גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיי-טק בישראל: 269 אלף עובדים, 5,900 חברות

נתונים של חברה ההשמה אתוסיה: 19% מכלל העובדים בענף ההיי-טק הם אנשי תוכנה ■ המעסיקה הגדולה בתחום: התעשייה האווירית, בה עובדים 16 אלף בני אדם

נדלן / צלם: פוטוס טו גו
נדלן / צלם: פוטוס טו גו

מספר עובדי ההיי-טק בישראל לא צמח באופן משמעותי בשנת 2014 והמעסיקה הגדולה מכולם בענף היא התעשייה האווירית, שבה עובדים 16 אלף אנשי היי-טק. כך עולה מנתונים שנאספו על ידי חטיבת המחקר של אתוסיה, חברת השמה בהיי-טק ובביוטק, אשר ניתחה את שוק הטכנולוגיות העילית בישראל עבור "גלובס".

הענף הבולט ביותר בזירת ההיי-טק הוא תחום התוכנה שבו מועסקים כ-50 אלף עובדים. להערכת אתוסיה, קיים מחסור מובנה של כששת אלפים עובדים, שהולך ומעמיק במהלך השנים. הנתונים של אתוסיה מתייחסים לחודש מאי השנה.

הפעם הקודמת שבה ביצעה אתוסיה ניתוח דומה של כלל השוק, על בסיס נתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, היתה ב-2010. בשנת 2010 התאושש הענף מהמיתון הגדול ובמהלכה זינק מספר העובדים ב-7% מ-243 עובדים ל-261 אלף.

הפעם ערכו באתוסיה ניתוח באמצעות מערכת ביג דאטה, אשר אמורה לסרוק באופן קבוע תכנים רלוונטיים באינטרנט (מודעות דרושים וכו') ומסיקה מהן מסקנות. הנתונים שנאספו מצביעים כאמור על סטטוס קוו במספר העובדים: ברבעון השלישי של 2013 עמד מספר העובדים בהיי-טק הישראלי על 269 אלף איש (10% מכלל העובדים במשק), מדובר בגידול של כ-3% במשך שלוש שנים.

בניתוח שביצעה אתוסיה בסיום הרבעון הראשון של 2014, לעומת זאת, נמצא גידול של מספר הגיוסים החדשים בהיי-טק ובביוטק - 2% במהלך רבעון אחד. עם זאת, שיעור גיוסים גבוה ברבעון הראשון הוא אופייני, ועשוי לנבוע מפתיחת תקציבים חדשים בתחילת השנה. יש להמתין, אפוא, לנתוני הרבעונים הבאים כדי לקבוע אם מגמה חיובית זו מסמנת שנה של גיוסים גבוהים בהיי-טק הישראלי.

מחסור בתחום התוכנה

בניתוח לפי מספר המועסקים בתפקידים שונים, נמצאים בראש הרשימה שני התפקידים הנחשבים מאז ומתמיד למובילים בענף: החומרה והתוכנה. נכון לחודש מאי 2014, כ-19% מכלל העובדים בענף ההיי-טק הם אנשי תוכנה, ובמספרים: 50,459 עובדים. אנשי החומרה הם כ-11% מכלל העובדים בתחום - 29,149 עובדים. על פי הערכת אתוסיה, קיים בתחום התוכנה מחסור מובנה של אלפי עובדים.

את הזינוק המרשים ביותר במספר המועסקים בתפקיד מסוים רשמו אנשי המכירות והשיווק, ובכלל זה אנשי השיווק אונליין, שמספרם על פי נתוני מאי 2014 הוא 39,771 איש והם מהווים 15% מכלל עובדי ההיי-טק. זאת לעומת פחות מעשרת אלפים עובדים בתחום המכירות והשיווק בשנת 2010.

"הנתון של עלייה במספר אנשי המכירות והשיווק הוא מעניין ומבטיח", אומר אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה, "ייתכן שהוא מצביע על בשלות מסוימת של רבות מחברות ההיי-טק, אשר עברו משלב הפיתוח והייצור לשלב השיווק והמכירות בעולם הגדול". מספר העובדים בתחום הביוטק, המכשור הרפואי והפארמה עומד כיום על 17,441 - כ-6.5% מכלל עובדי ההיי-טק - לעומת 12,500 בשנת 2010.

נתונים מעניינים אחרים נוגעים לוותק של העובדים בתפקידים שונים: התפקיד שבו נמצא האחוז הגבוה ביותר של עובדים ותיקים (מעל תשע שנים) הוא תחום המכירות והשיווק, שבו 19% מן העובדים מוגדרים כוותיקים ובעלי משרות בכירות.

בתפקידי התוכנה, החומרה והביוטק, שיעור בעלי המשרות הבכירות והעובדים הוותיקים עומד על 2% עד 3% בלבד ובאופן טבעי, שיעור המתמחים והעובדים החדשים במשרות אלו הוא הגבוה ביותר בענף: בתחום התוכנה, 1,034 איש הם בעלי משרות בכירות, בעוד ש-26,739 הם עובדים צעירים או מתמחים; בסקטור החומרה רק 874 איש משתייכים לדרגים הבכירים, לעומת 11,951 עובדים חדשים ומתמחים; ובביוטק 398 עובדים מוגדרים כבכירים, כנגד 5,341 מתמחים ועובדים חדשים.

"נתוני הוותק משקפים בצורה ברורה את אופיים של המקצועות האלה," אומר סולומון, "תחום התוכנה נחשב מאז ומתמיד לצעיר ולדינמי יותר, תחום שתחלופת העובדים בו גבוהה יחסית וממוצע הגילים בו נמוך; ואילו תחום הביוטק נחשב תחום צעיר יחסית בנוף ההיי-טק ולכן, בנקודת זמן זו, מספר העובדים המנוסים בו הוא נמוך באופן טבעי".

כאשר מחלקים את חברות ההיי-טק על פי סקטורים, מתגלים עוד כמה נתונים מעניינים, המצביעים על המגמות שמאפיינות את הענף. מספר חברות ההיי-טק בישראל כיום הוא כ-5,900 חברות, לעומת כ-3,600 חברות ב-2010 - גידול מרשים מאוד של 63%. אמנם, גידול זה אינו מתבטא בסך מספרם של העובדים בתחום ההיי-טק, שכאמור נותר יציב, ואף על פי כן הוא מרשים.

זינוק בתחום הביוטק

לחלק נכבד מהגידול במספר החברות אחראי תחום הביוטק. מאז 2010 רשמו חברות הביוטק זינוק אדיר: אם ב-2010 פעלו בישראל 135 חברות ביוטק בלבד (4% מכלל חברות ההיי-טק באותה שנה), הרי שהיום, נכון לאמצע שנת 2014, ישנן 1,603 חברות ביוטק וקלינטק פעילות - 27% מכלל חברות ההיי-טק הישראליות.

הבכורה בענף שייכת כיום לחברות התוכנה, המהוות 23% מכלל החברות בהיי-טק הישראלי, לעומת חברות התקשורת, שירדו משיעור של 21% מכלל החברות בענף ב-2010 ל-14% בלבד כיום. נתונים אלו מבטאים היטב את צמיחת סקטור התוכנה והאינטרנט בשנים האחרונות על חשבון תחומי החומרה והתקשורת, שאיבדו מכוחם בשנים האחרונות כתוצאה מהיעדר חדשנות, עלויות ציוד גבוהות ומורכבו*ת תהליך הייצור.

למגמה זו מתווספת "קדחת המובייל" של השנים האחרונות, אשר הביאה לזינוק של 40% בביקוש למפתחי מובייל ואינטרנט בשנת 2013, ודחפה עוד ועוד חברות סטארט-אפ לצמוח ולהתקדם. לעומת סקטור התוכנה והאינטרנט מרובה החברות, המתחדש והמגוון, שוק החומרה הישראלי הפך לפחות ופחות רווחי בהדרגה, ונשלט כיום בעיקר בידי חברות ענק בינלאומיות, כגון אינטל וקוואלקום.

ככלל, ניתן לראות כי התפלגות החברות לפי סקטורים מאוזנת יותר בשנת 2014. בשנת 2010, חברות האינטרנט והתוכנה לבדן היוו מעל 60% מכלל חברות ההיי-טק בישראל (2,060 חברות). השנה הן מהוות יחד רק 52% מכלל החברות, 3,082 חברות בסך הכול.

ומה קורה ברשימת עשר החברות הגדולות בענף ההיי-טק הישראלי? גם כאן כמעט אין הפתעות: ממש כמו ב-2010, גם בשנת 2014 המעסיקות המובילות מגיעות מתחום התעשיות הביטחוניות - התעשייה האווירית ואלביט מערכות. בתעשייה האווירית, שנחשבת מזה שנים לחברה הגדולה ביותר בהיי-טק הישראלי, מועסקים כיום כ-16,200 עובדים; אלביט, השנייה בדירוג, שמרה על גודלה לאורך שנים אלו והיא מעסיקה גם היום כעשרת אלפים עובדים גם ותע"ש נמצאת גם היא ברשימת עשר הגדולות, עם כ-3,500 עובדים בכמה מפעלים. אינטל מעסיקה כיום כ-9,000 עובדים; רפאל - 6,000 עובדים; HP - 5,000; אמדוקס מעסיקה 4,000 עובדים.

באופן טבעי, לא כל החברות הגדולות בשוק הישראלי הגדילו את מצבת העובדים שלהן. IBM הפחיתה את מספר עובדיה בישראל מ-2,000 בשנת 2010 ל-1,300 איש כיום, באמדוקס עובדים כיום 4,000 איש, לעומת 5,000 בשנת 2010. את הירידה הדרמטית ביותר בהשוואה ל-2010 רשמה חברת ECI, אשר העסיקה בזמנו 2,600 עובדים (ו-3,000 איש ב-2007), וכיום מעסיקה בישראל 1,000 עובדים בלבד.

המספרים של שוק ההיי?טק ב?2014

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה