גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוט משפרת עמדות: המהלך ישפיע על התחרות בטלוויזיה?

האם ארדן ירשה להוט למכור את השירותים של הוט נט? והאם ההפרדה המבנית היא משהו שצריך לשמר לתקופה מוגבלת על מנת להכניס מתחרים לטלוויזיה?

חברת הוט, שמנהל אילן צחי, ביקשה באחרונה ממשרד התקשורת למכור חבילת שירותים שתכלול גם שירותי אינטרנט (ISP). נכון להיום הוט לא יכולה למכור את שירותי האינטרנט של החברה-הבת שלה - הוט נט. זה קורה בגלל שכאשר הוט נט השיקה את השירות, פנו המתחרות שלה לשר התקשורת דאז, משה כחלון, וטענו כי הוט מרסקת את השוק. השחקניות טענו כי ההצעה של הוט - 20 שקל עבור מהירות גלישה בלתי מוגבלת - פוגעת בתחרות.

המהלך של הוט היה דרמטי והוביל לשינוי עמוק בשוק. פרטנר, שרק רכשה את 012 סמייל, נאלצה למחוק מאות מיליוני שקלים מהשווי של החברה, בעקבות ההבנה ששוק ה-ISP הוא פיקציה מלאכותית שנועדה להגן על אסדרה ישנה שכבר אינה רלוונטית ומבוססת על הפרדת התשתית מהקישוריות לאינטרנט. נציין כי באף מקום בעולם אין פורמט דומה.

למרות ההתנגדות העזה של ספקיות האינטרנט, כחלון לא מיהר לעצור את הוט. הוא טען כי מדובר במהלך חשוב של הורדת מחירים בשוק הקווי, שהגיע בהמשך לרפורמה בסלולר.

זעקות השבר של הספקיות, שטענו כי הוט נהנית מיתרון לא הוגן, לא נפלו על אוזניים כרויות. רק כחודש בערך לאחר ההשקה של הוט נט, התערב המשרד ועצר את הוט בטענה כי לא הגישה את הבקשה כראוי, ושאם היא רוצה לשווק חבילה שכוללת גם ISP - שתואיל בטובה להגיש בקשה מסודרת, ועד אז עליה להפסיק את השיווק של החבילה המאוחדת.

במשרד התקשורת החליטו להגיב לצעד של הוט ולמנוע מצב שבו שוק ה-ISP, ללא יצירה של כללים חדשים שיאפשרו למזג את ספקיות האינטרנט לתוך חברות הסלולר. המשרד נאחז בנימוק הטכני - שלפיו מדובר בחבילה שהושקה ללא היתר - ובלם את הוט. בפועל, המשרד הבין שהוט נקטה במהלך אגרסיבי מדי והחליט לעצור אותה.

לחייג למוקד אחר

כל זה קרה כאמור לפני כשנתיים וחצי, ומאז הוט לא יכולה לשווק את הוט נט. בפועל נציג של הוט לא יכול להציע ללקוח חבילה של טריפל - והלקוח נדרש לחייג למוקד אחר על מנת לקבל את שירותי הוט נט.

כמובן שיש כאן בעיה צרכנית וטרחה מיותרת, אבל מכיוון שכל השוק תקוע באסדרה מיושנת, לא היה למשרד התקשורת פתרון אחר מלבד לחסום את הוט שהסתערה על השוק.

עכשיו הוט חוזרת ומבקשת לאפשר לה למכור את שירותי ה-ISP של הוט נט. העיתוי אינו מקרי. 'השוק הסיטונאי' עומד בפתח, והוט רוצה לחזק את מעמדה בשוק מול פרטנר וסלקום (למען ההגינות נאמר שהוט התלוננה על העוול שנגרם לה לאורך כל אותה תקופה, ולא רק עכשיו כשהיא רואה את השוק הסיטונאי מתקרב).

בתור מונופול בתחום הטלוויזיה, וכחברה היחידה שמוכרת טריפל, המהלך של הוט מאיים על פרטנר וסלקום בצורה ברורה. למרות שהוט תחויב למכור את שירותי הוט נט כמו את יתר המתחרות, עדיין המהלך שלה נתפס ככזה שנועד לסכל או לפחות להקשות על הכניסה של חברות הסלולר לתחום הטלוויזיה.

המהלך של הוט מלווה בסוכרייה להמתקת הגלולה. בבקשה שהגישה למשרד התקשורת מתחייבת הוט להימנע מגביית עמלה מהספקיות עבור כל לקוח שיסבו לה. בזק העלתה לאחרונה את העמלה שהיא גובה מהספקיות עבור כל לקוח שמצטרף לספקית דרכה ל-50 שקל. הוט מתחייבת שלא לגבות תשלום, ובכך להעניק תמריץ לספקיות להסב אליה לקוחות.

הספקיות לא קונות את זה, והן מודאגות ממה שהן רואות בשוק הסלולר, שבו הוט מובייל מוכרת קישוריות לאינטרנט למצטרפים חדשים במחיר אפס, למשך שנה ללא הגבלת מהירות. לקוח שעובר להוט מובייל מקבל כאן חיסכון של 240 שקל לשנה נטו, זו הטבה שאם הוט תעניק אותה גם בחבילת הטריפל שלה, היא תחזק אותה בצורה שתקשה על הספקיות המתחרות פרטנר וסלקום להיכנס לשוק הטלוויזיה. מדובר לכאורה "רק" ב-20 שקל לחודש, אבל אלה אותם השקלים שעשויים לייתר את הרווחיות בתחום הטלוויזיה, שממילא כמעט ולא קיימת.

מי מופלה לרעה?

הוט כמובן מתחייבת שהלקוח יכול לבחור בכל ספק שירצה, כך שהנציגים לא ידחפו את הוט נט, אבל הניסיון מלמד כי במציאות הדברים מתנהלים אחרת. עדות לכך אפשר למצוא בכמות המצטרפים של בזק בינלאומי להוט, ולהיפך. נוסיף כי הוט טוענת כי לא ניתן להפלות אותה לעומת בזק, שמוכרת חבילות של בזק בינלאומי.

כאשר הוט מדברת על אפליה פסולה, מיד צצים הטיעונים ההפוכים שאומרים שהוט היא החברה שמופלית לטובה לאורך השנים. הספקיות טוענות כי הוט עושה הכול כדי למנוע מהן להשתמש בתשתית שלה, ומעבר לכך היא היחידה שמותר לה למכור חבילות משולשות (טריפל). לפי הגישה הזו, ההטבה הזו, שניתנה לפני שנים ארוכות, מעניקה להוט יתרון שיווקי שלא יסולא בפז ביחס לכל המתחרים.

מבחינת פרטנר, סלקום ויתר הספקיות, חיזוקה של הוט לפני שמסדירים שוק סיטונאי, הוא מהלך שמערים קושי נוסף בדרך למימוש כוונות המשרד לפתח שוק טלוויזיה מתחרה.

שר התקשורת גלעד ארדן יצטרך להחליט האם ההפרדה המבנית היא משהו שצריך לשמר לתקופה מוגבלת על מנת להכניס מתחרים לטלוויזיה, או לבטל את ההפרדה המלאכותית שמהווה פגיעה צרכנית מיותרת ושכך או כך תיעלם בקרוב.

ספקיות אינטרנט

עוד כתבות

ראשי קרן אלומה, מימין: אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

האקזיט בוטל: בזק לא תרכוש את אקסלרה של קרן אלומה

חברת התקשורת הודיעה על החלטתה לוותר על העסקה לרכישת חברת הבת של קרן התשתיות, המחזיקה כבל תת-ימי בין ישראל לאירופה ● המשמעות - הקרן של אורי יוגב לא תרשום את האקזיט לו ציפתה

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

משרד הבריאות ידרוש מכללית: קיצוץ במשרת היו"ר והגבלת השפעת הדירקטוריון על מינוי בכירים

על רקע מינוי מנכ"ל חדש לקופה, במשרד הבריאות דורשים כי יו"ר הדירקטוריון יוחנן לוקר יעבור למשרה חלקית, וכי סמכויות הדירקטוריון יצומצמו ● גורמים במערכת הבריאות: "אנחנו מחכים לראות אם ימונה האדם המתאים ביותר. אם לא, נפעל" ● תהליך מינוי המנכ"ל עשוי להסתיים עד ראש השנה

עשן עולה מעל עזה, הערב / צילום: ap, Leo Correa

גורם ביטחוני: התקיפות מהאוויר בעיר עזה - עצימות ומשמעותיות

הרמטכ"ל אחרי השלמת ההכנות לכניסה לעזה: "אנחנו פועלים בנחישות להסרת איומים, ופועלים לשימור עליונות מבצעית בכלל הזירות ● אמיר קטאר: "נחושים לעשות כל מה שנדרש כדי להתמודד עם התוקפנות הישראלית" ● מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו למשפחות חטופים: "עובדים על עסקה כוללת למרות שאנחנו יודעים שחמאס תמיד ינסה להשאיר אצלו חטופים" ● 48 חטופים - 710 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

מארה"ב ועד יפן: היכונו ל־36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם. ומתי בישראל?

היכונו ל־36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם, מארה"ב ועד יפן ● את מירב תשומת־הלב ימשוך הנגיד האמריקאי, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה לאחר תשעה חודשים ● ומה לגבי ישראל? בתחזית הפסימית, הריבית כלל לא תרד עד סוף השנה

ועדת החוץ והביטחון / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בג"ץ: הגדלות הרמטכ"ל לא חוקיות, הסדירו אותן תוך 3 חודשים או שיבוטלו

בג"ץ נותן ארכה עד סוף שנת 2025 להסדיר את הנושא, אחרת כל ההגדלות יבוטלו ● יש לכך חשיבות גדולה בשווי עשרות מיליארדי שקלים לכל פורשי צה"ל בפנסיה תקציבית ● העותרות, עמותת "צדק פיננסי" ו"רווח נקי": "מסע של למעלה משש שנים הגיע לסיומו עם אמירה מרכזית של בית משפט שכולם כפופים לחוק וצה"ל לא יכול לעשות דין לעצמו"

ג'אקו 7, רכבי הפלאג אין מובילי מכירות בשוק הפרטי ובהדרגה גם בשוק הציים / צילום: יח''צ

באוצר מתכננים שינוי בהטבות המס למחזיקי רכב צמוד. כל הפרטים

לגלובס נודע כי על פי הערכות בענף, במשרד האוצר מתכננים להפחית במאות שקלים את ההטבה החודשית לרכבי פלאג־אין. לעומת זאת, זו של החשמליים צפויה לגדול ● ואיך יושפעו בעלי רכבים היברידיים?

איך ישפיעו דברי נתניהו על הכלכלה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"נחזור לתקופת האבן": הבכירים מנתחים את נאומו החריג של נתניהו, ומי פחות נבהל?

כלכלנים בכירים, גם כאלו שצברו שעות עבודה רבות מול נתניהו, תהו מה פשר אמירותיו החריגות, שאף הביאו לירידות בבורסה ● "משק אוטרקי יהיה אסון לכלכלת ישראל וישפיע על איכות החיים של כל אזרח", הזהיר נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר ● אמיר איל, הבעלים של קבוצת ההשקעות אינפיניטי-אילים: "'אוטרקי' נשמע מבודד, אבל אני רואה בזה עוצמה ויכולת עמידה"

אנשי ביטחון סינים אוספים פרטים מאזרחים באיי שלמה, החודש / צילום: Reuters, Royal Solomon Islands Police Force

מדינות האי הזעירות של האוקיינוס השקט נקראות לבלום את התפשטות סין

שורת איים קטנים ומרוחקים הצביעו עם ישראל בעצרת האו"ם ביום שישי האחרון נגד ההצעה ל"שתי מדינות לשני עמים" ● ניתן להניח שהדבר קשור בכך שהן נשענות, לפחות במידת מסוימת, על סיוע אמריקאי - ומאוימות מההתפשטות הסינית באזור

שכונת עומרים באופקים / הדמיה: אול אין

המכירות של הדירות החדשות צנחו ב-20%, והעיר ששומרת על המקום הראשון בעסקאות

לפי הלמ"ס, מלאי הדירות החדשות למכירה מגיע לכמעט 83 אלף, ולפי קצב המכירות, ייקח ליזמים 31 חודשים עד שיצליחו להיפטר מכולן ● בחודשים מאי-יולי 2025 נמכרו כ-21,640 דירות, ירידה של כ-20% לעומת התקופה המקבילה אשתקד

דונלד טראמפ וצ'ארלי קירק / צילום: ap, Andrew Harnik

"אי אפשר להחליף את קירק": הרצח שמטלטל את אמריקה, ולא עוצר שם

מותו של צ'ארלי קירק, פעיל פוליטי שמרני, בעל דעות שנויות במחלוקת שסחפו מליוני אנשים, טלטל את ארה"ב החצויה פוליטית ● את החשוד בירי תפסו במרחק 3 שעות מהמקום בו נרצח ● והפרס העצום שהציעו למי שיסגיר אותו

מרכז הפיתוח של אנבידיה במבוא כרמל, אחד האזורים שהגיעו לישורת האחרונה / צילום: אסף גלעד

ההחלטה מתקרבת ומסתבכת: ראש העיר שמאיים בעתירה נגד עסקת אנבידיה

עיריית נשר הודיעה כי תגיש עתירה אם יינתנו לענקית השבבים אנבידיה הטבות ופטור ממכרז "בניגוד לחוק" לטובת הקמת מרכז פיתוח חדש ● עם זאת, החוק מאפשר לעשות זאת במקרים חריגים ● גורמים בשוק: "אם יוצגו שיקולים לגיטימיים, אין סיכוי אמיתי לעתירה כזו"

פרויקט ורטיקל סיטי ברמת גן / הדמיה: DBLK - ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטן אדריכלים; 3dvision

מגדל המגורים הגבוה בישראל יוצא לדרך. מי יגור בקומה 72, וכמה דמי ניהול ישלמו?

400 מהדירות במגדל ברמת גן מיועדות להשכרה לטווח ארוך במסגרת "דירה להשכיר", עם דגש על קהל יעד של משפחות צעירות ● גובה שכר הדירה ודמי הניהול טרם נקבע, אך בפרויקט מבטיחים בשורה: "החלפנו את עובדי הניקיון ברובוטים וחסכנו כמעט 50% מהעלויות" ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הנאסד"ק וה-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים; גוגל זינקה לשווי של מעל 3 טריליון דולר

הנאסד"ק עלה בכ-0.9% ● הסנטימנט החיובי בוול סטריט בא בעקבות דבריו של טראמפ על כך שהמו"מ מול סין מתקדם היטב ● טסלה קפצה בכ-3.5%, לאחר דיווח לפיו המנכ"ל אילון מאסק רכש מחדש מניות של החברה ● הזהב בשיא כל הזמנים ● החל מרביעי: 36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם. רוב תשומת־הלב אל הפד, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה בקדנציה של טראמפ

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

בחסות הסנסציה בשווקים: חדשות טובות לאלשטולר שחם, מגדל, כלל ומיטב

שורה של מנהלי השקעות מוסדיים נהנו מרווחים גדולים על הנייר כתוצאה מהזינוק היומי החריג במניית ענקית התוכנה אורקל ● מגדל: "לאורקל יש עוד לאן לצמוח, ואנחנו מאמינים בה בטווח הארוך"

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

נתניהו הפך את "כפסע מניצחון" לתחזית מבהילה

בימים שבהם מנכ"ל אנבידיה מתלבט איפה בדיוק בצפון הארץ הוא יקים את מטה הפיתוח הענק שלו, מתייצב ראש ממשלת ישראל ומדבר על בידוד עולמי ועל משק אוטרקי ● מי שדיבר שוב ושוב על "כפסע מניצחון", בחר לפתע להציג תחזית מבהילה ● ושלא יהיה ספק - אתונה וסופר ספרטה? אין באמת חיה כזו

מושגים לאזרחות מיודעת. ייצוג הולם / צילום: Shutterstock

המינוי של סמוטריץ' נבלם? זה המקור של הנימוק המפתיע

הכנסת חוקקה, הממשלה החליטה, והמדינה קיבלה על עצמה לתת ייצוג הולם לנשים בשירות הציבורי ● אבל במשך שנים זה לא קרה, בג"ץ ביקש לשים לזה סוף - וכעת המינוי לראש אגף התקציבים נתקע ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

צעירים בעבודה / אילוסטרציה: Shutterstock, ImageFoto

הצצה לראש של הצרכנים הבאים שיניעו את הכלכלה הישראלית

בני הדור ה־Z בישראל בגילאי 16-28 מעדיפים לבקר בחנויות פיזיות, נעזרים בכלי בינה מלאכותית כדי לקבל החלטות קנייה, ומאמינים למשפיענים לא פחות מאשר לחברים ולבני משפחה - כך עולה מסקר מקיף שערכה חברת ויזה ● והכי חשוב: אל תגעו להם בסמארטפון

השרה מאי גולן / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

פרשת מאי גולן שנחשפה בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה מאי גולן

בעקבות תחקיר "המבקר" בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה לשוויון חברתי מאי גולן בירושלים ועצרה עו"ד מוכר ששימש בעבר כיועץ הפרלמנטרי שלה • במהלך פשיטה על ביתה של היועצת לשרה נתפסה מעבדת סמים • במשטרה החליטו: גולן תזומן לחקירה היום אחה"צ

אינפלציה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה בישראל?

היום יתפרסם מדד המחירים לצרכן עבור חודש אוגוסט 2025, שעפ"י ההערכות צפוי להצביע על עלייה בשיעור גבוה יחסית של 0.6%-0.7% ● עם זאת, האינפלציה השנתית צפויה להתכנס לראשונה אל תוך יעד המחירים שהציב בנק ישראל - עם התמתנות מ־3.1% ל־2.8%

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

בתזמון מושלם: החברה הביטחונית שגייסה הערב 400 מיליון דולר

חברת המצלמות לרחפנים ולמל"טים נקסט ויז'ן הודיעה על הגיוס המשמעותי בצל דבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על מעמדה של ישראל בעולם, ועל כך ש"תעשיות הנשק שלנו עשויות להיחסם" ● המניה טסה ב-272% בשנה האחרונה