גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוכרע הקרב על המלון הכי גדול בעיר תל-אביב-יפו

התיאבון להקמת מלון ענק בת"א לא פחת: הבור בדרך לחוף מציצים יהפוך למלון בגובה 17 קומות, עם 600 חדרים ושטחי מסחר, זאת לאחר שהפיצוי למלונות הסמוכים פחת ב-80%

השטח שמחכה למלון/ צילום: תמר מצפי
השטח שמחכה למלון/ צילום: תמר מצפי

כבר שנים עומד המגרש ברחוב הירקון 277, שעליו עמד בעבר מלון שרתון הישן של תל אביב, כשהוא ריק ומגודר. מדרום למגרש מצוי גן העצמאות ומלון הילטון. המגרש נמצא בבעלות חברת אטבליסמנט נהל, שבה מחזיק היזם הנרי טייק, בעליו של מלון דיויד אינטרקונטיננטל.

מראה המגרש עשוי להטעות. לפני שנים בוצעה בו חפירה לקראת בניית מלון, אך זו נעצרה וקודמה עליו תוכנית חדשה, גם היא לבית מלון, שתהפוך אותו לאחד המלונות הגדולים באזור.

תוספת 12 אלף מ"ר

התוכנית הראשונה הייתה למלון בשטח 22 אלף מ"ר, המאפשרים הקמת 400 חדרים ללא שטחי מסחר. תוכנית חדשה הגדילה את זכויות הבנייה למלון בשטח 34 אלף מ"ר. 17 קומות גובה, 600 חדרי מלון, בנוסף ל-3,000 מ"ר שטחי מסחר. עוד קובעת התוכנית החדשה כי בשטח המגרש יתווספו 300 מקומות חניה וכי רחוב חבקוק הצר יורחב מ-15 מטר כיום, ל-21.5 מטר. התוכנית אושרה וקיבלה תוקף בשנת 2006, אלא שאז התגלגלו תביעות פיצויים בגין ירידת ערך של המלונות הסמוכים לו, שהתנגדו לתוכנית.

צפונית למגרש ממוקמים שני מלונות קטנים. האחד מלון אלכסנדר ברחוב חבקוק 3-5, הצמוד בקיר משותף למלון הדירות בית חבקוק ברחוב חבקוק 7. בזכויות שני הנכסים מחזיקות חברות פרטיות ומשפחת שוב, פעילה ותיקה בענף הנדל"ן.

לאחר שהתוכנית קיבלה תוקף באוגוסט 2006, הגישו בעלי המלונות תביעה לפיצויים בגין ירידת ערך מלון אלכסנדר ב-5 מיליון שקל, וירידת ערך מלון הדירות בית חבקוק ב-6.5 מיליון שקל ובסה"כ 11.5 מיליון שקל. זאת, כתוצאה לטענתם מגידול בעומסי תנועה, צפיפות, הטלת צל, פגיעה בנוף ואובדן פרטיות, וכן הגדלת שטחי מסחר.

מנגד טענו שמאי הוועדה המקומית ושמאית המקרקעין נחמה בוגין מטעם בעלי המגרש, כי לא חלה פגיעה בערך המלונות הקטנים וכי התוכנית החדשה אף תביא עמה גורמים משביחים, ובהם בניית מלון יוקרתי, הוספת שטחי מסחר והסדרת התנועה.

הוועדה המקומית דחתה את תביעת הפיצויים, ובעלי הנכסים הגישו ערר לוועדה מחוזית. באפריל 2012 קבעה ועדת הערר של מחוז מרכז כי ההכרעה תועבר לידי השמאי המייעץ אמנון נזרי, שדחה גם הוא את מרבית הטענות לירידת ערך. טייק טען באמצעות עו"ד אייל מאמו ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות', ובצירוף חוות-הדעת של בוגין, כי מדובר בתביעה לפיצויים הדומה לכל תביעה לפיצויים המוגשת בעיר צפופה ותוססת שאין לקבלה.

נזרי קבע כי הוספת 3,000 מ"ר של שטחי מסחר מלונאי לא ישנו את פני האזור ולא יהפכו את המקום למרכז מסחרי אזורי. "מסחר מלונאי מהווה על פי רוב חלק בלתי נפרד מהשימושים המלונאיים, בוודאי במלון מסדר גודל שהותר במצב הקודם", ציין נזרי והוסיף כי התוכנית הקודמת לא כללה איסור מפורש להקמת שטחי מסחר מלונאי.

נזרי ציין אמנם כי הרחבת רחוב חבקוק תביא להגדלת התנועה, אך זו לדעתו לא תשנה את אופי הרחוב, וגם תביא לשיפור הנגישות למלון אלכסנדר ותתרום לשוויו. "הנני סבור כי עדיף רחוב דו סטרי רחב המשרת מלון בן 600 חדרים ו-3,000 מ"ר שטחי מסחר, על פני רחוב חד סטרי צר המשרת מלון בן 400 חדרים", ציין נזרי והוסיף כי תוספת 300 מקומות חניה מהווה גורם משביח. נזרי סיכם כי הגורמים המשביחים מאזנים את הפוגעים.

עוד טענו התובעים כי ערך מלון אלכסנדר נפגע כתוצאה מסמיכות לקיר המלון החדש, דבר שיגרום לפגיעה בפרטיות עד כדי כך שאורחיו יחושו חשופים, וכן פגיעה נוספת בתאורה הטבעית ובנוף הנשקף.

נזרי אמנם קיבל את הטענה כי התוכנית החדשה מטילה צל על המלון הישן, אך קבע כי "תוספת שעות הצללה אינה יכולה לעמוד לבדה בקביעת שווי הנכס". בשיעור הפגיעה הוא הביא בחשבון כי חדרי המלון הפונים לצפון לא נפגעו, כמו גם השימושים בקומת הקרקע ובקומת הביניים. הוא קבע עם זאת כי לשינוי השפעה שלילית על הפרטיות במלונות ועל שווים, ובפרט בסוויטת הפרימיום בקומת הגג של מלון אלכסנדר, אשר נהנתה מפרטיות גבוהה בתוכנית המקורית. מלבד פגיעה זו, לא קיבל נזרי את טענות התובעים בנוף, והעריך את שווי הפגיעה נכון לשנת 2006 ב-1.67 מיליון שקל בלבד.

לגבי בית חבקוק, המשמש כבניין הכולל דירות, משרדי שגרירות צרפת וקומות המשמשות את מלון אלכסנדר, שבגינו תבעו הבעלים פיצויים בגובה 6.5 מיליון שקל בגין ירידת ערך מסיבות דומות, קבע נזרי גם כי התוכנית החדשה יוצרת איזון בין גורמים פוגעים למשביחים, ואין להתעלם מזכויות הבנייה שקדמו לתוכנית החדשה. הוא העריך את הפגיעה בסך מיליון שקל שישולמו בנוסף לפיצוי שנפסק למלון אלכסנדר.

מעיריית תל אביב נמסר כי על אף קביעות השמאי והורדת גובה הפיצוי, נערך היזם להגשת ערעור. מנגד, מסר עו"ד אביעד שוב כי מגישי התביעה לא יערערו על החלטת השמאי. לדבריו, "מדובר בפסיקה חריגה של קבלת פיצויים בגלל הצללה. בתוספת ריבית והצמדה מדובר בפיצוי של 4 מיליון שקל".

הפיתוח מנצח: גם את אקירוב דחו

בשנת 2005 הגישה משפחת אקירוב תביעה לפיצויים נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב, בגין אישור התוכנית שהגיש הנרי טייק להקמת צמד מגדלים בני 25 קומות - מלון ומגדל מגורים, מול מגדל האופרה שהקים אקירוב בטיילת. לטענת אקירוב ושותפיו בפרויקט, שווי הדירות במגדל ירד כי המגדלים יסתירו את הנוף, ודרשו פיצוי בגובה 40 מיליון שקל. הוועדה דחתה את התביעה ואקירוב הגיש ערר.

ביוני 2010 קבעה הוועדה המחוזית כי התוכנית של טייק אינה חריגה ביחס לתוכניות אחרות בסביבה, דחתה את הטענות וחייבה את המערערים בהוצאות בסך 15 אלף שקל. את טייק יצגו גם בהליך זה עו"ד אייל מאמו ושמאית המקרקעין נחמה בוגין.

החלטה דומה של ועדת הערר ממאי 2010 מתייחסת לתביעת פיצויים שהגישו 34 דיירי מגדלי תל אביב בנחלת יצחק, בגין ירידת ערך דירותיהם כתוצאה מאישור תוכנית להקמת מגדל סמוך על ידי חברת דנקנר השקעות (היום אלעד מגורים) שבשליטת יצחק תשובה הנקרא מגדל "עין הזיתים".

לאחר שהוועדה המקומית דחתה את תביעתם, פנו הדיירים לוועדת הערר, וטענו כי המגדל החדש ימנע מהם נוף לים. בין מגישי הערר נמנו איש העסקים עמוס לוזון ומנהל רשות החברות הממשלתיות לשעבר זאב רפואה.

"זהו ערר מסוג העררים שטוב היה לו לא הוגש", כתבה יו"ר הוועדה בהחלטה. "זה מקרה קלאסי של מי שמבקש כי פיתוח העיר ייעצר על מפתן ביתו" אמרה, והוסיפה כי העוררים עצמם הם בעלי זכויות מפרויקט גדול והם עצמם נהנו מהיקפי הבנייה החריגים שאושרו ולכן היה עליהם לצפות כי יאושרו בסביבה פרויקטים בהיקף דומה. "מדוע הפיתוח שהחל ב-1997 ואשר ממנו גם נהנו הם עצמם ייעצר בחלקה הגובלת", קבעה יו"ר הוועד וחייבה את הדיירים בהוצאות בסך 17.5 אלף שקל.

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

טסלה ונטפליקס מציגות: תוצאות הפוכות, והכלל החשוב ביותר בעונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

גטלר ביקש לפסול את אורנשטיין לאחר שפורסמו הקלטות של שיחות בינו ובין יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה מהן עולה חשד ליחסי תן וקח בין השניים ● אורנשטיין דחה את הבקשה והודיע כי סיים לכתוב את פסק הבוררות