גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשקוביץ: אפשר להתמודד עם "צוק איתן" בלי להעלות מסים

ניתן להתמודד עם העלויות הישירות והפיצויים לעסקים בהיקף חד פעמי של 4-5 מיליארד שקל במסגרת תקציב 2014 וקרן הפיצויים

בהנחה כי הלחימה אכן הסתיימה, אפשר להעריך כי העלויות הישירות למשק, שרובן חד-פעמיות (בהן תחמושת מיירטי כיפת-ברזל, שעות טיסה ומנוע, ימי מילואים ונזקי רכוש) והפיצויים לעסקים בגין נזקים עקיפים, יעמדו על 4-5 מיליארד שקל. היקף זה, יאפשר התמודדות במסגרת התקציב הקיים לשנת 2014 והקרן הייעודית לפיצויים.

הנזקים העקיפים הנוספים כוללים גם את הפגיעה בתוצר הלאומי כתוצאה מהפגיעה בתיירות, הקיטון בייצור, בשעות העבודה, ירידה בצריכה הפרטית, ביצוא ובהשקעות, וכן הם כוללים את המישור הפיננסי לרבות פרמיית הסיכון של ישראל, שמשפיעה על גובה הריבית שמשלמת הממשלה בגיוסי החוב בשוק ההון.

חלק מהקיטון בביקושים, כגון צריכה פרטית, השקעות ויצוא; וצמצום ההיצע, כגון בשל אובדן ימי עבודה - הם זמניים וחד-פעמיים. בכל האירועים המלחמתיים בעבר, ההתאוששות הייתה מהירה (למעט בענף התיירות שהיקף הכניסות צנח בכ-50%, וההתאוששות נמשכה כשנה), קצב הצמיחה חזר לאחר רבעון אחד, ואמון השווקים הפיננסיים וריביות גיוסי הממשלה נשמרו. ההערכה היא, כי אובדן התוצר במשך כ-29 ימי הלחימה יעמוד על כ-0.4% תוצר (4.5 מיליארד שקל), בדומה למבצע "עופרת יצוקה" בינואר 2009. לאור זאת, נראה כי לא צפויות השלכות משמעותיות על המשק לשנת 2015 ואילך, כתוצאה ממבצע "צוק איתן".

בהנחה כי העלויות החד-פעמיות של המבצע, שעיקרן חידוש מלאים הדרגתי ותשלומי פיצויים לעסקים, ימומנו בשנת 2014 במסגרת התקציב הקיים וקרן הפיצויים, והתאוששות המשק תהיה דומה לתרחישי העבר, לא אמור להיות שינוי מהותי ביחס לתכנון המקורי של תקציב 2015. אמנם דרישת מערכת הביטחון להגדלת התקציב תגבר, אך הממשלה תצטרך לקבוע את סדרי העדיפויות בהתאם למטרות של הגברת הצמיחה וצמצום פערים, תוך ניהול סיכונים בכלל המערכות האזרחיות והחברתיות, ובהן מערכת הביטחון.

לגבי יעד הגירעון, אין מתכון קבוע ואוטומטי לטיפול בגירעון. הגירעון אינו פרמטר שעומד בפני עצמו ומנותק מפרמטרים כלכליים של צמיחה, תעסוקה, מחזורי עסקים, משבר כלכלי עולמי, וכדומה. אירועי מלחמת לבנון השנייה, "עופרת יצוקה" ו"עמוד ענן", שונים מהאירוע הנוכחי בהתחשב בנקודת-המוצא של הסביבה הכלכלית החיצונית.

מבחינה כלכלית, נקודת-הפתיחה של המשק במלחמת לבנון השנייה בקיץ 2006, הייתה טובה בהרבה מנקודת-הפתיחה הנוכחית. המשק צמח בקצב שנתי של 6.9% ונרשם עודף תקציבי. מבצע עופרת יצוקה, בתחילת 2009, התרחש במהלך משבר כלכלי עולמי חריף. לכן, ניתן ונכון היה לאפשר את הרחבת הגירעון לשנת 2009 עד ל-5.4%. התאוששות הכלכלה העולמית והתאוששות מהירה של המשק מהשלכות המבצע, אפשרו יציאה מהירה מהמשבר לקצבי צמיחה גבוהים ולהקטנת הגירעון בשנת 2010.

לעומת זאת, נקודת-הפתיחה של המשק כיום שונה מהותית. ההאטה בצמיחה כיום לרמה נמוכה של כ-2.9% אינה נובעת ממשבר עולמי חיצוני או ממחזור עסקים שלילי, אלא משינויים פנימיים במשק שנובעים משינויים דמוגרפיים, בהם ירידה דרמטית באחוז הגידול של קבוצת האוכלוסייה בגילאי העבודה (1.1% בלבד לשנים 2015-2019 לעומת 2% בממוצע בעשור האחרון), שינויים בהרכבה, ובעיות-יסוד פנימיות של המשק, כגון: פריון נמוך כתוצאה מריכוזיות גבוהה ברוב ענפי המשק, סקטור ציבורי לא אפקטיבי, אי-שוויון בחלוקת ההכנסות, פערים חברתיים, פטורי-מס מעוותים, כפילויות במטות יחידות ובמערכי גבייה, רגולציה מכבידה ולא אפקטיבית ונטל ביורוקרטי כבד.

התקציב לשנים 2013 ו-2014 כלל שורה ארוכה של שינויים והתאמות משמעותיות במסגרת ההוצאות, ההרכב וצעדי מיסוי, בסך כולל של 32 מיליארד שקל, אשר הבטיחו את שמירת היציבות הפיסקלית, הפחתת הגירעון והחוב הממשלתי, שמירה על האמינות הממשלתית ועל היציבות בשווקים הפיננסיים. הביצוע תואם לתכנון, בסטיות חיוביות אך לא מהותיות וחד-פעמיות של כ-2% בצד ההכנסות וביצוע נמוך בכ-2% בצד ההוצאות. האמירות על סטיות חיוביות קבועות ומהותיות, התבררו כשגויות. בפועל, לא חל שינוי מהותי ביחס לסביבה הכלכלית החזויה, שעל בסיסה תוכנן ואושר יעד גירעון של 2.5% לשנת 2015.

לכן, בהתחשב בסביבה הכלכלית הקיימת והצפי, בשלב זה, להשלכות שאינן משמעותיות לשנת 2015 ואילך כתוצאה מהמבצע, חשוב לשמור על גירעון נמוך. זאת, בין היתר, כדי לשמור על אמינות הממשלה בשווקים הפיננסיים, להקטין את נטל הריבית בתקציב, לא לדחוק ולייקר את מקורות האשראי של הסקטור העסקי, ולשמור על גמישות להרחבתו במצב של משבר חיצוני חריף, כגון אירוע מלחמתי משמעותי, או משבר כלכלי עולמי נוסף, כפי שהתרחש בשנים 2008 ומשבר החוב הנוסף באירופה בשנת 2011.

הדרך הנכונה להגברת הצמיחה ולצמצום הפערים היא השקעות דיפרנציאליות, כמו השקעות בחינוך לצמצום פערי השכלה, השקעות בתשתיות פיסיות, תחבורתיות ותעסוקתיות, לצד ייזום ויישום של רפורמות נדרשות לטיפול בבעיות היסוד של המשק. בנושאים אלו קיימות תוכניות רבות שחלקן אף אושרו, והמבחן יהיה בביצוע. גם אם הבשלת חלק מהרפורמות תתרחש בהדרגתיות, ההשלכה על פוטנציאל הצמיחה ארוך הטווח של המשק, על הגירעון והאמינות התקציבית של הממשלה, תהיה מיידית.

* הכותב כיהן כממונה על התקציבים באוצר

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט