גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שווי מניות דלק אנרגיה גבוה בכ-70% ממחיר השוק"

הערכת שווי שהוכנה על ידי הכלכלן דוד בועז עבור בעלי מניות מיעוט בדלק אנרגיה קובעת, כי החברה המרכזת את פעילות החיפושים והפקת הגז של קבוצת דלק שווה כ-21 מיליארד שקל

קידוח לוויתן נפט גז / צילום: לילה כלכלי ערוץ 10
קידוח לוויתן נפט גז / צילום: לילה כלכלי ערוץ 10

השווי הכלכלי של מניות דלק אנרגיה גבוה ביותר מ-70% ממחירן בבורסה, כך עולה מהערכת שווי שהכין הכלכלן דוד בועז. בועז, לשעבר הממונה על התקציבים באוצר, הכין את הדוח בהזמנת משקיעים פרטיים, בעלי מניות מיעוט בדלק אנרגיה, על רקע ניסיונותיה החוזרים והנשנים של קבוצת דלק, בשליטת יצחק תשובה, לרכוש את מניות הציבור בחברה ולמחוק אותה מהמסחר.

דלק אנרגיה - המרכזת את פעילות החיפושים והפקת הגז של קבוצת דלק - היא חברה בת של קבוצת דלק (המחזיקה 86.7% ממניותיה). באמצעות החברה שולטת הקבוצה בשותפויות החיפושים אבנר ודלק קידוחים, אשר להן החזקות בכמה תגליות גז משמעותיות שנמצאו בשנים האחרונות במימי הים התיכון, ובראשן "תמר" ו"לוויתן".

בעשור האחרון ניסתה קבוצת דלק למחוק את דלק אנרגיה מהמסחר לא פחות מארבע פעמים, תוך שהיא מגישה הצעות רכש שונות למניות הציבור, אשר נדחו פעם אחר פעם.

הערכת השווי של בועז, המתבססת על נתוני הדוחות הכספיים של דלק אנרגיה לרבעון הראשון של 2014, נוקבת בשער של 4,063 שקל כשווי הכלכלי הריאלי של מניית החברה - מחיר המגלם לדלק אנרגיה שווי של 20.9 מיליארד שקל (לעומת שווי שוק של 12.1 מיליארד שקל).

בקרב בעלי מניות המיעוט עלתה בחודשים האחרונים שוב ושוב הטענה כי גורמים עלומים פעלו להורדת מחיר המניה לקראת הצעות רכש שהוגשו בעבר. לראייה טוענים המשקיעים הללו כי מתחילת השנה ועד ל-10 באוגוסט רשמה מניית דלק אנרגיה ירידה של כ-1% בעוד שמניות השותפויות בהן היא שולטת - אבנר ודלק קידוחים - רשמו עליות של כ-12% כל אחת.

במאי האחרון הגישו משקיעים במניות דלק אנרגיה תביעה נגד בעלי השליטה בטענה למניפולציות בשערי המניות ערב הצעת הרכש מ-2011. המשקיעים העומדים מאחורי הערכת השווי של בועז משוכנעים כי קבוצת דלק תיזום בקרוב הצעת רכש חדשה, חמישית במספר. לטענתם, "הפער בין מחיר המניות בבורסה לשווין הכלכלי מסביר את הלהיטות של בעלי השליטה לרכוש את מניות המיעוט ולהביא למחיקת החברה". בקבוצת דלק טענו בעבר בתגובה להאשמות הללו כי מדובר במהלכי סרק וכי כל ניסיון לרמוז לקשר בין הקבוצה לבין מניפולציות במחירי המניות הוא מופרך והזוי.

שוויה של דלק אנרגיה נגזר משתי החזקותיה בשתי שותפויות חיפושי הגז והנפט: אבנר (47.49%) ודלק קידוחים (62.64%). שוויין של השותפויות מוערך על ידי בועז ב-17.6 מיליארד שקל ו-16.3 מיליארד שקל, בהתאמה. שווי זה גוזר ליחידות ההשתתפות שלהן מחיר הגבוה בכ-50% ממחירן הנוכחי בבורסה.

בנוסף מעריך בועז בכ-2.65 מיליארד שקל את השווי המהוון של תמלוגי העל שאמורות השותפויות לשלם במהלך שנות הפקת הגז מהמאגרים. בתמחור שוויין של עתודות הגז מעריך בועז כי הגז יימכר בשוק המקומי במחיר של 5.86 דולר ליחידת חום וגז, וליצוא במחיר של 7.87 דולר - במחירים אלה נאמדות ההכנסות ממכירת כל BCM של גז לשוק המקומי בכ-207 מיליון דולר, בעוד ההכנסות ממכירת BCM ליצוא יעמדו על 277 מיליון דולר.

בועז הניח כי תמר ימכור 71.4 BCM במהלך שנות ההפקה - לירדן ולמדינה נוספת - ולווייתן ימכור 310 BCM ללקוחות פרטיים וממשלתיים באזור ובעולם. להערכתו, קצב ההפקה מ"תמר" יעלה מכ-10 BCM כיום ל-15.5 BCM מ-2017. לגבי "לוויתן", הוא מניח בניית שתי פלטפורמות הפקה שיפיקו החל מ-2018 כ-24.8 BCM לשנה (כיום מתוכננת פלטפורמה אחת שתפיק 16.54 BCM) ויצוא גז החל מ-2019 שיגדל מקצב של 10 BCM לשנה ל-15.61 BCM החל מאמצע העשור הבא.

שמרנות חשבונאית

בשל עיקרון השמרנות החשבונאית בחר בועז שלא לתמחר בהערכת השווי שורת אירועים עתידיים שעשויים להגדיל משמעותית את שוויה של דלק אנרגיה, אך הסתברותם איננה ודאית.

כך, למשל, ההערכה איננה מתמחרת עסקאות עתידיות למכירת גז מ"תמר" ו"לוויתן". מדובר בעסקאות עם יוניון פנוסה ובריטיש גז, הפעילות במצרים, בהיקף שעשוי להגיע ל-30 מיליארד דולר. בשתי העסקאות נחתמו לאחרונה מכתבי כוונות בלתי מחייבים (LOI) ומתנהל מו"מ לקראת חתימת הסכם מכירת גז. בנוסף, בחר בועז שלא להתייחס לסיכוי (המוערך ב-25%) למציאת נפט מתחת לשכבות הקרקע של מאגר "לוויתן" וכן לתרחיש של תגליות נפט וגז חדשות בשטחי הרישיונות.

הגז ממשיך לזרום: הכנסות של כ-180 מ' ד' לדלק קידוחים ואבנר במחצית 2014

יציבות בהכנסות ממכירת גז וקונדנסט ממאגר "תמר" לצד ירידה ברווח הנקי כתוצאה מהוצאות מימון חד פעמיות - אלה הנתונים הבולטים העולים מדוחות שותפויות חיפושי הגז של קבוצת דלק לרבעון השני של השנה. הכנסות דלק קידוחים הסתכמו ברבעון ב-41 מיליון דולר (בניכוי תמלוגים) - ירידה של 7% לעומת הרבעון המקביל שבו החלה ההפקה מ"תמר". הכנסות אבנר הסתכמו ב-39 מיליון דולר, וכאן מדובר בירידה של 6%. בסיכום המחצית הראשונה של 2014 הגדילו השותפויות את הכנסותיהן ל-90 מיליון דולר בדלק קידוחים (עלייה של 25%) ול-87 מיליון דולר באבנר (עלייה של 29%).

הרווח הנקי הרבעוני של דלק קידוחים הסתכם ב-9 ממיליון דולר - ירידה של 45% בהשוואה לרבעון המקביל, כאשר במחצית השנה הסתכם הרווח בכ-28 מיליון דולר. הרווח הנקי הרבעוני של אבנר עמד על 6.8 מיליון דולר - ירידה של 41% לעומת רבעון המקביל. במחצית עמד הרווח הנקי על 24.4 מיליון דולר. הסיבה לירידה החדה ברווח הנקי הן עלויות מימון גבוהות חד פעמיות עקב גיוס האג"ח המוצלח של "תמר בונד", בהיקף של 2 מיליארד דולר.

למרות ההוצאות החד פעמיות, מחזור החוב הבנקאי של "תמר" (ועוד כחצי מיליארד דולר חוב על "לוויתן") באמצעות ההנפקה עתיד להביא לחיסכון משמעותי של כ-1% בסך הריבית המשולמת במהלך 12 השנים הבאות. מדובר חיסכון מצטבר של כ-150 מיליון דולר לאורך התקופה. תוצאות הגיוס ניכרות בנזילות הגבוהה של השותפויות שכעת יש בקופתן 700 מיליון דולר. הגיוס נועד לסייע לשותפויות לקבל החלטת השקעה ב"לוויתן", זאת על רקע גידול משמעותי של חלקן היחסי בפיתוח המאגר, לאחר כישלון המגעים להכנסת שותף אסטרטגי.

דלק קידוחים ואבנר מחזיקות כל אחת ב-22.67% מהזכויות במאגר "לוויתן" לצד שותפותיהן, נובל אנרג'י (39.66%) ורציו (15%). "גלובס" חשף לאחרונה כי המועד לקבלת החלטת ההשקעה (FID) על פיתוח "לוויתן" נדחה ל-2015. השותפויות חתמו במהלך הרבעון השני על מכתבי כוונות עם חברות יוניון פנוסה הספרדית ליצוא גז מתמר למתקן ההנזלה של החברה בדמייטה שבמצרים, ועם BG על עסקה למכירת גז מ"לוויתן" עבור מתקן ההנזלה הסמוך באידקו. על רקע המתיחות עם טורקיה הפכה השלמת העסקה עם BG לתנאי הכרחי להשגת המימון לפיתוח "לוויתן".

גז

עוד כתבות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות