גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האזרחים בעזה ובאיראן צריכים לעמוד על זכויותיהם מול המשטר"

הבמאי האיראני עלי סמאדי אהעדי, שסרטו "הגל הירוק" על מתנגדי אחמדינג'אד יוקרן בפסטיבל אנימקס, נמנע מלהיכנס למולדתו מחשש לחייו ■ בראיון ל"גלובס" הוא מספר על החיים באיראן ש"הפכו לסיוט" ומקביל אותם לנעשה בעזה

רוח חדשה של דמוקרטיה נשבה ערב מערכת הבחירות של 2009 באיראן. תנועת "הגל הירוק" ובראשה המועמד לנשיאות מוסאווי, סחפו את הרחוב האיראני, שאחרי שנות דיכוי ארוכות חזר הניצוץ לעיניו. מוסאווי היווה את התקווה לשינוי, לאיראן דמוקרטית. אלא שהשליט הרודן אחמדינג'אד חיבל בבחירות, הוציא חמושים לרחובות, ומנע ברגע האחרון את האפשרות של העם האיראני לחיי חירות.

הסרט "הגל הירוק", שחלקו עשוי באנימציה וחלקו מורכב מקטעי ראיונות וארכיון, משחזר את רגעי התקווה ואת האכזבה המרה שחוו מתנגדי השלטון של אחמדינג'אד, וכן את המוות האכזרי של תומכי מוסאווי (שנכלא ביום הבחירות). "הגל הירוק" יוקרן בפסטיבל "אנימיקס" שייפתח ביום רביעי בסינמטק תל-אביב.

בראיון ל"גלובס" שנערך השבוע, מספר במאי הסרט, עלי סמאדי אהעדי, בן 42, כי מאז ניסיון ההפיכה של 2009, הוא נמנע מלהיכנס לאיראן, מחשש לחייו. אהעדי, נשוי ואב לילד, שהעביר את חייו לגרמניה, מספר שהגעגועים למשפחתו קשים מאי פעם. אהעדי: "אם הייתי נכנס לאיראן, היו עוצרים אותי באופן מיידי".

גם המרואיינים בסרט עזבו כולם את איראן. הבלוגרים, ששמותיהם שונו ואת פניהם החליפה אנימציה, נאלצו בחלקם לעזוב את איראן מחשש לחייהם והבלוגים שלהם נסגרו.

אהעדי: "החיים באיראן הפכו לסיוט. הכלכלה נהרסה. היחסים של איראן עם מדינות העולם התערערו. אלו שנשארו, הפכו למתוסכלים. חלק לא מבוטל מהצעירים המשכילים נטשו - מה שנקרא 'בריחת מוחות'. יש המוני פליטים איראנים בטורקיה, בארצות-הברית ובאירופה. מי שנשאר באיראן, מנסה איכשהו לחיות את חייו".

- עם תקווה, או בלעדיה?

"רוב האזרחים הם מה שנקרא 'פוסט-אידיאולוגים'. כל מה שמעניין אותם זה זכויות אדם. האידיאולוגים נשארו מאחור, עם תומכי המשטר. יותר ויותר אנשים כיום באיראן דורשים את הזכויות המגיעות להם. השלטים שנשאו בהפגנות אחרי שזייפו את הבחירות, היו כאלה שכתוב עליהם 'איפה הקול שלי?'.

"אפילו ערבים מוסלמים במצרים ובתוניס כבר לא מבקשים שום דבר שהוא אידיאולוגי, להבדיל מלפני 30 שנה. אפילו באירופה, יש בקרב המוסלמים יותר תנועות חברתיות העוסקות בקידום תעסוקה, מאשר תנועות פוליטיות. העובדה שהרוב שואף לחיות בחברה שוויונית, נותנת להם תקווה. כבר הוכח שאדם יכול לשבור את האידיאולוגיה הישנה, אבל זכויות אדם דומות בכל מקום שבו הן קיימות".

- ולך יש תקווה שמשהו ישתנה?

"כן. יש בי תקווה. האזרחים באיראן לא מפסיקים להילחם על הפיכתה של איראן למדינה מודרנית. כל עוד ישנה אפשרות לחיות במציאות נורמלית, לחיות חיים של חופש, האתגר להפוך את איראן למקום כזה - לא ייעלם. גם אם ייקח 20 שנה או יותר, בסוף תגיע נקודת זמן שבה אזרחי איראן ישיגו את החירות המיוחלת. קח לדוגמה את מזרח-גרמניה - מי היה מאמין שהחומה תתפרק. מי חשב שמזרח אירופה תתפרק מהקומוניזם. כולם אז חשבו שהעולם יישאר ככה דור אחרי דור, כי ברית המועצות ומזרח גרמניה היו מאוד חזקות. ופתאום, תוך כמה חודשים, המציאות התהפכה. אז למה שזה לא יקרה גם באיראן?"

- אולי בגלל שבאירופה היה קשר פחות הדוק בין הפוליטיקה לדת. והדת המוסלמית - לא רק באיראן, הולכת ומתחזקת.

"נכון, וזה קשה מאוד להתמודדות. בעיקר מאז מלחמת העולם השנייה, המבנה הדתי המוסלמי הפך במדינות ערב למעין מפלגה סגורה. האיסלאם הפך לצורה היחידה שיכלה להתקיים, ולראייה מדינות כמו קטאר, תימן, עמאן, שהיו מדינות אזרחיות ולא דתיות, ולמעשה נהרסו מבחינה חברתית ושלטונית.

"בכלל, אם תסתכל על הציבור הרחב באיראן, אתה תגלה משהו מאוד מעניין: באופן מפתיע, דווקא הנשים באיראן נלחמות נגד הדת באופן קיצוני".

- במה זה מתבטא?

"ארגוני הנשים מאוד חזקים, בניסיון ההפיכה ב-2009 השלטון לא הצליח לפרק את הארגונים האלה. כלומר, השלטונות שברו הרבה מאותם ארגונים, אבל לא הצליחו לשבור את כולם. והנשים נלחמות על שינוי חוקי הדת. זה בא לידי ביטוי בעיקר בהפצת מידע, בלימוד ובהסברה. צעירים שאין להם עבודה, שלא יכולים לכלכל את משפחותיהם, צריכים את הפרספקטיבה הזו כדי להבין שהם חייבים לייצר שינוי. והם לומדים שאחת הבעיות הגדולות היא צמיחת הדת - אותה דת שיש למנהיגיה כל כך הרבה דם על הידיים. ועוד 20 שנה השינוי יתרחש, והאנשים האלה שבשלטון יצטרכו ללכת".

- האינטרנט, אני מניח, הוא האויב הכי גדול של המשטר.

"הרשת יכולה לשנות הרבה בחיי האזרחים. יותר מ-40 מיליון אזרחים באיראן מחוברים לאינטרנט, והם חשופים לרעיונות מגוונים ולפרספקטיבות אחרות. לכן הממשלה באיראן מפחדת מזה, בעיקר מפייסבוק וטוויטר, כי זה מאפשר התחברויות והתארגנויות".

- ולמרות זאת, העולם המוסלמי הוא אויב העולם המודרני. כיום, אולי יותר מאי פעם.

"אם להתבטא בכנות, לדעתי רוב מדינות העולם המערבי, כולל ישראל, לא רוצות שאיראן תהיה דמוקרטית. ישראל פחדה משינוי במצרים, כי היא רצתה את מובארק. והשלטון הנוכחי בישראל צריך אויב בשביל להתקיים. כי אם השלטון לא יחדיר פחד בחברה הישראלית, הוא יאבד את הכוח. מפלגות ותנועות ימין בישראל צריכות אויב כמו החמאס כדי לתחזק את ההתקיימות שלהן. וגם לממשלה באיראן זה כמובן טוב להישאר במצב הזה. אם יהיה שלום בין איראן לבין העולם, תהיה חלופת דעות, אזרחים ישאלו שאלות - כמו למשל, למה הכלכלה במצב כל כך איום? זה בדיוק מה שהמשטר מנסה למנוע".

- האם אתה רואה דמיון בין המשטר באיראן לבין משטר החמאס בעזה?

"המשותף הוא שאם אנחנו, האזרחים של עזה ושל איראן, לא נעמוד על הזכויות שלנו מול המשטר, לא נוכל לחיות כבני אדם. אני אגיד יותר מזה - אם לא נעמוד גם על הזכות של האחר לחיות בשוויון, אנחנו נישאר פגיעים. אנחנו צריכים לשמור אחד על החופש של השני, אחרת לא נצליח להתקיים מבחינה כלכלית ופוליטית.

"לצערי, העולם שותק ביחס למה שקורה היום בעזה בין התושבים לבין משטר החמאס. כל הפוליטיקאים באירופה מדברים על מה שקורה בעזה אבל רק בהקשר של היחסים מול ישראל, לא על מה שקורה שם בפנים, בין השלטון לבין התושבים. בנושא הזה, כולם שותקים".

המלצות לסרטים ולאירועים נוספים בפסטיבל אנימקס

"ענפים שבורים" (ישראל, 2014)

האנימטורית הישראלית איילת שרוט הפכה ראיון מצולם עם סבתה ניצולת השואה, לסרט המשלב צילום ואנימציה. יומניה של סבתה מהימים בהם כתבה על האירועים בעודם מתרחשים, שזורים באיוריה ובאנימציה מסוגננת של נכדתה, כשברקע קולה של מיכל רכטר, הסבתא. האנימציה לא אחידה במכוון, ושרוט, שזהו לה סרט ביכורים, משתמשת בסגנונות מגוונים. התמה של הסרט היא מרכז החוויה בתהליך הזיכרון - והסרט בוחן כיצד אירועים קשים משתמרים לצד חוויות חיוביות שהתרחשו במקביל.

תערוכת מחווה לאריק איינשטיין

קריקטוריסטים ישראלים בולטים, בהם מישל קישקה, שלמה כהן, שי צ'רקה, אורי פינק, עמוס בידרמן, יזהר כהן, נוסקו, אדר דריאן, ליאב צברי וירמי פינקוס, מגישים קריקטורות בפרשנויות שונות לאיש ולמיתוס אריק איינשטיין, שנפטר השנה. בין השאר יוצגו בתערוכה קריקטורות שצייר בעבר הקריקטוריסט זאב.

אנימציה דרום קוריאנית

לדרום קוריאה מסורת אנימציה מפוארת, אך רק לאחרונה מתגבשת סוגה חדשה: אנימציה בראי מצב היחסים בין דרום קוריאה לשכנתה הצפונית. סונג ז'ו קים, מנהל פסטיבל "אנימפקט" סיאול, מתארח בפסטיבל "אנימיקס" ומציג מבחר סרטים שחלקם עוסקים ביחסי השכנות הללו, שהנם מהנושאים הרגישים והנפיצים בחברה הדרום קוריאנית של ימינו. במקביל, ז'ו קים מציג סרטי אנימציה דרום קוריאנים חדשים. בין הסרטים שיוקרנו ברצועה: "בית מרחץ", "אקשן והיאבקות גיבורים" ו"שועלה אדמונית".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים