גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארדן מתכנן: משרד התקשורת ייסגר ויוחלף ברשות תקשורת

דוח ועדת שכטר ממליץ: משרד התקשורת ייסגר, ובמקומו תוקם רשות תקשורת שתפקח על שוק השידורים בישראל ■ סלקום ופרטנר לא יפוקחו כלל בשוק הטלוויזיה הרב-ערוצית ■ הרגולציה תיקבע עפ"י נתח השוק של השחקנים

גלעד ארדן / צילום: קובי גדעון - לע"מ
גלעד ארדן / צילום: קובי גדעון - לע"מ

‎‎אחרי שהעביר את חוק רשות השידור, גלעד ארדן הולך לקראת מה שנראה כמהפכה מקיפה בפיקוח על כלל שידורי הטלוויזיה והתוכן בישראל. היום (ד') הוגש דוח ביניים של הוועדה לבחינת הרגולציה (אסדרה) בשידורים המסחריים בראשותו של ד"ר עמית שכטר, ובראשו החייאה של ההמלצה להקים רשות תקשורת שתפקח על שוק השידורים המסחריים והרב-ערוציים בישראל, ולא מן הנמנע שגם על השידור הציבורי. במסגרת זו, ההמלצה היא לסגור את משרד התקשורת.

לצד זה מציעה ועדת שכטר שיטת רגולציה חדשנית, לפיה על השחקנים החדשים בשוק הטלוויזיה הרב-ערוצית - כמו המיזמים המתוכננים של סלקום ופרטנר - לא תחול רגולציה כלל. ככל שנתח השוק שלהם ילך ויגדל, כן יחולו על השחקנים כללי רגולציה שילכו ויחמירו. במקביל, הרגולציה של הוט ו-‏yes‏ תלך ותפחת ככל שהן יאבדו נתח שוק‏‎.‎‏

‎"‎אנחנו מצויים בתקופת ביניים שאת אורכה לא ניתן להעריך כעת", קובע הדוח. "תחילתה במבנה אספקת השירותים וצריכתם הנוכחית; המשכה בתהליך השינוי של הרגלי צריכת התוכן על-ידי הציבור, שינוי שאת קצבו לא ניתן לצפות נוכח ריבוי משתנים טכנולוגיים, כלכליים, חברתיים ואחרים, וסיומה בהתייצבות סביבת התקשורת סביב מודל חדש, שייתכן שאף הוא יהיה מודל דינמי ומשתנה".

‏במילים אחרות, הדוח מוגש רגע לפני הטלטלה שעומדת לעבור על שוק התוכן הישראלי, עם כניסת שחקנים חדשים מצינורות תשתית חדשים לחלוטין. הוועדה, שמכונסת כבר קרוב לחצי שנה, נמצאת בשלב הביניים של עבודתה, והיא עדיין מבקשת מהציבור שורה של תשובות לשאלות שנותרו פתוחות.

הנה עיקרי הדוח:

‎‎איך תראה רשות התקשורת החדשה‎?‎‏

‏‎‎ועדת שכטר מצאה כי בכל העולם הולכים ונסגרים משרדי התקשורת ומוחלפים ברשויות. הנושא הזה עלה וירד שוב ושוב לדיון, ואף עמד על סדר יומו של השר הקודם במשרד, משה כחלון.

"בלי זה, זה בלתי אפשרי", אומר שכטר ל"גלובס". "בעידן שבו הכול עובר על אותה רשת, אין מקום לכל-כך הרבה רגולטורים, ויש צורך ברשות תקשורת דינמית שתוכל להתאים את הרגולציה ככל שהתקשורת משתנה".

‏רשות התקשורת המוצעת - שתחליף כאמור את משרד התקשורת, ובראשה יעמוד פקיד ולא שר - תחליף את מועצת הכבלים והלוויין ואת הרשות השנייה ברגולציית השידורים בישראל, ויהיו לה אותן סמכויות שיש היום למשרד התקשורת גם בפיקוח על שווקי התשתיות (בזק).

בדוח לנדס מומלץ גם להכניס לפיקוח על-ידי רשות זו את השידור הציבורי, ולו רק על מנת לוודא כי כל מחויבויות התאגיד החדש שיקום ימולאו. נושא זה יעמוד לשימוע‏‎.‎‏

‏המטרות העיקריות של רשות התקשורת המוצעת יהיו צרכניות, כשהעיקרית שבהן היא להוריד אותה כמה שיותר מהגב של הגופים המשדרים בכל הקשור לתוכן.

למעשה, לרשות התקשורת יוענקו סמכויות רבות יותר בתחום הצרכני. הרעיון הוא שהיא תשקוד על "הבטחת שירות ונגישות לציבור הרחב", ותקבע יחד עם הגופים המפוקחים חובות רגולטוריות בסיסיות כמו כללי אתיקה, סיווג וסימון של תכנים לא הולמים והנגשה לבעלי מוגבלויות (תרגום סימולטני, למשל). עקרונות אלה יחולו על כל השחקנים מרגע כניסתם לשוק. כמו כן, תימשך ההקפדה על "תחרות הוגנת ומניעת ריכוזיות בתחום התוכן", קובע הדוח‎.‎‏

‏המלצה זו להקמת רשות חדשה, אם ייבחר השר ארדן לקבל אותה, מייתרת לחלוטין את רעיון המיזוג הרגולטורי שתוכנן (מועצת הכבלים והלוויין והרשות השנייה), וזה עשוי להפוך להיות רק שלב ביניים עד הקמתה של הרשות החדשה‎.‎‏

על מי תהיה בכלל רגולציה‎?‎‏

‏קוראים להם בעגה המקצועית "ספק שירות אודיו-ויזואלי", אבל למעשה מדובר בגופים שמספקים שירותי תוכן, בין אם מדובר בערוץ אחד כמו 2 או 10, ובין אם מדובר בגופים רב-ערוציים כמו הוט ו-‏yes‏, והמיזמים החדשים המתוכננים לסלקום ולפרטנר, לפי שעה.

את התוכן של הגופים הללו ניתן יהיה לקלוט על גבי תשתית אלקטרונית - כלומר, אפשר כבר להיגמל מהמילה הארכאית "טלוויזיה", ומדובר למעשה על כל מסך שבנמצא, שיהיה בו מנגנון לארגון תוכן או לוח שידורים.

בסופו של דבר, התוכן אמור להיות מיועד לציבור בישראל. תוכן, אגב, הוא "יצירה אודיו-ויזואלית המופקת מקצועית‎ (professionally produced) ‎‏למטרות רווח", על-פי הדוח‎.‎‏

‏כאמור, כללי הרגולציה הבסיסיים (אתיקה, סימון וסיווג, הנגשת בעלי מוגבלויות, חובת הנשיאה של ערוצי החובה ותמיכה בהפקות מקור) יוחלו על ספקים העונים על הקריטריונים על-פי מדרגות הנובעות מרמת ההכנסה, נתח השוק או מכמות המנויים שלהם‎.‎‏

"עולמות הטלוויזיה, הרגלי הצפייה והאופן שבו אנו צורכים תוכן משתנים כל הזמן. כדי שנוכל לאפשר לשחקנים חדשים להיכנס לתחום השידורים וליצור תחרות בשוק, צריך לבחון ולעדכן את הרגולציה הקיימת ולאפשר להם את התנאים לכך. במקביל נפחית את הרגולציה ואת רמת המעורבות של הרגולטורים בתכני השידור של הגופים המסחריים, דבר שיתאפשר ככל שהשידור הציבורי יצבור עוצמה, וככל שייכנסו שחקני תוכן חדשים על גבי האינטרנט", אמר השר ארדן.

האם תהיה רגולציה על מיזמי התוכן החדשים של סלקום ופרטנר‎?‎‏

‎‎בהתחלה לא. דוח שכטר מציע רעיון חלוצי שלא מוכר בתחומי הרגולציה בעולם: כל גוף חדש שירצה להיכנס לשוק ולהעביר שידורים, יוכל פשוט לעשות זאת ללא כל מגבלה. כלומר, סלקום או פרטנר יוכלו פשוט להתחיל לשדר, ללא צורך ברישיון מיוחד (אלא רק ברישום), ולא להתחייב לדבר, אפילו לא להימנע מפרסומות‎.‎‏

בינתיים ייקבע רף - בין אם של נתח שוק, מספר מנויים או הכנסות - שברגע שאחת החברות תעבור אותו, יחולו עליה מלוא הכללים הרגולטוריים. ככל שנתח השוק של הוט ו-‏yes‏ יינגס יותר - כך תרפה הרגולציה מהן, והן יזכו להקלות וייכנסו לעולם יותר פשוט.

הרגולציה החדשה מוכרזת כ"ניטרלית טכנולוגית", כלומר, לא משנה באיזה אופן יגיע התוכן לביתנו - באינטרנט, בכבלים או בלוויין - כולם יזכו ליחס שווה בפני החוק, שייצור שוק אחיד, שוויוני ונגיש לציבור‎.‎‏

‏‎"‎הרצון הוא שתהיה תחרות הוגנת, והצרכים הציבוריים יסופקו על-ידי החברות", אומר שכטר. "אנחנו מציעים מנגנון שמי שרוצה לספק בשוק צריך רק לספק, ולא תהיה ממנו דרישה רגולטורית. אנחנו מניחים שחלק מהשחקנים הם חברות גדולות, הם יהיו אגרסיביים בשיווק ויתחילו למכור חבילות ולמצוא דרך להגדיל במהרה את נתח השוק שלהם".

‏בעצם מדבר הדוח על "תקופת ביניים" שתתאפיין בשני עולמות נפרדים: זה של הגופים הקיימים הוט ו-‏yes‏ (טלוויזיה רב-ערוצית) - וזה של המיזמים שיבקשו לקום על בסיס שירותי "עידן פלוס" בתחילה, ובהמשך כנראה על בסיס תשתיות האינטרנט (השירות הרב-ערוצי).

כמו הוט וyes-‎‏, גם המיזמים החדשים שיקומו יהיו חייבים לשדר את ערוצי הברודקאסט, את הערוצים הייעודיים (9, ערוץ המורשת, 20 והערוץ בערבית - 30) ואת הערוצים הציבוריים החדשים שיקומו על חורבות רשות השידור והחינוכית.

איך תשתנה הרגולציה לשחקנים הקיימים‎?‎‏

‏הרעיון הוא להקל במובנים רבים גם על ערוצי הטלוויזיה המסחרית וגם על גופי הטלוויזיה הרב-ערוצית. "בהחלט ניתן לזהות נקודות של אסדרה עודפת הן בתחום שידורי הטלוויזיה החד-ערוציים והן בתחום שירותי הטלוויזיה הרב-ערוצית, אשר אינם חיוניים יותר, אינם מגנים באופן מיטבי על האינטרס הציבורי ואינם שומרים על האיזון הראוי שבין חופש הביטוי וחופש העיסוק לבין צרכי האינטרס הציבורי", נכתב בדוח.

‏‏כללים כמו הגשת לוחות שידורים מראש לאישור אצל הרגולטור יבוטלו, וגם הפירוט המרובה של הסוגות שבהן חייבים להשקיע ידולל. מוצע שבמקום סוגה עילית פשוט יהיו תוכניות דרמה ותוכניות תעודה.

גם כללים קטנוניים אחרים כמו הקפדה על אורך של תכנים או קביעה של "תוכניות מועדפות" - יבוטלו. מוצע גם להרחיב את שעות השידור הנחשבות על-ידי הרגולציה גם למהלך הלילה. נושא זה של השינויים בכללים הקיימים יעמוד לשימוע בעל-פה.

‏‏בוועדה, ששמעה נציגים מהשוק כולו, היה קונצנזוס מוחלט סביב העובדה שהרגולציה שחלה היום ברב-ערוצי ובברודקאסט היא מוגזמת ושאפשר להשיג את אותם השידורים האיכותיים בדרכים מקלות יותר. אף אחד מהגופים המשדרים לא ביקש הפחתה בסוגה העילית, ועל כן נושא התוכן נשאר כשמורה מוגנת, והדוח התייחס אליו באופן ספציפי.

מה יהיה על הפקות המקור‎?‎‏

‏‎‎ועדת שכטר רוצה להעלות את כמות ההשקעה בהפקות מקור. לאור העובדה שההשקעה של הוט ו-‏yes‏ בתוכן נגזרת מההכנסות שלהן (8% מההכנסות מושקעות בהפקות מקור), עלה חשש מפגיעה בשוק היצירה עם כניסת שחקנים חדשים. זאת, לאור העובדה הפשוטה שככל שנתח השוק של השחקניות הקיימות יקטן - כך יקטנו ההכנסות, וכך גם ההוצאות על יצירה.

גם העובדה ששחקנים חדשים ישקיעו בתוכן עשויה הייתה אולי לשמר את גובה הסכום שמועבר לשוק, אך הוא היה מתחלק בין יותר הפקות בעלויות נמוכות יותר.

על מנת להתגבר על מכשול זה הוחלט להקים קרן למימון הפקות מקור, אליה יועבר נתח מההכנסות של הגופים החדשים כבר מההתחלה. הנחת היסוד כי גופים אלה לא יהיו גופי שידור במהותם ולא ירצו לשדר את החומר המקורי, ואז יוכלו המפיקים לגשת אל הקרן, לקבל את התמיכות הנדרשות ולשווק את התוכן.

תת-ועדה של ועדת שכטר תציע נוסחה כדי לשמר את הכסף שהושקע בהפקות מקור ולדאוג שיופנה להנאת הצופים‏‎.‎‏

‏בסופו של יום שואלת הוועדה את הציבור מה דעתה על הרעיון להגדיל את חובת ההשקעה בסוגה עילית מהמינימום הקיים של 50 מיליון שקל לשנה לערוץ ל-52 מיליון שקל לערוץ, כך שתיכלל בתוך סך ההשקעה גם ההשקעה הנוספת המוקצית כיום להפקת סרטי קולנוע, "על מנת לתת לספקי התוכן יתר גמישות בבחירת סוגי התוכניות שהם מפיקים".

‎‎ומה עם בזק, למשל‎?‎‏

‏‎‎זה גם חידוש. על-פי תפיסת אנשי ועדת שכטר, זה נראה אך הגיוני וטבעי להעביר חלק ניכר מחובת המימון של הפקות המקור לחברות התשתית - כמו בזק, כבלים, רט"ן ורשת הסיבים האופטיים. זאת, מכיוון שמרבית הגידול בהכנסות שלהן נובע מהגידול בתעבורה, והוא בעיקר תעבורת וידיאו - כלומר, צריכת תוכן‏‎.‎‏

‏ההמלצה היא שבתום תקופת הביניים תתחלק חובת התמיכה הכספית בתוכן ישראלי בין ספקי התשתית לספקי התוכן. "חובת התמיכה בקיומו של תוכן ישראלי איכותי נחלקת כיום לתמיכה כספית ולחובת שידור", אומר הדוח. "חלוקה זו איננה מתאימה עוד לסביבת התקשורת החדשה, והיצמדות אליה עלולה לפגוע בהיקפי התמיכה בהפקת המקור הישראלית ובחשיפתה.

"לפיכך מוצע כי בסביבת התקשורת החדשה תוטל חובת התמיכה על תמהיל הכנסות המורכב מהשקעה של גופי השידור כמקובל היום, ושל חברות התשתית שעיקר התעבורה על תשתיותיהן כיום הינה תעבורה אודיו-ויזואלית, מגמה שרק תגבר עם השנים".

‎‎איזו שינוי מתוכנן בתחום שידורי החדשות‎?‎‏

‎‎גם כאן צפויה מהפכה. דוח שכטר קובע כי צריך יותר שידורי חדשות בישראל, וכי יש להסיר כמעט כל מגבלה קיימת על אפשרות של גופים להקים ערוצי חדשות ישראלים חדשים. התפיסה היא כי מספר קטן של ערוצים בטח שלא משרת את הציבור.

בעוד שצפויה התנגדות למהלך זה מצד עיתונים וכמובן ערוצי הברודקאסט המחזיקים היום בחברות חדשות משלהן, היא צפויה לזכות בתמיכה נלהבת מהגורמים הפוליטיים, ובראשם ראש הממשלה שדרש להסיר חסמים כאלה בדיוק.

‏אמנם ערוצי החדשות שאמורים לצוץ פה יהיו מחויבים לכללי האתיקה, ועל כך תפקח הרשות החדשה, אך הם יהיו חפים ממחויבויות כמו נציגי ציבור בדירקטוריון למשל.

‏‎‎ומה עם התשתיות הבעייתיות בישראל‎ ?‎

‎‎באופן תקדימי, ועדת שכטר מבקשת שהרגולציה תטפל גם בזה. "הגוף שיקום ישקוד על הבטחת אוניברסליות של נגישות איכותית לרשת האינטרנט", קובע הדוח, "לרבות שיפור הנגישות לתשתיות תקשורת איכותיות בכל רחבי הארץ, שיפור הסימטריה בין ה-‏upload‏ וה-‏download‏, הבטחת‎ multicast ‎במקטעי הרשת הרלוונטיים והבטחת נגישות השירותים לבעלי מוגבלויות.

"על הרגולטור למנוע צווארי בקבוק הנובעים מהמבנה השכבתי של הרשת על-ידי הבטחת ניטרליות רשת אפקטיבית והחלתה על כל אחת מהשכבות, זאת על מנת להגן על חופש הביטוי ולהבטיח תחרות הוגנת‏‎"‎‏.

עיקרי המלצת הוועדה
‏‎‎‏

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"