גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איקיוטק שיגרה לילדה בת 9 "התראה לפני נקיטת הליכים"

בית המשפט לתביעות קטנות חייב את החברה לפצות את הילדה ואת אביה בסכום של 1,000 שקל, ושיגר לאיקיוטק מסר ברור שתחדל ממסע ההפחדה של נפגעיה, במיוחד כאשר היא אינה יכולה להוכיח את חובם הנטען

בן אופק מנכל איקיוטק / צילום: אפרת אהרוני
בן אופק מנכל איקיוטק / צילום: אפרת אהרוני

חברת התוכן הדיגיטלי "איקיוטק" ממשיכה לשבור שיאים של אבסורד: בין כ-100 אלף מכתבי ההתראה ששיגרה ל"חייבים", שלחה החברה מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים גם לקטינה שהייתה בת 9 בלבד, כאשר שכרה לכאורה את שירותי התוכן שלה.

בית המשפט לתביעות קטנות בעפולה חייב את החברה לפצות את הילדה ואת אביה בסכום של 1,000 שקל, ושיגר לאיקיוטק מסר ברור שתחדל ממסע ההפחדה של נפגעיה, במיוחד כאשר היא אינה יכולה להוכיח את חובם הנטען.

התופעה המכונה "נפגעי איקיוטק" מוכרת היטב במשק, ואף הגיעה לדיון נרחב בכנסת. החברה שיגרה מאות אלפי מכתבי התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים לבעלי טלפון נייד - רבים מהם קטינים - בהם נטען כי הם נרשמו כביכול כדין לשירותי תוכן של איקיוטק במועדים שונים בשנים 2005-2010.

במקרים רבים טענו "צרכני השירות" של החברה, כי מעולם לא התקשרו עם החברה בשום הסכם, וכי לא ברור להם מדוע נשלחה אליהם הדרישה.

חרף קיומו של דיון בכנסת על שיטות ההפחדה של החברה, "שיטת המצליח" והתנהלותה הקלוקלת, עד כה בתי המשפט הם היחידים שמובילים בפועל מאבק נגד החברה. זאת, בזמן שהרשויות לא נותנות מענה לכל אותם צרכנים במצוקה, הנתונים לאיומים אגרסיביים מצד משרדי הגבייה. לאחרונה ניתנו מספר פסקי דין - חלקם בבתי המשפט לתביעות קטנות - נגד החברה, והמגמה של בתי המשפט להגן על הצרכנים מפני החברה ממשיכה לצבור תאוצה.

לאחר סדרת ניצחונות נקודתיים בבתי משפט שונים בחודשים האחרונים, הגישה המועצה לצרכנות לאחרונה בקשה לאשר תביעה ייצוגית נגד איקיוטק בסך 300 מיליון שקל, וייתכן כי תביעה זו תוביל להענקת סעד לקהל הנפגעים העיקרי.

"מצב נפשי קשה"

בינתיים, ממשיכים נפגעים שונים לקבל מענה ל"בעיית איקיוטק" בבתי המשפט. סיפורה של הנפגעת הנוכחית של החברה החל בדצמבר אשתקד, כאשר אביה של הקטינה - כיום בת 14 - פתח מכתב שנשלח אל בתו מהחברה, ונדהם לגלות, כי זו דורשת מבתו למעלה מ-1,000 שקל עבור שירותים שלכאורה קיבלה מהחברה כשהייתה בת 9 בלבד. המכתב, שנשלח לילדה מעו"ד מרדכי ניסים בשם חברת איקיוטק, הוכתר בכותרת: "דרישה לתשלום חוב והתראה לפני נקיטת הליכים", ונטען ב, כי הקטינה חייבת לחברה סך של 1,070 שקל, וכי היא נדרשם לשלם את החוב בתוך שבועיים. אם לא תעשה כן, או לא תבהיר מדוע אינה חייבת לשלם, ציין עוה"ד במכתב, יינקטו נגדה הליכים משפטיים לצורך גביית החוב. המכתב נחתם במילים הנחרצות: "התראה נוספת לא תשלח".

האב ההמום לא נבהל לחלוטין מנוסח המכתב המאיים. בעת שקרא את המכתב הבחין כי בתו הקטינה הייתה בת 9 במועד ביצוע העסקה הנטענת במכתב, ולפיכך הבין כי היא לא התקשרה בהסכם מחייב עם איקיוטק. עוד הבחין, כי מספר תעודת הזהות המופיע בהתראה אינו של בתו, וכי מספר הטלפון המופיע בדרישה - אינו שלו או של מי מבני משפחתו. מצויד בממצאים אלה, שלח האב מכתב למשרד עוה"ד ניסים, ובו ביקש לקבל לידיו את מסמך ההתקשרות בעסקה עם איקיוטק המוזכר בהתראה. משלא קיבל תגובה, שלח את המכתב שוב ושוב בפקס - לא פחות מחמש פעמים - ובהמשך, אף שלח את מכתבו בדואר רשום.

לאחר שלא קיבל כל תגובה, החליט האב בפברואר השנה הגיש לבית המשפט לתביעות קטנות תביעה נגד החברה. בתביעה טען, כי נגרמו לו ולבתו הוצאות בשל משלוח המכתב והפקסים, וכי הדרישה שנשלחה ללא ביסוס ראייתי גרמה לבתו הקטינה למצב נפשי קשה וחרדות.

בכתב הגנתה לתביעה, טענה איקיוטק כי הבת הקטינה חתמה על הסכם אינטרנטי עמה. בנוסף, ביקשה החברה להגיש תביעה שכנגד, נגד האב ובתו, ולתבוע אותם על חובה של הבת. בהמשך, חרף העובדה כי בית המשפט דחה את הבקשה להגשת כתב תביעה שכנגד, הגישה איקיוטק את התביעה הנגדית, במסגרתה נתבעו האב ובתו הקטינה לשלם לאיקיוטק סך של 2,280 שקל.

"פחד לא מנותק מהמציאות"

בראשית החודש דחה בית המשפט לתביעות קטנות בעפולה את תביעת איקיוטק וקיבל את תביעת האב ובתו, תוך שהוא מחייב את החברה לשלם לקטינה ולאביה פיצוי בסך 1,300 שקל בגין הוצאות, טרחה ועוגמת-הנפש שנגרמה להם.

הרשמת הבכירה, רביע ג'באלי, אף ביקרה בהחלטתה את נוסח מכתבי ההתראה והתנהלות החברה, תוך שהיא מציינת כי "ההתראה לא נשלחה בחלל ריק, האב העיד כי בחיפושיו באינטרנט מצא חומר רב על איקיוטק ופורומים של נפגעי החברה, והדבר עורר בו בהלה. ובא-כוח החברה אף הוא טען, כי החברה תבעה למעלה מ-100 אלף איש - כך שהפחד של התובע שמא החברה תתבע אותו - לא היה מנותק מהמציאות". עוד נכתב בהחלטה, כי "במקרה דנן, ההתראה נשלחה שלא כדין והטילה פחד בלבם של האב ובתו מבחינה סובייקטיבית. אך גם, אובייקטיבית, אופן ניסוח ההתראה היה מטיל פחד בלב אזרח שומר חוק שטוען שאין לו חוב".

הרשמת אף תיארה את שלבי הזיהוי שמבצעת איקיוטק בעת עריכת הסכם עם בעל מכשיר סלולרי, הכולל שני שלבי "זיהוי כפול" של המשתמש: הזנת מספר תעודת זהות וקבלת מסרון (אס.אמ.אס) עם קוד משתמש שמוזן דרך המחשב. הקלדתו של הקוד מהווה אישור לקבלת תוכן אינטרנטי, ולאחר שלב זה מתחיל החיוב בגין קבלת שירותים מהחברה. בעניין זה, נקבע, כי איקיוטק לא הוכיחה שהקטינה קיבלה מסרון עם קוד משתמש וכי הזינה את קוד המשתמש במחשב, "ובכך למעשה לא הוכיחה שהתקיימו התנאים לחיוב". עוד עלה, כי מספר תעודת הזהות שהוזן הינו של אמה של הקטינה, אך מספר הטלפון שהוזן מעולם לא היה בבעלות אף אחד מבני המשפחה.

"נשאלת השאלה: מדוע החברה לא בודקת שאכן התקיים השלב השני של הזיהוי הכפול לפני שהיא שולחת מכתב התראה? מדוע הבדיקה נעשית רק בדיעבד ורק לאחר קבלת פנייה?", תהתה הרשמת והוסיפה: "מכתב התראה מעורך דין אינו עניין של מה בכך. סבורני כי היחס הנפשי שמכתב כגון דא מעורר אצל מקבלו הינו אלמנט שיש לקחת אותו בחשבון לפני משלוח מכתב ההתראה".

פסק דין זה מצטרך לפסיקה שניתנה בבית משפט לתביעות קטנות לפני כחודש בעניינה של נפגעת אחרת של איקיוטק - פסיקה שבה לא התעצל שופט בית המשפט לתביעות קטנות, יוסי טורס, לנבור סעיף-סעיף בטענות החברה, וכך חשף את שיטות עבודתה - החל משליחה מכוונת של הודעות מפוצלות כדי לגבות על כל הודעה תשלום נפרד, ועד חשד לזיוף החתימה. באופן נחרץ קבע השופט אז כי איקיוטק לא עמדה בנטל הראיות, וכי התובעת זכאית לקבל חזרה את כספה: 1,020 שקל בצירוף הוצאות בסך 800 שקל.

גם אם הסכומים הנפסקים בבתי המשפט לתביעות קטנות לא נראים כמשקפים את היקף התרמית שמבצעת החברה - ונקבעים בהתאם לתביעה נקודתית זו או אחרת - הרי שקביעות אלה מהוות מסר מעודד לכל הנפגעים מהתנהלות החברה, ומחזקים את ידם במאבקם נגד הניסיונות לגבות מהם סכומים שלא כדין.

תגובת איקיוטק: "להבדיל ממערכת בתי המשפט הרגילה, הרי שפסקי הדין בבתי המשפט לתביעות קטנות אינם אחידים, כך שלעיתים איקיוטק זוכה בתביעות הקטנות ולעיתים לא. כך למשל זכתה איקיוטק לאחרונה בשורת פסקי דין בתביעות קטנות וביניהם קיריל אידלמן נ' איקיוטק, כוכבה בוסקילה נגד איקיוטק ועוד. איקיוטק מודיעה גם שמעתה תגיש במועד תביעה שכנגד על מלוא גובה החוב, בכל מקרה בו יתלונן חייב על קבלת מכתב התראה מבאי כוחה. יודגש שבתי המשפט 'הרגילים' מקבלים את תביעותיה של איקיוטק באופן שגרתי, כך שבתיק בית משפט שלום איקיוטק נ' יעל ארפי אף נקבע לאחרונה שהחתימה הדיגיטלית של איקיוטק מהווה ראיה בכתב".

עוד כתבות

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מסמכי אפשטיין

מסמכי אפשטיין: תיבת הפנדורה שמרעידה את העולם העסקי

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם