גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם העשירים לא יגורו בתל-אביב, לאן הם ילכו?"

רחל רמתי, האדריכלית הראשית של ניו-יורק לשעבר וישראלית במקור, מגלה בראיון בלעדי ל"גלובס" מי בעיניה המגדל הכי מוצלח בתל אביב (לא עזריאלי), מה הרחוב הכי טוב בעיר (לא שינקין) ומסבירה מדוע אין בשדרה החמישית דוכני מק'דונלדס ובנקים (לא מה שחשבתם)

רחל רמתי / צילום: איל יצהר
רחל רמתי / צילום: איל יצהר

"לאף ראש עיר אין מספיק כסף לעשות מה שהוא רוצה, ולכן הוא צריך להתחבר עם אנשי נדל"ן. אין קונפליקט בין עיר טובה לבין טובת היזמים. צריך לבנות את הגשר משני הכיוונים - מצד הקבלנים שיכירו את הערך והיתרונות של תכנון עירוני טוב למען הציבור כולו, ומצד האדריכלים שצריכים ללמוד את שפת היזמים והאינטרסים שלהם. אבי, מיכאל שנץ, היה קבלן תל אביבי, ואני הלכתי ללמוד באוניברסיטת פראט ואחרי כן בהרווארד, כי האמנתי שאוכל לשנות את העולם כמתכננת ערים. אני מאמינה שהקשר בין אדריכלים ומתכננים לבין יזמים יכול להיות פורה ולעבוד לטובת התושבים. התחלתי לעבוד כאדריכלית זוטרה במחלקת התכנון בעיריית ניו יורק והתקדמתי עד לתפקיד האדריכלית הראשית. העיר ניו יורק מוכיחה הכי טוב כמה קשר בין יזמים לאדריכלים עובד לטובת עיר".

הצד האטום של הבימה

"אני לא נגד אדריכלות, אני נגד היחס השכיח שלה לרחוב. יש בארץ אדריכלים נהדרים, אבל אדריכלות טובה אינה מסתפקת בכך שבניין עצמו הוא טוב. מבנה יכול להיות מרשים מאוד ואפילו מוצלח בתכנון הפנימי ובחזיתות האסתטיות, אבל אם הוא לא מתקשר לסביבה, אם קומת הרחוב שלו אינה מתפקדת ואינה תורמת לעוברים על ידו - אין זו הצלחה אדריכלית. כך למשל תיאטרון הבימה. אני לא מתייחסת למידת המוצלחות של המבנה, אבל הצד המערבי שלו אטום ולא מתייחס לרחוב. לאף אחד לא נעים לעבור שם, ואיש לא רוצה ללכת לידו. למה לא פתחו את הקיר וסידרו שם קפה וחנויות?"

הולך הרגל קובע

"חוקת הבנייה של ניו יורק אינה מבוססת על טיב המבנים. עקרונות היסוד שלה אינם סוג הבניינים או גובהם, כי אם מקומו של הולך הרגל והחשיבות שלו למרקם החיים העירוני. ממש לא מקרה שנעים ללכת במנהטן. התכנון מקדיש תשומת לב רבה לכך שהעיר תהיה אטרקטיבית עבור ההולכים. כך למשל יש שמירה על מה שמכונה 'מסדרונות נוף', שתכליתה להשאיר בכל רחוב פתח לכיוון המים שמקיפים את מנהטן".

בלי מזון מהיר

"חוקי התכנון לא מתייחסים רק לגובה שמותר לבנות ולשימושים, הם יורדים לפרטים של הפעילויות שמותרות ברחוב ועד לרמה של סוג העסקים שיהיו בקומה שבה הולכים האנשים. אין זה מקרי שאין בשדרה החמישית בנקים, אין מזון מהיר ואין סוכנויות נסיעות. אסור לפתוח עסקים כאלה שם. הרציונל הוא שסוג עסקים כזה לא נותן הרבה למשתמש ברחוב, והכללים האלה לא נתונים למשא ומתן. זה חוק".

השלט יותר יקר מהבניין

"על שכבת השימושים המותרים, יש שכבת תכנון נוספת שמתייחסת לצביון האזור שבו המבנה ניצב. יזמי נדל"ן שבנו בטיימס סקוור התלוננו על החוק שהכריח אותם להשאיר בחזית הבניינים את שלטי החוצות הגדולים. היזמים טענו שהשלטים פוגעים בדימוי של הבניין וגורמים לו להיראות מיושן. העירייה מצדה דרשה את הצבתם של השלטים בטענה שהדבר שומר על הצביון המיוחד של האזור. הוויכוח הגיע לבית המשפט, והעירייה זכתה. צחוק הגורל הוא שהיום השווי של השלטים בטיימס סקוור, הנובע מההכנסות שהם מניבים, גדול מההכנסות שמניב השטח הבנוי בבניינים שעליהם השלטים מותקנים".

חתונה קתולית עם כיסא

"המרחב הציבורי של העיר חשוב לא פחות מבנייניה. לכן חוקי הבנייה צריכים להתייחס אליו בפרוטרוט. הכללים בחוקי התכנון לא צריכים להסתפק בגובה בניין, סוג חזיתות וכיוצא בזה, אלא במרחב שתחתיו ובקשר והיחס שלו להתרחשות העירונית מכל עבריו. היזמים שבונים במנהטן נשארים מחויבים למה שקורה בקומת הרחוב של הבניין שבנו. בין אם זה לובי גדול וכסאות, מזרקה, צמחייה וכיוצא בזה - זו חתונה קתולית. היזם מחויב לתחזוקה השוטפת ולקיומם לאורך זמן, גם לתקן ולקנות כיסאות אם מישהו סחב אותם מהשטח".

הקפצת ערך לנכסים

"אזור הבורסה ברמת גן הוא דוגמא קלאסית לחוסר תכנון משווע. אזור מסחר, משרדים ומגורים, צפוף, מעורב שימושים, אבל אף אחד לא חשב לתכנן את הפעילות בין המבנים. אין מרחב ציבורי אחד שנעים לשהות בו, אין שום חיבור בין הבניינים, לא נעים ללכת בסביבה, ואין מה לעשות כשיוצאים לרחוב. מרחב ציבורי מפותח סביב בניין מעלה את הערך שלו. זה דבר שברור לכל מי שבונה בניו יורק. הנדל"ן הכי מניב במנהטן הוא זה שליד הסנטרל פארק וזה שליד המים. הפיתוח של בריאנט פארק וההיי-ליין (טיילת לאורך פסי הרכבת הישנים בדרום מערב מנהטן שעמדה בפני הריסה ובלחץ תושבים נהפכה לשטח ציבורי מפותח - מ.מ) הקפיץ את ערכי הנדל"ן המסחרי והנדל"ן למגורים בסביבתם באופן יוצא מן הכלל".

משבר 11/9

"בשנות ה-70, אחרי שלושה עשורים של תכנון שפנה למכונית הפרטית, גרסו את כל תוכניות הפיתוח של העיר, השליכו לפח, והתחילו הכול מחדש. הבון טון היה התיאוריות של האורבניסטים ג'ין ג'ייקובס ו-וויליאם ווייט (Whyte). גישה של זרימה חופשית בין כל החלקים בעיר, פתיחות מרבית וגישה לכל מקום. אז בא הפיגוע ב-11 בספטמבר 2001 וטרף את כל הקלפים. זו התמודדות חדשה. תכנון של בנייני ציבור ושטחי ציבור תחת הפחד שהאירוע הנורא ההוא הפיץ".

חניונים ירוקים

"לפי החוקה במנהטן, מותר לבנות חניות רק ל-20% מדירות המגורים, לא יותר. התוצאה היא שלא בונים חניונים, כי זה לא כלכלי - ההוצאה על זה כל כך גדולה, ואין לזה ביקוש שיצדיק את ההשקעה. ובכלל, אם כבר בונים חניונים, אז לפחות שיעשו אותם נעימים. שיהיה בהם אור, ואוויר, ואולי צמחייה ירוקה. שיהיה מה לעשות בהם, חוץ מללכת חצי קילומטר ולראות רק עוד מכונית ועוד מכונית. גם החניון הוא מקום, מרחב ציבורי, סביבה שאנשים שוהים בה".

מגדל בלי תחתית

"הדבר שהכי מפריע לי בתל אביב הוא היחס למרחב הציבורי. העיר מתפתחת, בונים מגדלי יוקרה, אבל אף אחד לא שואל את עצמו מה קורה למרגלותיהם. אדם קונה דירה ב-10 מיליון שקל, או דולר, וכשהוא יורד למטה לרחוב, כל הפאר והיופי וההשקעה נעלמים בגלל מה שנמצא שם. אני שומעת שיש מחאה נגד הבנייה לגובה בתל אביב. המאבק לא צריך להיות נגד הגובה, אלא בעד התחתית. צריך לחץ ציבורי שיחייב את היזמים לפתח את החלק התחתון של הפרויקט שלהם. להוסיף להם אחוזי בנייה בתמורה לכך. בחנתי דירות לקנייה כאן, גם במגדלים, ודיכא אותי שהיציאה מהמגדל היתה לאורך קיר שלא קורה בו כלום. יוצא דופן מהבחינה הזו הוא מגדל רמז, אשר בעיני הוא המגדל הכי מוצלח בתל אביב".

המגדל, התינוק והמים

"אי אפשר להתווכח עם ההצלחה של תל אביב. היא מושכת תיירים, המסעדות עובדות, המסחר מתחזק, יש אופרה, פילהרמונית, תיאטרון, יש פה כוח קנייה שאי אפשר להתעלם ממנו, ואי אפשר להפריד את את כל אלה מהתפתחות של מגורי יוקרה. צריך להיזהר מסיסמאות. המחאה נגד המגדלים היא זריקת התינוק עם המים. 'לא רוצים פה עשירים', אומרים המוחים. ואני שואלת: אם העשירים לא יבואו לגור בתל אביב, לאן הם ילכו? אם יעברו לגור בניו-יורק, זה יותר טוב?".

גובה נכון במקום הנכון

"בניו יורק בונים לגובה, במבנים צמודים זה לזה. בארץ מקדשים את ארבעת כיווני האוויר, אבל מה עוזרים ארבעה כיוונים, אם מכל צד מציצים לחדר השינה או למרפסת של השכן? בתל אביב צריך לבנות לגובה לאורך השדרות, כי הן רחובות שהמרחק בין הבתים בהם רב יותר. בין השדרות, יש לשמור על בנייה נמוכה. כך זה גם בניו יורק, בפינות הרחובות הגדולים בונים מגדל, ומאחור נשמרים בתי הלבנים הנמוכים. הבנייה לגובה בשדרות תחזק אותם, כי תביא אליהן את הצפיפות המבורכת שהשדרה יכולה להכיל, ויותר קשה לתחזק אותה ברחוב הקטן והצר שמאחוריה".

דפנות הרחוב

"דפנות רחוב פעילות הן הכלל הראשון בחוקי התכנון העירוני. את הפעילות יוצרים למשל באמצעות כניסות לבניינים מהרחוב, עירוב שימושים וחלונות ראווה של חנויות. אנשים מסתכלים בחלונות הראווה גם כשהחנות סגורה. קיר אטום כמו ב'הבימה' ובמגדלים שונים שנבנו בתל אביב, פוגעים ברחוב. בניו יורק יש אפילו חובה לנטוע עץ כל שבעה מטר ברחוב, והחוק הוא שהעץ צריך להיות נטוע בקרקע, לא בתוך אדנית או בתוך עציץ".

מדרכות במקום כבישים

"בשנות ה-50 היו מגדילים בערי ארה"ב כבישים על חשבון המדרכות. היום עושים בדיוק הפוך, מגדילים עוד ועוד את השטח המוקדש להולכי הרגל, על חשבון הקרקע המוקדשת לתנועת מכוניות. זה מהלך שרואים בכל הרחובות בניו יורק, והערך שלו אדיר. זה מחזיר את ההשקעה בגדול, בתנועת אנשים, בפעילות מסחרית, בהכנסה הישירה לעסקים שהמדרכות לידם התרחבו, בביטחון ובבטיחות ברחוב".

החמצת מדינה

"אין בתל אביב עוד מקום כמו כיכר המדינה. העירייה היתה צריכה להעביר את זכויות הבנייה ממנה לאזורים אחרים בעיר, שבעלי הקרקע ינצלו אותן, ולהשאיר את הכיכר כשטח ציבורי פתוח לטובת התושבים, לטובת פארק ירוק או כיכר בנויה ופתוחה. מה יצא לעיר אם יבנו בכיכר המדינה עוד מגדלים?"

קשת וחצי

"שימור הוא לעולם מהלך מסובך ומעכב ואף עוצר פיתוח. אם כבר משמרים צריך לשמר סביבה, תוכן של שכונה או אזור בעיר. לא מקטע קטן ספציפי, מבנה אחד או חזית או קומה. ניקח כדוגמא את כיכר השעון ביפו. שימרו בה כמה בניינים, הוסיפו קשת וחצי למבנה המשטרה, זה לא שימור, זה פאסאד. נכון, יש לחץ מצד יזמי הנדל"ן, אבל היה בניין משגע, כיכר יפהפייה - אפשר לראות בתמונות מתחילת המאה כמה יפה היתה - שילמו את 'מס' השימור אך קלקלו את הכניסה ליפו".

הדרך לנווה צדק

"דוגמא לפיתוח שגוי היא הקצה הדרומי של רוטשילד. במקום לשמר את השדרה, למשוך אותה עד הסוף ולחבר כך את נווה צדק לעיר, פרשו את הכיכר מתחת למגדלים וייצרו בלגן אורבני. גם המגדל של בנק לאומי בשדרות רוטשילד הוא מבנה יפה, אך לא ברור לשם מה נפתחה הרחבה שתחתיו. במקרה הזה הגדירו מרחב ציבורי שלא מנוצל לטובת כל דבר. זה אמנם שטח ציבורי פתוח, אך מבוזבז".

הרחוב הכי יפה בעיר

"אני מודאגת מעתידו של רחוב אלנבי. יש בו אדריכלות בניינים נהדרת, קומה מסחרית ופעילה לתפארת, מדרכות רחבות, צל, יציאה לים ומרגישים בו את הבריזה כשהולכים בו. אלנבי מתוכנן בקנה מידה אנושי ומצויד בתשתיות שמתאימות להולכי רגל, בקיצור - כל מה שצריך לרחוב עירוני מצוין. יש להגדיר אותו כסביבה לשימור. אם יבואו קבלנים ויבנו באלנבי מגדלים - ויש כבר תוכניות - בלי להתייחס לאיכויות הקיימות של הרחוב, זה יהרוס את אלנבי ואנחנו נאבד את הרחוב הכי מוצלח בעיר, שהיום הוא הרחוב הכי מוזנח בה. עם תמריצים נכונים ליזמים אפשר בקלות להחזיר לאלנבי את יופיו המקורי, ואז כולם ירוויחו: העיר, הדיירים החדשים והיזמים שיבנו בו במסגרת ההתחדשות העירונית".

המקום המרכזי

"במנהטן יזמים שבנו על יד תחנות הרכבת התחתית חויבו לשלב את הכניסה לתחנה בפיתוח הבניין שלהם. כך, במקום הירידה מהרחוב במדרגות צרות קיבלנו מרחבים ציבוריים פתוחים ומזמינים שמעורבים במסחר ומשרתים את הסביבה בשימושים שונים: מקומות לנוח על כיסאות סביב שולחנות ועוד. באירופה, תחנות הרכבת הם המקומות הכי חשוב מבחינה ציבורית. הלוואי ובניית תחנות הרכבת התחתית שנבנית עכשיו יתוכננו תוך הבנת הפוטנציאל הזה".

צ'יץ' לא דיבר איתי

"כשהחליטו להרוס את כיכר צינה דיזנגוף ולהעביר את הכביש תחתיה, התנגדתי ואמרתי על כך דברים חמורים. כתבתי ש'זה נורא מה שעשו לכיכר'. צ'יץ' (שלמה להט, ראש העיר דאז), רצה להרוג אותי ולא דיבר איתי הרבה מאוד זמן. אחרי שנים הוא התנצל, ואמר לי באופן אישי שצדקתי".

עוד כתבות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה