להפתעתם כי בסוף החודש חייב אותם המעסיק על שווי מלא לשימוש ברכב, כאילו הרכב היה ברשותם לאורך כל החודש. המעביד פעל לפי מדיניות רשות המסים והנחיותיה, ומי שסבל היו - כרגיל - העובדים.

ואולם, הסכם פשרה חדש, שנחתם לאחרונה בין רשות המסים לארגון סגל המחקר ברפאל (הרשות לפיתוח אמצעי לחימה) במשרד הביטחון ובמשרד ראש הממשלה, מצביע על מדיניות חדשה של רשות המסים, שיכולה לחסוך לעובדים עשרות אלפי שקלים בשנה - חיוב יחסי לפי היקף השימוש.

במסגרת הסכם הפשרה, שהגיע לידי "גלובס", הסכימה רשות המסים לחייב את העובדים חיוב יחסי בהתאם להיקף השימוש, כך ששווי השימוש יחולק ל-30 ימים, ובגין כל יום יחויבו העובדים ב-3.33% בלבד משווי השימוש החודשי.

מיסוי הכנסה רעיונית

ההסכם החדש, שצפוי להשפיע על תלושי השכר של אלפי שכירים במשק, נחתם לאחר מאבק ארוך שניהל ארגון סגל המחקר ברפאל.

במסגרת המאבק, באמצעות עורכי הדין אריאל שמר ואשר סלע ממשרד אריאל שמר ושות', הגישו עובדי הארגון תביעה לבית המשפט המחוזי בחיפה, בה העלו שורה של טענות נגד אי-החוקיות שבחיוב העובד במס עבור חודש מלא בגין שווי שימוש ברכב, אפילו כאשר העובד עשה שימוש ברכב יום אחד בלבד.

לפי מדיניות רשות המסים, אחת החלופות לטיפול בהוצאות רכב של עובד היא בחיוב לפי שווי השימוש. לפי חלופה זו, המעביד מעמיד רכב לרשות העובד ונושא במלוא הוצאות הרכב. בהמשך מחייב המעביד את העובד במס בגין ההכנסה הרעיונית, שנובעת לו מהעמדת הרכב לרשותו ולשימושו הפרטי מעבר לשעות עבודתו.

סכום שווי השימוש נקבע בתקנות מס הכנסה ומהווה 2.5% משווי הרכב שהועמד לרשות העובד לכל חודש שימוש. כך, מדי חודש מחויב העובד במס בגין הכנסה השווה לטובת ההנאה על כך שקיבל רכב צמוד ממעבידו.

ואולם, במסגרת מאבקם של עובדי רפאל התלוננו העובדים כי גם על רכב שאינו צמוד, והשימוש בו לא מתפרש על כל החודש, הם מחויבים באורח מלא.

מכתב התביעה שהגישו העובדים עולה כי בהתאם למדיניות שהנהיגה רשות המסים, נהגה רפאל לחייב עובדים בשווי שימוש ברכב בגין חודש מלא. זאת, גם במקרים שבהם, למשל, עובד לקח "רכב מאגר" (רכב שאינו מוקצה פרטנית לעובד מסוים והוא חלק ממאגר העומד לרשות העובדים למשימותיהם השונות) בסוף יום העבודה, פעם אחת בלבד במהלך החודש, על מנת להגיע לפגישה שנקבעה מחוץ למשרד ביום המחרת ובתום הפגישה החזירו למשרד.

ארגון סגל המחקר ברפאל טען כי על שימוש מסוג זה אין לחייב כלל בשווי שימוש ברכב, שכן מדובר בשימוש שהוא לצורכי העבודה. לחילופין טען הארגון כי אם ישנו מקום לחייב במס, הרי שהחיוב יכול להיות לכל היותר חיוב פרופורציונלי, בהתאם למספר הימים שבהם נעשה בפועל שימוש ברכב המעביד.

מנגד, רשות המסים טענה כי מדובר בהכנסה מעבודה - הכוללת לפי פקודת מס הכנסה כל טובת הנאה שנצמחה לעובד ממעבידו, תוך התייחסות ספציפית לשווי שימוש ברכב.

לדבריה, הדבר מלמד על החשיבות בעיני המחוקק למסות טובת הנאה זו ועל השקפתו כי מדובר בטובת הנאה מיוחדת הראויה גם להתייחסות נפרדת.

חיוב מידתי

לאחרונה, כאמור, הגיעו הצדדים להסכם פשרה תקדימי, במסגרתו נקבע כי "מבלי להודות מי בטענות רעהו... עובדי המחקר יחויבו בשווי שימוש ברכב על בסיס עיקרון היחסיות. כלומר: עובדי המחקר, שרפאל מעמידה לרשותם רכבי מאגר, באופן שרכב המאגר מועמד לרשותם בתום יום העבודה ונמצא ברשותם עד למחרת, או מועמד לרשותם יום לפני יום העבודה ונמצא ברשותם עד למחרת, יחויבו בשווי שימוש ברכב יחסי, כיחס שבין מספר ימי השימוש ברכב המאגר כאמור בחודש קלנדרי, לבין 30 ימים בחודש, 1/30 - 3.33% ליום".

המשמעות הכלכלית של החלטה זו היא הקלה במס, אשר בחיובו המלא יכול להגיע אל למעלה מ-10,000 שקל בשנה לעובד.

בהסכם נקבעו מספר חריגים, ובהם התנאי כי רכב המאגר לא יועמד לרשות העובד למשך יותר מ-10 ימים בחודש, שכן מעבר לכך, יחויב העובד בשווי שימוש מלא באותו חודש; מנגד, במקרים בהם ייעשה שימוש ברכב פעם אחת בלבד בחודש - לא יחויב העובד כלל; חריג נוסף עליו הוסכם הינו כי רכב המאגר לא יועמד לרשות העובד בסופי שבוע - החל מיום שישי בבוקר ועד ליום ראשון בבוקר - או בחגים, בימי שבתון, ימי חופשה, מחלה וכל יום היעדרות אחר מהעבודה.

לדברי עו"ד אשר סלע, שייצג את ארגון סגל המחקר, "הסכם הפשרה מהווה אסמכתא לכך שחיוב עובד בחודש מס שלם, עקב כך שהלין את רכבו ליד ביתו ללילה אחד, הוא בלתי צודק ובלתי הוגן. ההסדר החדש יאפשר למעסיקים להשאיר את הרכבים בידי העובדים, תוך שחיובם במס ייעשה אך ורק באופן מידתי. עובדה זו תקל על העובדים, תחסוך עלויות מיותרות ותתרום ליעילות המגזר הציבורי".

עו"ד סלע מוסיף כי "ההכרעה של בית המשפט כי יש לשמוע את עמדתו של ארגון העובדים, המצביע על בעיה עקרונית בדיני המס, והדחייה של עמדת המדינה לפיה רק עובד בודד שחויב במס יכול לעתור לבית המשפט - מהוות החלטה משמעותית ותקדימית מאין כמותה, והחלטה מהותית זו היא שסללה את הדרך להסדר הפשרה שהושג בין הצדדים".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר