גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בכל הקשור לפורמטים הבינ"ל יש לסינים הרבה מה ללמוד"

לוסי צ'אן, מנהלת תחום הפיתוח בענקית הטלוויזיה הסינית JSBC, הגיעה לביקור בישראל ומצאה את עצמה בקו האש ■ כעת היא מחפשת גופי תוכן והפקה מקומיים שאליהם תוכל לחבור, כדי לייצר את הדבר החם הבא על המסך בסין

לוסי צ'אן / צילום: תמר מצפי
לוסי צ'אן / צילום: תמר מצפי

ודאי ששמתם לב שאף אחד כבר לא עונה "בסדר" כשהוא נשאל לשלומו בימים אלה. אחרי הכול, יש תחושה שלא הוגן לענות את התשובה הכה טריוויאלית ואוטומטית הזו, "בסדר", דווקא עכשיו.

אפשר היה להניח שכשפוגשים בכירה בטלוויזיה הסינית, שהגיעה דווקא בימים אלה לסדרת פגישות בישראל, יהיה לה נוח יותר לבחור בדרך הנימוס הקלה, אך לוסי צ'אן מבהירה כבר בפתח השיחה שהתקשתה מאוד להירדם בלילה.

- למה? בגלל המצב?

"יצאתי להליכה לאורך קו החוף של תל-אביב, הגעתי עד הנמל. כל-כך התרגשתי מהיופי של הים, עד שהתקשיתי להירדם אחר-כך".

גם בעת הריאיון עומדת צ'אן מול הים בקומה ה-14 של מלון קרלטון, שבו שהתה בזמן ביקורה, ואשר התרוקן כמעט לחלוטין ממבקרים עם הישמע האזעקות.

אבל צ'אן, מנהלת תחום הפיתוח בענקית הטלוויזיה הסינית JSBC, נשארת למעלה ולוגמת קפה. "החוויה הזו של הביקור שלי כאן בישראל, היום, מאוד חשובה ומשמעותית עבורי", היא מספרת. "באתי בזמן מאוד מיוחד לישראל, ואין ספק שהייתי מרגישה אחרת, לו הייתי באה בזמן אחר. אבל הנוכחות כאן עכשיו רק גורמת לי להרגיש את התרבות והרוח המקומית במלוא את עוצמתן".

- ומה הרשמים שלך מאותה רוח?

"להרגשתי, התרבות הישראלית מאוד עמוקה ואיתנה. אי-אפשר שלא להתרגש מהאופן שבו החיים ממשיכים אצלכם עכשיו. שלמרות שאתם יודעים מה קורה, ומקבלים את מלוא המידע, אתם קמים מדי בוקר והולכים לעבודה ופשוט לא מפסיקים. זה מאוד מרגש ועמוק".

דמיון לשוק הסיני

צ'אן היא דמות המפתח ברשת הסינית בכל הקשור לפיתוח ורכש פורמטים בינלאומיים. גוף התקשורת JSBC מחזיק בערוץ השלישי בגודלו בסין ונחשב לחלוץ בתחום הפורמטים במדינה, שרק בשנתיים-שלוש האחרונות הצטרפה לשוק המפעפע של סחר התוכן.

באחרונה חתם הערוץ על שיתוף-פעולה אסטרטגי עם חברת ארמוזה פורמטס הישראלית של אבי ארמוזה, ובראשונה חתם על חוזה השקעה בתוכן והיה לגוף הסיני הראשון שיצא להפצה בינלאומית, יחד עם ארמוזה, בפורמט "I Can Do That".

בין הפורמטים המצליחים שהערוץ משדר בסין, ניתן למנות גם את "לעוף על המיליון" של ערוץ 10 ו"יולי אוגוסט הפקות", שכבר סיימה שם את עונתה השלישית.

- למה מאגר אנושי ויצירתי עצום כמו סין, צריך אותנו?

"ישראל היא שוק מאוד חשוב. הוא מפורסם ברחבי העולם בשל הקריאטיביות שלו, ולכן הרגשנו שזה המקום להיות בו. כשכבר התחלנו את העבודה המשותפת, גילינו שיש חלקים נרחבים בתרבויות שלנו, שמאוד דומים מבחינת תפיסת העולם".

- מה למשל?

"גם לכם יש אנשים מרקעים ומתרבויות שונות, אבל יש דבר אחד שמשותף לכולן, והוא דומה מאוד לסין. בעוד שבמדינות מערביות רבות ההורים לא עוזרים לילדים אחרי גיל 18 ומתנתקים מהם כלכלית וגיאוגרפית, בסין זה לא קורה, וכך גם בישראל לא. זה הדמיון בין התרבויות".

חיפוש אחר הטרנד הטלוויזיוני

במסגרת ביקורה בישראל, שפטה צ'אן בתחרות "פורמג'יניישן" שמוביל ארמוזה במסגרת ועידת MAD של "גלובס", והייתה אמורה לשפוט גם בתחרות האמי האזורית, שבוטלה לאור המצב. "ראיתי לפחות שני פורמטים טובים מאוד בזמן הביקור שלי פה, ואולי נפתח אותם יחד. פגשתי גם מפיקים מקומיים וכותבים והתרשמתי".

- מה אתם מחפשים?

צ'אן צוחקת. "כולם שואלים אותי, 'מה הכיוון, מה את מחפשת?'. אנחנו מחפשים דברים טובים, ולא רק תוכן. אנחנו גם מחפשים דרכים להעלות את רמת ההפקה ואת היצירתיות בסין, ולכן אנחנו מעוניינים לעבוד יחד עם חברות הפקה ישראליות וכוחות יוצרים, ובכלל סביב העולם. להפיק פורמטים שמיועדים מלכתחילה החוצה".

- אתם מעוניינים ברכישה של גוף ישראלי?

"זה אפשרי. יש לנו את חברת ההפקה שלנו, וזה הצעד הבא. יש לנו הרבה מאוד הצעות ממדינות שונות, כולן מאוד טובות, אבל אם אתה רוצה לעבור לצעד הבא, צריך למצוא את השותף הנכון".

לדבריה, החיפוש אחר הטרנד הטלוויזיוני הבא נמצא בעיצומו. "התוכניות עתירות הרייטינג והגדולות ביותר בסין כיום, הן תוכניות הריאליטי מקוריאה", היא אומרת. "תוכניות המבוססות על סלבריטאים זה דבר שהולך וצובר תאוצה, וזה דבר חדש יחסית בסין".

- וכשאתם מבקשים לקחת פורמט שלכם ולהפיץ אותו למערב, צריך לערוך בו שינויים מרחיקי לכת?

"הפורמטים הקוריאנים שונים מאוד מהתכנים הסיניים, וגם למערב אי-אפשר להפיץ את התוכן כמו שהוא. צריך לתרגם את זה כהלכה ולספק את התוכן עם מענה הפקתי".

- מדוע סין החליטה לרכוש פורמטים? הרי במשך שנים פיתחתם תוכן עצמאי.

"הסינים לא קנו פורמטים כי לא היה להם מספיק ביטחון בהצלחתם. הסינים מאמינים שהם מאוד קריאטיביים, והם אכן כאלה. לא היה לנו קשר רב לשוק הבינלאומי, ואחרי ששודרה אצלנו 'The Voice', ראינו שזה עובד והתחלנו לקנות ולשתף פעולה. הסינים משתנים, העולם נפתח בעבורנו ונהיה קטן יותר, וזו סיבה נוספת. אנחנו יודעים היום שבכל הקשור לפורמטים הבינלאומיים, יש לנו הרבה מה ללמוד".

- מה לעולם לא יכול לעבוד מבחינת תוכן בסין?

"דברים שלא יכולים לעבוד הם כאלה בעלי אוריינטציה פוליטית".

- כמו כל הרשתות בסין, גם לזו שלכם יש בעלות חלקית של המדינה. האם הדבר מפריע לחופש התוכני שלכם?

"בכל מדינה יש כללי רגולציה שאסור לעבור עליהם, לא כך? הממשלה הסינית משקיעה בשנים האחרונות משאבים ומאמצים לפתוח יותר ויותר את השוק, על מנת להציג את התרבות שלנו לעולם".

- איזה טיפ היית נותנת לישראלי שרוצה להיכנס לשוק התוכן הסיני?

"סע לסין. בראש ובראשונה, סע למדינה, הכר את תרבותה ודבר עם אנשיה. רק אחר-כך תתחיל בעבודה. דע שהסינים מאוד בררנים. הקהל מתעייף במהרה מתוכנית טלוויזיה, וכשזה קורה - מחליפים אותה מיד".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו