גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": שיחות מוזלות מחו"ל? הדרך עוד ארוכה

הרפורמה ה"מהפכנית" של השר ארדן באה לפתור סוגייה כואבת עבור הצרכן הישראלי, אך כאשר מתעמקים במידע, מגלים שמדובר ברפורמה שיהיה קשה ליישם - כיוון שלמפעיל בארץ אין שליטה על מרכיב השיחה הבינלאומי

משרד התקשורת פרסם בשבוע שעבר שימוע שזכה להד נרחב, בנושא עלויות השיחות מחו"ל לישראל והשימוש באינטרנט סלולרי בחו"ל. הרעש התקשורתי נבע מהעובדה שמדובר בסוגייה כואבת עבור הצרכן הישראלי.

ישראל לא נמנית עם מדינות האיחוד האירופי, ולפיכך לא יכולה להימנות על המדינות שנכללות בהסכמי הנדידה שמחירם, עבור תושבי מדינות האיחוד, מפוקח ונמוך. ישראלי צריך להיערך לנסיעה לחו"ל עם שורה של תוכניות עבורו ועבור כל אחד מבני משפחתו, ולכל זה יש מחיר כספי גבוה.

הרפורמה, בקצרה, מדברת על ניסיון לאפשר ללקוח לבחור את ספק השיחות שלו מחו"ל - בניגוד למצב הנוכחי שבו לקוח של חברה סלולרית מחויב לרכוש ממנה את חבילת השיחות באופן בלעדי.

כל הניסיונות של משרד התקשורת, לשלב את ישראל בהסכמים האירופאים, עלו בתוהו. אחד הפתרונות שמשרד התקשורת השתמש בהם הוא לחסום את השיחות מחו"ל ואת הגלישה מחו"ל, אלא אם כן הלקוח ביקש באופן מפורש לאפשר לו גישה לשירותים הללו.

בימים אלה מנסה משרד התקשורת לקדם רפורמה חדשה, שאמורה לפתור את הבעיה על-ידי יצירת תחרות בין החברות השונות בסגמנט של השיחות מחו"ל לישראל. כאשר מתעמקים במידע מגלים שמדובר ברפורמה שיהיה קשה ליישם, אבל הרעיון שעומד מאחוריה הוא רעיון מבורך.

הסיבה לכך פשוטה - המפעיל הסלולרי כבול בהסכם מול המפעיל באותה מדינה, כך שהשליטה שלו על מרכיב השיחה הבינלאומי לא תלוי בו, ולכן התחרות במקטע זה חסומה עבורו. לכן הבעיה היא בתשלום שגובה המפעיל בחו"ל מהמפעיל בארץ עבור שירות הנדידה, כאשר המקטע הבינלאומי שולי.

השימוע שפרסם בשבוע שעבר משרד התקשורת בנושא שירותי הנדידה (Roaming) ותיק השירות המצורף אליו מתבססים על מסמך מדיניות של גוף הרגולטורים האירופי (BEREC).

בניגוד להצהרת משרד התקשורת, זה אינו מסמך החלטה של האיחוד אלא ניתוח מעמיק של הפתרונות הטכנולוגים והמודלים המסחריים האפשריים להפעלת ספקים חלופיים בנדידה. נציין כי המסמך כולל פנייה אל בעלי העניין, על מנת שיציגו מידע נוסף לפני גיבוש ההמלצות הסופיות.

רגולציה באירופה

בחינה של מסמך המדיניות האירופי, אליו מפנה השימוע, לעומת תיק השירות שהציג המשרד, מעלה שאלות מהותיות לגבי הישימות של המודל והתועלות הצפויות מהטמעתו בהגברת התחרות וירידת המחירים.

ראשית יש לשאול את השאלה, האם המודל הרגולטורי שהתפתח בשוק האירופי המאוחד רלוונטי בכלל לישראל? בראיה רחבה, הרגולציה באירופה מבוססת על היכולת של הרגולטור לקבוע, בתוך מדינות האיחוד, תנאים ומגבלות הן על המפעיל הביתי והן על המפעיל שברשתו נודד המנוי. יכולת זו מאפשרת בין השאר קביעת תעריפי מקסימום ברמה הקמעונאית והסיטונאית כאחד.

המצב בישראל שונה. משרד התקשורת הישראלי אינו יכול לכפות הסדרה על מפעילים מחוץ לישראל. ללא התשתית הרגולטורית הקיימת באירופה, ספק רב האם יש מודל עסקי סביר לרגולציה המוצעת כעת בהקשר הישראלי.

נקודה נוספת שכדאי להתעכב לגביה - האם להכנסת ספקי נדידה חלופיים וניתוק הקשר בין ספק השירות בישראל לבין ספק השירות בחו"ל יש סיכוי סביר להביא להגברת התחרות ולהוזלת המחירים? השאלה הזו תישאר פתוחה.

כפי שניתן להבין מהציטוט בהמשך, כבר בפתח המסמך האירופי מצוין בבירור כי BEREC העלתה - כבר במסמכי מדיניות קודמים - סימני שאלה לגבי האופציה שהפעלת ספקים חלופיים והפרדת שירות הנדידה מהשירות המקומי (decoupling) תשיג את התוצאות המיוחלות בהגברת התחרות והוזלת התעריפים.

המסמך האירופי מציין בנוסף כי על אף עמדה זו הרגולטור בחר להציג את המודל לשוק, וכי מטרת המסמך היא לבחון את ההיתכנות של כל מודל ולהמליץ על המודלים שיביאו להגברת התחרות, באופן שיצדיק את ההשקעה שבהטמעתו.

בעמוד 3 במסמך מופיעה הצהרה שבתרגום חופשי אומרת כך: BEREC שוקלת לבצע את ההפרדה בין החברה הסלולרית לבין הגוף שמוציא את השיחות לחו"ל, אך אין שום ביטחון שהדבר יעבוד היטב מבחינה פרקטית. בנוסף, BEREC גם לא גיבשה עמדה על מי יושתו העלויות של הרפורמה שהיא בעצמה לא יודעת איך תיושם.

מתוך 4 מודלים הנדונים במסמך האירופי, מציע השימוע בישראל מימוש של שלושה. השוואה בין המודלים, כפי שהם מופיעים במסמך המדיניות לבין תיק המוצר שפרסם המשרד, מעלה ספק האם המודלים ישימים טכנולוגית וכלכלית, והאם - כפי שהגדיר זאת המסמך האירופי במטרותיו - התוצאות הצפויות מצדיקות את ההשקעה הנדרשת ליישומם.

המודל מוטל בספק

הסוגייה הרלוונטית לענייננו היא האם ניתן להציג בישראל מודל עסקי סביר ללא היכולת שקיימת באיחוד האירופי להגדיר מחירי מקסימום סיטונאים וללא אינדיקציה להצלחתו? כפי שהזכרנו, מחירי הנדידה באירופה מפוקחים, והמדינות והמפעילים נותנים גיבוי לכך, אך בישראל זה לא המצב.

המודל הקרוי Single IMSI, שאליו מתייחס המשרד במסמך השימוע, מבוסס מסחרית על רגולציית התעריפים באיחוד האירופי. בהיעדר יכולת רגולטורית דומה בישראל, המודל העסקי הזה מוטל בספק או לפחות דורש דיון נוסף.

בנוסף יש לציין כי מאחר שהרגולציה נכנסה לתוקף באירופה רק בחודש שעבר, גם המודל העסקי כולו, כפי שיושם באירופה, עדיין טעון הוכחה. האם ראוי לאמץ בישראל מודל שהמסמך האירופי אינו ממליץ עליו באופן מובהק ושאינו מיושם באירופה בפועל?

מודל נוסף שנקרא (Single IMSI) מהווה הרחבה של המודל הקודם, שאמור לאפשר לספק החלופי חופש פעולה רב יותר ותלות פחותה במפעיל הסלולרי. כפי שראינו, המסמך האירופי אינו ממליץ על מודל זה כלל, והוא אכן אינו מיושם ברגולציה האירופית בשלב זה.

המסמך האירופי קובע כי המימוש הטכנולוגי צפוי להיות מורכב יותר, והסיכוי שהמודל יביא להגברה משמעותית של התחרות אינו ברור. גם כאן יש לציין כי היכולת לממש את המודל תלויה במידה רבה ביכולת של הרגולציה לחול הן על המפעיל הביתי, הן על הספק החלופי והן על המפעיל שברשתו נודד המנוי. יכולת זו כאמור אינה קיימת בישראל.

כמה תשלמו על שיחות מחול

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בניין רשת החדשות אל ג'זירה / צילום: Shutterstock, BalkansCat

פה אחד: הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

מודיעין: פרויקט תעסוקה חדש יוקם בהשקעה של יותר ממיליארד שקל

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת