גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: רוב הצרכנים לא יודעים מהם מוצרי המזון בפיקוח

הממשלה אמנם מפקחת על מחירי 22 מוצרי מזון בסיסיים - אלא ש-70% מהצרכנים אינם יודעים לומר מהם אותם מוצרים, ובחנויות רבות לא מסמנים את המוצרים שבפיקוח ■ המשמעות: הפסד של כ-1,000 שקל בשנה למשפחה

מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי
מוצרי חלב, סופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האם אתם מכירים את רשימת המוצרים שבפיקוח מחירים ממשלתי? נראה שהתשובה היא לא. מבדיקה מקיפה שערכה המועצה לצרכנות, שנתיים אחרי שנכנסו לתוקפן תקנות המחייבות הצבת שלטים על מוצרים שבפיקוח בחנויות, עולה כי 70% מהציבור עדיין לא מכיר את מרבית המוצרים בפיקוח. ואין פלא: 90% מהמינימרקטים וכשליש מהסופרמרקטים שנבדקו אינם מציגים שילוט על מוצרים בפיקוח, וגם אם יש שילוט, מחצית מהציבור לא מבין את מהותו. 73% מהצרכנים הצהירו כי לא הבחינו בשלט בנקודות המכירה.

יצוין כי למרבה הצער, זו כבר הבדיקה השנייה שמבצעת המועצה לצרכנות בנושא זה - הראשונה בוצעה בדיוק לפני שנה - והתוצאות העגומות לא משתנות: הצרכנים אינם יודעים להצביע על מוצרים בפיקוח, ובחנויות רבות השילוט לא קיים או מטעה.

לפי הערכות המועצה לצרכנות, הבלבול של הצרכנים לנוכח שלטים לא ברורים מתבטא בהוצאה כספית מיותרת. ההערכות למשל כי במחלקת הביצים והגבינה הצהובה, אילו השילוט היה מנווט את הצרכנים למוצרים שבפיקוח, הדבר היה מתבטא בחיסכון של 1,000 שקל לשנה למשפחה שבוחרת במוצר שאינו מפוקח רק בגלל חוסר ידע.

יצוין כי בינואר 2014 הורחב סל המוצרים שבפיקוח עם הכנסת שמנת מתוקה 38% וגבינה לבנה 5% - מהלך שהוביל להוזלת מחיר המוצרים הללו בכ-20%.

כעת כוללת הרשימה 22 מוצרים: לחם ומלח שבפיקוח משרד הכלכלה, ומוצרי חלב וביצים שנמצאים תחת פיקוח משרד החקלאות.

במטרה להרחיב את מודעות הצרכנים למוצרים שנמצאים בפיקוח, נכנסו באוגוסט 2012 לתוקפן תקנות המגדירות את חובת נקודות המכירה להציב שלטים המפרטים את המוצרים שבפיקוח כולל מחיריהם.

מהסקר עולה כי המודעות היא נמוכה בהחלט: 50%-70% מהצרכנים לא יודעים שמוצרים שנמצאים בפיקוח אכן מצויים ברשימה, ובתוך כך רבים סבורים כי מוצרים בסיסים מפוקחים, אולם הם לא:

■ קמח: 85% טועים או לא יודעים שקמח אינו בפיקוח.

■ גבינה צהובה: מוצר בסיסי אחר שהצרכן הישראלי קונה כל שבוע הוא גבינה צהובה. גם לגביה חוסר המודעות בולט: כ-80% השיבו שגבינה צהובה (קשה שמנה) של גלבוע וגבינה צהובה עמק אינן מצויות בפיקוח, בשעה שהן אכן נכללות ברשימה. יצוין כי כאן יש חשיבות לשאלת האריזה - שכן רק המוצר הנמכר במשקל נמצא בפיקוח, ואילו צרכנים רבים קונים את המוצר ארוז כשמחירו אינו מפוקח.

■ חלב בקרטון: גם בנוגע לחלב בקרטון, מוצר ש-70% השיבו שהם רוכשים בקביעות, קיימת עמימות מידע: מוצר זה נמצא בפיקוח מחירים, אלא ש-45% מהנשאלים ידעו שהמוצר הזה מצוי בפיקוח, והיתר לא ידעו או שסברו כי חלב בקרטון לא מצוי בפיקוח מחירים.

■ חלב בשקית: בכל הנוגע לחלב בשקית, המצוי אף הוא בפיקוח, המודעות גבוהה יותר - כמעט 80% ידעו להשיב נכון.

■ שמנת מתוקה: שמנת מתוקה 38% שהצטרפה השנה לרשימה גם לא חלחלה למודעות הצרכנים 77% מהנשאלים לא מודעים לכך.

■ חמאה: מוצר נוסף שרבים כנראה לא יודעים שהוא בפיקוח הוא חמאה 100 גרם: רק מחצית מהנשאלים ידעו שזהו מוצר בפיקוח, והיתר סברו שלא או שהשיבו שאינם יודעים.

■ קוטג': למעשה, רק רבע מהצרכנים יודעים שקוטג' אינו בפיקוח. מדובר במוצר שהיווה את סמל המחאה נגד יוקר המחיה, והבורות ביחס אליו מעוררת תהייה.

אין שילוט בחנויות

בבדיקת המועצה לצרכנות עלה כי בעשרות סופרמרקטים ומינימרקטים ברחבי הארץ לא מציגים את השלטים כלל, או שמציגים אותם באופן לקוי ובלתי ברור. לעיתים השלט מוצב רחוק מן המוצר שבפיקוח, וקרוב למוצר חלופי שאינו בפיקוח, כך שמיקום השלט מבלבל והצרכן עשוי לייחס את המחיר שבפיקוח למוצר שאינו בפיקוח. ב-90% מ-40 המינימרקטים שנבדקו נמצא שילוט לא תקין (כלומר שלא קיים שילוט לפחות באחת המחלקות של המוצרים שבפיקוח), ב-5% קיים שלט שלא מוצג בצורה ברורה ורק ב-5% נמצא שילוט תקין. ברשתות הגדולות, ש-53 סניפים מתוכן נבדקו, העלתה הבדיקה ממצאים מעודדים יותר, אך עדיין בשליש מהחנויות השלטים שנמצאו אינם תקינים. בין הרשתות שהקפידו על התקנות נמצאו סניף חצי חינם ויוחננוף, חלק מסניפי מגה בול ושופרסל דיל, וסניפי קואופ שופרסל שלי, ויקטורי ומחסני השוק. בין הסניפים שבהם נמצא שילוט לא תקין נכלל סניף של מגה וסניף של מחסני להב. ברשתות טיב טעם, יש חסד ורמי לוי השילוט קיים אולם טעון שיפור. תמונת המצב בסניפי שתי הרשתות הגדולות, שופרסל ומגה, הוגדרה בסך-הכול כחיובית, אך עם זאת, בכרבע מסניפי שופרסל ובכשליש מסניפי מגה המצב הוגדר כדורש שיפור.

גם גודל השילוט הוא פרמטר שיעזור לצרכנים להבחין בקיומו: מהבדיקה עולה כי בסניפי מגה בול נמצא השילו הגדול ביותר, בשופרסל שלי, שופרסל דיל ויינות ביתן השילוט קטן אולם ברור ובסניפי מגה, טיב טעם, יש חסד ומחסני להב, השילוט לא בולט דיו.

ראיתם שלט?

גם קיומו של שלט כדי לצאת ידי חובה אינה מספקת. המטרה היא לא רק להימלט מסנקציות אלא להביא לידיעת הציבור מידע בדבר המוצרים שבפיקוח, כך שלשאלה אם הצרכן הבחין בשלט יש חשיבות.

ברוב המקרים לא זה המצב. מסקר שערך השנה מכון גיאוקרטוגרפיה עבור המועצה לצרכנות עולה כי 73% מהציבור לא נתקלו כלל בשילוט על פיקוח מחירים בחנות - נתון שמצביע על הידרדרות קלה לעומת המצב ב-2013: ממצאי הסקר אז העלו כי 71% מהצרכנים לא ראו שלטים ליד המוצרים שבפיקוח. הסקר נערך בקרב 500 משיבים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת במדינת ישראל.

השילוט לא ברור

יש להניח ששילוט ברור היה משנה את בחירת המוצרים במעמד הקנייה: כמחצית מהנשאלים (49% בגבינה צהובה ו- 43% בביצים) שנתקלו בשילוט ליד המדף, לא הבינו מהשילוט כי המוצרים בפיקוח זולים יותר. 74% מהצרכנים שרוכשים ביצים שלא בפיקוח ו-62% מהצרכנים שרוכשים גבינה צהובה לא בפיקוח, ענו כי אילו היו יודעים שהמוצרים בפיקוח זולים יותר היו מעדיפים לרכוש אותם. במועצה מדגישים כי אם השילוט היה ברור לצרכנים ומוביל אותם לרכוש גבינה צהובה או ביצים בפיקוח, החיסכון השנתי היה נאמד ב-500 שקל לשנה לכל אחד מהמוצרים.

לאור הממצאים המצביעים על כך שחלק גדול מהחנויות אינן מכבדות את התקנות (חובת גילוי מוצר מזון בפיקוח) וכי רוב הציבור לא מבחין בשילוט או מבין את משמעותו, אומר מנכ"ל המועצה לצרכנות, עו"ד אהוד פלג: "היכולת לזהות ולהעדיף מוצרים בפיקוח מחירים, מאפשרת לצרכנים להוזיל את סל הקניות ולהתמודד עם יוקר המחיה בעזרת כלי נוח וזמין - השלט בסמוך למדף. המועצה לצרכנות הציעה לרשות לסחר הוגן נוסח תקנות שיהפוך את השילוט ליותר אפקטיבי, וקוראת לה להגביר את מאמצי האכיפה בנקודות המכירה, כדי שכוונת המחוקק תקבל ביטוי שיקל על הצרכנים לזהות את המוצרים שבפיקוח". המועצה לצרכנות מנסה לקדם יישום של שילוט ומיתוג אחיד בכל נקודות המכירה.

ומה בדבר אכיפה?

אמנם הייתה אכיפה לאורך השנה, אולם הדמיון בין ממצאי הסקר השנה לזה של השנה שעברה, מלמדים כי כוחה לא מרתיע או שהיקפה היה נמוך.

עם זאת, יש תקווה. ב-1 ינואר 2015 חוקי המשחק צפויים להשתנות, כאשר ייכנס לתוקפו תיקון לחוק הגנת הצרכן שיאפשר לרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן להטיל עיצום כספי על בתי עסק העוברים על החוק. החוק הזה התפרסם בגלל הכינוי "חוק הפופקורן", המתייחס לסעיף שהוא כולל ואשר יאפשר הכנסת מזון ושתייה למקומות בילוי. העיצום הכספי שתוכל הרשות להטיל נע בטווח של 7,000-50,000 שקל בהתאם לחומרת העברה וגודל בית העסק, וכולל גם הפרה של הצבת שלטים על מוצרים שבפיקוח.

עד שייכנס התיקון הזה לתוקף, מסבירה עו"ד תמר פינקוס, הממונה על הגנת הצרכן, הטיפול באי-הצבת שלטים נעשה דרך אכיפה רגילה, הכוללת הטלת דוחות. לאחר הדוח נפתחת חקירה. מדובר בהליך ממושך שרק בסופו לעתים מולים קנסות - כך שעד כה לחנויות כנראה לא היה דחוף להשתפר. מ-1 בינואר ההליך יהיה מקוצר, וגובה הקנסות מרתיע יותר.

"מאחר שאין לנו 8 מיליון פקחים אנחנו קוראים לציבור להתלונן ברשות כאשר הם נתקלים בעברות על חוק הגנת הצרכן, כולל במקרה של אי-הצבת שלטים. כל תלונה מטופלת, חלקן מסתיימת בדוחות ונעשות בבית העסק המפר ביקורות חוזרות", אומרת פינקוס. תלונות ניתן להגיש דרך עמוד הרשות לסחר הוגן באתר משרד הכלכלה.

מוצר דומה

חשוב להדגיש כי מוצר בפיקוח הוא זה שעונה על ההגדרה המופיעה ברשימת הפיקוח הממשלתית: כך למשל חלב 1 ליטר בקרטון 3% שומן או 1% שומן נכלל בפיקוח, ואילו חלב מועשר, חלב 2 ליטר או חלב המכיל 3.6% שומן - אינם בפיקוח. לעניין זה נדרש המפקח לאכיפה בנושא שהוגדר "מצרך דומה".

הנחיות משרד החקלאות דורשות מהיצרניות לבדל מוצרים שנמצאו על-ידו כדומים ולהגדיר על גבי אריזת המוצר תכונות מסוימות שלמעשה מוציאות את המוצר משורת הפיקוח: לדוגמה במוצר כמו שמנת חמוצה 15% של יטבתה - המועשרת בסידן ובוויטמין די, דרישות משרד החקלאות הן שהעובדה הזו תודגש באופן בולט על גבי המוצר. אכיפה זו החלה ב-1 באוגוסט 2014 כשהנחיות שהועברו ליצרניות צריכות להיות מיושמות עד ל-1.11.14.

מוצרים בפיקוח

הצגת מוצרים ברשתות
כמה עולים מוצרים בפיקוח



עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות