גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזמי האנרגיה החלופית מתייאשים מישראל ועוברים לחו"ל

היזמים הישראלים של אנרגיה מתחדשת מתייאשים לאט לאט מחוסר הוודאות בשוק המקומי ומרחיבים את פעילותם לחו"ל ■ "זו תעודת עניות למשק שכל כך הרבה כסף הולך לצאת מהארץ"

טורבינות רוח / צילום: רויטרס
טורבינות רוח / צילום: רויטרס

לפני שלוש שנים הקים היזם הישראלי שלומי פלס את בלו ספיר (Blue Sphere) המתמחה בקידום מיזמים להפקת חשמל מביוגז. לאחר השקעה מוצלחת במתקן ביוגז גדול בעיר שרלוט שבארה"ב, ובמקביל הרחבת פעילותה באיטליה (ראו מסגרת), החלה בלו ספיר לבדוק השקעה במתקן ביוגז בישראל. האתר שנבחר נמצא במועצה המקומית תעשייתית נאות חובב, ובלו ספיר מנהלת משא ומתן מתקדם להקמת מתקן ביוגז בהספק של 5 מגה-ואט באזור התעשייה הכבדה.

לפני שלוש שנים הקצתה רשות החשמל מכסת ייצור למתקני ביוגז והבטיחה למפעיליהם שחברת החשמל תרכוש מהם את כל החשמל שיפיקו במחיר של 64 אגורות לקוט"ש בתעריף צמוד ל-20 שנה. מאז חוברו לרשת כמה מתקנים קטנים, אך יותר מ-90% מהמכסה נותר בלתי מנוצל. "הבנתי שהיו כמה יזמים שרצו להקים כאן מתקנים גדולים, וזה לא הצליח בגלל חוסר ניסיון", אומר פלס, "אנחנו גוף מנוסה שיש לו ידע ויכולות, אבל לחלק מבעלי המניות אצלנו היו חששות מהשקעה בישראל". בלו ספיר נסחרת בבורסה מעבר לדלפק (OTC) בניו- יורק.

החששות הם בגלל המצב הביטחוני?

"לא, עיקר החששות בא דווקא מכיוון בעלי מניות ישראלים, שהיו מודאגים מחוסר הוודאות לגבי הרגולציה בשוק. אמרו לי, 'מה יקרה אם תשקיע 100 מיליון שקל במתקן ובסוף לא תקבל אישור להתחבר לרשת?'".

לא ברור לאן השוק המקומי הולך

המקרה של בלו ספיר, חברה זרה המבקשת להיכנס להשקעה בענף האנרגיה המתחדשת בישראל, הוא יוצא דופן. המגמה הבולטת היום בענף היא דווקא הפוכה: יזמים ישראלים מרחיבים את פעילותם לחו"ל, רבים מהם על רקע ייאוש מהשוק המקומי.

יוסף אברמוביץ', מחלוצי הענף הסולארי בישראל, עוסק היום בקידום מיזמים סולאריים במדינות העולם השלישי, באמצעות חברת Energiya. אנרגי'קס, חברה מובילה בתחום הסולארי בישראל, נכנסה לאחרונה להשקעה במיזמי רוח בפולין. הליופוקוס, מוותיקות תחום המתחדשות בישראל, פועלת כיום בעיקר בסין. סאנפלאוור הציבורית, שמחזיקה בעיקר בשדות סולאריים באיטליה ובספרד, נכנסה לאחרונה לתחום הרוח בפינלנד, ואנלייט, מהשחקניות הבולטות בענף הסולארי בישראל, בודקת השקעה במיזמים בתחום הרוח באירלנד, בפינלנד ובפולין. יזמים פחות מוכרים הם בעלי חברת Focal Energy שזכתה בשנה האחרונה במכרזים להקמת תחנות PV סולאריות בהודו. בצנרת הפרויקטים של החברה נמצאים, לפי פרסומים, מיזמים בהיקף כולל של 300 מגה-ואט בתת-היבשת. קרן נוי להשקעה בתשתיות נכנסה כשותפה בשדות סולאריים באיטליה ומתחרתה קרן תשתיות ישראל רכשה לאחרונה 50% מפרויקט חוות רוח בפולין.

"חלק גדול מהפעילות שלנו בליווי יזמים בתחום האנרגיה המתחדשת נעשה היום בחו"ל, בניגוד לעבר", אומר עו"ד אמנון אפשטיין, ראש מחלקת פרויקטים ושותף במשרד ERM המתמחה בעסקאות אנרגיה בחו"ל. "אנחנו בהחלט מזהים תופעה של חברות שמחפשות הזדמנויות השקעה בדמות פרויקטים בחו"ל".

איזה יתרון יש ליזמים ישראלים בחו"ל על פני היזמים המקומיים?

"זה מזכיר לי ששאלו כאן לפני כמה שנים מה יש לישראלים לחפש בנדל"ן במזרח אירופה. הישראלים לא נופלים מאף אחד ביזמות. הכוונה בדרך כלל היא לקדם את המיזם עד למצב שיאפשר להנפיק ולהכניס פנימה משקיעים יותר ממוסדים".

ולמה הם לא עושים את זה כאן?

"התחושה אצל אותם יזמים היא שכרגע אין לשוק המקומי כיווני התפתחות ברורים, שאין יותר מכסות ייצור".

"קוראים את המפה"

חברת אוירם מתמחה בתחום הרוח - ענף שדווקא לא חסרות בו מכסות ייצור פנויות. לפני כארבע שנים אישרה רשות החשמל מכסת ייצור ענקית של 800 מגה-ואט עבור חוות רוח גדולות, בתעריף שנחשב בזמנו לנמוך.

מאז ועד היום לא חוברה לרשת חוות רוח אחת, אך ברשות החשמל החליטו שלא להמתין וקיצצו את התעריף שהובטח ליזמים ב-15%, מ-46.7 אגורות לקוט"ש ל-40 אגורות. המטרה המוצהרת של הקיצוץ הייתה התאמת תעריפי הייצור להוזלת עלויות טורבינות הרוח בעולם, אך באופן בלתי פורמלי אומרים ברשות כי ביקשו "לחסוך מיליארדים לצרכני החשמל".

הקיצוץ בתעריף התקבל בזעם אצל היזמים המרכזיים הפועלים בתחום. חברת אוירם מנסה לקדם בישראל 7 מיזמי רוח ברמת הגולן, בגליל ובהר הנגב, בהיקף כולל של 600 מגה-ואט יחד עם שותפתה אנלייט.

"המהלך של רשות החשמל היה מבחינתנו גזר דין מוות לענף הרוח בישראל", אומר גיא רובינשטיין, בעלי קבוצת אוירם.

עוד לפני הקיצוץ החלה אוירם לבדוק כיצד להרחיב את פעילותה לשווקים חדשים. "אחרי שלוש שנים שאנחנו מנסים לקדם כאן פרויקטים השתכנענו שהעסק לא זז, הרגולציה עתירת חסמים, איטית ולא מייצרת שום אופק ליזמים", אומר רובינשטיין. "כיוון שהיה לנו מודל ולמדנו את התחום במשך כמה שנים, חיפשנו שווקים שבהם יש רגולציה עם אופק ארוך טווח, עם יציבות והסדרה ברורה ומערכת שמבטיחה הכנסות. בחרנו בשוק האנגלי כיוון שאנחנו משוכנעים שמחירי החשמל שם יישארו יציבים ואף יעלו.

הקמנו תשעה פרויקטים קטנים יחסית ולפני שנה וחצי שינינו אסטרטגיה והתחלנו לעבוד על פרויקטים שהם בין חמישה ל-20 מגה-ואט".

איזה יתרון יש לכם כישראלים בשוק הבריטי?

"אין יתרון מובהק. יצרנו שותפויות עם מקומיים, אבל ישראלים יודעים לקבל החלטות יחסית מהר ולנטרל סיכונים בצורה נאותה. זה יכול לעבוד בפלחי שוק מאוד מסוימים. אנחנו עדיין הפריפריה של הפריפריה אבל נעשה בכל זאת כמה מאות מגה-ואטים".

אתה רואה יזמים נוספים שהולכים בעקבותיכם?

"כל הישראלים קוראים את המפה, ואני חושב שזו תעודת עניות למשק שכל כך הרבה כסף הולך לצאת מהארץ. אישית, עצוב לי שזה קורה עוד לפני שהוקמה כאן טורבינה אחת. מצד שני אנחנו עושים דברים נפלאים באנגליה, אז אולי אני צריך להגיד תודה לרשות החשמל".

הפקת חשמל מביוגז: איך זה עובד

ביוגז הוא גז מתאן המופק מפסולת אורגנית בתום תהליך שנמשך 30 יום. בתהליך הזה מעכלים חיידקים את הפסולת האורגנית ופולטים גז, שמתאים מאוד כדלק להפעלת טורבינות לייצור חשמל.

באירופה פועלים כיום כ-9,000 מתקני ביוגז, וכל מתקן כזה, בשטח של כ-40 דונם, קולט פסולת אורגנית המובאת במשאיות ונשמרת מתחת לקרקע. הגז המופק מוזרם לטורבינות קטנות בעלות הספק של 1-5 מגה-ואט.

באחרונה החלו להקים מתקני ביוגז גם בארה"ב, והמתקן של בלו ספיר בשרלוט הוא אחד הראשונים שבהם. המתקן הוא בעל הספק של 5.2 מגה-ואט ולדברי פלס הושקעו בהקמתו 24 מיליון דולר.

היקף ההכנסה השנתית עומד על 8.5 מיליון דולר בשנה, ומתוכם רווח נקי של כ-3.5 מיליון דולר בשנה. הכנסות המתקן מורכבות הן מהחשמל המופק ממנו והן מאגרות ההטמנה המשולמות לבעליו - 25 עד 45 דולר לטון (המתקן קולט 424 טון זבל אורגני ביום).

מקור הכנסה נוסף לבעלי המתקן הוא מכירת הקומפוסט שנשאר בתום תהליך הפקת החשמל.

לאחרונה החלה בלו ספיר להרחיב את פעילותה מחוץ לגבולות ארה"ב ונכנסה למהלך של רכישת עשרות מתקני הפקת ביוגז קטנים באיטליה. הפעלת המתקנים אמורה לחזק את תזרים המזומנים של החברה.

האנרגיות המתחדשות לא מצליחות לפרוץ

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות