גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני ממליץ לצאת מהארץ בכל מחיר. תמיד יהיה לאן לחזור"

הוא לא שיחק המון בבלגיה, יודע שזוכרים לו את הריאיון ההוא באנגלית, אבל לא מצטער לרגע על 4 השנים בחו"ל; שלומי ארבייטמן מספר על הבחירה בב"ש

זה לא עניין של מה בכך להיתקל בכדורגלן ישראלי מצליח, אחד ששיחק כבר בשלוש מארבע הקבוצות הכי גדולות בליגת העל (בית"ר, מכבי חיפה, הפועל ת"א), שהיה בנבחרת, שעשה קריירה אירופית לא רעה של ארבע שנים רצופות (ומאד משתלמות מבחינה כלכלית). ואז לקלוט שהבנאדם לא עף על עצמו. כוכב שאינו מתנהג ככזה, מה שנקרא רגליים על הקרקע.

כזה הוא בדיוק שלומי ארבייטמן, ילד טוב נורדיה. יש לו רק שעון אחד ("וגם אותו קיבלתי מתנה לחתונה"), הוא לא מחזיק רכב פרטי ("בשביל מה צריך? יש לי אוטו מהקבוצה"). הקבוצה היא הפועל ב"ש, שעשתה לעצמה נוהל בשנתיים האחרונות להשיב ליגיונרים מהגולה (גם ברדה, בוזגלו ומליקסון). אז אחרי לחץ מתון שהפעילו הקיץ אלונה ברקת ואלישע לוי על החלוץ להגיע לבירת הנגב - הוא חתם בווסרמיל. בינתיים, שלומי ואשתו סיוון מחפשים מקום נחמד לשכור בעיר הדרומית ("אחרת הנסיעות יהרגו אותי"), ועד אז לא מתפנקים ומעבירים את הלילות בדירות של קרובי משפחה (ביחד עם הבת הקטנה אריאל, שאחיה הקטן כבר מתחמם בתנור של סיוון).

* אתה רק בן 29, אבל בטח כבר מתחיל לראות את היום שאחרי. אתה חושב כבר איך תדאג לעצמך כלכלית אחרי הפרישה?

"אלו דברים מאד חשובים מבחינתי. יש לי תוכניות חיסכון פעילות. אתה לא יודע מה יהיה ביום שאחרי הכדורגל ואתה צריך לדעת איך להתמודד. היום יש לך, מחר אולי לא יהיה לך, ככה זה במקצוע שלנו. בבלגיה הפרשתי 40% מהשכר לפנסיה. זה חוק חוזי שם, הקבוצות חייבות לעשות את זה עם כל שחקן. זה קרה בגלל שהיו שם הרבה מקרים של שחקנים צעירים שהשתגעו עם הכסף, קנו פתאום מכוניות ב-40, 50, 60 אלף אירו - ופתאום נגמר להם הכל. לכן בליגה הבלגית החליטו לקחת את החוק לידיים".

* עכשיו אתה מרוויח יפה, בעוד כמה שנים סביר להניח שההכנסה שלך תרד. זה לא זמן טוב לקנות נכסים?

"אני לא אקנה עכשיו כמה דירות רק כדי להגיד שקניתי, אני עושה את הכל בחשיבה ובשכל, אבל אני בהחלט מכוון לשם. יש לי דירה אחת בבעלותי באיזור נתניה שאני משכיר, אני חושב שעשיתי עסקה טובה שם".

* מה עדיף כיום כלכלית לשחקן מוביל בכדורגל הישראלי - ללכת כמוך לכמה שנים לליגה עשירה יותר מהישראלית - או לכוון לקבוצות כמו מכבי ת"א ומכבי חיפה שגם בהן יש כסף מצוין?

"אתה רואה שהרבה שחקנים יצאו לאירופה בשנים האחרונות גם תמורת פחות כסף, כי מליגות כמו בלגיה, שווייץ, הולנד וכו' - הסיכוי להגיע לקבוצות יותר גדולות יותר וליגות גדולות יותר - הוא גבוה. יש סקאוטרים שבאים לכל משחק בליגות האלו. ואז אתה יכול להגיע לכסף הגדול באמת. לפעמים יש שיקולים אחרים - אני קיבלתי הצעה עם כסף מאד יפה מקזחסטן, אבל אתה לא תמיד רוצה להביא את המשפחה שלך למקומות כאלו. בכללי, אני ממליץ לצאת מהארץ בכל מחיר. הרי תמיד יהיה לאן לחזור, תמיד ירצו אותך".

■■■

עם כל הכבוד לעניין הכספי, ארבע השנים בבלגיה לא היו מוצלחות במיוחד עבור ארבייטמן מקצועית, בטח לא כמו העונה האחרונה בארץ, זאת ש"עשתה" אותו - 2009/10, בה סיים כמלך השערים של ליגת העל (28 גולים), ורק שיטת קיזוז מעוותת מנעה ממנו לזכות באליפות עם מכבי חיפה. המספרים שרשם בכל המפעלים, בקבוצות בהן שיחק בבלגיה (גנט, ווסטרלו, מונס), לא מחסירי פעימה: 106 הופעות, 26 כיבושים בלבד, בקצב ממוצע של שער על כל 235 דקות על המגרש.

* בסוף כל מה שזוכרים לך מהתקופה שם זה הריאיון עם האנגלית הגרועה - פאס פאס, איטס אה קאם - וכו'. נעלבת מזה?

"כנראה שלא היה דברים מעניינים בארץ באותו זמן, אז דיברו על האנגלית של שלומי ארבייטמן. זה בסדר, קיבלתי את הכל ברוח טובה, מבחינתי זה רק חיזק אותי. צחקו עליי? סבבה, היו שחקנים זרים יותר גדולים ממני בקבוצות בבלגיה שאפילו לא ניסו לדבר אנגלית".

* מה לא עבד בבלגיה?

"בעונה הראשונה שלי, בגנט, שיחקתי 50% מהמשחקים וסיימתי עם 10 שערים, כשהחלוץ שהתחרה איתי כבש שמונה שערים, ושיחק בערך פי 2 ממה שאני שיחקתי. בעונה השנייה שלי כבשתי במחזור הפתיחה צמד - ואחר כך דברים השתנו. אני לא רוצה לחזור אחורה, אבל היו שם דברים לא כשרים מול המאמן, ואני אומר לך את זה בוודאות. אבל שוב, אני לא רוצה להתעסק בזה. אח"כ חזרתי והיה לי חוסר מזל עם פציעות, ואז שוב אתה חוזר, אתה כובש שערים, אתה מתאמן חזק, אבל מישהו מחליט את מה שמחליט. לא כל מה שהלך שם אני יכול להסביר".

* זה נשמע כמו תירוצים קלאסיים של שחקן ישראלי בחו"ל. פעם נפצעתי, פעם המאמן דפק אותי.

"בארץ תמיד אומרים 'תירוצים', גם אם הסיבות אמיתיות. היו לי תקופות מאוד יפות בבלגיה. כששיחקתי - כבשתי. אני יודע למה לא שיחקתי, ואני לא אשם בזה".

* ראינו במונדיאל ובכלל בשנתיים האחרונות את נבחרת בלגיה האדירה וכמות הכישרונות הגבוהה שהיא מייצרת. מה סוד הקסם?

"זה מתחיל למטה. הייתי רואה אימונים של ילדים, עוקב. כבר מגיל קטן מלמדים אותם חצי שעה באימון רק יסודות של פסים, לא שום דבר אחר: לעצור כדור בימין, למסור בשמאל. למסור כדור שטוח על הקרקע, לא קופץ. ככה תמיד, חצי שעה לפחות, כל אימון, גם בבוגרים. כל האווירה מסביב הכי מקצוענית שיש.

"מגיעים לאימון שעה לפני, בסביבות 9:00 בבוקר, מי שמאחר אפילו בשנייה חוטף קנס. אוכלים ארוחת בוקר עם כל השחקנים ביחד. אח"כ עושים טיפולים, מה שצריך, ואז מתחילים את האימון. חצי שעה הנעת כדור ומסירות, אחר-כך הנעת כדור עם שערים, עבודה על מצבים מול השער, משחקונים, לפעמים 4 על 4, לפעמים מגרש מלא. העניין הוא שהכל בקצב מאוד-מאוד חזק, אין דברים כאלה. והמאמן יושב לך על הראש. הוא כל הזמן מכריח אותך ללחוץ, ורק תנועה, ואם אתה לשנייה מפסיק לזוז - אוי ואבוי. אתה מסיים כל אימון סחוט, גמור. אפילו הפסקת מים בקושי נותנים לך לעשות לכמה שניות, רוצים שתזוז בלי הפסקה, ולא בצורה של אימוני כושר של פעם 'על יבש' בלי הכדור - אלא כמה שיותר עם הכדור. פעמיים בשבוע יש שני אימונים ביום - הולכים לישון צהריים במועדון, וקמים בחזרה לאימון ערב, אסור לאף אחד ללכת הביתה".

* וידאו, תזונה, פסיכולוגיה?

"הכל, קבוע. פעמיים בשבוע בדיקות משקל ואחוזי שומן, פסיכולוג מתי שאתה רק רוצה. הפסיכולוג מדבר עם כל הקבוצה פעם-פעמיים בשבוע, וידאו פעמיים בשבוע קבוע לפני משחק ואחרי משחק - הכל ברמה מאוד גבוהה".

* יש מה להשוות לארץ?

"הרבה אנשים זלזלו בליגה הבלגית, אבל היום אנשים כבר מבינים מה קורה שם. שוב אני אומר: הכל מתחיל מהילדים. מבחינת עצימות, הם מתאמנים באותה רמה כמו הבוגרים. בוא נהיה אמיתיים - האימונים ברמה גבוהה גם בארץ, אבל אין אחד שיגיד לך שהפערים לא גדולים לטובת בלגיה".

■■■

* אז למה דווקא הפועל ב"ש?

"הייתי בקשר מאד טוב עם אלישע לוי כבר לפני שנתיים, הייתי מאד קרוב כבר אז לחתום בב"ש, את העונה הכי טובה בקריירה שלי עשיתי תחתיו. אבל בסוף המשכתי עוד בבלגיה. לאלונה ברקת היה חלק גדול מאד בחתימה שלי, רציתי לעבוד אצל אנשים מיוחדים כמוה. אני זוכר שלפני הרבה שנים ראיתי אותה באיזו מסעדה, היא אמרה לי 'תבוא, תבוא אלינו'. הייתי אז בחיפה. אמרתי לה שאני מאד רוצה, אבל נראה מה יהיה, אולי ביום מן הימים. אני שמח שבסוף זה קרה ומרגיש שעשיתי החלטה מאוד טובה. המו"מ התנהל מולה, באמצעות אבי נמני שהחזיר אותי לארץ. לקח קצת זמן, אבל בסוף זה הסתדר".

שלומי ארבייטמן / צלם: באדיבות הפועל Mobly ב

* מה עוד היה על הפרק?

"קצת אירופה, היה משהו בצרפת, משהו בשווייץ. מכבי חיפה היו בעניין בהתחלה, אח"כ גם בית"ר, היו דיבורים ראשוניים עם מכבי ת"א, עד שהדברים השתנו מבחינתם".

* מכבי ת"א, כהצהרה, עושה הכל בשביל להביא אליה את הליגיונרים הכי טובים בשוק. אלייך הם התייחסו כאופציה רביעית-חמישית. ולא הפריע לך גם שמכבי חיפה לא נלחמו באמת להחזיר אותך?

"לא, כי הלכתי למועדון גדול עם אנשים חמים וטובים. הלכתי לב"ש בלב שלם".

* מה קרה לכם באירופה נגד ספליט?

"בשני המשחקים היינו בכמה רמות מעליהם. אי אפשר להסביר איך הכדור לא נכנס שם. אני בטוח שאם היינו משחקים ב'מושבה' מול 12 אלף אוהדים היינו עוברים. אתה רואה שגם מכבי ת"א התייחסו לעניין הזה של אובדן הביתיות אחרי שהם הודחו - גם אנחנו מרגישים ככה. אני בטוח שאם המשחק היה כאן הדברים היו נראים אחרת".

* לא נגעת מספיק בכדור במשחקים האלו.

"יש לנו שחקנים כמו בוזגלו, מליקסון, ברדה, גבאי. אלו שחקנים שתמיד באים לקבל את הכדור - ואני בעמדה שלי צריך להיות ב-16, כי אם אני לא אהיה שם אתה יודע מה ידברו. אלישע מדבר איתי המון על זה - להגיע כמה שפחות לאיזורים אחרים. להיות באיזור המסוכן זה הלחם שלי".

* כמה גולים אתה שם השנה בנגיחות, מהרמות של בוזגלו?

"נדבר במאי. כרגע אני רוצה להיכנס לקבוצה ולעבוד קשה. באמת שאין לי מספר בראש, הכי אמיתי אני אומר לך".

עוד כתבות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

"הרבעון החזק ביותר בתולדות למונייד": המניה מזנקת אחרי הדוחות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ●אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

על רק המתיחות הגאופוליטית - החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.8% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"