גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוצר חושף: היכן מושקעים כספי הפנסיה שלכם?

בסוף 2013 הסתכמו סך הנכסים בשוק החיסכון הפנסיוני בכ-1.14 טריליון שקל, גידול של כ-15% ביחס ל-2012 ■ גידול בהשקעות במניות ובאג"ח של החברות הגדולות

דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי
דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי

ב-2013 גדל חלקן של 20 החברות הגדולות בתיק המניות והאג"ח הקונצרני של החיסכון הפנסיוני של הציבור, המנוהל בפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח, קרנות הפנסיה החדשות וקופות הגמל (החיסכון הפנסיוני החדש). כך, נכון לסוף 2013 גדלה הריכוזיות של תיק המניות והאג"ח הקונצרני בתיק החיסכון הפנסיוני החדש, כשבנק הפועלים הינו הגדול ביותר בתיקי המוסדיים, כשאחריו בנק לאומי וחברת חשמל. כך עולה מניתוח תיק נכסי הגופים המוסדיים בישראל ב-2013 שפרסם היום אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר.

בסוף 2013 הסתכמו סך הנכסים בשוק החיסכון הפנסיוני בכ-1.14 טריליון שקל, גידול של כ-15% ביחס ל-2012, ובדומה לקצב הגידול שנרשם באותה שנה. מתוך הסכום הזה סך של כ-707 מיליארד שקל נמצא בחיסכון הפנסיוני החדש - הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח, קרנות הפנסיה החדשות וקופות הגמל.

באוצר מסבירים עוד כי "לצד צמצום החשיפה הכוללת לחברות בישראל המשיכה ב-2013 המגמה של הגדלת הריכוזית בתוך תיק האג"ח הקונצרניות והמניות המושקע בישראל". כאמור, החברה הכי גדולה בתיק הפנסיוני החדש של הציבור הישראלי, במונחי שווי ההחזקה במניות ובאג"ח, הינה בנק הפועלים (המהווה כ-2.7% מסך התיק), כשאחריה בנק לאומי (1.7%), חברת חשמל (1.4%), בנק המזרחי טפחות (1.1%) ובנק דיסקונט (1%).

הריכוזיות של 20 החברות הגדולות גדלה בשנים האחרונות - מ-49.5% בסוף 2010, ל-49.4% בסוף 2011, 51.5% בסוף 2012 ול-52.6% בסוף 2013. כלומר - למעלה ממחצית מתיק המניות והאג"ח הקונצרני של החיסכון הפנסיוני החדש נמצא אצל 20 חברות ובראשן - בנק הפועלים (המהווה כ-9.3% מתיק המניות והאג"ח של כל השוק הפנסיוני החדש), לאומי (5.9%) וחברת חשמל (4.9%). למעשה, 10 החברות הגדולות בתיקי המוסדיים מהוות כ-38% מסך תיק המניות והאג"ח של הציבור.

הבנקים - ההשקעה המרכזית

כשמצרפים לבחינה גם את קרנות הפנסיה הוותיקות והפוליסות הישנות עולה כי חלקן של 20 החברות הגדולות בתיק הפנסיוני הכולל של הציבור גדול אף יותר. בסוף 2010 הם היוו "רק" 46.2% מתיק המניות והאג"ח הקונצרני המוסדי, כשמאז השיעור הזה גדל מדי שנה עד שבסוף 2013 חלקם של ניירות הערך של 20 החברות הגדולות בתיק המוסדי עומד על 54.4% מתיק המניות והאג"ח הקונצרני. החלק של 10 החברות הגדולות עומד על כ-40% מהתיק מניות ואג"ח קונצרני של כל השוק הפנסיוני.

עם זאת, באוצר מציינים כי ביחס לסך החיסכון הפנסיוני כולו, ולא רק לגבי רכיב המניות והאג"ח הקונצרני, "ב-2013 קטנה ריכוזיות ההשקעה של החיסכון הפנסיוני החדש בישראל בחברות ציבוריות מקומיות". כך , האוצר מגלה כי שיעור החשיפה ל-20 החברות להן קיימת החשיפה הכוללת הגדולה ביותר בחיסכון הפנסיוני החדש ירד מ-18.2% בסוף 2010 לכ-15.3% בסוף 2013. גם מבחינת קרנות הפנסיה הוותיקות הצטמצמה השנה הריכוזיות, לאחר שנתיים של עליה בריכוזיות.

כך או אחרת, הבנקים מהווים את הסקטור הגדול ביותר בתיקי הגופים המוסדיים שמנהלים את כספי החיסכון הפנסיוני. החשיפה והתלות של התיק הפנסיוני החדש בני"ע של בנקים ישראלים (באג"ח, בפיקדונות ובמניות) קטנה מ-14.8% בסוף 2010 ו-2011 ל-13.3% בסוף 2012 ו-12% בסוף 2013.

בשקלול חברות אחזקה, סקטור הבנקים וחברות האחזקה מהווה כ-24% מסך תיק המניות והאג"ח הקונצרני של תיק החיסכון הפנסיוני החדש של הציבור (כ-7.2% מסך התיק). הסקטור השני בפופולריות שלו בתיקי החיסכון הפנסיוני הינו סקטור הנדל"ן והפיתוח שמהווה כ-19.7% מתיק המניות והאג"ח הקונצרני של עולם החיסכון הפנסיוני החדש (ו-6% מסך התיק), כשאחריו בסדר יורד סקטור השקעות ואחזקה (9.7% מסך תיק המניות והאג"ח הקונצרני), מוצרי מדדים (9.3%), חיפושי נפט וגז (5.6%), שירותים (5.5%), תקשורת ומדיה (5.3%), כימיה (4.9%), חברות וסוכנויות ביטוח (4%) וחשמל ואלקטרוניקה (3.9%). בתחתית הרשימה נמצאים סקטורים כגון הביומד, טקסטיל, מתכת ותיירות ומלונאות, שמהווים חלק מזערי מתיקי המוסדיים.

באוצר מציינים בנוסף כי "בהתאם למגמת צמצום החשיפה לנכסי סיכון בארץ, הצטמצמה מעט הריכוזיות לפי קבוצות לווים בתיק הנכסים הפנסיוניים לצד עליה בריכוזיות בתיק האג"ח הקונצרניות והמניות וזאת בניגוד למגמת הצמצום עד 2012". למעשה, "יותר מ-52% מתיק האג"ח והמניות של החיסכון הפנסיוני החדש מושקעים ב-10 קבוצות עסקיות ו-39% ממנו ב-5 קבוצות בלבד", אומרים באוצר ומוסיפים ש"שיעורים אלו גבוהים משיעור משקלן של הקבוצות בשוק ההון, כאשר פער זה גדל בשנים האחרונות באופן עקבי".

עוד מציינים באוצר כי 95% מסך החשיפה לחוב היא בדירוג השקעה עליון (A מינוס ומעלה כולל אג"ח ממשלתיות), בדומה לשיעור ב-2012. "ככלל, המח"ם של תיק איגרות החוב של המוסדיים התקצר במעט במהלך שנת 2013. הסבר אפשרי הוא הרצון לצמצם את החשיפה להפסדי הון במידה שעקום הריביות יעלה", אומרים באוצר.

החשיפה הכוללת של התיק הפנסיוני של הציבור לנכסי סיכון עמדה ב-2013 על 58.3% לעומת כ-61.6% ב-2009. עם זאת תמהיל נכסי הסיכון השתנה כשרכיב האג"ח הקונצרני ירד למול גידול בהלוואות הפרטיות, כשבשורה התחתונה שיעור רכיב האשראי מסך התיק רושם קיטון מאז 2011. במקביל, הולכת וגדלה החשיפה לחו"ל. לדברי האוצר, "שינוי התמהיל הגיאוגרפי של תיק השקעות הגופים המוסדיים עולה בקנה אחד עם האסטרטגיה של הגופים המוסדיים לפזר סיכונים תוך צמצום הטיית הביתיות והיא חיובית במהותה". מחצית מתיק המניות בחיסכון הפנסיוני של הציבור הישראלי מושקע במניות בחו"ל, כשתחום זה מהווה את חוד החנית ביציאת המוסדיים להשקעות בחו"ל.

עוד נציין כי רק כ-0.4% מהתיק הפנסיוני החדש של הציבור מופנה לחוב של ממשלות זרות בעוד שחוב ממשלת ישראל מהווה כ-31.4% מהתיק הפנסיוני הישראלי.

חשיפת החיסכון הפנסיוני לחברות ציבוריות

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

דיווח על הכנסות נמוכות כשכיר, אך התגלה כבעלי שתי דירות בכיכר המדינה ופנטהאוז בראשל"צ

רשות המסים חושדת כי תושב ת"א גרף עשרות מיליונים במטבעות וירטואליים, אך לא דיווח על הכנסותיו ולא שילם את המס הנדרש על רווחי הקריפטו ● מהחקירה עלה כי החשוד לא פתח תיק ברשות המסים, לא הגיש דוחות ולא דיווח על עיסוקו במטבעות וירטואליים

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

מעבר רפיח ייפתח: המועד הצפוי, והוויתור הישראלי

גורם ביטחוני: "ערים לשמועות סביב איראן, אין שינוי בהנחיות" ● נשיא טורקיה שוחח בטלפון עם נשיא איראן על "ההתפתחויות האחרונות באיראן" ● מת מפצעיו עשהאל באבד, לוחם המילואים שנפצע קשה בהיתקלות בשבוע הראשון להפסקת האש ● הגברת התקיפות של ישראל - והחשש בלבנון: "שלב חדש של הסלמה באזור שמצפון לליטאני" ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט - מחיר הכסף זינק לשיא חדש; אינטל צללה בכ-17%

נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● הזהב רושם היום עלייה של 1%, ונע סביב מחיר של 4,932 דולר ● מחיר הכסף חצה לראשונה את רף ה-100 דולר לאונקיה ● אינטל צללה לאחר שפרסמה תחזית נמוכה מהצפי

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות אך עלול להתרחב אם תימשך אי היציבות במזרח התיכון

רשת 13 / צילום: Shutterstock

הדירקטורית החדשה בחדשות 13 והדרישה שקשורה לאיל ברקוביץ

אילת אליאב מונתה ע"י הרשות השנייה כדירקטורית מטעם הציבור בחדשות 13, אף שקיים קשר עסקי שוטף בין החברה שהיא מנהלת לבנו של איל ברקוביץ ● היועץ המשפטי קבע שאין מניעה חוקית למינוי - אך דרש שורת מגבלות, בהן הרחקה מכל עיסוק בעניינים הנוגעים לברקוביץ ולתוכניתו