גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מותר להפגין עצב על עזה

לא נקים לתחייה את ההרוגים, אך נזכיר לעולם שלא איבדנו צלם

אבל בעזה / צילום: רויטרס
אבל בעזה / צילום: רויטרס

אי-אפשר להציל את שמה הטוב של ישראל כאשר גוויותיהם של מאות ילדים מתגוללות בעזה. אומרים שהאמת היא הקורבן הראשון בכל מלחמה, אבל האמת היא שהדימוי הציבורי של דמוקרטיה לוחמת הוא הקורבן הראשון. מה קל לייחס זדון לדיקטטורות ולמדינות משטרה. זה מובן מאליו. מי בכלל היה מצפה אחרת. אבל דמוקרטיה, המסירה את הכפפות כדי להתגונן, היא עניין אחר (כן, אנחנו יודעים שרוב הכפפות לא הוסרו, אבל ידיעתנו אינה מספיקה).

יש בתל-אביב אנשים שצדעיהם כבר הכסיפו, המתנגדים לכל מהלך התגוננות של ישראל ב-40 השנה האחרונות. עם חלקם נהגתי להתווכח בבתי-קפה בתל-אביב על זכותה של ברית-המועצות עליה השלום לפלוש לאפגניסטן. זה היה לאחר 1980, והם הגנו על הזכות בכל התוקף השמור לדוקטרינרים מרקסיסטיים סלוניים. הסובייטים נהגו להטיל צעצועים ממולכדים בכפרים אפגאניים. אבל הדאגה לילדי אפגניסטן לא הייתה נחלתם.

במרוצת השנים התוודעתי אל די הרבה אנשים כאלה. נועם צ'ומסקי המהולל, הכוהן הגדול של כל הדיסידנטים הסלוניים, נהג לכתוב במשך שנים על מאבק העצמאות של מזרח טימור, חבל קטנטן ועלוב שאינדונזיה כבשה, סיפחה ודיכאה באמצע שנות ה-70 (רבע מתושביו נספו במלחמה).

העניין של צ'ומסקי בטימורים עורר הערצה. הנה כי כן, האינטלקטואל הגדול התעניין גם בפראים של קו המשווה. לבסוף, מזרח טימור קיבלה עצמאות, וידידיה במערב פנו לעזרת צ'ומסקי בשלב הבא, שלב הפיתוח והייצוב. צ'ומסקי חדל להתעניין בן-לילה. מזרח טימור עניינה אותו כל זמן שהיא הייתה חץ באשפת הדיסקרדיטציה של מדיניות החוץ האמריקאית (וושינגטון העניקה אור ירוק לפלישת אינדונזיה, בדצמבר 1975).

מזרח טימור לא עניינה את צ'ומסקי בתור שכזאת. היא הייתה מטאפורה. ממש כפי שעזה אינה מעניינת חלק ניכר ממבקרי ישראל, לא בתור שכזאת. אף היא מטאפורה.

אנשים מעמיקים שחדלו להאמין

עניין לנו בבלשנים ובמבקרי ספרות, שאינם מתעניינים עוד בנרטיב, במידה שהתעניינו בו אי-פעם. הם מתעניינים רק בהברות, או מוטב - בפירוק ההברות. הלשון שאנחנו מדברים וכותבים מסתירה את האמת, והם מחטטים בה שעל מנת לקרוע את המסווה.

הם גם מוסרים את נפשם על הבאשת ריחה של הדמוקרטיה המערבית, על הכפשת תרבותה וההיסטוריה שלה, על הכחשה שיטתית של תרומותיה. הם עושים כן מכוח צירוף מסובך של סיבות, שזדון אינו החשוב ביותר ביניהן. הם לעתים קרובות אנשים מעמיקים, שחדלו להאמין: באלוהים, באדם, במשפחה, בחברה, במולדת. חזון ניהיליסטי, אם ייתכן כזה, תפס את מקום אמונתם.

הם ראויים למקום של כבוד, מפני שהם מצילים אותנו מפעם לפעם מפני התוצאות הרות-האסון של ודאויותינו. בזכותם אנחנו נאלצים להציג שאלות, לעצמנו ולזולתנו. אבל הם אינם סלקטיביים. הם אוסרים מלחמה על כל ודאויותינו. חלקנו מוצאים את עצמנו בעמדת התנצלות, אם אנחנו מנסים לחדש את תוקפן של כמה מן הוודאויות. רובנו נתקפים רגשי-נחיתות איומים, ומפני שאיננו מסוגלים להתמודד עם עומקם האינטלקטואלי, אנחנו קומצים אגרוף, מורחים גרפיטי אנונימי על קירות האינטרנט, או מתנפלים על מפגינים.

דמוקרטיה מתגוננת תלויה לחלוטין בעוגן של כמה מוודאויותיה. תבוסתה של צרפת בתחילת מלחמת העולם השנייה באה הרבה לפני שלוחמת השריון הגרמנית חיסלה את צבאה בשדות הקרב. רוח של תבוסתנות קנתה שביתה בחברה הצרפתית שנים לפני המלחמה. מאבקים פנימיים עיוורו את הצרפתים לסכנות חיצוניות. ימין קיצוני לא מצא סיבות מיוחדות להתנגד לפשיזם האירופי; שמאל קיצוני לא מצא סיבה לעמוד לצד "האימפריאליסטים" במלחמה שאינה נוגעת כלל לפרולטריון.

בריטניה החזיקה מעמד כמובן בזכות המים המפרידים בינה ובין אירופה, אבל גם מפני שהיא ידעה על מה היא לוחמת. בהיעדר כיפת ברזל, עריה הופצצו ללא רחם, אבל הבריטים "הקשיחו את שפתם העליונה" (stiffened their upper lip), והחזיקו מעמד. קצת קשה להאמין שהם היו מסוגלים לעמוד במבחן כזה כיום, בלי ודאויות, עם חרטה עמוקה על עברם.

"זיקוקי דינור פתטיים"

דנה אינטרנשיונל, שליחת ישראל אצל העמים, התעצבנה השבוע על האירופים, ואמרה להם שאיך הם מעזים לבקר את ישראל, הלוא הם כבשו ורצחו ואנסו ודיכאו את אפריקה ואת אסיה. היא לא הבינה, אבוי, שזה בדיוק הטעם לסלידתם מפני ישראל. הם סולדים מעברם שלהם, הם ויתרו עליו וקברו אותו; ישראל מסרבת להיקבר, והיא מזכירה להם את יהירותו של סבא-רבא, שהאמין בשליחות ובחזון, ונשא את בשורת הציוויליזציה אל ארצות הפראים, בדרך כלל בפראות גדולה מפראיותם.

אין הסבר עובר לסוחר למרחץ הדמים בעזה. לרוע המזל, מספר ניכר של אנשים לא-זדוניים מוכנים להתייחס בביטול אל מטח הטילים על ישראל. אם הם לא פגעו, מן הסתם לא היה להם סיכוי לפגוע. "זיקוקי דינור פתטיים", כתב צייצן אחד על המטר הבליסטי של קנאי עזה.

איך אפשר שלא לכעוס? ובכן, אפשר, וצריך. "הקשחת השפה העליונה" אצל ישראלים צריכה להתבטא בהנמכת הטון, בצינון הכעס, בהשפלת העיניים. מדיניות ההסברה של ישראל אינה יכולה להסתמך על התנצחויות עם מראייני טלוויזיה (השגריר הכועס של ישראל בוושינגטון), או במחוות תיאטרליות במועצת הביטחון (שגריר ישראל באו"ם משמיע אזעקה דרך הטלפון הנייד שלו), או בתלישת כרזות אנטי-ישראליות (נופשים ישראליים באיים המלדיביים).

ישראלים צריכים לדבר בעצב על תוצאות המלחמה הזו. הם צריכים להודות שפגיעתה באוכלוסייה האזרחית הייתה איומה ונוראה, והם אינם יודעים את נפשם מצער. הם צריכים להביע הבנה לרגשותיהם של מבקרי ישראל, ולא להגיד להם, בסגנון אביגדור-ליברמני, לקשוט את עצמם תחילה (שגריר ישראל במוסדות האו"ם בז'נבה בתגובה על גינוי ישראל במועצת זכויות האדם של האו"ם).

לפרסם את השמות

בימי האינתיפאדה הראשונה, כאשר נערים פלסטיניים צעירים היו נהרגים חדשות לבקרים ביידוי אבנים, הציע פרשן רב מוניטין ב"הארץ" להתחיל לפרסם את שמותיהם בעיתוני ישראל. האנונימיות ההיא הייתה בלתי נסבלת, ושחררה ישראלים בקלות רבה מדי מן האחריות לדברים הנעשים בשמם. אם אינני טועה, שמו של המציע היה דן מרגלית. ואם אינני טועה, "הארץ" אמנם התחיל לפרסם את השמות.

אין זה מאוחר מדי לפרסם את שמותיהם של מתי עזה, כביטוי של אנושיות. "הנשארה אמפתיה כלשהי בסכסוך הישראלי-פלסטיני?", שאלה השבוע כתבת חוץ עתירת ניסיון של NPR, רשת הרדיו הציבורית בארצות-הברית (ראוי לקריאה ולהאזנה, http://tinyurl.com/npr-empathy). הבה ניצוק קצת אמפתיה.

הסברה מתנצחת, אגרסיבית, צדקנית וכועסת לא תנחיל לישראל שום הישגים. היא רק תביא אנשים כמו ג'ונתן צ'אייט, בעל טור במגזין "ניו-יורק", להגיד, "קשה מאוד להיות פרו-ישראלי בימים האלה". הבה נקל במקצת על אנשים כמותו. הבה נחזור ונטען לסגולת האמפתיה, אפילו בשעה שאויב מרושע משתמש בגולגולות הרצוצות של ילדיו כגביעים בתחרות ספורט.

מחוות האמפתיה, אבוי, לא תקים את המתים לתחייה. אבל היא תזכיר לנו ולידידינו, שגם במלחמת קיום, שאנחנו חושבים לצודקת, לא איבדנו את הצלם.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות קלות בוול סטריט; מטא יורדת בכ-1% לקראת הדוחות

הנאסד"ק עולה ב-0.3% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר