גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי בעד חיסול העתיד?

למהמרים בלבד: הפלת שלטון החמאס היא משחק מסוכן

שייח' חמד בן חליפה א-ת'אני ואיסמעיל הנייה / צילום: רויטרס
שייח' חמד בן חליפה א-ת'אני ואיסמעיל הנייה / צילום: רויטרס

הקבינט המדיני-ביטחוני בממשלת ישראל בחן בשבועות האחרונים, יותר מפעם אחת, את האפשרות למוטט את שלטון חמאס ברצועת עזה, ולכבוש אותה מחדש. הרעיון לא עלה שם בצורה אגבית, אלא כתסריט למימוש, ונדון שעות ארוכות אגב בחינת כל השלכותיו. לישיבות הוזמנו טובי המומחים במערכת הביטחונית כדי שישמיעו את דעתם.

נכון לכתיבת שורות אלה, ממשלת ישראל מעדיפה את האופציה המדינית. היא חותרת להיבנות על ההלם והאימה שהנחיתה על תנועת חמאס, כדי להותיר אותה על כיסאה ולכונן סטטוס-קוו, שיהפוך את שלוותם של תושבי עוטף עזה לאינטרס עליון גם עבור יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל.

למרות זאת, תסריט השמדתו של שלטון חמאס עדיין משעשע פוליטיקאים וטוקבקיסטים ישראלים, שלעתים דומה כי חד המה. אלה גם אלה מתעלמים מן העובדה, שחיסול ראש הזרוע הצבאית של החמאס, מוחמד דף, מעצרו או הריגתו של ראש ממשלת החמאס, איסמאעיל הנייה, ומחיקת כל שריד רשמי לריבונות החמאסית על הרצועה, הם רק ההתחלה.

חשבון אישי עם 1.8 מיליון אנשים

מאותו רגע שעזה תיפול שוב לידי צה"ל, יתחיל הפרק המסובך יותר. עדיין לא שוכנענו, כי בידי ההנהגה הישראלית מצויים הניסיון, שיקול הדעת ואורך הנשימה, שבעזרתם אפשר יהיה להכתיר את המשימה בהצלחה. ישראל תמצא את עצמה מול אוכלוסייה בת 1.8 מיליון פלסטינים, שלרובם יש עמה חשבון אישי.

מי שמתקשה לקבל זאת, ועדיין סבור שחיילי צה"ל יתקבלו שם בפרחים ובמלח, מוזמן לצפות בערוצי הטלוויזיה הערביים והמערביים. שם משודרות התמונות שנחסכות מהצופים בישראל. אזרחים חפים מפשע שנכתשו בשוגג מאש צה"ל, רחובות שהוחרבו וקרובי-משפחה שזועקים על מות יקיריהם, הם כרטיס הביקור של מדינת ישראל בימים אלה.

לצה"ל יש הסבר למדיניות הכתישה, שאותו הוא תולה במנהגם האכזרי של חמושי חמאס והפלגים האחרים, להילחם מתוך אזורי מגורים. הגרסה הזו משכנעת את הישראלים וכמה מבעלי בריתם. היא קרה ומחושבת, ויש לה תוקף ממשי בדיוני האו"ם ובקמפיינים משפטיים, אבל לא באוזני הסב שאיבד את ארבעת נכדיו, הילדה ששכלה את הוריה, והאב שנפרד מאשתו ההרה. את האוכלוסייה הזו תידרש ישראל לגייס לטובתה אם תצא למסע להחלפת חמאס. "קניתם לכם שונאים לשנים ארוכות", אמרה לי צעירה עזתית.

אבו מאזן לא ימהר להיכנס למיטה חולה

האתגר השני הוא זהות המחליף. אבו מאזן? ספק אם יש בסביבה אופציה אחרת. יהיה זה אירוני אם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שעלב בראיס הפלסטיני במשך שנים וסירב לראות בו פרטנר, יזדקק לשירותיו ביום שאחרי. אירוני כבר עתה לראות, כיצד אבו מאזן הוביל בשבועות האחרונים את מאמצי התיווך עם חמאס, גם בשירותה של מדינת ישראל, אחרי מתקפה מרוכזת מצידו של ראש הממשלה נגדו בגלל הפיוס המדומה עם חמאס.

ומי לידנו יתקע שאבו מאזן ירצה את ירושת עזה? שיסכים לשוב על צריחי משורייניו של צבא זר, לחבל שממנו נבעט? הרשות הפלסטינית זוכה לתמיכה בינלאומית ונהנית מסטטוס-קוו עם ישראל, שמעורר את קנאתם העמוקה של אחיה ברצועה; עם חזרתה לעזה, אכן ייסגר החשבון שנפתח בין חמאס לפת"ח באותה הפיכה צבאית לפני שבע שנים.

אלא שאבו מאזן כבר אינו צעיר (הוא צועד לקראת שנתו ה-80), ומצבה של הרשות יציב יחסית. הוא בהחלט עשוי להחליט, שאין לו חפץ במיטה החולה ששמה עזה. שמוטב לו לנהוג כידידיו המצרים, הצופים בישראל מדממת מול המפלצת שאותה יצרה בעצמה, ומשוועת לעזרתם מפעם לפעם.

הלקח האמריקני מעיראק

אף אם הרשות תרצה להמתיק את מפלתה ההיסטורית ולחזור לרצועה כמנצחת, עדיין תעמוד בפניה ובפני ישראל הבעיה הגדולה ביותר. האמריקנים למדו אותה על בשרם בעיראק, כשהפילו את סדאם והתיימרו להמליך אחרים תחתיו. כמעט בן-לילה נולד להם אויב מר - אנשי המשטר הישן, וכל מי שאכל מידו.

בעיראק היה מניינם כמה מיליונים, והם הוציאו מתוכם את ארגון אל-קאעידה. בעזה הם מונים רק עשרות-אלפים, אבל די בהם כדי למרר לישראל את החיים. חלקם אנשי הזרוע הצבאית של חמאס ושל פלגים אחרים. יש בהם בעלי ידע בחבלה, בצליפה, בלוחמת גרילה, והם נהנים מגישה למחסני נשק ותחמושת. הוסיפו לכך את המוטיבציה האדירה לפגוע בצה"ל, את תמיכת חלק מהאוכלוסייה, וקיבלתם צבא מתאבדים נכון לקרב.

הרהורי שרים בקבינט לכבוש את עזה, והרצינות שבה הם רתמו את נציגי המערכת הביטחונית לבחון את התסריט, נובעים מהיעדר ידע בסיסי אצלם בנוגע למתרחש ברצועה, ובנטייה אמוציונאלית להפעיל כוח בצורה בלתי מידתית. הכוונות הללו אף לוקות בקוצר-רואי. הן מעידות, כי בממשלה יושבים שרים שמתקשים לנסח תסריט מדיני וביטחוני פשוט, שיטפח בפרצופנו רגע לאחר הישמע הירייה.

* הכותב הוא פרשן גל"צ לענייני ערבים

עוד כתבות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון