גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוצר חושף: היכן מושקעים כספי הפנסיה שלכם?

בסוף 2013 הסתכמו סך הנכסים בשוק החיסכון הפנסיוני בכ-1.14 טריליון שקל, גידול של כ-15% ביחס ל-2012 ■ גידול בהשקעות במניות ובאג"ח של החברות הגדולות

דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי
דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי

ב-2013 גדל חלקן של 20 החברות הגדולות בתיק המניות והאג"ח הקונצרני של החיסכון הפנסיוני של הציבור, המנוהל בפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח, קרנות הפנסיה החדשות וקופות הגמל (החיסכון הפנסיוני החדש). כך, נכון לסוף 2013 גדלה הריכוזיות של תיק המניות והאג"ח הקונצרני בתיק החיסכון הפנסיוני החדש, כשבנק הפועלים הינו הגדול ביותר בתיקי המוסדיים, כשאחריו בנק לאומי וחברת חשמל. כך עולה מניתוח תיק נכסי הגופים המוסדיים בישראל ב-2013 שפרסם היום אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר.

בסוף 2013 הסתכמו סך הנכסים בשוק החיסכון הפנסיוני בכ-1.14 טריליון שקל, גידול של כ-15% ביחס ל-2012, ובדומה לקצב הגידול שנרשם באותה שנה. מתוך הסכום הזה סך של כ-707 מיליארד שקל נמצא בחיסכון הפנסיוני החדש - הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח, קרנות הפנסיה החדשות וקופות הגמל.

באוצר מסבירים עוד כי "לצד צמצום החשיפה הכוללת לחברות בישראל המשיכה ב-2013 המגמה של הגדלת הריכוזית בתוך תיק האג"ח הקונצרניות והמניות המושקע בישראל". כאמור, החברה הכי גדולה בתיק הפנסיוני החדש של הציבור הישראלי, במונחי שווי ההחזקה במניות ובאג"ח, הינה בנק הפועלים (המהווה כ-2.7% מסך התיק), כשאחריה בנק לאומי (1.7%), חברת חשמל (1.4%), בנק המזרחי טפחות (1.1%) ובנק דיסקונט (1%).

הריכוזיות של 20 החברות הגדולות גדלה בשנים האחרונות - מ-49.5% בסוף 2010, ל-49.4% בסוף 2011, 51.5% בסוף 2012 ול-52.6% בסוף 2013. כלומר - למעלה ממחצית מתיק המניות והאג"ח הקונצרני של החיסכון הפנסיוני החדש נמצא אצל 20 חברות ובראשן - בנק הפועלים (המהווה כ-9.3% מתיק המניות והאג"ח של כל השוק הפנסיוני החדש), לאומי (5.9%) וחברת חשמל (4.9%). למעשה, 10 החברות הגדולות בתיקי המוסדיים מהוות כ-38% מסך תיק המניות והאג"ח של הציבור.

הבנקים - ההשקעה המרכזית

כשמצרפים לבחינה גם את קרנות הפנסיה הוותיקות והפוליסות הישנות עולה כי חלקן של 20 החברות הגדולות בתיק הפנסיוני הכולל של הציבור גדול אף יותר. בסוף 2010 הם היוו "רק" 46.2% מתיק המניות והאג"ח הקונצרני המוסדי, כשמאז השיעור הזה גדל מדי שנה עד שבסוף 2013 חלקם של ניירות הערך של 20 החברות הגדולות בתיק המוסדי עומד על 54.4% מתיק המניות והאג"ח הקונצרני. החלק של 10 החברות הגדולות עומד על כ-40% מהתיק מניות ואג"ח קונצרני של כל השוק הפנסיוני.

עם זאת, באוצר מציינים כי ביחס לסך החיסכון הפנסיוני כולו, ולא רק לגבי רכיב המניות והאג"ח הקונצרני, "ב-2013 קטנה ריכוזיות ההשקעה של החיסכון הפנסיוני החדש בישראל בחברות ציבוריות מקומיות". כך , האוצר מגלה כי שיעור החשיפה ל-20 החברות להן קיימת החשיפה הכוללת הגדולה ביותר בחיסכון הפנסיוני החדש ירד מ-18.2% בסוף 2010 לכ-15.3% בסוף 2013. גם מבחינת קרנות הפנסיה הוותיקות הצטמצמה השנה הריכוזיות, לאחר שנתיים של עליה בריכוזיות.

כך או אחרת, הבנקים מהווים את הסקטור הגדול ביותר בתיקי הגופים המוסדיים שמנהלים את כספי החיסכון הפנסיוני. החשיפה והתלות של התיק הפנסיוני החדש בני"ע של בנקים ישראלים (באג"ח, בפיקדונות ובמניות) קטנה מ-14.8% בסוף 2010 ו-2011 ל-13.3% בסוף 2012 ו-12% בסוף 2013.

בשקלול חברות אחזקה, סקטור הבנקים וחברות האחזקה מהווה כ-24% מסך תיק המניות והאג"ח הקונצרני של תיק החיסכון הפנסיוני החדש של הציבור (כ-7.2% מסך התיק). הסקטור השני בפופולריות שלו בתיקי החיסכון הפנסיוני הינו סקטור הנדל"ן והפיתוח שמהווה כ-19.7% מתיק המניות והאג"ח הקונצרני של עולם החיסכון הפנסיוני החדש (ו-6% מסך התיק), כשאחריו בסדר יורד סקטור השקעות ואחזקה (9.7% מסך תיק המניות והאג"ח הקונצרני), מוצרי מדדים (9.3%), חיפושי נפט וגז (5.6%), שירותים (5.5%), תקשורת ומדיה (5.3%), כימיה (4.9%), חברות וסוכנויות ביטוח (4%) וחשמל ואלקטרוניקה (3.9%). בתחתית הרשימה נמצאים סקטורים כגון הביומד, טקסטיל, מתכת ותיירות ומלונאות, שמהווים חלק מזערי מתיקי המוסדיים.

באוצר מציינים בנוסף כי "בהתאם למגמת צמצום החשיפה לנכסי סיכון בארץ, הצטמצמה מעט הריכוזיות לפי קבוצות לווים בתיק הנכסים הפנסיוניים לצד עליה בריכוזיות בתיק האג"ח הקונצרניות והמניות וזאת בניגוד למגמת הצמצום עד 2012". למעשה, "יותר מ-52% מתיק האג"ח והמניות של החיסכון הפנסיוני החדש מושקעים ב-10 קבוצות עסקיות ו-39% ממנו ב-5 קבוצות בלבד", אומרים באוצר ומוסיפים ש"שיעורים אלו גבוהים משיעור משקלן של הקבוצות בשוק ההון, כאשר פער זה גדל בשנים האחרונות באופן עקבי".

עוד מציינים באוצר כי 95% מסך החשיפה לחוב היא בדירוג השקעה עליון (A מינוס ומעלה כולל אג"ח ממשלתיות), בדומה לשיעור ב-2012. "ככלל, המח"ם של תיק איגרות החוב של המוסדיים התקצר במעט במהלך שנת 2013. הסבר אפשרי הוא הרצון לצמצם את החשיפה להפסדי הון במידה שעקום הריביות יעלה", אומרים באוצר.

החשיפה הכוללת של התיק הפנסיוני של הציבור לנכסי סיכון עמדה ב-2013 על 58.3% לעומת כ-61.6% ב-2009. עם זאת תמהיל נכסי הסיכון השתנה כשרכיב האג"ח הקונצרני ירד למול גידול בהלוואות הפרטיות, כשבשורה התחתונה שיעור רכיב האשראי מסך התיק רושם קיטון מאז 2011. במקביל, הולכת וגדלה החשיפה לחו"ל. לדברי האוצר, "שינוי התמהיל הגיאוגרפי של תיק השקעות הגופים המוסדיים עולה בקנה אחד עם האסטרטגיה של הגופים המוסדיים לפזר סיכונים תוך צמצום הטיית הביתיות והיא חיובית במהותה". מחצית מתיק המניות בחיסכון הפנסיוני של הציבור הישראלי מושקע במניות בחו"ל, כשתחום זה מהווה את חוד החנית ביציאת המוסדיים להשקעות בחו"ל.

עוד נציין כי רק כ-0.4% מהתיק הפנסיוני החדש של הציבור מופנה לחוב של ממשלות זרות בעוד שחוב ממשלת ישראל מהווה כ-31.4% מהתיק הפנסיוני הישראלי.

חשיפת החיסכון הפנסיוני לחברות ציבוריות

עוד כתבות

משרדי ענקית ציוד השבבים ASML / צילום: ap, Peter Dejong

עקפה תחזיות ומפטרת: מה היה בדוחות ענקית השבבים?

ASML דיווחה על צמיחה של כ-29% בהכנסות לעומת הרבעון הקודם, ועקפה את צפי האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה ● ההזמנות החדשות שהתקבלו ברבעון הרביעי עקפו בפער גדול את תחזיות האנליסטים ● חברת השבבים דיווחה גם על פיטורים של כ-1,700 עובדים בהולנד ובארה"ב ● המניה קופצת בקרוב ל-7% בבורסה באמסטרדם

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

טבע מציגה שנה שלישית של צמיחה, אז למה המשקיעים מאוכזבים?

ענקית התרופות דיווחה על הכנסות של 17.3 מיליארד דולר, המשקפות צמיחה שנתית של כ-4% ● עם זאת, תחזית ההכנסות שלה לשנת 2026 נמוכה מקונצנזוס האנליסטים ● המניה יורדת בכ-3% במסחר המוקדם בוול סטריט

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאנג'ו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

פרופ' מתן גביש / צילום: ינאי יחיאל

הפרופסור הישראלי שנלחם באדובי: "הגיע הזמן להחליף את ה-PDF"

החברה של פרופ' מתן גביש מהאוניברסיטה העברית, עושה את צעדיה הראשונים ובוחנת את האפשרות להחליף את מסמכי ה-PDF הוותיקים של אדובי, בפורמט דיגיטלי משוכלל הרבה יותר ● "הגיע הזמן לסטנדרט חדש. ה-PDF הוא אובייקט סגור ולא יעיל, וגם כזה שלא מתאים לעידן האוטומציה של ה-AI", אומר גביש לגלובס

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם

אברהם נובוגרוצקי / צילום: תמר מצפי

ברוב גדול: נובוגרוצקי ניצח בבחירות לנשיאות התאחדות התעשיינים

אברהם (נובו) נובוגרוצקי זכה ב-523 קולות מול המועמד צורי דבוש שקיבל רק 219 קולות ● הוא יחליף את רון תומר שכיהן בתפקיד בשש השנים האחרונות

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3% ● המניה מזנקת היום בוול סטריט

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב תיענה בתגובה לת"א

עלי שמח'אני, יועצו הבכיר של המנהיג העליון של איראן: "כל פעולה צבאית מצד ארה"ב מכל מקור ובכל רמה - תיחשב לפתיחת מלחמה" ●  טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים ● עדכונים שוטפים

ח''כ עופר כסיף, חד''ש־תע''ל. כיכר הכנסת, ערוץ כנסת, 15.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מה חלקם של הסייענים בפשיעה בחברה הערבית?

מה הביא את האלימות בחברה הערבית לממדים כאלה? עופר כסיף נתן הסבר לא שגרתי, אבל מתברר שהוא ניצב על יסודות רעועים • המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

200 מיליארד שקל בעשור: האם ישראל ערוכה למיזמי התשתית הגדולים בתולדותיה

פרויקט המטרו השאפתני, המסילות המהירות והמכרזים הביטחוניים החסויים מתנקזים כולם לעשור אחד קריטי ● בין חזון למציאות בשטח ניצבות בעיות קריטיות: מאין יגייסו 16 אלף עובדים, הנטל התקציבי על קופה, מחסור במהנדסים ועוד ● לקראת כנס התשתיות של גלובס: הצצה לפרויקטים שישנו את המדינה

השופט יצחק עמית בכנס ההסמכה לעריכת דין

השופט יצחק עמית בכנס עורכי הדין החדשים: "מערכת המשפט תחת מתקפה של ממש"

את הדברים הנוקבים אמר השופט עמית בטקס ההסמכה לעריכת דין שהתקיים הערב (ה') בירושלים ● "אם מי שנמצא בעמדת כוח או השפעה מרשה לעצמו להתעלם מהכרעה שיפוטית שאינה לרוחו, מדוע שאזרח מן היישוב יראה עצמו מחויב לה?"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

יציבות בוול סטריט לאחר החלטת הריבית; אינטל מזנקת ב-11%, Wix ב-5%

הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי, כצפוי ● ASML, חברת השבבים ההולנדית עקפה את הציפיות ומפיחה אופטימיות במניות השבבים ● אמזון  מפטרת 16 אלף עובדים ● Wix הודיעה על רכישה עצמית של מניות בשווי 2 מיליארד דולר ● הדולר מתאושש לאחר דברי שר האוצר בסנט: "מעוניינים בדולר חזק" ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות לאחר הנעילה

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות לשעבר; זוהר גולן, יו״ר התאגדות נהגי המוניות בפורום העצמאיים / צילום: כדיה לוי

להוזיל את מחיר הנסיעה או להגן על נהגי המוניות? בעד ונגד כניסת אובר לישראל

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס דנו בשאלה האם יש להתיר את כניסתה של אובר לישראל, או לא לאפשר זאת על מנת להגן על נהגי המוניות ● בדיון הציגו את עמדותיהם עו"ד מיכל הלפרין הממונה על התחרות לשעבר שתמכה במהלך, וזוהר גולן, יו"ר ההתאגדות נהגי במוניות בפורום העצמאיים שהתנגד לו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

בצל היחלשות הדולר והמתח מול טראמפ: הפד צפוי לעצור את הפחתת הריבית

בעקבות מדדי מחירים שמעידים על אינפלציה רוחבית, הפד צפוי להפסיק הפעם עם רצף הורדות הריבית שלו ● ברקע, היחסים המתוחים בין נשיא ארה"ב ליו"ר הבנק המרכזי והדולר שממשיך לאבד גובה

מימין: איל ברוש, אביב רווח, עומר מילר / צילום: אקליפס מדיה

אביב רווח חושף את אדפטיב6: גייסה 44 מיליון דולר לשוק הענן הרותח

היזמים הסדרתיים אביב רווח ואיל ברוש חוזרים עם חברה חדשה, שנועדה הפעם לתחומי תשתיות הענן והבינה המלאכותית: אדפטיב6, שגייסה עד היום 44 מיליון דולר בשני סבבים ● בחברה טוענים כי המערכת שלהם מסוגלת לחסוך בין 15% ל-35% מסך הוצאות הענן

שלטי בחירות 2022 בישראל / צילום: דביר הלוי

בחירות 2026: ישראל כמקרה מבחן עולמי לניצול לרעה של AI

הבחירות בישראל עשויות להיות קו ההגנה הראשון של הדמוקרטיה בעידן הבינה המלאכותית ● אם לא יוקם מנגנון הגנה טכנולוגי, אזרחי ואופרטיבי כבר כעת, ההכרעה לא תהיה ע"י הציבור ● טור דעה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

מבוכה באמזון: מייל פנימי שנשלח בטעות חשף את גל הפיטורים הקרוב

אמזון חשפה בטעות את הקיצוצים המתוכננים בחטיבת הענן במייל שנשלח הלילה לעובדי החברה ● גל הפיטורים הנוכחי, שצפוי לכלול כ-14,000 עד 16,000 עובדים, אכן מתחיל השבוע, אולם המייל הקדים את ההודעות האישיות שהיו אמורות להמסר לעובדים שיושפעו מהמלך

תכנית המתאר לצפון מערב העיר ת''א / 3700 - אבן גבירול / הדמיה: יח''צ

בשורת התשתיות מחלחלת גם לנדל"ן: תוכניות הענק שמתקדמות לאישור סופי

הקפיצה הצפויה בשימוש בתחבורה ציבורית, בעקבות מהפכת המטרו והרכבות הקלות, צפויה לקדם גם פיתוח נדל"ני מואץ במתחמי ענק חדשים בלב גוש דן ● לקראת כנס התשתיות, בדקנו אילו תוכניות נמצאות בשלבי תכנון מתקדמים, מה הן מציעות, ואיך הן ישנו את סביבתן?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC, התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלוונטי ומונגש - ובהקשרו"