גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש העליון מלמד כיצד יש לספור ימים כשמדובר במכרז

כשתנאי המכרז דורשים ערבות בנקאית, שתוקפה 90 יום מהמועד האחרון להגשת ההצעות, ייספרו 90 הימים החל ממועד זה, בהתאם לכללי הפרשנות ה"רגילים" בדיני מכרזים - ולא כקבוע בחוק הפרשנות, מהיום שלאחר המועד האחרון

גופים ציבוריים בישראל אינם יכולים להתקשר בחוזים עם כל מי שחפצה נפשם. על משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, התאגידים הסטטוטוריים, החברות הממשלתיות ועוד חלה חובה לפרסם מכרז לפני שהם מתקשרים בחוזים. חובת פרסום מכרז משיגה שלוש מטרות חשובות בכלל, ובתחום הציבורי בפרט: היא מעניקה הזדמנות שווה למציעים להשתתף בפעילות העסקית במשק; למפרסם המכרז מוענקת האפשרות לבחור את ההצעה הטובה ביותר עבורו; ונקיטה בהליך של מכרז תורמת לשמירה על טוהר המידות, וזאת על ידי צמצום האפשרות, הניתנת למפרסם המכרז, להעדיף מקורבים.

בכל מכרז שמתפרסם מצוינים תנאי סף, אשר על המציעים לעמוד בהם, שאחרת כלל לא יוכלו להשתתף במכרז והצעותיהם כלל לא ייבדקו. אחד מתנאי הסף, הנכללים ברובם המכריע של המכרזים, הוא התנאי של המצאת ערבות בנקאית, בתנאים הנקבעים במכרז. ערבות בנקאית לשם מה? כך יוודא מפרסם המכרז את איתנותו הכלכלית של המציע, יבטיח את רצינותו, יקשה על מציעים לקשור קשר להכשלת מטרות המכרז, ירתיע את המציע מלנקוט בצעד, שעלול להוביל לחילוט הערבות, ויבטיח לעצמו מקור כספי זמין לשיפויו בגין נזקיו, ללא צורך בפנייה לבית המשפט, בנסיבות בהן יחזור מציע מהצעתו, לאחר שחזרה כזו אינה מותרת עוד.

לפשפש בערבות הבנקאית

מאחר שלא כל אלה, המגישים הצעות במכרז, זוכים בו בסופו של דבר, הרי לאחר שאחרים זכו בו, שוקדים המפסידים על חיפוש אחר פגמים, שנפלו בהצעתו של מי שזכה במכרז, וזאת על-מנת לבטל את זכייתו ולבוא במקומו. אחד המסמכים, הזוכים לתשומת-לב רבה בשלב זה, הוא כתב הערבות בנקאית. לפני מעט למעלה משנתיים קבע בית המשפט העליון, כי כל סטייה מנוסח הערבות, הנדרש במכרז, בין לטובה ובין לרעה (למעט במקרים חריגים), תביא לפסילת ההצעה. כך ביקש בית המשפט העליון להביא את המשתתפים במכרזים לדקדק בהצעות, שהם מגישים, ולמנוע את ההתדיינויות המשפטיות, הנובעות מטעויות בערבויות של מכרזים. הלכה זו "עודדה" את מי שהפסיד במכרז לפשפש בערבות הבנקאית, שהמציא הזוכה, בתקווה לפסול את הצעתו.

לאחרונה שיגר בית המשפט העליון "מסר מצנן" לאלה, שהפסידו במכרז, שלפיו מוטב להם שלא להגזים במאמציהם להביא לפסילת ההצעה הזוכה, ו"לקשוט את עצמם תחילה". כך הוא עשה במסגרת פסק-דין, שבו נדחה ערעור, שהגישה החברה "אסיה תורס בע"מ" על זכייתה של חברה אחרת - "מטיילי פסגות בע"מ" - במכרז למתן שירותי הסעות ל-25 קווים, שפרסמה המועצה האזורית ג'סר אל זרקה. במכרז השתתפו שלוש חברות, אך רק הצעתה של אסיה תורס נבחרה לבסוף.

בערעורה על החלטת ועדת המכרזים במועצה, טענה מטיילי פסגות, כי בהצעתה של אסיה תורס נפלו מספר פגמים, המצדיקים את פסילת הצעתה. כל טענותיה של אסיה תורס נדחו על-ידי השופט אברהם אליקים, מבית המשפט לעניינים מנהליים, שליד בית המשפט המחוזי בחיפה.

באמצעות עו"ד נידאל עואודה, ערערה אסיה תורס לבית המשפט העליון, בפניו העלתה את אותן הטענות, שנדחו. באי-כוחן של המועצה האזורית, של ועדת המכרזים ושל החברה הזוכה, עו"ד אילן פורת וגילי שפר, טענו, כי מטיילי פסגות זכתה במכרז בדין וכי יש להותיר את זכייתה על כנה.

שופט בית המשפט העליון, יצחק עמית, ראה את הדברים עין בעין עם האחרונים. בעוד שהוא לא ראה להרחיב בנוגע למרבית טענותיה של אסיה תורס, הרי טענה אחת זכתה לתשומת-לב מיוחדת - הטענה בדבר פגם שנפל, כביכול, בערבות הבנקאית, שהמציאה מטיילי פסגות.

בתנאי המכרז נקבע, כי תוקפה של הערבות הבנקאית, שהיה על המציעות להמציא, יהא לתקופה של 90 ימים "מהמועד האחרון להגשת הצעות במכרז, וזאת להבטחת קיום תנאי המכרז". המועד האחרון להגשת ההצעות נקבע ליום 2.9.13 בשעה 12:00, ונקבע כי פתיחת המעטפות, ובהן ההצעות, תיערך בתוך 15 דקות לאחר חלוף מועד זה - היינו, ביום 2.9.13 בשעה 12:15.

מטיילי פסגות הגישה כתב ערבות בנקאית בתוקף עד ליום 30.11.13, בדיוק 90 ימים מיום 2.9.13. אסיה תורס טענה, כי מניין 90 הימים צריך להתחיל ב-3.9.13, כך שהערבות הבנקאית תהיה בתוקף עד ל-1.12.13. את טענתה ביססה אסיה תורס בעיקר על הוראה בחוק הפרשנות, שלפיה "מקום שנקבעה תקופה קצובה במספר ימים או שבועות מיום פלוני, אותו יום לא יבוא במניין".

כך, לטענתה, ערבותה של מטיילי פסגות הייתה בתוקף יום אחד פחות מדי מאשר נקבע בתנאי המכרז, ודי בכך כדי להצדיק פסילת הצעתה.

"דין הטענה להידחות", פצח השופט עמית. "חוק הפרשנות עליו נסמכה המערערת חל על חיקוק והוראת מינהל, ומכל מקום סעיף 2 לחוק הפרשנות קובע כי כללי הפרשנות שבו יחולו 'אם אין בעניין הנדון או בהקשרו דבר שאינו מתיישב עם אותה הגדרה'", המשיך.

לפי עמית, הערבות הבנקאית נועדה להבטיח, שמשתתף לא יחזור בו מהצעתו מרגע פתיחת המעטפות ועד שיחלפו 90 ימים מאותו הרגע. "משהובהר לצדדים כי המעטפות תיפתחנה ב-2.9.13, אזי היה על הערבות להיות בתוקף החל מאותו יום ולמשך 90 יום. שאם לא כן, ולו התקבלה פרשנותה של המערערת, היה נוצר מצב לפיו ב-2.9.13 בעת פתיחת המעטפות, מי מהמציעים שהיה מבקש לחזור בו מהצעתו, היה יכול לעשות זאת מבלי שבעל המכרז יוכל לפעול למימוש הערבות הבנקאית", הטעים.

טעם זה הוביל את עמית להעדיף את פרשנותה של מטיילי פסגות, זו המקיימת את הצעות משתתפי המכרז.

על קוצו של 'פגם'

עמית לא חסך את שבט ביקורתו מן המועצה האזורית ג'סר אל זרקה, שלדידו הייתה יכולה למנוע בנקל את שאלת הפרשנות, אילו נקבה בתאריך מסוים, שעד אליו הערבות צריכה לעמוד בתוקפה (במקום לנקוב במספר ימים, כפי שעשתה). הוא קבע, כי מטיילי פסגות נהגה בתום--לב וצירפה ערבות בנקאית בתוקף ל-90 ימים, "וגם לשיטתה של המערערת, היא הקדימה את מועד הערבות ביום אחד". כך, על-פי עמית, גם לשיטתה של אסיה תורס, היה מדובר ב"ערבות מיטיבה" (הקדמה של יום אחד), מצד אחד, וב"ערבות מרעה" (פקיעת הערבות יום אחד לפני המועד), מצד שני.

"מקום בו בשל ניסוח לא ברור של עורך המכרז מתעוררת שאלה של פרשנות הנוגעת לנוסח הערבות הבנקאית ותנאיה, ובדיעבד נתברר כי פרשנותו של המציע הייתה שגויה - הרי שאם פרשנותו של המציע הייתה סבירה, נעשתה בתום-לב והפגם הוא מינימלי, הרי שאין מקום לפקוד עליו את עוונו של עורך המכרז", נקבע.

לצד קביעתו של עמית, שלפיה לא נפל כל פגם בערבות הבנקאית, שהמציאה מטיילי פסגות, הסב עמית את תשומת הלב לכך, שדווקא בערבות הבנקאית, שהמציאה אסיה תורס, נפלה טעות, שעה שתנאי ההצמדה, שננקבו בה, לא התאימו לאלה, שנקבעו בתנאי המכרז. "טוב הייתה עושה המערערת, טרם התעברה על קוצו של 'פגם' בהצעתה של פסגות, אילו בדקה עצמה תחילה", סיים ודחה את הערעור, בהסכמת השופטים מרים נאור וסלים ג'ובראן. (עע"מ 2883/14).

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן