גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"את חושבת שפעם בשבוע אני לא אומרת 'פאק איט'?"

לנה קריינדלין, מנכ"לית תיאטרון גשר ובמאית: "כסף לא מרוויחים פה. רוב אנשי התיאטרון לא מקבלים את מה שהם חושבים שמגיע להם"

לנה קריינדלין / ציללום: כפיר זיו
לנה קריינדלין / ציללום: כפיר זיו

כבר שבע שנים שלנה קריינדלין, מנכ"לית תיאטרון גשר, לא ביימה הצגה. בעיניה, בימוי הוא עניין טוטאלי, ואם במאי לוקח על עצמו לביים הצגה, הוא צריך להיות עסוק בה בכל יום, כל היום. לכן הרגישה שיהיה זה חוסר אחריות לסכן את גשר, שמצבו הכספי רעוע גם ככה, ולהעלות הצגה תוך כדי תפקידה כמנכ"לית התיאטרון. כשהבשיל אצלה הרעיון איך לפצח ולהעלות את "אותלו", כמו שאף אחד לא עשה קודם, היא ניגשה ליבגני אריה, המנהל האמנותי שלה והמנטור הנערץ שבעקבותיו עלתה ארצה לפני 23 שנים, נשמה עמוק ואמרה לו, "יש לי רעיון להפקה". "משהו ישראלי?", התעניין אריה. "לא", ענתה קריינדלין, "שייקספיר". "שייקספיר?", הוא קפץ, "את שאומרת לי כל הזמן, בוא נעשה משהו ישראלי, משהו שימכור כרטיסים".

"לזכותו ייאמר", צוחקת קריינדלין, "שהוא אמר, 'טוב, רעיון מעניין, לא שמעתי דבר כזה ויש לנו קאסט בתיאטרון שמתאים בדיוק'. ואז הוא נכנס לפאניקה. איך תנהלי את התיאטרון ככה? יש לנו בעיות כספיות. איך תעשי את זה? אמרתי לו, כרגיל, כמו שאני תמיד אומרת, זה לא עניינך".

- אז איך את פותרת את חלוקת הזמן בין ניהול התיאטרון לבימוי אותלו?

"לא פתרתי את זה. בכל פעם שאני מגיעה לחזרה בערבים חצי מתה, אני קמה לתחייה בתחילת החזרה, כי זה האושר הכי גדול. בביוגרפיה של במאי, הרגע הכי טרגי הוא כשההצגה עולה על הבמה. עד אז יש לנו הרגעים הכי מדהימים בחדר החזרות ואני לא רוצה שיפריעו לנו. כשההצגה עולה על הבמה, אני מרגישה כאילו תלו אותי עירומה בכיכר רבין, וכל אחד מביע את דעתו על העור הנפול שלי, השומן, הירכיים. לכל אחד יש פתאום מה להגיד על משהו שטיפלת בו כמו בתינוק. אני מתפלאת שאף במאי עוד לא רצח צופה. אני מסוגלת לרצוח מישהו שמשתעל ברגע הכי דרמטי בהצגה. אני מתייחסת לתיאטרון מאוד ברצינות".

- את מאוד דרמטית. אולי זאת גישה מיושנת?

"יכול להיות, אבל אני לא מסכימה עם זה. בעיניי תיאטרון הוא כמו דת. אם מתייחסים אליו כמו אל עוד עבודה, אז אפשר להפסיק לעבוד, כי כסף לא מרוויחים פה. רוב אנשי התיאטרון לא מקבלים את מה שהם חושבים שמגיע להם".

- מבחינה כלכלית או אמנותית?

"הכול. אי-אפשר להתעשר, להיות רגועה, לנהל חיי משפחה, אין משכורת 13 וסטייקים, בקושי קפה. היתרון של התיאטרון הוא שאתה מקבל את הסיפוקים הקטנים שלך, כמו להגיע עם השחקנים לנקודה שאליה רצית להגיע. אם זה פאסה אז עדיף לעבוד בביזנס, במקום שיש בו תשוקה לכסף".

- ולך אין תשוקה לכסף?

"לא. יש לי תשוקה לכסף בשביל התיאטרון".

- לא מתסכל אותך לחיות ככה?

"מתסכל שהמשכורת שלי היא שליש ממה שמקבל מנהל תיאטרון עירוני במוסקבה - תיאטרון קטן, לא פדרלי, כזה שיש כמותו עוד מאתיים".

- למה ברוסיה משלמים הרבה?

"בגלל ההקצבה הציבורית, שעומדת על 70% ולא כמו אצלנו 30%, והמעמד הגבוה של התיאטרון. העירייה תומכת הרבה".

- עיריית תל אביב נתנה לכם את המבנה.

"זה עוזר בלי ספק, אבל זה לא מספיק. גדלתי בערכים אחרים, כאלה שבמאי תיאטרון טוב נחשב בהם לאלוהים. יבגני אריה הוא אחד הגדולים שיש".

- אז למה את נשארת פה?

"כי אני לא רוצה לחיות שם. אני רוצה משהו בלתי אפשרי. זה כמו שאני רוצה בעל עשיר שייתן לי כסף ולא יבלבל לי את המוח. אם מדינת ישראל הייתה עם המסורת התרבותית הרוסית, בשפה הרוסית, עם מזג האוויר של פה, היה טוב. ועדיין, להיות פה במלחמה יותר בטוח מאשר לנסוע במטרו של מוסקבה".

- בשביל איכות החיים, את מקריבה את הדבר שהכי חשוב לך בחיים.

"אני מנסה לקרב את התיאטרון לערכים שלי, וגיבשנו כאן צוות כישרונות פנטסטי. מעבר לכך, ב-23 השנים שבהן אני בארץ הערכים שלי השתנו, האוזניים שלי השתנו, ואני מודה שאני לא אוהבת את המחזאות הרוסית החדשה. מעצבנות אותי הגסויות. כנראה נשארתי ברוסיה של לפני שלושים שנה".

- הצלחת להתחבר למחזאות ישראלית?

"לדוגמאות טובות של מחזאות ישראלית, כן".

- ברוסיה, למדת חמש שנים ניהול תיאטרון, אפילו שרצית להיות במאית. למה?

"כשבאתי למורה הגדולה לבימוי ורציתי להתקבל, היא אמרה לי, את צעירה מדי, תצברי ניסיון. אז הלכתי ללמוד איפה שקיבלו אותי. מגיל 12 הייתי מעורבת בניהול תיאטרון, כשהצטרפתי לתיאטרון הצעירים. הציעו לי עבודה בניהול תיאטרון, אבל לא הייתי חברת מפלגה, וזה היה בעייתי אז".

- כיום, את במאית או מנהלת?

"נכון להיום אני במאית שמנהלת תיאטרון. סליחה שאני לא צנועה, אבל יש לי זכות לעשות את שני הדברים האלה, כי נדמה לי שיש לי כישורים לשניהם".

- ואת מצליחה לבצע הפרדה?

"אותלו מפריע לי עם השיגעון שלו כשאני מתעסקת עם המאזנים. זה מפריע לי. אני משתדלת לשים לעצמי מגבלות. בשבע בערב אני מתנתקת לגמרי מניהול ועושה חזרות. בינתיים אני מצליחה, אבל לא יודעת מה יהיה בחודש שלפני הפרמיירה".

- בצד הניהולי נדמה שאתם מאוד "מחוברים" בגשר. האג'נדה שלך היא לחבר עסקים לתיאטרון?

"החיבור הזה לא מספיק חזק. אנשי עסקים לא חושבים שהתיאטרון מספיק חשוב, ולא רק הם. זה כל-כך מעצבן אותי שאנחנו בשני פרומיל של תקציב התרבות, למטה-למטה, ואין הבנה שההשקעה בתרבות היא השקעה לזמן ארוך. אבל פוליטיקאים רוצים לקצור את הפירות בקדנציה שלהם".

- הייתם במשבר, גם אמנותי, והצלחתם להתרומם.

"בכל שלוש שנים אנחנו במשבר. אף תיאטרון לא מייצר יצירות מופת כל הזמן, אבל לא ירדנו מתחת לרמה מסוימת, רק שהציפיות כלפינו הרבה יותר גבוהות. היה לנו גירעון של 2 מיליון שקלים בשנה, ובגלל הקיצוץ בתקציב הוא הוכפל. ההקצבה שלנו נמוכה משמעותית לעומת תיאטראות אחרים".

- תיאטראות כמו החאן הירושלמי, חיפה ובאר שבע, מקבלים יותר ממשרד התרבות?

"להם יש מצ'ינג מהעיריות שלהם, לנו לא. אף אחד. העירייה נותנת מיליון וחצי שקלים ואת השאר אנחנו מחפשים במקומות אחרים, גם אצל אנשים פרטיים. אני חייבת תודה לאלי זהר ולישראל מקוב, ליגאל וינשטיין ולאמיר שלח, לאורי שנער ולאורן מוסט, בלעדיהם הייתי מטאטאת היום רחובות".

- למה שלא תעלו גם הצגות מסחריות יותר?

"אי-אפשר לבחון תיאטרון רפרטוארי על-פי חוקים של תיאטרון מסחרי. אם גשר לא יעשה את 'נופל מחוץ לזמן', לא יהיה לו קיום".

- ב'נופל מחוץ לזמן' האולם מאכלס רק מאתיים צופים במקום קרוב ל-900. זה המון כסף שאתם מפסידים. את לא מוכנה להתפשר?

"לא. מעוד סיבה. אנחנו לא כאלה קדושים. אם נעשה הצגה מסחרית עם כוכבים, אנשים יבואו לגשר? יגידו, מה הקטסטרופה הזאת? מה פתאום גשר עושה דברים כאלה?".

- הקאמרי והבימה עושים גם וגם.

"אנחנו לא רוצים להיות שם, כי הם כבר שם".

- כמה זמן תחזיקי מעמד במאבק הזה?

"את חושבת שפעם בשבוע אני לא אומרת, 'פאק איט', לא רוצה יותר? כשאומרים לי תעשי מסחרי, בא לי לקחת משהו כבד ולזרוק על מי שמדבר. אם את חושבת שלא התייאשתי, את טועה. השלב הבא יהיה להפוך שולחנות".

- איך את נערכת לשש אחרי המלחמה?

"באופן מקרי יצאנו לפגרה במקביל למבצע, אבל כמובן שיש השלכות על קניית הכרטיסים מאמצע אוגוסט. בחצי השנה הקרובה נרגיש את המבצע הצבאי היטב ולא רק רגשית. אנחנו מתכננים את החיים הלאה עם ענן אפור שרובץ מלמעלה".

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי