גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"71% מהמשתמשים שלנו גילו שהם פראיירים"

כך אומר יואב צוראל, מנכ"ל וממייסדי FeeX, המספקת שירות השוואתי חינמי לבדיקת דמי ניהול במוצרי חיסכון שונים ■ בריאיון משותף עם עירן בלומברג, מנהל פעילות החברה בישראל, השניים מסבירים למה גם למעסיקים כדאי לפנות אליהם ומספרים על הצעות שהם דוחים מגופים

תעשיית ניהול כספי הציבור מושתתת על פחד ובורות של החוסכים. זאת שרשרת של כסף עם הרבה חוליות וכולם גוזרים קופון על חשבון החוסכים. 71% מהמשתמשים שלנו גילו שהם פראיירים, כלומר משלמים דמי ניהול מנופחים - וזה המון", כך מתריע יואב צוראל, מנכ"ל ואחד ממייסדי FeeX, שמסייעת לצרכנים להקטין את העמלות שהם משלמים בגין שירותים פיננסיים.

"זאת תעשייה עם הרבה מאוד עיוותים", אומר צוראל, "ואנחנו לוחצים חלק לא מבוטל מהם. המטרה שלנו היא להוציא את הציבור מחושך לאור - ובחינם".

יו"ר FeeX ואחד ממייסדיו הוא לא אחר מאורי לוין, ממייסדי ווייז שנמכרה לגוגל. הוא הגה את הרעיון, והחליט לעשות מהפכה נוספת באמצעות חוכמת המונים, הפעם בתחום הפיננסי.

הם מכנים עצמם "רובין הוד של העמלות", ובינתיים התיאור הזה בהחלט מוצדק. FeeX, שכבר גייסה 3.1 מיליון דולר מקרן בלאמברג ולוין, היא חברה שמספקת שירות חינמי לכל מי שיש קופת גמל, קרן השתלמות וקרן פנסיה כמה הוא פראייר וכמה הוא באמת צריך לשלם.

כל מה שצריך לעשות הוא לסרוק דוח רבעוני או שנתי, ותוך דקות יגלה המשתמש כמה דמי הניהול שלו גבוהים לעומת משתמשים אחרים. בהמשך הוא יקבל הוראות מפורטות מהאתר למי עליו לפנות ואפילו מה להגיד, כשבחלק מהמקרים אפשר לשלוח מייל שניסחו ב- FeeXישירות למי שצריך. הכל בחינם ובאדיבות חוכמת ההמונים.

כעת מתברר שהשירות של FeeX, שבימים אלה מתפתח גם בארה"ב, מכה גלים לא רק בקרב 50 אלף המשתמשים בשירות אלא גם בקרב חלק מהמעסיקים שלהם. "פונים אלינו מעסיקים שקיבלו תלונות מהעובדים שלהם על כך שההסכם הביטוחי שלהם לא טוב, בעוד סוכן הביטוח טוען שההסכם דווקא טוב", אומר צוראל, שמצביע על אחד הכשלים המהותיים בשיטה: "הסוכנים, לא באשמתם, הם לב ניגוד האינטרסים בעולם הזה. כך עובדת המערכת".

"סוכנים מרדימים אותך", מתריע עירן בלומברג, מנהל הפעילות של FeeX בישראל. "אחד המשתמשים שלנו גילה שהוא פראייר, ואז הבין שהסוכן שלו הוא בעצם הסוכן של כל החברה. בסופו של דבר הוא גילה שבדמי הניהול, שאמורים להיות אחידים לכל העובדים, יש שונות גבוהה. אנחנו כמו נייר לקמוס".

- למעסיקים באמת אכפת, או שהם סתם מחפשים שקט תעשייתי?

צוראל: "המעסיקים לא מחפשים שקט תעשייתי, אלא בהחלט רוצים לפתור את הבעיה. בין היתר משום שלכל מעסיק יש בעצמו חיסכון פנסיוני כחלק מההסדר של החברה. ברור שאם מעסיק מפרגן לעובד ומעניק לו קרן השתלמות, המטרה היא שהכסף ילך לכיס של העובד ולא כדי להעשיר סוכנים וחברות ביטוח. למנכ"ל של חברה יש אחריות אישית לדאוג לעובדיו.

בלומברג: "מעסיק מצטייר כמישהו שיודע לדאוג לעובדים שלו. פתאום הוא מגלה שגם אותו מנצלים. יש כאן הזדמנות של מעסיקים לעשות משהו בשביל העובדים שלהם, תמורת מעט זמן ובלי השקעה כספית".

- ומה החלק שלכם בתהליך? כלומר איך אתם דואגים שהחוסכים ישלמו דמי ניהול ראויים?

בלומברג: "כרגע אנחנו לומדים מהם הכלים שהמעסיקים צריכים מאתנו, לצד בדיקה אובייקטיבית של השוק. עם זאת, אחד החלקים הכי חשובים זה המודעות של ההנהלה לנושא. הנהלה של חברה, גם אם יש בה רק 15 עובדים, צריכה להבין שיש לה כוח, ושהיא יכולה להוריד את דמי הניהול של העובדים שלה בצורה משמעותית. מדובר בתהליך שהעובדים יכולים להתניע אותו, כי למעסיק יש אינטרס - הוא בצד שלהם".

"לא ממצמצים"

ב-FeeX, שהחלה לפעול לאחרונה גם בארה"ב, מתמקדים כאמור בכל אותם גורמים בתהליך החיסכון שלהגדרתם 'שותים לנו מהחסכונות' דרך דמי הניהול. הכוונה היא, בין היתר, לסוכני הביטוח, שכאמור נמצאים בניגוד עניינים, אולם בינתיים הנפגעים העיקריים הם חברות הביטוח ובתי ההשקעות. החיסכון לישראלי הממוצע בהפחתת דמי הניהול בקרן פנסיה, למשל, יכול להגיע ל-50 אלף שקל.

- סביר להניח שחברות הביטוח ובתי ההשקעות לא ממש מתלהבים מקיומכם. אתם מרגישים את זה?

צוראל: "אנחנו מקבלים לפעמים הצעות לשיתופי פעולה, כלומר גופים שרוצים שנבליט את התוצאות שלהם באתר שלנו תמורת תשלום. כמובן שזה לא בא בחשבון, כי אין לנו עניין לקחת ביס מהעוגה. כל המהות שלנו היא לטובת הלקוח ולכן אנחנו לא ממצמצים. דמי הניהול ירדו מאז שהשקנו את הפעילות ואנחנו מאמינים שיש לנו תרומה לזה. זאת השליחות שלנו".

- אם השירות ניתן בחינם, איך אתם גומרים את החודש?

בלומברג: "השירות הנוכחי שלנו הוא חינמי, אולם בעתיד אנו מתכוונים לגבות ממעסיקים תשלום בגין שירותים אחרים. עם זאת, חשוב לי להזכיר שאין לנו קשרים עסקיים עם אף גוף פיננסי, כך שהשירות שאנחנו נותנים הוא אובייקטיבי לחלוטין".

- מה השלב הבא?

צוראל: "אנחנו שולחים אלפי מיילים בחודש לחברות הביטוח ובתי ההשקעות עם בקשות - שנענות - להוריד דמי ניהול, ואלה מספרים שהולכים ועולים בצורה דרמטית. כרגע אנחנו עובדים על ביטוח מנהלים, שהוא מוצר מורכב - ממש פלא שיווקי. ביטוחי מנהלים זה סיפור מההפטרה, אבל אנחנו מתחילים למפות אותו ובחודשים הקרובים נעלה עם זה לאוויר".

"בסוף גם האמריקאים יצאו מחושך לאור"

בתחילת השנה החליטו בהנהלת FeeX לצאת מחוץ לגבולות ישראל, והשיקו פעילות דומה גם בארה"ב. "ההבדל בין החוסכים הישראלים לאמריקאים הוא דרמטי", אומר צוראל, שמנהל את הפעילות בארה"ב מניו יורק. "החוסך הישראלי מגיע בגישה שרמת הידע שלו בכל הקשור לדמי הניהול היא נמוכה מאוד, אבל האמריקאי משוכנע שהוא לא משלם דמי ניהול. בפועל, שליש מהחיסכון של האמריקאי הולך על דמי ניהול - הם משלמים 600 מיליארד דולר על עמלות".

צוראל מספר, כי מבחינת האמריקאים מדובר בהפתעה גמורה, משום שדמי הניהול בארה"ב נסתרים. "כשהאמריקאי מקבל את הדוח הרבעוני, דמי הניהול לא מופיעים שם בצורה סדורה כמו שהרגולטור מחייב בישראל. הוא רואה רק את התשואה".

עם זאת, לדבריו גם בארה"ב יש כל מיני יועצים וסוכנים שלוקחים חלק משכבת דמי הניהול. "לא היה קל לפצח את השוק האמריקאי. מד הפראייר, למשל, שהוא להיט היסטרי בארץ, לא החזיק מים. עם זאת, את הכינוי שלנו, 'רובין הוד', הם דווקא מאוד אוהבים. ייקח זמן עד שהעניין יתפשט, כי יש 300 מיליון אמריקאים, אבל בסוף גם הם יצאו מחושך לאור".

Feex / צילום: מהאתר

המספרים של Feex

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות