גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשיחיות היא של לפיד ויועציו

בעקבות המאמר "המשיחים בעם" שפורסם בגלובס מאת אלי ציפורי

בסוף השבוע תקף אותי אלי ציפורי בצורה נוקבת על ה"טוטאליות", ה"טהרנות" וה"משיחיות" שביטאתי בהתנגדותי לתוכנית מע"מ אפס על דירות. אכן ביטאתי התנגדות חריפה לתוכנית, שהיא לדעתי אחת ההצעות הגרועות ביותר למדיניות כלכלית-חברתית שהועלו לדיון ציבורי בשנים האחרונות, ואולי הגרועה מכולן.

התוכנית צפויה להקטין את שיעור הצמיחה במשק, להגדיל את האי שוויון, להחריף את בעיית עודף הביקוש בשוק הנדל"ן, להפלות בין קבוצות אוכלוסייה שונות (כולל בתוך קבוצת "המשרתים") ולייצר מנגנון פיקוח מחירים יקר ומסורבל, שלא ימנע את העברת רוב הטבת המס לכיסי הקבלנים.

יתרה מכך, התוכנית יקרה להחריד: 2-3 מיליארד שקל בכל שנה (לא כולל ההרחבות הצפויות בקריטריונים לזכאות). עלות זו תושת כולה, עד השקל האחרון, על הציבור, בצורה של תשלומי מסים גבוהים יותר או קבלת שירותים חברתיים נחותים יותר. זאת לא רק דעתי, אלא גם דעתם של כמעט כל הכלכלנים הבכירים בממשלה, בבנק ישראל, באקדמיה ובמגזר העסקי. מכיוון שהמקום כאן מצומצם מכדי לפרט את כל המגרעות של התוכנית ואת חוסר ההיגיון שבה, אני מפנה את הקוראים למאמר-עמדה מפורט שפרסמתי בנושא זה: http://bit.ly/1obFSUy.

בדיון בוועדת הכספים ציינתי שלדעתי האמירה של שר האוצר "הורדת המע"מ לא מיועדת לכלכלנים" משקפת חוסר יכולת של התומכים בהצעת החוק להתמודד עם הטענות העובדתיות ועם הניתוחים המקצועיים שהועלו על ידי כלכלנים בכירים רבים כנגד התוכנית. הסברתי שבאותה מידה שר הבריאות יכול להציע תוכנית הזויה ולומר: "תוכנית זו לא נועדה לאנשים שמבינים ברפואה", או שר הביטחון יכול להציע מהלך צבאי הזוי ולומר: "תוכנית זו לא נועדה למומחים הצבאיים".

וכמו שתוכניות כאלה עלולות להביא למותם המיותר של הרבה אנשים, גם תוכנית מע"מ אפס עלולה להביא למות הרבה אנשים, בגלל העלות העצומה של התוכנית - לפחות 50 מיליארד שקל ב-20 השנים הקרובות - שיירדו לטמיון, ושיכלו לשמש למטרות חברתיות רבות, כולל פעולות מצילות חיים.

ציפורי לועג להיגיון זה ומציג הרבה דוגמאות של תוכניות יקרות אחרות שעלותן הגבוהה עלולה "לשלוח אנשים אל מותם". אולם, ציפורי כנראה מפספס את הטענה המרכזית של הכלכלנים: בניגוד לכל הדוגמאות האחרות שהוא מציג, שלגביהן קיים ויכוח בקרב בעלי המקצוע אם התועלת מצדיקה או לא מצדיקה את העלות, במקרה של תוכנית מע"מ אפס אין שום ויכוח, אלא הסכמה כללית שהתוכנית גם יקרה וגם מזיקה.

המאמר גם טוען כי "לאורך כל השנים שבהן מחירי הדירות הסתחררו, לא שמענו אמירות חדות ומטלטלות מאותו ד"ר שראל". אני מזכיר לציפורי שכלכלנים וראשי אגפים במשרד האוצר מציגים את ניתוחיהם והמלצותיהם להנהלת משרד האוצר ולשר האוצר, לא לתקשורת. אני אישית הצגתי ניתוחים כאלה והסברתי מהם הצעדים הדרושים לבלימת עליות המחירים בשוק הנדל"ן.

חלק מהם מפורטים במאמר העמדה הנ"ל. המאמר גם מותח ביקורת על דאגתי לגבי הנזק הנגרם מפטורים ממע"מ וממע"מ דיפרנציאלי, ומביא לדוגמה את מערכת המע"מ בבריטניה, שם יש הרבה פטורים ושיעורים דיפרנציאליים. לידיעתו של ציפורי, גם בנושא זה קיימת הסכמה גורפת בקרב כלכלני המאקרו והמומחים למסים, גם בארץ וגם בעולם.

אנשי הכלכלה והמסים במדינות שבהן קיים מע"מ דיפרנציאלי, כולל בריטניה, מציינים בפני הקולגות בישראל את היתרונות של מערכת מע"מ אחידה ואת הנזקים הכבדים של העיוותים במערכת המע"מ אצלם, שהתפתחה כתוצאה של לחצים פוליטיים ושתדלנות של בעלי עניין, ולא משיקולים כלכליים-חברתיים. גם גופי כלכלה בינלאומיים ממליצים להימנע מפגיעה באחידות של מערכת המע"מ. טוב יעשה ציפורי אם יבין שכדאי ללמוד לא רק מהצלחותיהן של מדינות אחרות, אלא גם מכישלונותיהן.

לגבי טענותיו של ציפורי על "טוטאליות" ו"טהרנות", אומר להגנתי שבמסגרת כהונתי ככלכלן הראשי וכממונה על הכנסות המדינה במשרד האוצר, כמו גם במסגרת תפקיד קודם שלי כראש אגף כלכלה ומחקר במשרד האוצר, התפשרתי על הרבה נושאים מקצועיים והשכלתי תמיד לעבוד באופן מוצלח ביותר בעבודת צוות הרמונית ויעילה. לכן, ההאשמה ב"טוטאליות" ו"טהרנות" לא במקום.

אולם, מעולם לא נתקלתי, כאמור, בהצעת מדיניות כלכלית-חברתית כה גרועה, שעלולה לגרום כל כך הרבה נזק, ובעלות כה גבוהה לציבור. לכן החלטתי, פעם ראשונה בחיי, להתפטר ולהיאבק נגד ההצעה, יחד עם כלכלנים אחרים, בכלים היחידים העומדים לרשותי: כתיבת מאמרים והופעה בפני ועדות.

לסיום, הטענות במאמר שהתנהגותי "משיחית" קצת מפתיעה. טענותיי מבוססות על ניתוח מקצועי שנשען על מודלים כלכליים מקובלים, שהוכיחו את איכותם ועמידותם באופן אמפירי במשך עשרות או אף מאות שנים, וזוכים לתמיכה רחבה ביותר בקרב כלכלנים בכירים. מנגד, שר האוצר וקומץ יועציו לא מצליחים להתמודד עם טענות אלה ומבססים את הצעתם על תחושה ועל אמונה שאין ביכולתם לנמק. אז מי כאן נוטה ל"משיחיות"?

ד"ר מיכאל שראל, לשעבר הכלכלן הראשי במשרד האוצר

עוד כתבות

היועמשית לכנסת, עו''ד שגית אפיק יו''ר הוועדה, אופיר כץ בוועדת הכנסת על פיצולי חוקים מחוק ההסדרים, היום (ג') / צילום: ערוץ הכנסת

הדיונים על חוק ההסדרים: אלו החוקים שפוצלו ממנו

יועמ"שית הכנסת, שגית אפיק, קראה לשנות את נהלי הכנסת שיחייבו בפועל צמצום דרמטי של היקף הרפורמות המובאות בחוק כתוצאה מהחוק הגדול שהונח הפעם ● בין הרפורמות שפוצלו: חוק דיוור דיגיטלי וחוק להגבלת שכר טרחה בתביעות סיעוד ● ומה נשאר בפנים?

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

שביתת הרפתנים הוקפאה; ועדת הכנסת דנה ברפורמת החלב

התאחדות יצרני החלב הודיעה כי העיצומים באספקת החלב יוקפאו באופן זמני "על מנת לאפשר מיצוי הליכים" ● במקביל, בכנסת החלו הדיונים על רפורמת החלב: "זה בכי לדורות", אמר מנכ"ל משרד החקלאות ● מוקדם יותר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הצהיר כי יחתום בקרוב על צו לביטול מכסים בשוק החלב לפרק זמן ממושך

טבריה / צילום: Shutterstock

מבקר המדינה: זו העיר עם הכי הרבה תלונות מוצדקות על ארנונה

מאות תלונות על גביית ארנונה נבדקו על ידי מבקר המדינה, מהן כ־40% נמצאו מוצדקות והובילו להשבת כספים לתושבים; הדוח מצביע על ליקויים חוזרים ביישום הנחות ופטורים, כאשר טבריה מדורגת בראש דירוג התלונות לנפש

המוסדיים מעריכים שהשקל ימשיך להתחזק / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך שתומך בהתחזקות השקל ומסמן - השיא כנראה עוד לפניו

החשיפה של הגופים המוסדיים בישראל למטבע חוץ צומצמה בהדרגה, עד שהגיעה לפחות מ-20% - רמות שפל שלא נראו מאז סוף 2022 ● בכך הם מצטרפים לגורמים המקומיים והגלובליים התומכים בהתחזקות השקל ● איך הם עשו זאת, ואילו גופים צמצמו את החשיפה בצורה חדה במיוחד?

מכוניות חדשות בנמל אשדוד. הלהיט הנוכחי בשוק הישראלי הוא רכבי ה-PHEV / צילום: תמר מצפי

שנת הפלאג-אין הייבריד? הטרנד החם ברכב לא מתאים לכולם

הלהיט הנוכחי בשוק הישראלי הוא רכבי הפלאג-אין הייבריד (PHEV), שעשויים כבר השנה לתפוס כשליש מכלל המכירות ● אבל קיימים לא מעט סימני שאלה לגבי עלויות התחזוקה בטווח הארוך, שמירת הערך והיכולת שלהם לחסוך דלק בתנאי השימוש הישראליים הנפוצים

המומחה שמעריך: "סיכון מוגבר למלחמה עם איראן דווקא בימים הקרובים"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: התרחישים האפשריים בחזית האיראנית, שלב ב' בעזה תלוי בפירוז חמאס וזה לא יהיה פשוט, ולמה ישראל מחזרת אחרי הימין הקיצוני באירופה? • כותרות העיתונים בעולם

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

כשהיזם מבקש לפתוח את החוזה מחדש: על מה אסור לוותר ובמה ניתן להתפשר

שחיקה ברווחיות פרויקטים של התחדשות עירונית דוחפת יזמים לדרוש קיצוצים בתמורות שהובטחו לדיירים במעמד חתימת החוזה ● הדיירים נדרשים לבחור בין פשרות ו"הצלת" הפרויקט לבין קיפאון של שנים בהמתנה להשלמת המלאכה ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לכנסת, עו''ד שגית אפיק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

יועמ"שית הכנסת נגד התנהלות האוצר: “הליך החקיקה פוגע בכנסת”

בדיון בפיצולי החוקים מחוק ההסדרים, עו"ד שגית אפיק טענה כי הליך החקיקה פוגע ביכולת הכנסת לפקח על הרפורמות, וקראה לצמצום דרמטי של היקף החוק ● באוצר טוענים: זהו ה"ניו נורמל" של התקציב שאחרי המלחמה

תחליפי חלב / צילום: דרור מרמור

שביתת הרפתנים מזניקה את רכישות תחליפי החלב בעשרות אחוזים ויותר

ברשתות השיווק מדווחים על עלייה בצריכת מוצרי חלב אלטרנטיביים על רקע השיבושים באספקת החלב, ואף צופים גידול של 100% בהמשך השבוע ● כיום, שוק התחליפים מגלגל בישראל כ־600 מיליון שקל בשנה ● האם מדובר בפתרון זמני למשבר האספקה, או בשינוי הרגלים

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

עם צבר הזמנות דמיוני: מה יכול לבלום את המומנטום בפעילות אלביט מערכות

מניית החברה הביטחונית נסחרת בשיא, לאחר שהפכה בשנתיים האחרונות ל"מפעל לאומי" ● במקביל אלביט לא זונחת את ההתרחבות הגלובלית, כשמרוץ ההתחמשות באירופה ומעמד אסטרטגי בארה"ב מבטיחים לה אופק יציב לשנים קדימה ● המחיר: השקעות עתק ותלות בשערי החליפין ● ניתוח חברה, מדור חדש

מדפים ריקים מחלב / אילוסטרציה: תמונה פרטית

שביתת הרפתנים והאיום של סמוטריץ': מאחורי המחסור הצפוי בחלב

חלק מרשתות השיווק מגבילות היום את רכישת החלב בעקבות שביתת הרפתנים ● על מה הם בעצם מוחים, ממה נובע המחסור, ומה צפוי הלאה? ● גלובס עושה סדר

יפעת תומר-ירושלמי, הפצ''רית לשעבר / צילום: דובר צה''ל

המשטרה עם סיום חקירת הפצ"רית: בהרב-מיארה לא מעורבת

היועץ המשפטי של משטרת ישראל מסר את הדברים ליועצת המשפטית של משרד המשפטים, ובו ביקש ממנה לבחון מחדש את קביעתה כי היועמ"שית גלי בהרב-מיארה מצויה בניגוד עניינים בחקירת פרשת הפצ"רית יפעת תומר-ירושלמי ● בכך הוא רומז כי יש מקום לאפשר את ליווי החקירה ע"י בהרב-מיארה

כך הקפיץ המעבר למסחר ביום שישי את המחזורים בת''א / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"בהתחלה היה חשש": חודש למעבר למסחר ביום שישי - מה קרה למחזורי הבורסה?

חודש אחרי שהושק, המהלך לשינוי ימי המסחר בבורסה המקומית נותן את אותותיו ● עם מעורבות גוברת של משקיעים זרים ואימוץ הדרגתי של השינוי מצד משקיעי הריטייל המקומיים, נדמה שבבורסה כבר יכולים לחייך: "לא מדובר בקוריוז, המהלך עשה טוב לשוק המקומי"

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

תתחרה בפולימרקט? החברה הישראלית שמזנקת לשווי שיא של 13.5 מיליארד שקל

הפלטפורמה הפיננסית Plus500 דיווחה על התרחבות לשוק החיזוי עבור לקוחות ריטייל: "באזוורד משוגע בארה"ב"

חוות השרתים באלבניה / הדמיה: APPA Architects

החברה הישראלית שתבנה את חוות השרתים הראשונה באלבניה

חברת ADC הישראלית תקים את החווה הראשונה עבור ממשלת אלבניה, שתתבסס על מעבדי אנבידיה ועל חשמל ירוק ● המיזם נהנה ממימון אירופי ומהיתרים מהירים בצל הידוק היחסים ● ראש ממשלת אלבניה אדי רמה הפך לאחד מתומכיה הבולטים של ישראל באירופה מאז פרוץ המלחמה

חסן שייח' מחמוד, נשיא סומליה / צילום: Reuters, Presidency of Somalia

טורקיה שולחת F-16, וסומליה סוגרת מרחב אווירי: המאבק בקרן אפריקה מתעצם

סומליה מעכבת את אישור מעבר מטוסי ארקיע בשמיה ● הרקע: ההכרה הישראלית בסומלילנד וביקור שר החוץ במדינה ● החשש: סגירת המרחב עלולה להאריך את הנתיבים למזרח הרחוק ולהגדיל את העלויות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

למרות התרעות האוצר: רפורמת שדות התעופה פוצלה מחוק ההסדרים

הרפורמה שנועדה להקים ולהפעיל שדות תעופה על ידי זכיינים פרטיים פוצלה מחוק ההסדרים ● מוקדם יותר היום (ג'), משרד האוצר התריע מפני "משבר תעופה חמור" בישראל, אם אכן תתקבל עמדת הייעוץ המשפטי של הכנסת

מאות פקיסטנים ממתינים בכניסה לקונסוליה הפקיסטנית בברצלונה בעקבות החלטת ממשלת ספרד להעניק אישורים למהגרים / צילום: ap, Emilio Morenatti

בניגוד למגמה ביבשת, ספרד מעניקה תושבות למאות אלפי מהגרים לא חוקיים

ממשלת ספרד מובילה מהלך היסטורי להענקת תושבות לשנה עם אפשרות להארכה למהגרים לא חוקיים ● המטרה: להילחם בהעסקה לא חוקית ולתמוך בצמיחה הכלכלית במדינה ● באופוזיציה מיהרו להזהיר כי המהלך יביא "לקריסת השירותים הציבוריים" ו"רק יחמיר את בעיית הדיור"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

וול סטריט מסכמת את ינואר: אלו הסקטורים שהשאירו אבק למניות הטכנולוגיה

וול סטריט סגרה את חודש ינואר בירוק, אך סקטור ה-IT של ה-S&P 500 דווקא ירד, ומגמת המעבר ממניות הטכנולוגיה לאזורים אחרים של השוק נמשכה ● גם מדד המניות הקטנות ראסל 2000 עקף את מדד הדגל האמריקאי בפער, ואנליסטים מציינים כי הרוטציה הפכה ל"מסחר המומנטום" החדש

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

חוות דעת חדשה תאפשר אישור זכויות משלימות להתחדשות עירונית

המשנה ליועמ"שית, תאפשר אישור זכויות משלימות להתחדשות עירונית, כך פורסם בחוות דעת חדשה ● ההחלטה נובעת בעקבות פניית עיריית ראשון לציון, המקדמת תוכנית כלל־עירונית להתחדשות בניינית בשיתוף עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית כחלופה לתמ״א 38