גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלא יספרו לכם שזה נוח

אתה מרגיש אשם: איך אתה מעז לקרקע את טייס הקרב שבך

ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל
ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל

1. יש בנו פחד בסיסי עמוק שלא מדברים עליו. הוא מכרסם וצורב, והוא בדרך כלל לא מודע. זה הפחד מהחמצה. החמצה של החיים שלנו, של מה שהם יכלו להיות.

על המצע הזה קמה כבר לפני שנים בארה"ב מורשת רצינית של מנטורים, שסוחפים אחריהם רבים בדרך למצות יותר, הרבה יותר, מהפוטנציאל שלהם. ישראל היא, כרגיל, המוצב הקדמי של אמריקה. בהדרגה זה מתחיל לקרות גם פה. האזוטריה הופכת למיינסטרים. נוצרה כאן תעשייה צומחת של מנטורים שמצאו את הייעוד שלהם: הם ינסו להוביל אתכם בתוכנית סלולה להצבת יעדי שיא ומימושם בפרקטיקות מעשיות, ימריצו אתכם לגרום לדברים לקרות.

2. שנים למדתי פסיכולוגיה, המשכתי גם לקלינית. אחרי שבועיים ראשונים בלימודים כבר ידעתי שאני לא אותו אדם שהייתי כשנכנסתי. ספגתי תילי תילים של תיאוריות ומחקרים על התפתחות, למידה, אישיות וקוגניציה, זיכרון וגם פיזיולוגיה של המוח, אבל בכל השנים האלה לא נחשפתי למה שחווים בסדנאות. זה תדר אחר לגמרי, תדר של קבוצה, שזה קיצור דרך מטורף. זה בית ספר שמחבר בין אידיאות לחיי היומיום, אם תרצו, ריאקציה לאנליזה המתמשכת של הפסיכולוגיה.

3. זירת הסדנאות המבעבעת היא אחותה הצעירה של ספרות ההתפתחות העצמית, שגם היא מכוונת לשייף את תפיסת עולמך. אנשים עובדים שנים על אוטומט, פתאום מישהו מכניס להם סדר, מספר להם איך עובדת החשיבה שלהם, ושולח אותם חזרה למציאות עם תחושת 'וואו'. זה כנראה שווה להם הרבה כסף, אם להסתמך על מאות המיליונים שמתגלגלים בתעשייה הזו. לא פעם אפשר להתפלץ מהפופוליסטיות שלה, מהישירות נטולת העידון, במיוחד כשהיא עטופה חבילת מסחור כבדה. אתה נתקל ברטוריקה של רגש שמניעה אנשים, כשהיא מעורבבת במינונים כבדים של עיסוק בכסף. ואתה לא יודע איפה האחד נגמר ואיפה האחר מתחיל.

4. זה עולם הכופר בנוחות. כולם ידרשו ממך דבר אחד מרכזי: לצאת מאזור הנוחות שלך. צא, יא בטלן, תפסיק לרבוץ מול הטלוויזיה ולצפות שדבר נפלא וגדול פתאום ייפול עליך מלמעלה. יש שם חיים בחוץ, ואין לך מושג מה אתה יכול להשיג. אתה מפחד? כולנו מפחדים, אחי, בוא תיכנס בראבאק של הפחד. הוא יתפוגג לנגד עיניך. לא מאמין? בוא תנסה, תיכשל ועוד פעם תיכשל בדרך קדימה.

אז הלכתי והתייצבתי נכוחה מול הפחד שלי. באתי אליו ואמרתי: הנה אני, מה כבר תעשה לי? והוא באמת מאוד התרשם, וכשראה שאני מחויבת לתהליך, הזדחל לו משם החוצה עם הזנב בין הרגליים. זה היה תורי להתרשם.

5. אתה קולט שעד עכשיו התנהלת בעולם בתודעה חצי אפויה. עטוף בכרבולית, טרקת את עצמך בפני האפשרויות שאפילו לא הכרת. אתה יוצא למסע מרחיב תודעה, שיגרום לך לאמץ מבט ביקורתי מאוד על חייך. תהיה מוכן לסכנות, זה כר מרעה חסר גבולות.

המהפכה התודעתית הזו הולכת ותופסת תאוצה. גלריה של אנשים משודרגים צועדים לנגד עיניך ואתה מרגיש כזה אפס. באת להעצמה, והנה רק גילית כמה אתה לוזר. אתה לא יודע באמת מה יעדי השיא המרגשים של החיים שלך, אתה לא יודע את הכללים, אתה רוב הזמן מת מפחד, וממילא שבוי בהרגלים שליליים שלא מקדמים אותך.

אתה חייב להתעורר, חייב אנרגיה גבוהה. לחשוב שהתנהלת עד עכשיו בלי להבין שאנרגיה גבוהה מנצחת. ואיך אתה מרים אותה? בתנועה, בספורט. זה יכול להיות האקזיט שלך מחומרי ההרדמה שצרכת עד עכשיו. קח את עצמך בידיים. קום בחמש בבוקר ותתחיל לרוץ, פנתר. מה אתה מעביר בהילוך נמוך את החיים שלך? תרים הילוך, תקפיץ את הערך של עצמך, תכפיל את ההכנסות שלך. תכפיל אמרנו? מה איתך, באת לשחק? תרבע.

יש בחיים עוד כל כך הרבה ידיות שלא לחצת כדי לפתוח את הדלת הנכונה. כמו המשק, גם התודעה שלך עוברת תהליך הפרטה. שליטה מנטלית? זה הולך להיות הדבר שלך. תלמד איך להיות הצלף הכי מדויק ששירת בשוחות חזית התודעה. ואז מה קורה? תראה הרבה יותר משהצלחת לראות קודם.

הבעיה שזה ממכר. אם אתה בפנים, אתה רוצה עוד מהחומר, לעלות עוד רמה. זה הסופר אגו החדש של התרבות שלנו: ממש, בנאדם, ממש.

6. אבל מה הבעיה עם הרעיון הזה שהכול אפשרי? זה מתיישב עליך כמו ענן. אם הכול אפשרי, אז איך זה שאתה לא זז? זה הרי לא יזיז את עצמו. משעה שהכנסת לעצמך לראש שאתה לא מנצל שבריר מהפוטנציאל שלך, אתה נכנס למוד של חוסר מנוחה. אלוהים, כמה שאתה מחמיץ. הרי יכולת לצאת ולהופיע, ולכתוב את הספר שנשען על עבודת הדוקטורט המהפכנית, ולפתח סדרת טלוויזיה, ולהתאמן כל יום, ולהקים סטארט-אפ משלך. הכול אפשרי, זוכר? אתה נמחץ תחת נטל האפשרויות שהתגלו לך ומתמלא אשמה כבדה, איך אתה מעז לקרקע את טייס הקרב שבך.

אתה רואה את האנשים המשודרגים, תוצרי פס הייצור בעידן ה'הכול אפשרי אז למה שלא תזיז את התחת כבר'. הם, אנשי הבולימיה של המימוש, חיים בפוקוס במציאות דחוסה על סטרואידים, כל כך ממושמעים בדרך להפוך לגרסה הרבה יותר טובה של עצמם. מה שעשתה לי סדנה אחת, אמר לי ידיד, לא עשו לי שנים של טיפולים פסיכולוגיים ותרופות נגד דיכאון ואפילו סמים.

7. כמה מפתה להפסיק להיות זרים למוחנו. רוב האנשים מעולם לא שאלו את עצמם את השאלה מה הם באמת רוצים, ואיך הם הולכים להשיג את זה. זה יכול היה לעבוד בשבילם, אבל לא אחרי שגילו שאפשר לחיות בעצימות גבוהה.

כמו שזה נראה כרגע, התנהלות בלי פתק עם יעדי שיא בכיס היא צורת חיים בסכנת הכחדה. כדי להשיג אותם אתה צריך להיות מוכן להתאמץ הרבה יותר, להתנער מכל מה שחשבת שהוא החיים שלך, אבל רק התחזה לחיים. בהתחלה זה לא ייראה לך נוח, כי זה באמת לא. אבל הסיפוק מקופל בתהליך הגדילה, בגילוי שלאימון וחזרתיות יש כוח. עוד ביס קטן ועוד אחד, עד שנוצר אפקט מצטבר דרמטי.

נכון שהפרקטיקה הזו לא יכולה להיות תחליף להבנה עמוקה של ה'עצמי', אבל לפעמים היא הכי אפקטיבית. אתה יוצא עם בוסט מטורף של אנרגיה באוקטן גבוה, מחודד, מגורה. אורזים לך חלומות עם הרבה מאוד תקווה, הושט היד וגע בם. אכן היינו כחולמים, אבל למי יש זמן. צריך להתעורר מוקדם, לתת עבודה באימון בוקר.

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%