גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ילדה לבן זוגה 9 ילדים - אך לא תירש מחצית מרכושו

ביהמ"ש המחוזי קובע כי גם כאשר לבני זוג שלא נישאו ושהוכרו כ"ידועים בציבור" נולדו ילדים, אך לא הוכחה כוונת שיתוף בנכסים ביניהם - בעת פטירת אחד מבני הזוג, הידוע בציבור שלו לא יהיה זכאי לחלק כלשהו מרכושו של הנפטר

זוגות רבים מעדיפים לחיות את חייהם המשותפים תחת קורת-גג אחת ואף ללדת ילדים משותפים, וזאת בלי להינשא. חלקם אינם רוצים למסד את הקשר בצורה פורמלית, חלקם אינם יכולים להינשא מטעמים הלכתיים (כהן וגרושה למשל), וחלקם פשוט אינם מאמינים במוסד הנישואים.

מטבע הדברים, לחיים המשותפים יש גם השלכות משפטיות משמעותיות, שעליהן כדאי וצריך לתת את הדעת. בני זוג כאלה נקראים "ידועים בציבור". כלומר, ידועים בציבור הם בני זוג אשר החליטו להחיל על מערכת היחסים שלהם את כלל הזכויות והחובות של זוגות נשואים, ללא האקט הפורמלי של נישואים. החלטה כזו יכול שתהיה מפורשת או משתמעת מהחיים המשותפים.

המבחן: קיום חיי משפחה וניהול משק-בית משותף

ההכרה בבני זוג כידועים בציבור נועדה להשוות את מעמדם לזה של זוגות נשואים, בהתייחס למכלול החובות והזכויות המוטלות עליהם מכוח החיים המשותפים.

על מנת שבני זוג יוכרו כידועים בציבור צריכים להתקיים שני יסודות עובדתיים מצטברים: קיום חיי משפחה (כשל בעל ואישה) וניהול משק-בית משותף (יצוין כי במהלך השנים הכירה הפסיקה בבני זוג כידועים בציבור גם כשלא לנו יחדיו מדי לילה).

אולם בכך אין די. במקרים המתאימים יבחן בית המשפט, בנוסף לשאלות העובדתיות, את השאלה כיצד ראו בני הזוג, באופן סובייקטיבי, את מערכת היחסים ביניהם: האם הם התכוונו להחיל על עצמם את דיני הנישואים והגירושים?

להכרה בבני זוג כידועים בציבור יש השלכות משפטיות מרחיקות לכת, הן במישור היחסים שביניהם והן במישור היחסים עם צד ג'. מכוחה של הכרה זו מקבלים בני הזוג על עצמם את מערכת הזכויות והחובות שאותה מקבל על עצמו זוג נשוי, כמו החלת הלכת השיתוף, תשלום מזונות אזרחיים ועוד; ומול צדדים שלישיים הם מקבלים על עצמם זכויות ירושה, קצבאות שארים ועוד.

משכך, קיים הבדל משמעותי בין בני זוג המבקשים לקיים מערכת יחסים אינטימית ללא מחויבות משפטית - לבין בני זוג המבקשים לחיות יחד כידועים בציבור, על כל מערכת החובות והזכויות הכרוכה בכך.

באחרונה נתן בית המשפט המחוזי בחיפה פסק דין מעניין בנושא. מדובר בערעורה של אישה בדואית, שביקשה מבית המשפט לענייני משפחה הצהרה כי הייתה הידועה בציבור של בן זוגה שנפטר, ולכן היא זכאית למחצית מרכושו. תביעתה נדחתה.

במסגרת הדיון היה על בית המשפט להכריע בשתי סוגיות: האחת - האם השניים היו ידועים בציבור; והשנייה - האם מכוח הלכת השיתוף, זכאית התובעת, כידועה בציבור של המנוח, למחצית מרכושו.

איברהים ונבילה (שמות בדויים) היו תושבי הצפון, בני העדה הבדואית. כל אחד מהם היה נשוי במשך שנים רבות, ולכל אחד מהם היה מספר ניכר של ילדים מבן זוגו החוקי. במהלך נישואיהם לבני זוגם נרקם בין נבילה לבין איברהים קשר אינטימי שנמשך כ-20 שנה, ואף נולדו להם 9 (!) ילדים משותפים.

עם מותו של איברהים ביקשה נבילה מבית המשפט לענייני משפחה בקריות כי ייתן פסק דין שיצהיר כי היא הייתה הידועה בציבור של איברהים, ולפיכך, מכוחה של הלכת השיתוף, היא זכאית למחצית מרכושו.

עוד היא טענה כי היא נישאה לאיברהים בטקס דתי, אך מכיוון שכל אחד מהם היה נשוי לאחר, הם לא נרשמו במרשם האוכלוסין כזוג נשוי.

באת-כוחו של עיזבון המנוח, עו"ד מאירה אזרד, הכחישה את טענותיה של נבילה בנוגע להיותה נשואה לאיברהים או הידועה בציבור שלו. לדברי אזרד, יחסיהם של נבילה ואיברהים מעולם לא התאפיינו בשיתוף. הם לא התגוררו יחד, לא ניהלו משק-בית משותף ולא רכשו דבר במשותף. לטענתה, איברהים אף התכחש לתשעת ילדיו שנולדו מנבילה.

השופט אריה נאמן דחה את התביעה של נבילה, לאחר שקבע כי היא לא הוכיחה את היותה ידועה בציבור של איברהים. נבילה ערערה על פסק דינו לבית המשפט המחוזי, באמצעות עו"ד נאסר נעמאן.

בין שופטי ההרכב בערעור התגלעו חילוקי דעות באשר לקביעה אם בין בני הזוג התקיימה מערכת יחסים של ידועים בציבור, אם לאו. עם זאת, כולם הסכימו על כך שלא התקיימה ביניהם כוונת שיתוף בנכסים.

את פסק הדין פתחה השופטת יעל וילנר, אשר בדעת מיעוט סברה כי יש לדחות כליל את הערעור. לדידה, נבילה לא הוכיחה כי בינה לבין איברהים התקיימה מערכת יחסים של ידועים בציבור, חרף העובדה שנולדו להם תשעה ילדים משותפים.

וילנר אזכרה כי "עצם הולדת ילדים משותפים, ללא בסיס שיתופי נוסף, אינו נימוק העומד בפני עצמו להכרה בבני הזוג כידועים בציבור". כלומר, על-פי וילנר, למעט תשעת הילדים המשותפים, אשר איברהים התכחש להם, לא הוכחה כל כוונת שיתוף רכושי בין השניים.

לכוונת השיתוף יש חשיבות רבה. על מנת להשוות את מעמדם של ידועים בציבור למעמדם של זוגות נשואים, החילה הפסיקה על זוגות החיים יחד את "הלכת השיתוף", החלה על זוגות שנישאו לפני שנת 1974.

אולם קיים הבדל מהותי בין החלת הלכת השיתוף על זוגות נשואים לבין החלתה על ידועים בציבור. בעוד שעל מנת להחיל את הלכת השיתוף על זוגות נשואים, די בכך שהם קיימו בשנות נישואיהם אורח חיים תקין והצביעו על מאמץ משותף - הרי שעל מנת שהלכת השיתוף תחול על ידועים בציבור, מוטל על בן הזוג הטוען לשיתוף נטל כבד יותר, ועליו להצביע על כוונת שיתוף מפורשת.

הרציונל לכך פשוט, וניתן בפסק דין בעבר: "ההלכה לפיה לשם הוכחת כוונה לשיתוף נכסים בין בני זוג ידועים בציבור נדרשות ראיות נוספות, מעבר לעצם החיים המשותפים יחדיו, נובעת מהזהירות שלא לכפות על הצדדים הסדר של שיתוף רכושי, מקום בו בני הזוג בחרו שלא להחיל על עצמם הסדר כאמור" (בג"ץ 4178/04).

לערוך "הסכם חיים משותפים"

השופטת המחוזית שושנה שטמר הצטרפה לדעתה של וילנר, שלפיה נבילה לא הוכיחה כל כוונת שיתוף בנכסי המנוח, אך בניגוד לדעת שטמר סברה כי בין השניים התקיימה מערכת יחסים של ידועים בציבור. המנוח ראה בנבילה את אשתו השנייה, וכך אף היא ראתה את עצמה.

שטמר קבעה כי התנאי לקיום חיי משפחה משותפים התקיים בהם, והוסיפה כי "בדרך-כלל אין אדם המחפש לו פילגש לשעשועיו מוליד לו תשעה ילדים". קביעה זו, שלפיה היה מדובר בידועים בציבור, חשובה למעמדם של האישה והילדים בשבט.

השופט סארי ג'יוסי הצטרף לדעתה של שטמר. הוא קבע כי הגדרת ידועים בציבור "חייבת להיבחן לגופו של עניין ובשים לב לתפיסתם הסובייקטיבית של הצדדים את מוסד הזוגיות, תפיסה המושפעת פעמים רבות מהתפיסה המקובלת בקרב החברה שאליה הם משתייכים".

נזכיר כי מדובר בבני זוג מוסלמים, ערבים בדואים, אשר על-פי חוקי האסלאם רשאים לשאת יותר מאישה אחת. משכך, תופעת ריבוי הנשים אינה חריגה בקרב החברה הבדואית, ונישואים אלה אינם נרשמים במרשם האוכלוסים.

כך, ערעורה של נבילה התקבל באופן חלקי: היא אמנם הוכרזה כידועה בציבור של איברהים המנוח, אך נקבע כי לא היה בינה לבינו שיתוף בנכסים (עמ"ש (חי') 1714-09-13).

מוסר-השכל: על מנת להגדיר היטב את הזכויות בטרם מגורים משותפים ולמנוע אי-הבנות בעתיד, מוטב לבני זוג לערוך "הסכם חיים משותפים" - ולעגן בו באופן ברור את כוונת הצדדים באשר לאופי מערכת היחסים ובאשר לזכויות ולחובות שאותם הם מבקשים לקבל על עצמם, או לדחותם.

■ הכותבת היא בעלת משרד עורכי דין העוסק בדיני משפחה.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו