גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

TGI: התחזקות משמעותית ל"ישראל היום", נפילה ל"הארץ"

עפ"י הסקר, "ידיעות אחרונות" מוביל בסופ"ש עם חשיפה של 38%, והוא עדיין מספק את חבילת סוף השבוע הנקראת בישראל ■ ומה מעמדו של "מעריב" בסקר האחרון שבו הוא מופיע כמותג עצמאי, לפני שהפך לחלק מקבוצת "ג'רוזלם פוסט"?

בזמן שהעיתונות המודפסת עומדת בפני אחד האתגרים המשמעותיים בשנים האחרונות, עם ההרעה בהכנסות מפרסום בשל המצב הביטחוני, מתפרסמים נתוני סקר ה-TGI החצי-שנתי, המודד את מידת החשיפה של מדיה זו.

כשוק, העיתונות המודפסת בישראל ממשיכה במגמת הירידה עם 58.8% חשיפה בימי חול במחצית הראשונה של השנה, לעומת 61.3% במחצית שקדמה לה. ועם זאת, מבט פנימה אל נבכי הענף המקומי הייחודי מגלה מגמות לא אחידות.

ישראל היא המדינה היחידה בעולם המערבי אשר החינמונים המופצים בה הם עיתונים לכל דבר. זאת בניגוד למדינות אירופה למשל, שם חינמוני ה"מטרו" הם מצומצמים וייעודיים לקריאה חטופה, ועל כן אינם מתחרים ממשיים בעיתונות המרכזית הממוסדת.

בארץ, החינמונים "ישראל היום" ו"פוסט" בנויים כחלופה לכל דבר לעיתונים, ועדיין מופצים ללא תשלום. על כן, הם מעמידים אתגר משמעותי לעיתונות המבוססת בעיקר על צריכת מנויים.

על-פי הסקר שמפרסמת חברת קנטר מדיה, שני עיתונים אלה הם גם הגופים היחידים שרשמו צמיחה משמעותית בחצי השנה שחלפה. כך, "ישראל היום" התחזק משמעותית במחצית הראשונה של 2014. יש לציין כי תקופת הלחימה הנוכחית לא נכללת בסקר.

העיתון של שלדון אדלסון - שזוכה לביקורות רבות בציבוריות הישראלית בשל תמיכתם הבלתי מתפשרת של תכניו בראש הממשלה בנימין נתניהו - עומד על חשיפה של 39.8%. זאת לעומת 34.5% ל"ידיעות אחרונות", שרושם ירידה בחשיפה.

במחצית הקודמת עמדו שני העיתונים המובילים בישראל על שיעור כמעט זהה שנע בין 38.4%-38.6%. יש לציין כי גם "ידיעות אחרונות" הפך במידת מה לעיתון שמשווק ללא תמורה במוקדים רבים.

בסופי שבוע, יחסי הכוחות בין שני הענקים הפוכים - "ידיעות אחרונות" מוביל עם 38%, והוא מספק עדיין את חבילת סוף השבוע הנקראת בישראל, לעומת 34% ליריבו.

פרט ל"ישראל היום", העיתון הצומח ביותר בחשיפתו הוא כאמור "פוסט", החינמון של קבוצת "ג'רוסלם פוסט". העיתון זינק לחשיפה של 8.7% אל מול 7.8% חשיפה במחצית שלפני.

"סופהשבוע" מזנק

בחודש מאי האחרון אוחד "סופהשבוע" עם המותג "מעריב". למרות שהסקר מתייחס לתקופה שבין ינואר ליוני השנה, כבר ממאי חדלו שני מותגים אלה להתקיים בנפרד, ובסקר הבא כבר יופיעו "מעריב השבוע" ו"מעריב סופהשבוע" במקומם, והם עשויים לחולל מהפכה במגמה.

כך או כך, בתום השנה הראשונה למדידתו הצליח "סופהשבוע" להפוך לחבילת סוף השבוע השלישית בישראל, ומעניין לראות עד כמה יצליח למשוך את "מעריב", שחווה נזק עצום למותגו בשנים האחרונות ובחשיפתו מעלה.

במבט אחורה אל החצי שנה האחרונה כולה, "מעריב" הוא העיתון בעל החשיפה המעטה ביותר - 3.2% בלבד. קורותיו העגומים של העיתון לאורך השנים האחרונות ניכרים בסקר החשיפה - בין יולי 2012-יוני 2013, חשיפתו עמדה על ממוצע של 7.7%, לעומת חשיפה של 3.3% לאורך השנה החולפת.

בקנטר אמרו היום (ב') ל"גלובס" כי עדיין לא ניתן לזהות מה ההשלכות של איחוד המותגים.

"הארץ" נחלש בחשיפה

העיתון שחווה את הירידה התלולה ביותר בחשיפה אליו במחצית זו הוא עיתון "הארץ", שצלל מחשיפה של 6.1% במחצית האחרונה של 2013, ל-4.8% במחצית הראשונה של שנה זו.

זה המקום להזכיר כי הסקר מדבר על "חשיפה" בלבד ומתיימר לשקף בכך קריאה. ה-TGI אינו מודד כמות מנויים או הכנסות ממכירות או פרסום. על כן, אי-אפשר לחזות כיצד מבצע "צוק איתן" ישפיע לטווח ארוך על מידת ביצועיו של העיתון בסקר זה, ואולי אף ישפרו אותו לאור השיח הרב שהוא יוצר. זאת למרות המגמה שפורסמה לפיה מנויים נוטשים את "הארץ".

לא מן הנמנע כי הדגש ששם העיתון על מנוי הדיגיטל שלו ועל שיווקו הוא שגרם לירידה התלולה בחשיפתו בכל הנוגע למהדורה המודפסת שלו.

לאורך השנה האחרונה (יולי 2013-יוני 2014) רושם "הארץ" מקבוצת שוקן ירידה מתונה ל-5.5% חשיפה. הנתון דומה לזה של מוספו הכלכלי "דה מרקר".

"כלכליסט", המופץ גם עם "ידיעות אחרונות", רושם ירידה ל-9.7% חשיפה בשנה החולפת, לעומת 12.1% בתקופה המקבילה אשתקד.

העיתון הכלכלי "גלובס" הוא למעשה העיתון היציב ביותר בחשיפתו הכלל ציבורית, כאשר כבר קרוב לשנתיים הוא עומד על חשיפה קבועה של 4.2%.

בנישת העיתונות הדתית לאומית, ניתן לראות כי "מקור ראשון", שנרכש באחרונה על-ידי "ישראל היום", רושם ירידה לחשיפה של 3.1%, לעומת 3.6% בחציון הקודם. בממוצע השנתי (יולי-יוני) העיתון רושם עלייה לעומת התקופה המקבילה לו בשנה שעברה. "בשבע" החינמי שומר על יציבות עם חשיפה של 5%.

כמו "הארץ", גם "מקור ראשון" הוא עיתון נישה הפונה לקהל אליטיסטי בעל גוון אידיאולוגי מובהק, המבקש עלות גבוה יחסית על מנוייו. אל מול מגמת התחזקות החינמיות, לא מפתיעה מגמת ההיחלשות בחשיפה של העיתונים.

גלגלצ - התחנה המואזנת ביותר

במבט כללי על תחום הרדיו, המחצית הראשונה של השנה הזו היתה מוצלחת יותר מהמחצית הראשונה של שנת 2013, אך נמוכה מהמחצית השניה של אותה השנה.

תחנות הרדיו הצבאי, גלי צה"ל, הן עדיין המואזנות ביותר עם חשיפה של 40.8%, כשגלגלצ היא התחנה המובילה בישראל עם 29.4% האזנה במחצית זו.

עם זאת, חלה ירידה בהאזנה לגלי צה"ל - 24% לעומת 25.8% במחצית הקודמת - אך גבוה משמעותית מהחציון המקביל אשתקד, אז עמדה ההאזנה על 20%.

רשת ב' שומרת על יציבות יחסית עם 25% האזנה.

ברדיו האזורי נרשם מהפך - אקו 99 הופכת להיות התחנה האזורית השנייה המואזנת בארץ, אחרי אחותה לקבוצה רדיו ללא הפסקה.

במחצית השנייה של השנה גוברת התחנה עם חשיפה של 8% בקרב מאזינים בוגרים על פני רדיוס שיורדת ל-6.8%. רדיו ללא הפסקה ממשיכה להוביל עם 9% האזנה, למרות ירידה במחצית זו.

רדיו תל-אביב ממשיך לאבד גובה עם 2.9% לעומת 3.6%, ואילו אחיו לקבוצה, רדיו גלי ישראל, המשדר לציבור הישראלי שמעבר לקו הירוק, מתחזק ל-2% האזנה.

חשיפה

עוד כתבות

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

בכיר אמריקאי: מוכנים למו"מ עם איראן ביום שישי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%