גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנו צ'אנס לעזה

על החרב הראינו שאנו יודעים לחיות. עכשיו בואו ננסה משהו אחר

ילדים ברצועת עזה צוק איתן / צילום: רויטרס
ילדים ברצועת עזה צוק איתן / צילום: רויטרס

א. זמן מלחמה - אם לשאול מטאפורה ממורי ורבי לואי סי.קיי - זה קצת כמו לנהוג במכונית. כשנסגרת הדלת ואתה אוחז בהגה, פתאום מותר לך הכול. אתה מתחיל להתנהג כמו שבחיים שלך אתה לא מתנהג: אתה עושה לחברך את השנוא עליך ביותר; אתה צופר, צועק, מוציא מהפה שלך דברים שלא האמנת שיש שם בפנים; מאחל את הגרוע ביותר לאנשים שלא עשו לך דבר, שמעולם לא ראית ולעולם לא תראה שוב, רק כי הם לפניך; אתה מסכן את חייך, שבדרך כלל יקרים לך, בשביל שטויות חסרות חשיבות, וכמובן את חייהם של אחרים; והכי גרוע: אתה מגיע ממש קרוב לרצוח מישהו.

הנמשל נמשל לו מעצמו ואין צורך להסביר, להדגים, לנמק או לפרט. היינו פה. זה הנמשל של כולנו, כמו שאומרים אצלנו: הממשלה, הכנסת, הצבא, האזרחים, התקשורת, השוטרים, המפגינים, השותקים, ההורים, המורים, הרבנים, וכל הדרך למטה עד שורצי הפייסבוק.

לואי סי.קיי תמיד צודק. אין קץ לחוכמתו. במראה שהוא מציב מולך משתקף צדך האפל.

אבל אם יורשה לי, משל המכונית של האדמו"ר לס"ק יבדל"א לא עוזר לנו פה בכלום. הוא מסתיים בדיוק במקום שבו אנו נמצאים כעת. בשאיפה שהפעם תחזיק הפסקת האש (הדברים נכתבים ביום ג'), הרי שהנסיעה הספציפית של צוק איתן נגמרה, גם אם לא כולם הגיעו בדיוק לאן שרצו להגיע.

כיבינו את המנוע ואנחנו יוצאים מהאוטו. מהתבוננות במציאות אנחנו יודעים שבן אדם כמוכם וכמוני יוצא מהאוטו ופשוט חוזר להיות פחות או יותר אותו ההוא של קודם. האם חברה שלמה יכולה? ובהנחה שכן, איך אנחנו עושים את זה? מה עושים עכשיו, לואי? איך מתקדמים מפה, ולאן? עננו.

לואי לא פה כרגע, הגעתם לדרור. איך אני יכול לעזור?

ב. אני מאמין שהחברה הישראלית תחלים, אבל כחובב פרוצדורות, השאלה הראשונה שיש לשאול היא: תחלים ממה? הרי כל אחד רואה מחלות אחרות. יש החושבים שהמחלוקת בתוכנו, ימין ושמאל, היא הדבר הדחוף והמסוכן ביותר.

אף על פי שזה אכן אחד הרישומים העמוקים שהשאיר בנו צוק איתן, אני חולק על הדיאגנוזה. מלבד זאת, כבר כתבתי על השוליים יותר ממה שמגיע להם; הפעם מדברים על רוב החברה. בעיניי, בעיה יותר חמורה היא היחס למיעוט הערבי, והבעיה הכי חמורה שנחשפה בצוק איתן לדעתי היא היחס לצד השני, זה שבעזה. שם נפלנו חזק.

לפני שאתם שולפים ת'סכינים, בואו נהיה מתואמים פה: זו מלחמה צודקת. צו-ד-קת. אבל זה שהמלחמה צודקת לא אומר שהכול מותר והכול הולך. כארבע מאות ילדים נהרגו במהלכה; ומאות נשים וזקנים מתוך כ-1,900 הרוגים בעזה; ויש כ-460 אלף פליטים לפי הערכות. ואנחנו, כך נראה לי, אטומים לכך לחלוטין. זה נורא.

נכון, הודענו, התרענו, שלחנו מסרונים, הצנחנו פליירים, חמאס מנע מהתושבים להתפנות, הוא מפקיר אותם, מחביא טילים בבתי ספר - הכול נכון. אנחנו במזרח התיכון, לפעמים ראוי להשתגע, אולי. ונכון, הטייסים שלנו אינם רוצחים, התותחנים שלנו אינם צמאי דם והשריונרים שלנו אינם חסרי לב - בלי ציניות. ונכון שאין מה להשוות למה שעשו ועושים צבאות אחרים. הכול נכון. כולם אומרים: אנחנו לא אשמים, המצפון שלנו נקי.

אבל זה בכלל לא ויכוח מי אשם ועל ניקיון המצפון. הילדים האלה מתו. והם מתו מפצצות ומטילים שלנו, שלא לדבר על ההרס שזרענו ועל החורבן שהמטרנו עליהם. עם כל צדקת הדרך, שמחת הניצחון, הדאגה לחיילים ולאזרחים, עדיין: הלב אמור לשתות דם. זה לא קרה, אבל אפילו לא התנצלות? הכרה בכאב הנורא של הצד השני, שאנחנו גרמנו, גם אם בצדק גמור מבחינתנו.

משם צריך להתחיל.

ג. אחרי שמדינת ישראל הפגינה כזו עוצמה של כוח ואש, עכשיו הזמן להראות צד שני. לא בקטע של רוך - חלילה! - אלא בקטע של אחריות. הזרמת סיוע, מתן סיכוי, זה כבר מתחיל לקרות. הרמטכ"ל בני גנץ אמר השבוע בבירור שצה"ל וישראל יכנסו לשלב שבו יעניקו סיוע כדי לשקם את עזה. זה חשוב.

כמובן שזה כשלעצמו לא יעזור מי יודע מה לחברה בישראל. בשביל זה צריך את הצד השני במשוואה. על מנת להבהיר את הנקודה הבאה, אשתף אתכם במחשבה שהייתה לי השבוע. חשבתי על כיפת ברזל. הדבר הבאמת משמעותי בכיפת ברזל זה לא רק שהמדינה הצליחה ברוב גדול של המקרים להגן על אזרחיה ותושביה, אלא זה שרוב אזרחיה ותושביה וברוב שטחה למדו לתת בה אמון כמעט מוחלט. ידענו, ממש ידענו, שהיא תהיה שם בשבילנו, ובטחנו בה שתגן ותשמור עלינו.

זה לא קורה הרבה, שאתה ממש מאמין במדינה ובטוח שתשמור עליך. זה די נדיר, למעשה. עבורי זו פעם ראשונה. בבסיס מערכת היחסים בינינו למדינה נמצא אי האמון. בצדק, אין כמעט דבר במוסדותיה הרשמיים של מדינת ישראל שמעורר אמון ומשרה ביטחון. מי באמת סומך על המשטרה? מי מאמין למס הכנסה? מי בוטח במע"מ? וכו'. ופתאום, בקטע הזה, אמון.

המדינה צריכה לקחת את האמון הזה ולמנף אותו, הדלת פתוחה. לא רק כלפי עזה, בוא נראה אותם קודם כול דואגים לדרום, לתושבים, לעסקים הקטנים, שם יש בעיית אמון קשה. שקמו את האמון הזה. אנשים ראו שלהאמין במדינה יכול לעבוד, אל תחזרו שוב ליד הקפוצה ולמבנה הרגיל. המדינה צריכה לקחת פנייה חדה, לפתוח את היד ואת הכיס ולתת פה תנופה של שיקום ובנייה והשקעה. משהו גדול, אופטימי, שייקח את כל האנרגיות וינתב אותן. אם זה יבוא יחד עם שיקום עזה, ולא רק על ידינו כמובן, אפשר לשנות את המציאות. כן, גם אם כולם חושבים שלא. א', כי מחשבות אפשר לשנות; ב', כי אם כבר שינית את המחשבה, השאר יבוא בקלות.

ד. זה גם ישקם את יחסינו עם העולם. הרי בלי תמיכה בינלאומית לא נוכל להישאר כאן. ונראה שמתחיל להימאס לו. ברור שלא בצדק, ברור. ובכל זאת. מה שאנחנו מכנים, ובצדק, "צביעותו של העולם" - והוא אכן צבוע, שלא יהיה ספק - זו בעצם מחמאה או קריאת השכמה: אפשר לטעון שהכול אנטישמיות, אבל אפשר גם לטעון שמאיתנו מצפים למשהו אחר, שבנו רואים חלק ממשפחת העמים. זה מקומנו הטבעי. אנחנו פשוט צריכים להרוויח אותו בחזרה. לא כולם רואים כמונו 1,900 הרוגים ומאות אלפי פליטים, כמה מבאס.

קראתי מינוח חדש השבוע: "גזענות סמויה של ציפיות גבוהות". לאמור: מציבים בפנינו רף שלא נעמוד בו בשביל לשנוא אותנו. יודעים מה? יכול להיות. אבל גם זו לא סיבה מספיק טובה כדי להישאר במסלול ההרסני הקיים. צריך לתת צ'אנס לעזה ולנו. לתת להם משהו להפסיד מלבד הכלום שאין להם. ואם לא יילך, אם נידונו לחזור לשם שוב, לפחות ניסינו משהו אחר.

כל האמור נכון כמובן, ויותר, לגבי הרשות הפלסטינית. הם היו די בסדר כל התקופה הזו סך הכול. חייבים להתקדם איתם. ולא בקטע של שמאל הזוי נותן-כול. ממש לא. מתוך חוזק והקפדה. אחרי שהראינו לכולם את המפלצת שבנו, הפורצת בתוך מכונית המלחמה, בואו נראה גם את הצד האחר. על החרב הראינו שאנחנו יודעים לחיות.

למרות כל הדרעק, יש פה מצב לשנות. ניצחנו. את האנרגיות של הקונצנזוס (ואין בזה שום דבר רע, אפילו נעים וחמים כזה) אפשר לנתב למקום טוב יותר, גם כלפי חוץ, אבל בעיקר כלפי פנים.

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם