גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם המציאות הווירטואלית תשנה את פני תעשיית הפרסום?

קוקה-קולה, HBO וניסאן מנסות להיות החלוצות בפרסום בעולם המציאות הווירטואלית ■ אם המהלך יצליח, עשוי הפרסום לעבור שינוי משמעותי - מעבר מפרסומות שרק מפריעות לצרכן, לחוויות שיותירו אימפקט אמיתי על המשתמשים

אתה גולש על לוח עץ, מנווט ומוצא את עצמך על סף בור עמוק. אתה חוצה את הבור בידיים פשוטות לצדדים בשביל שיווי-המשקל, מתנדנד קצת, נושם לרווחה - ואז אומרים לך להסתובב ולצנוח לתוך הבור.

שום דבר מזה לא אמיתי, כמובן. חיישני תנועה צמודים לעקבים שלך ומשקפי אבק או צלילה שחורים במחיר של 39 אלף דולר, מתוצרת חברה שנקראת NVIS, שלקוחותיה כוללים את הצבא והצי האמריקני, מכסים את רוב הפנים שלך. אבל אתה משקשק מפחד בכל זאת. לכן אתה מתעלם מההוראה שקיבלת ועוצם את עיניך כדי לקפוץ מעל הבור.

זה מזכיר את הקפיצה העיוורת של חברות כמו קוקה-קולה, HBO וניסאן אל העולם של המציאות הווירטואלית. החלוצות האלה, שמודעות היטב לקשיים שהסוכנויות, המותגים והמדיה חייבים להתגבר עליהם תחילה - כמו העלות המטורפת של הטכנולוגיה הזו כעת והציוד המגושם - מהמרות על עתיד שיווקי שבו יהיה אפשר לקנות משקפי מציאות וירטואלית בוול מארט ב-300 דולר, והמותגים יוכלו לשדר לנו חוויות צרכניות מהבטן. תארו לכם את באדווייזר לוקחת אתכם אל זריקת הכדור באליפות העולם בבייסבול, או את פפסי מעניקה לכם מושב בשורה הראשונה בקונצרט של ביונסה.

אבל החברות האלה עדיין צריכות לספק לכם, הצרכנים, את החומרה, ולכן המאמצים שלהן עדיין מוגבלים לשיווק ניסיוני באירועים גדולים, כמו הפסטיבל האינטראקטיבי South by Southwest ויריד הרכב בדטרויט. אבל קצב החדשנות צפוי להאיץ, כאשר שימושים חדשים מופיעים, ביחד עם עוד זוגות עיניים שיהגרו לטכנולוגיה הווירטואלית.

זה יכול לקרות די בקרוב. חברת המחקר MarketsandMarkets צופה שיצרני מציאות מדומה וחומרה למציאות רבודה (augmented reality) - כולל משקפיים חכמים ומסיכות ראש חכמות - ייצרו הכנסה שנתית של 1.08 מיליארד דולר ב-2018. "כל מי שעושה משהו במציאות וירטואלית כעת לחמש השנים הבאות הולך להמציא משהו", אומר אהרון קלינגר, המנהל הטכני של ונאבלס בל אד פרטנרס. "זה באמת מלהיב לאלה מאתנו שראו את מהפכות האינטרנט והתקשורת הניידת".

מגרש משחקים חדש למפרסמים

מציאות וירטואלית יכולה לשנות את פני תעשיית הפרסום. במקום להפריע לאנשים עם פרסומות ותשדירים, המפרסמים יוכלו לתת חסות לחוויות וירטואליות שאנשים להוטים לעבור. אבל תחילה, תעשיית הפרסום צריכה להבין את מגרש המשחקים החדש הזה.

"הטעות שכל מדיום חדש עושה היא לנסות להמשיך את מה שהמדיום הישן היה. בתחילת ימי הרדיו, הקריאו ברדיו ספרים. בתחילת הקולנוע, צילמו מחזות. זוהי צורה חדשה לגמרי של לספר סיפורים, שצריכה להתפתח סביב התפיסה החדשה של מציאות מדומה", אומר כריס מילק, מפיק סרטים ובימאי וידיאו למוזיקה. בשנה שעברה הוא צילם סרט קצר על ההופעה של המוזיקאי האמריקני Beck עבור קמפיין המיתוג מחדש של מכוניות לינקולן. הוא גם הפיק גרסה של 360 מעלות מהסרט באמצעות שש מצלמות גו-פרו (צמודות לראש).

קוקה-קולה הציגה בחודש שעבר, במונדיאל, חוויית מציאות מדומה שבה המשתתפים נכנסים לחדר הלבשה וירטואלי באצטדיון המרקנה בריו דה ז'נירו. אחר-כך, בעזרת משקפי אוקולוס ריפט, הם יצאו למגרש ושיחקו כדורגל לעיני כל הצופים, מבלי לעזוב את מושביהם.

מאט וולף, מנהל יחידת המשחקים העולמית של קוקה-קולה, אמר שבחוויה הזו יש מיתוג, אבל ההיבט החשוב יותר הוא שהצופים מקבלים גישה למשהו שהוא בלתי אפשרי במציאות. "זה עניין של האותנטיות של להיות באצטדיון", הוא הסביר, "ונכון, בזכות קוקה-קולה".

וישנו גם היישום של עסקים לעסקים, B2B. חברת הביטוח טרבלרס משתמשת במציאות מדומה כדי להכשיר עובדים בבטיחות בעבודה, על-ידי המחשת מה שיכול לקרות אם לא מצייתים לכללי הבטיחות. אבל בקנה מידה רחב יותר, כוחות השוק עובדים כדי להביא את המציאות הווירטואלית להמונים. אוקולוס הוא כנראה המותג הידוע ביותר בתחום המציאות הווירטואלית, בזכות העסקה של פייסבוק במארס לרכישת המשקפיים הווירטואליות שלו, תמורת 2 מיליארד דולר.

פרטי התוכניות של פייסבוק לשילוב המציאות הווירטואלית בפעילותה עדיין לא ידועים, אך המנכ"ל מארק צוקרברג הסביר במונחים ודאיים שהחזון שלו הוא להשתמש בטכנולוגיה של אוקולוס לטובת נטוורקינג חברתי. אחרי הכול, סביר שאנחנו נעדיף לבלות עם החבר שלנו בסביבה וירטואלית מאשר לשמור איתו על קשר בעדכוני סטטוס או ווטסאפ.

"לאוקולוס יש את הפוטנציאל להיות הפלטפורמה החברתית הכי גדולה אי-פעם", אמר צוקרברג, כשהכריז על העסקה במארס השנה. "הרשתות החברתיות של היום הן עניין של לשתף ברגעים, ואילו בעתיד זו תהיה שותפות בחוויה".

מתאים לחנות מכולת?

פייסקבוק איננה ענקית הטכנולוגיה היחידה במרוץ. סוני עובדת על הפצתה מסחרית של אוזניות המציאות המדומה שלה, "פרויקט מורפיאוס", וסמסונג מפתחת כנראה גם היא משקפי מציאות מדומה שיתחברו לטלפונים ולטאבלטים שלה.

בהנחה שאוזניות המציאות הווירטואלית יהפכו לפחות מגושמות וליותר זמינות לצרכנים, ובמחיר בר השגה ב-2015, הלהיטות של המפרסמים לבחון את הטכנולוגיה הזו צפויה להתחזק בהרבה.

כעת, אוזניות חזקות במיוחד של המציאות הווירטואלית לשימוש חוקרים באקדמיה או מעבדות מוסדיות יכולות לעלות אפילו 50 אלף דולר. אבל ערכה של אוקולוס ריפט, שמיועדת לחברות ולא לצרכנים, עולה רק 350 דולר. המנכ"ל ברנדן אייריבה אמר לאתר Ars Technica, שצוקרברג רוצה למכור את הגרסה הצרכנית של הערכה הזו "במחיר הנמוך ביותר האפשרי". "המוצרים האלה, שכבר נמצאים בשוק, לא הגיעו עדיין לנקודת האיזון בין פונקציונליות ומחיר נוח, אבל אוקולוס מתקרבת לכך", אמר סאן ג'ו אהן, פרופסור שלא מן המניין באוניברסיטת ג'ורג'יה, שחוקר את המציאות הווירטואלית.

"החשודים המידיים" ביותר להוביל בפיתוח קמפיינים של מציאות וירטואלית הם מותגים כמו ג'נרל אלקטריק ואאודי, שטיפחו מוניטין של אימוץ מוקדם של טכנולוגיה חדשה. מנגד, התועלת של המציאות הווירטואלית למותגים אחרים תהיה מוגבלת, אמר דייויד ברקוביץ, מנהל השיווק הראשי של MRY מקבוצת הפרסום פובליסיס. רשת חנויות ג'יי.סי. פני, לדוגמה, יכולה למכור בהצלחה מוצרים באתר האינטרנט שלה גם ללא הקמת חנות וירטואלית, שהצרכנים אולי לא ירצו לבזבז זמן להסתובב בה.

יש יישום מובן מאליו לאולפני סרטים ולחברות מוזיקה, שכבר יוצרים היום תכנים שאנשים מחפשים, אבל בקטגוריות פרוזאיות יותר,

שימוש במציאות מדומה צפוי להיות קשה יותר. "אם אתם חברה למוצרים ארוזים, אני לא חושב שאנשים ירצו לשוטט במעברים של רשת שיווק או חנות מכולת", אמר אהרון ריצ'רד, אסטרטג חדשנות בסוכנות Heat מסן פרנסיסקו.

עוד כתבות

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-10%, מחירי הנפט מזנקים

עליות באירופה ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים