גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוצר חושף: היכן מושקעים כספי הפנסיה שלכם?

בסוף 2013 הסתכמו סך הנכסים בשוק החיסכון הפנסיוני בכ-1.14 טריליון שקל, גידול של כ-15% ביחס ל-2012 ■ גידול בהשקעות במניות ובאג"ח של החברות הגדולות

דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי
דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי

ב-2013 גדל חלקן של 20 החברות הגדולות בתיק המניות והאג"ח הקונצרני של החיסכון הפנסיוני של הציבור, המנוהל בפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח, קרנות הפנסיה החדשות וקופות הגמל (החיסכון הפנסיוני החדש). כך, נכון לסוף 2013 גדלה הריכוזיות של תיק המניות והאג"ח הקונצרני בתיק החיסכון הפנסיוני החדש, כשבנק הפועלים הינו הגדול ביותר בתיקי המוסדיים, כשאחריו בנק לאומי וחברת חשמל. כך עולה מניתוח תיק נכסי הגופים המוסדיים בישראל ב-2013 שפרסם היום אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר.

בסוף 2013 הסתכמו סך הנכסים בשוק החיסכון הפנסיוני בכ-1.14 טריליון שקל, גידול של כ-15% ביחס ל-2012, ובדומה לקצב הגידול שנרשם באותה שנה. מתוך הסכום הזה סך של כ-707 מיליארד שקל נמצא בחיסכון הפנסיוני החדש - הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח, קרנות הפנסיה החדשות וקופות הגמל.

באוצר מסבירים עוד כי "לצד צמצום החשיפה הכוללת לחברות בישראל המשיכה ב-2013 המגמה של הגדלת הריכוזית בתוך תיק האג"ח הקונצרניות והמניות המושקע בישראל". כאמור, החברה הכי גדולה בתיק הפנסיוני החדש של הציבור הישראלי, במונחי שווי ההחזקה במניות ובאג"ח, הינה בנק הפועלים (המהווה כ-2.7% מסך התיק), כשאחריה בנק לאומי (1.7%), חברת חשמל (1.4%), בנק המזרחי טפחות (1.1%) ובנק דיסקונט (1%).

הריכוזיות של 20 החברות הגדולות גדלה בשנים האחרונות - מ-49.5% בסוף 2010, ל-49.4% בסוף 2011, 51.5% בסוף 2012 ול-52.6% בסוף 2013. כלומר - למעלה ממחצית מתיק המניות והאג"ח הקונצרני של החיסכון הפנסיוני החדש נמצא אצל 20 חברות ובראשן - בנק הפועלים (המהווה כ-9.3% מתיק המניות והאג"ח של כל השוק הפנסיוני החדש), לאומי (5.9%) וחברת חשמל (4.9%). למעשה, 10 החברות הגדולות בתיקי המוסדיים מהוות כ-38% מסך תיק המניות והאג"ח של הציבור.

הבנקים - ההשקעה המרכזית

כשמצרפים לבחינה גם את קרנות הפנסיה הוותיקות והפוליסות הישנות עולה כי חלקן של 20 החברות הגדולות בתיק הפנסיוני הכולל של הציבור גדול אף יותר. בסוף 2010 הם היוו "רק" 46.2% מתיק המניות והאג"ח הקונצרני המוסדי, כשמאז השיעור הזה גדל מדי שנה עד שבסוף 2013 חלקם של ניירות הערך של 20 החברות הגדולות בתיק המוסדי עומד על 54.4% מתיק המניות והאג"ח הקונצרני. החלק של 10 החברות הגדולות עומד על כ-40% מהתיק מניות ואג"ח קונצרני של כל השוק הפנסיוני.

עם זאת, באוצר מציינים כי ביחס לסך החיסכון הפנסיוני כולו, ולא רק לגבי רכיב המניות והאג"ח הקונצרני, "ב-2013 קטנה ריכוזיות ההשקעה של החיסכון הפנסיוני החדש בישראל בחברות ציבוריות מקומיות". כך , האוצר מגלה כי שיעור החשיפה ל-20 החברות להן קיימת החשיפה הכוללת הגדולה ביותר בחיסכון הפנסיוני החדש ירד מ-18.2% בסוף 2010 לכ-15.3% בסוף 2013. גם מבחינת קרנות הפנסיה הוותיקות הצטמצמה השנה הריכוזיות, לאחר שנתיים של עליה בריכוזיות.

כך או אחרת, הבנקים מהווים את הסקטור הגדול ביותר בתיקי הגופים המוסדיים שמנהלים את כספי החיסכון הפנסיוני. החשיפה והתלות של התיק הפנסיוני החדש בני"ע של בנקים ישראלים (באג"ח, בפיקדונות ובמניות) קטנה מ-14.8% בסוף 2010 ו-2011 ל-13.3% בסוף 2012 ו-12% בסוף 2013.

בשקלול חברות אחזקה, סקטור הבנקים וחברות האחזקה מהווה כ-24% מסך תיק המניות והאג"ח הקונצרני של תיק החיסכון הפנסיוני החדש של הציבור (כ-7.2% מסך התיק). הסקטור השני בפופולריות שלו בתיקי החיסכון הפנסיוני הינו סקטור הנדל"ן והפיתוח שמהווה כ-19.7% מתיק המניות והאג"ח הקונצרני של עולם החיסכון הפנסיוני החדש (ו-6% מסך התיק), כשאחריו בסדר יורד סקטור השקעות ואחזקה (9.7% מסך תיק המניות והאג"ח הקונצרני), מוצרי מדדים (9.3%), חיפושי נפט וגז (5.6%), שירותים (5.5%), תקשורת ומדיה (5.3%), כימיה (4.9%), חברות וסוכנויות ביטוח (4%) וחשמל ואלקטרוניקה (3.9%). בתחתית הרשימה נמצאים סקטורים כגון הביומד, טקסטיל, מתכת ותיירות ומלונאות, שמהווים חלק מזערי מתיקי המוסדיים.

באוצר מציינים בנוסף כי "בהתאם למגמת צמצום החשיפה לנכסי סיכון בארץ, הצטמצמה מעט הריכוזיות לפי קבוצות לווים בתיק הנכסים הפנסיוניים לצד עליה בריכוזיות בתיק האג"ח הקונצרניות והמניות וזאת בניגוד למגמת הצמצום עד 2012". למעשה, "יותר מ-52% מתיק האג"ח והמניות של החיסכון הפנסיוני החדש מושקעים ב-10 קבוצות עסקיות ו-39% ממנו ב-5 קבוצות בלבד", אומרים באוצר ומוסיפים ש"שיעורים אלו גבוהים משיעור משקלן של הקבוצות בשוק ההון, כאשר פער זה גדל בשנים האחרונות באופן עקבי".

עוד מציינים באוצר כי 95% מסך החשיפה לחוב היא בדירוג השקעה עליון (A מינוס ומעלה כולל אג"ח ממשלתיות), בדומה לשיעור ב-2012. "ככלל, המח"ם של תיק איגרות החוב של המוסדיים התקצר במעט במהלך שנת 2013. הסבר אפשרי הוא הרצון לצמצם את החשיפה להפסדי הון במידה שעקום הריביות יעלה", אומרים באוצר.

החשיפה הכוללת של התיק הפנסיוני של הציבור לנכסי סיכון עמדה ב-2013 על 58.3% לעומת כ-61.6% ב-2009. עם זאת תמהיל נכסי הסיכון השתנה כשרכיב האג"ח הקונצרני ירד למול גידול בהלוואות הפרטיות, כשבשורה התחתונה שיעור רכיב האשראי מסך התיק רושם קיטון מאז 2011. במקביל, הולכת וגדלה החשיפה לחו"ל. לדברי האוצר, "שינוי התמהיל הגיאוגרפי של תיק השקעות הגופים המוסדיים עולה בקנה אחד עם האסטרטגיה של הגופים המוסדיים לפזר סיכונים תוך צמצום הטיית הביתיות והיא חיובית במהותה". מחצית מתיק המניות בחיסכון הפנסיוני של הציבור הישראלי מושקע במניות בחו"ל, כשתחום זה מהווה את חוד החנית ביציאת המוסדיים להשקעות בחו"ל.

עוד נציין כי רק כ-0.4% מהתיק הפנסיוני החדש של הציבור מופנה לחוב של ממשלות זרות בעוד שחוב ממשלת ישראל מהווה כ-31.4% מהתיק הפנסיוני הישראלי.

חשיפת החיסכון הפנסיוני לחברות ציבוריות

עוד כתבות

משרדי וויקס / צילום: איל יצהר

בגלל ה-AI: וויקס מחזירה את העובדים למשרד

המהלך יכנס לתוקף בפברואר 2026 בישראל ובחלק מאתרי החברה באירופה, וילווה בהבטחה להמשך גמישות אישית ● הנשיא ניר זוהר: בעידן של האצה טכנולוגית ובינה מלאכותית, עבודה משותפת היא תנאי לצמיחה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

יציבות בחוזים העתידיים על וול סטריט; מובילאיי מזנקת בכ-13% במסחר המוקדם בניו יורק

החוזים בוול סטריט נסחרים ביציבות לאחר השיאים החדשים שנקבעו אתמול ● באסיה, בורסת טוקיו ירדה ב-1% ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● מנכ"ל אנבידיה הקפיץ אתמול את מניות שבבי אחסון הזיכרון, סנדיסק זינקה ב-27%

מייסדי פיירבלוקס: פבל ברנגולץ (מימין לשמאל) מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: באדיבות פיירבלוקס

רכישה שנייה בשלושה חודשים: היוניקורן פיירבלוקס רוכש חברת פינטק ישראלית ב-130 מיליון דולר

החברה הנרכשת, TRES Finance, פועלת בתחום הפינטק ומתרגמת פעילות בלוקצ'יין לדיווח פיננסי ורגולטורי ● מפיירבלוקס נמסר: "השילוב בין החברות יאפשר ללקוחות לנהל הן את הפעילות התפעולית והן את המערך הפיננסי על גבי תשתית אחת, מאובטחת ותואמת רגולציה"

"הצבא הגרמני לא הצליח ליירט": תעלומת הרחפנים שריגלו אחר מערכת החץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: רחפנים מסתוריים ריגלו אחרי פריסת מערכת חץ בגרמניה, פרטים חדשים על המטוסים שישראל תרכוש מארה"ב, והממשלה בבריטניה מנסה להתמודד עם גל חרמות מקומי נגד ישראל • כותרות העיתונים בעולם

סניף המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock

מרמ"י ועד הביטוח הלאומי: כיסאות ההנהלה שנותרו ריקים

הביטוח הלאומי מתנהל כבר שלוש שנים עם ממלאי־מקום בראש, ברמ"י טרם מונה מחליף למנכ"ל הפורש ינקי קוינט, וכיסאות יו"ר נותרו ריקים בתעשייה האווירית וברשות שדות התעופה ● רצף עיכובים ומאבקים פוליטיים מותיר שורת גופי מפתח במשק ללא הנהגה יציבה

פרופ' מייקל היידן / צילום: יח''צ

האיש שמאחורי אקזיט שטבע פספסה: "אנחנו בתור הזהב של הביומד"

פרופ' מייקל היידן, מהגנטיקאים הבכירים בעולם, עזב את טבע כשהייתה שקועה בבור של חובות, וקיבל ממנה שני מוצרים שהחלה לפתח ● אחד מהם הפך בספטמבר האחרון לאקזיט של עד 3.5 מיליארד דולר, כמעט כנגד הסיכויים ● בראיון לגלובס הוא מדבר על שתי החברות שהקים וצופה עתיד מזהיר לתעשייה

חברות הנדלן מסכמות שנה / צילום: Shutterstock

זינקו בעקבות הפתעת הריבית: האם מניות הנדל"ן שאכזבו אשתקד בדרך לקאמבק?

מניות של יזמיות בנייה למגורים כמו חג'ג', דמרי וישראל קנדה, זינקו במעל 10% בעקבות הורדת הריבית, כשהמשקיעים מקווים להתאוששות במכירת הדירות ● אך עדיין, מחירי הדירות גבוהים, וכך גם שיעור ההון העצמי הנדרש מהרוכשים: "קו פרשת המים עובר בריבית 2.5% ומטה"

היישוב עלי, יהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון, ויקיפדיה

האוצר מכחיש: לא מתכוונים לפטור את יהודה ושומרון ממס הקרקעות

באוצר שוללים דיווחים על הטבה מתוכננת למתנחלים, אך מודים כי צפוי להיקבע מנגנון קיזוז עם הארנונה המקומית על אדמת בניין ● ההצעה תעלה לוועדת שרים בשבוע הבא

קני רוזנברג, בעל השליטה באל על / צילום: יוסי זמיר

רווח של מיליארדים: קני רוזנברג מתחיל להיפגש עם הכסף באל על

אל על תחלק דיבידנד של 106 מיליון דולר, שכמעט מחציתו יזרום לרוזנברג, המורווח כ־3.5 מיליארד שקל על השקעתו בחברת התעופה

חברת סופווייב (SOFWAVE) / צילום: יח''צ/ אסף לוי

עם המלצה מקים קרדשיאן: שמעון אקהויז לוקח את סופווייב לנאסד"ק

חברת האסתטיקה הרפואית של שמעון אקהויז פרסמה תוצאות מקדמיות, עם צמיחה של מעל 50% בהכנסות ● מניית סופווייב זינקה ב-300% מהשפל והיא נסחרת במיליארד שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תשיב 300 מיליון שקל שגבתה ביתר מחברות במכרזים של רמ"י

ביהמ"ש המחוזי אישר הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד רמ"י ורשות המסים, לפיו חברות שהשתתפו במכרזים לרכישת מקרקעין, שילמו "הוצאות פיתוח נוספות" וקיבלו קבלה במקום חשבונית מס - זכאיות להחזר מרשות המסים

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

מוקדם מהצפוי: מנורה רוכשת את השליטה ביסודות תמורת 150 מיליון שקל

חברת הביטוח ניצלה את האופציה שניתנה לה לרכישת השליטה בחברת האשראי החוץ בנקאי, כחלק מהסכם האשראי עליו חתמו לפני כשנה ● לחברה אופציה לרכוש את כלל ההחזקות מידי בעלי השליטה שימשיכו להוביל אותה בעת הקרובה

צילומים: אייל טואג, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"נמנעו מלדווח מידע שלילי": רשות ני"ע פחחה בהליכי אכיפה נגד בכירי חנן מור

כשנתיים לאחר קריסת חברת הנדל"ן, ברשות ני"ע טוענים לשורה של הפרות דיווח והכללת פרטים מטעים בדוחות, במסגרתן נמנעה חנן מור מלתת גילוי על התדרדרות משמעותית במצבה הפיננסי ● וכמה מורווחים בעלי השליטה החדשים בחברה (צילו-בלו) – יצחק תשובה ודודו זבידה?

חבילות מחו''ל שהגיעו לישראל / צילום: איל יצהר

מתי בכל זאת נשלם? סימני השאלה שעולים סביב רפורמת היבוא האישי

שבועיים חלפו מאז שהוכפל הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל ל־150 דולר, והשאלות בשטח גוברות ● בינתיים ועדת הכספים החליטה השבוע לפעול לביטולו בדיעבד, וההכרעה עוברת לכנסת

שר המשפטים, יריב לוין וראש ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השינוי בדיני החוזים אושר, אך בשטח בתי המשפט מאותתים כי הדרך ליישום ארוכה

הכנסת אישרה השבוע את החוק לביטול הלכת אפרופים, שנועד לצמצם את שיקול הדעת של בתי המשפט בפרשנות חוזים ● בעוד שחלק מהמומחים צופים כי הוודאות בקרב עסקים תגבר, אחרים מזהירים מפני פגיעה בשוק ● בינתיים, ניתן למצוא סימני התנגשות סביב החוק החדש

איור: גיל ג'יבלי

תמיד במצב רוח טוב, מנומס ולפעמים גם מתעטש: הכירו את סוכן ה-AI הקולי

בשנה האחרונה קמו בישראל חברות המתמחות בסוכני בינה מלאכותית קוליים, אשר עונים או מוציאים שיחות מכירה, שירות ותמיכה ● בין החברות הגדולות שכבר אימצו את הפיתוח נמצאות בזק, פרטנר, קופ"ח מכבי ואמישראגז אנרג'י, וייתכן שכבר שוחחתם עם הסוכנים שלהן בלי לדעת

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

ועדת המינויים חוזרת לדון במינוי מהרן פרוזנפר לראש אגף תקציבים

אחרי שאישרה את מינויה של מיכל עבאדי־בויאנג'ו לחשבת הכללית באוצר, ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה תתכנס הערב לדיון נוסף במועמדותו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים ● באוצר מקווים שמינוי חשכ"לית יספיק כדי לעמוד בדרישת הייצוג ההולם, אך גורמים המעורים בהליך מטילים בכך ספק ● בינתיים, התקציב מתקדם ללא מי שאמור להוביל אותו - ויעד הגירעון כבר מתרחק

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

טראמפ: ונצואלה תעביר 50 מיליון חביות נפט לארה"ב; מחירי הנפט יורדים

טראמפ הודיע בפוסט הלילה כי הרשויות הזמניות בונצואלה יעבירו בין 30 מיליון ל-50 מיליון חביות נפט לארה"ב ● לדבריו, הנפט יימכר במחיר השוק ו"ישמש לטובת תושבי ונצואלה וארה"ב" ● מחיר הנפט הגולמי WTI יורד בכ-1.4%

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Ng Han Guan

צמיחת ענק ב־2025 והיעד לשנה החדשה: ענקיות השבבים נערכות לשיא חדש

המרוץ לבינה המלאכותית הוביל את חברות הטכנולוגיה הגדולות למכירות שיא של 400 מיליארד דולר בשנה החולפת ● אנבידיה לבדה צפויה למכור ב־383 מיליארד דולר ב־2026 ● אולם, מחסור ברכיבים חיוניים, לצד שאלות על היכולת לגייס מימון - מאיימים על הצמיחה

ירין משולם, מנהל השקעות בסיגמא-קלאריטי בית השקעות / צילום: אוראל כהן

"אי אפשר להתעלם מזה": מנהל ההשקעות שרואה את ונצואלה, וממליץ על הסקטור הזה

ירין משולם, מנהל ההשקעות בסיגמא-קלאריטי, בטוח שהצמיחה בשוקי המניות תימשך, ומסביר מדוע הוא מעדיף בארץ את קמעונאיות המזון, שנהנות "מריכוזיות מאוד גבוהה" ● מעבר לים הוא מזהה פוטנציאל במניות הבנקים האירופיים ובחברות טכנולוגיה מסין