גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל הוועד האולימפי: "לא בא בחשבון לחזור מריו ללא מדליה"

בריאיון ראשון מאז כניסתו לתפקיד, גילי לוסטיג מסביר את מהות החיפוש אחר ספורטאים יהודים בגולה: "לא אוהב שכירי חרב, אבל זה אינטרס עסקי"

גילי לוסטיג מנכ"ל הוועד האולימפי בישראל / צלם: תמר מצפי
גילי לוסטיג מנכ"ל הוועד האולימפי בישראל / צלם: תמר מצפי

בדיוק חודש עבר מאז שגילי לוסטיג התיישב על כיסא מנכ"ל הוועד האולימפי. הכניסה שלו לתפקיד אחרי כמעט שני עשורים בראש היחידה לספורט הישגי בווינגייט השלימה את המהפך הניהולי שעבר הוועד בחלונות הגבוהים: המנכ"ל הקודם אפרים זינגר (זיגי) עזב אחרי 20 שנה, כששנה לפני כן פינה היו"ר המיתולוגי צבי ורשביאק את הפוזיציה שלו בתום 16 שנה, לטובתו של יגאל כרמי. במקרה או שלא במקרה, החילופים האלו התרחשו אחרי האולימפיאדה הכושלת ביותר של ישראל ב-20 השנים האחרונות, לפחות מבחינת מדליות: משחקי לונדון 2012 היו הראשונים אחרי חמש אולימפיאדות בהן חזרה המשלחת בידיים ריקות.

הבחירה בלוסטיג, 55, שנבחר מבין 18 אנשים שהגישו מועמדות לתפקיד, הפתיעה לא מעט אנשים בהתחשב בכך שתפקיד המנכ"ל עוסק בעיקר בעניינים כספיים, בעוד לוסטיג הוא איש ספורט פר-אקסלנס, מאמן ושחקן כדורעף בעברו, שחי ונושם את "הקריטריונים".

"עצם זה שבחרו באיש מקצוע לתפקיד - הייתה בזה הצהרה", אומר לוסטיג בריאיון ל"גלובס", הראשון מאז כניסתו לתפקיד. "אולי זה קצת חוסר צניעות להגיד את זה, אבל בהחלטה של אנשי הוועד האולימפי לבחור בי הם העבירו מסר שהנושא המקצוע הוא בראש מעייניהם. התפקיד שלי הוא גם לגייס כסף, אבל התפקיד הראשון הוא לשדרג את היכולות המקצועיות של הוועד האולימפי כדי לתרום למטרה העליונה שלו - ההכנות של המשלחות למשחקים האולימפיים".

***

לוסטיג מגיע לוועד האולימפי בתקופה לא פשוטה מבחינה כלכלית. קודם כל זו קרן העיזבון של המיליארדר סידני פרנק - התרומה בסך 45 מיליון שקל שתרם הקנדי לטובת תמיכה בספורטאים האולימפיים ו"סידרה" את הוועד האולימפי, אוטוטו מתרוקנת סופית. "נותרו בקרן של סידני פרנק 6 מיליון שקל, 2 מיליון יחולקו ב-2014, 2 מיליון ב-2015 ו-2 מיליון ב-2016", אומר לוסטיג.

* מה בעצם מקבלים הספורטאים האולימפיים היום?

"נכון להיום יש בסביבות 60 ספורטאים שמחולקים לארבע דרגות איכות וזוכים למלגות, וזה ללא סגל הנוער שבשנתיים האחרונות ממומן ישירות על-ידי מועצת ההימורים. המלגה הגבוהה היא 8,500 שקל בחודש. בסך הכל מקבלים הספורטאים כ-4 מיליון שקל בשנה כמלגות".

* בזמנו דובר על ניסיון לסייע לספורטאים באמצעות הסכמים עם חברות במשק, שיתעדפו אותם לקליטה לעבודה. חברת חשמל הוזכרה, למשל?

"הייתה יוזמה כזאת של ח"כ יואל רזבוזוב. אבל בינתיים זה לא קיים. היה לנו שיתוף פעולה עם חברת השמה שבאמצעותה ניסינו לעזור לספורטאים ולמאמנים לשדרג את היכולת שלהם הלאה. אבל התברר לנו שלפעמים הפרה רוצה להניק יותר ממה שהעגל רוצה לינוק. יצרנו מפגשים בין ספורטאים לבין חברות מסחריות, הייתה אפילו ספורטאית שסידרנו לה עבודה במקום שכבר רצה לקלוט אותה, ובסוף היא אמרה 'אני עוד לא רוצה להיות כבולה, לא מחפשת עבודה'. כרגע הספורטאים אומרים 'אנחנו נדאג לעצמנו'. אבל אנחנו עדיין לא מתייאשים".

* איפה אתם עומדים מבחינת ספונסרים?

"במחזור ריו (המחזור הארבע שנתי בין 2012-2016) יש לנו הכנסה של 2.5 מיליון שקל מספונסרים, ועוד 3.6 מיליון שקל מבארטרים. במחזור לונדון עמדנו על 1.6 מיליון שקל בכסף ו-3.9 מיליון שקל בבארטר. ואפשר להניח שלקראת המשחקים יצטרפו עוד ספונסרים. בעניין הזה נורא חשוב לנו לפרוץ את תקרת הזכוכית למגזרים הגדולים במשק. הבנקים, חברות הרכב, המזון, והביטוח - אלו ארבעת התחומים שאנחנו רוצים להיכנס אליהם. נכון להיום אין לנו אף אחד, ואנחנו חייבים להגיע לפחות לאחד מהם".

* בוא נדבר קצת מקצועית. יש בשנים האחרונות תקרת זכוכית של 40 ספורטאים פחות או יותר למשלחת אולימפית. חלק מזה נובע בגלל שאנחנו מקשים על עצמנו, עם הוספה של קריטריון ישראלי נוסף על הקריטריון הבינלאומי. זה נובע מהפחד להגדיל את המשלחת כי זה יגדיל את הכישלונות?

"ההתקדמות שלנו במספר המדליות באליפויות אירופה ועולם, ובמספר הגמרים האולימפיים היא תולדה של נושא הקריטריונים, שמכוונים להצלחה. אין פחד להגדיל את המשלחת - זו אגדה אורבנית. הבעיה היא שיש כאלו שאחרי שלא מצליחים לעמוד בקריטריון מתחילים להתווכח ולתרץ, ולהגיש בג"ץ. כשאתה הולך למשחקים אתה רוצה את הקבוצה הכי איכותית. עם זאת, יכול להיות שצריך ללכת לכיוון אחר בעניין הקריטריונים. בספטמבר נעשה הערכה מחודשת של הנושא. יש כרגע שלושה כיוונים שעומדים על הפרק - יש כאלו שאומרים כשכדאי לאמץ את הקריטריון הבינלאומי בלבד; יש כאלו שאומרים שכדאי לאמץ את הקריטריון הבינלאומי חוץ מבשלושת הענפים המובילים - שחייה, אתלטיקה והתעמלות מכשירים - ששם צריך לשים גם קריטריון ישראלי כי בענפים האלו הקריטריונים הבינלאומיים הם קלים; ויש כאלו שאומרים שצריך לקחת את הענפים המועדפים היום של ועדת לובצקי, חמשת אלו שמקבלים תנאים הרבה יותר טובים - אלו שיקבלו השנה 1.8 מיליון שקל תוספת ובשנה הבאה 2.4 מיליון שקל - ולקבוע שמאחר שיש להם תנאים יותר טובים, אז רק להם להציב קריטריונים נוקשים יותר".

* ומה אתה חושב?

"אני חושב שללכת באופן גורף על הקריטריון הבינלאומי יהיה טעות. האופציה השנייה והשלישית יהיו יותר נכונות".

* כמה ספורטאים השארנו בארץ בכל אחת מהאולימפיאדות האחרונות בגלל ההעמדה של קריטריון ישראלי נוסף?

"בסביבות 6-8 ספורטאים לאולימפיאדה. על זה הוויכוח".

***

אחת היוזמות שאותן דוחף לוסטיג הוא ניסיון להביא ספורטאים מחו"ל, "שחקני חיזוק" שיגדילו את הסיכוי להשיג מדליות.

* יש הרבה מאוד מדינות שעושות קיצור דרך למדליה באמצעות הבאת ספורטאים מחו"ל. יש לכם תכנון ללכת על זה?

"כן. יש לנו מגעים מאוד מתקדמים לתוכנית כזאת. קודם כל בזכות סיוע כספי שיש לנו ממרכז הקליטה - הוא עוזר במלגות של ספורטאים עולים במשך הרבה שנים ומשלם להם 5,000 שקל נקי לחודש. יש 45 מכסות כאלו של משרד הקליטה, ונכון להיום יש לנו 40 ספורטאים עולים שנהנים מהתמיכה הזאת. עולה זכאי למלגה במשך 10 שנים מהרגע שעלה, ואתיופי זכאי ל-15 שנה. אפילו אלכס שטילוב עדיין מקבל 5,000 שקל בחודש ממשרד הקליטה. עכשיו יש לנו תוכנית חדשה לגיוס ספורטאים בשלושה מקומות בעולם - מזרח אירופה, צפון אמריקה ודרום אמריקה, כשהכוונה היא לקחת שניים-שלושה ספורטאי עבר שיחזיקו במשרה של מאתרים, ייסעו למקומות האלו, יצרו קשרים העם הקהילות, יסתובבו באתרי האינטרנט. זו תהיה גם דרך טובה מבחינתנו להעסיק ספורטאי עבר, למשל כמו קלגנוב".

* אתם רוצים רק כאלו שהם ברמה גבוהה?

"כן. רק כאלו שמועמדים למדליות וגמרים. גם מאמנים ברמה גבוהה אנחנו רוצים לאתר בחו"ל. הדוגמה הטובה ביותר מבחינתנו היא קופצת המשולשת חנה מיננקו. היא נקלטה פה, התעקשה לדבר עברית, ואם לא קורות תקלות בדרך ברמה של פציעות - אז בכל תחרות באתלטיקה היא שווה גמר ומעלה".

* עצם זה שאתם רוצים ספורטאים מחו"ל זה אומר שאתם מבינים שהקאדר פה לא מספיק טוב.

"לא. כי כולם עושים את זה. אם אתה רוצה לשחק במגרש של הגדולים, אז אין לך ברירה. היום אתה רואה אתיופית שמייצגת את שבדיה וזוכה בזהב. אתה יודע איזה יתרון של מדליה כזאת עושה למדינה? מה היא עושה לילדים מסביב? זה אינטרס עסקי ממש. אני באופן אישי לא אוהב את השכירי חרב, ומבחינתי אני רוצה לקחת רק את אלו שבאים לבנות כאן את עולמם, כמו אברבוך, כמו קלגנוב. לפעמים אין לך ברירה ואתה צריך לאכול את הכובע, והיו לנו מקרים כבר. מרק הנדלסמן שהשאיר את עוז כץ בארץ (משחקי לוס אנג'לס 84) ואחרי זה עזב, ובמשחקים האחרונים ג'יליאן שוורץ - גמרה את הסיפור במוט וחזרה לארה"ב".

* זה עוד מוקדם, ריו רחוקה, אבל תוצאות כמו של לונדון לא באות בחשבון אני מניח?

"נכון. זה לא בא בחשבון. המשימה שלי ושל כל מי שיושב בוועד האולימפי זה לחזור קודם כל עם מדליה מהמשחקים בריו. שליש מהמדינות חוזרות עם מדליות, ואנו רוצים להיום שם. נעשה הכל כדי לחזור משם לפחות עם מדליה אחת".

***

אחת הבעיות הגדולות איתן מתמודד כיום הוועד האולימפי הוא מציאת פתרון למוזיאון החוויה האולימפית, שמייצר הפסדים של "מאות אלפי שקלים בשנה", לפי לוסטיג. בחודשים הקרובים, הוא מודה, יוכרע עתיד המוזיאון שנפתח ב-2009 בהשקעה עצומה ומתוקצב על-ידי הוועד האולימפי. "אנחנו עושים מאמצים גדולים להשיג תורמים, אבל אם בתקופה הקרובה לא נמצא אז יש שתי אפשרויות על השולחן - או שהמוזיאון ייצא מכאן ויעבור לעירייה שתהיה מוכנה לקלוט אותו, או שהוא ייסגר".

שתי עיריות שגיששו באפשרות של קליטת המוזיאון הן ראשל"צ וכפ"ס. בוועד האולימפי פנו לכל הגורמים בספורט הישראלי בבקשה לתמוך כלכלית במוזיאון, כולל הטוטו ומשרד הספורט, כשגם פנייה לח"כ יואל רזבוזוב נעשתה - אבל ללא הועיל. "ביקשנו, 'אל תעזרו בכסף, תקנו 40 אלף כרטיסים בשנה, תחלקו את זה לילדים, לתושבי הדרום, לפריפריה'. כואב לי להגיד את זה. זה יוכרע עד סוף שנת 2014", אומר לוסטיג.

את ההתעקשות על עניין המוזיאון אפשר לשייך גם להיסטוריית היחסים הטוטו לוועד האולימפי. בטוטו כבר ניהלו בעבר מלחמת עולם באותו עניין בדיוק עם הוועד האולימפי, אחרי שגילו לטענתם כי כספי ההקצבות שיועדו לטובת ספורטאים הלכו למימון בניית החוויה האולימפית. מאז הם לא מוכנים לשמוע, אבל במקביל ממשיכים להשקיע מאות מיליוני שקלים בשנה בבניית מתקנים.

עוד כתבות

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב