גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערכות: הנזק לתעשייה מ"צוק איתן" - 1.2 מיליארד שקל

הנזק למפעלים בעוטף עזה נאמד בכ-470 מיליון שקל מהסכום ■ מנהל סניף דרום של התאחדות התעשיינים: "יצואן שהפסיד לקוח בחו"ל אולי יקבל מהמדינה פיצוי על החודשים יולי ואוגוסט, אבל הוא לא יקבל את הפיצוי על הכסף שהוא כבר לא ירוויח בחודשים הבאים"

מבצע "צוק איתן" / צילום: רויטרס
מבצע "צוק איתן" / צילום: רויטרס

מבצע "צוק איתן" עדיין לא הסתיים באופן רשמי, אך התעשיינים והיצואנים בדרום מלקקים את הפצעים ומנסים לחזור לשגרה. אף שהם מודים שבשונה מסבבי לחימה קודמים הפעם מנגנון הפיצוי של המדינה פעל טוב יחסית, הם מבינים שאת ההפסדים על לקוחות ועסקאות שאיבדו הם יצטרכו לספוג.

בהתאחדות התעשיינים מעריכים כי היקף הנזק לתעשייה מהמבצע בעזה מסתכם בכ-1.2 מיליארד שקל, כ-470 מיליון שקל מהם רק בעוטף עזה וביישובים המרוחקים עד 40 קילומטר מהרצועה. ההערכה של ההתאחדות מתבססת על סקר שעשה האגף למחקר כלכלי בקרב מפעלים.

עם זאת, למרות הירי הנרחב לעבר ישראל, מספר הפגיעות הישירות של רקטות במפעלים ובתשתיות הקשורות לייצור היה זניח. בהתאחדות התעשיינים מייחסים את עיקר הנזק לקשיים באספקת סחורות ללקוחות; בירידה במספר העובדים שהתייצבו במפעלים; באובדן של עסקאות ולקוחות וירידה בפריון העבודה בעקבות אזעקות תכופות שבהן נקראו העובדים לסור למרחבים מוגנים.

לדברי מנהל סניף דרום של התאחדות התעשיינים, מאיר שימקו, "בימים האחרונים כבר חל שיפור במספר העובדים שמתייצבים במפעלים, אך עדיין אין התייצבות בשיעור של 100 אחוז. רמת החשש והפחד ירדו לעומת הימים הראשונים למבצע, אך הפסקת האש עם חמאס שברירית ורבים מרגישים שעוד מוקדם להודיע על חזרה מלאה לשגרה. כשמסתובבים באזור עוטף עזה עדיין רואים הרבה מאוד חיילים וכלים צבאיים, וכבישי הדרום מלאים במובילים של טנקים ושל משוריינים לכיוון גבול הרצועה. בנוסף לכך, אנחנו בקיץ ואנשים רוצים להתרענן, לצאת לחופשות וזה ניכר בהתייצבות במקומות העבודה".

שימקו מעריך כי את עיקר הנזק בתעשייה בדרום ספגו מפעלים בתחומי המזון והפלסטיקה: "מדובר בענפי ייצור עונתיים. כך, למשל, למוצרי פלסטיק שנצרכים יותר בעונת הקיץ לא היה די ביקוש, ומפעלים שעוסקים בתחום הזה אכלו אותה. מבחינתם, זאת עונה אבודה ומחזורים שלמים שאיבדו לא יחזרו. בנוסף, יש גם לא מעט יצואנים שכנראה איבדו לקוחות - חלקם בגלל שלא הספיקו להוביל תוצרת לאוניות. יצואן שהפסיד לקוח בחו"ל אולי יקבל מהמדינה פיצוי על החודשים יולי ואוגוסט, אבל הוא לא יקבל את הפיצוי על הכסף שהוא כבר לא ירוויח בחודשים הבאים. יצואנים כאלה יצטרכו להוציא הרבה כסף על שיווק כדי לחדש את מעגל הלקוחות שלהם", אמר. בנוסף העריך שימקו כי במפעלים רבים באזור הדרום חלה ירידה במחזור בהיקף של 20% עד 30%.

"נגדיל את הביקוש ללימודים בדרום"

במכון היצוא התקשו להעריך היום את היקף הנזק ליצואנים הישראלים בעקבות המבצע בעזה: "היו מספר ביטולים של גורמים עסקיים מחו"ל שהיו אמורים להגיע לישראל ולא הגיעו בעקבות הלחימה. חלקם דחו את הביקור, חלקם ביטלו אותו ואחרים הציעו שהמפגש העסקי המתוכנן יתקיים בחו"ל. עדיין, אנחנו לא מתרשמים שמדובר בגל של ביטולים שכן החודשים יולי ואוגוסט מתאפיינים בהתנהלות עסקית איטית יחסית. עם זאת, עבור יצואן קטן שפגישה חשובה עם קניין מתבטלת לו - זה קריטי", אמר היום ל"גלובס" מנכ"ל מכון היצוא, עופר זקס.

בהתייחס לסוגיית החרמות של מוצרים ישראלים, בעיקר במדינות האיחוד האירופי, אמר זקס כי "מדובר בנושא שהתקשורת מאוד אוהבת לעסוק בו אך אני לא יודע עד כמה מדובר באיום ממשי. גם בסבבים קודמים היינו בסרט הזה. אנו ערים לכך שקיימת בשווקים האלה רגישות מסוימת לחלק מן התוצרת הישראלית, אך במקרים רבים מדובר בהצהרות בלבד. לדעתי, האיום הגדול יותר הוא החרם שנעשה בשתיקה. כרגע מוקדם להעריך את היקף המשבר ומנתונים שבחנו בעבר לא זיהינו מגמה שנמשכת לאורך זמן בנושא זה. אל לשכוח שהיצואנים נכנסו לתקופת העימות בעזה במצב שהוא ממילא לא טוב, בעיקר על רקע המשבר של היחלשות הדולר והשחיקה ברווחיות היצוא. המשבר הזה ליווה אותם עוד טרם המבצע וילווה אותם כנראה גם אחריו", אמר.

מנתוני משרד הכלכלה עולה כי מאז תחילת המבצע בעזה התקבלו בקו החירום שהפעילה הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים כ-3,650 פניות. במשרד הכלכלה אמרו כי הגשת תביעות לפיצוי מרשות המסים החלה רק בראשית השבוע וכבר הוגשו כמה עשרות תביעות כאלה. עם זאת, כבר בתחילת המבצע נעשו מעל ל-2,000 פניות של בעלי עסקים בדרום בבקשה לקבל פרטים אודות התהליך. בהתאחדות התעשיינים ובמכון היצוא הביעו היום שביעות רצון ממנגנוני הפיצוי המוצעים לבעלי עסקים באזור ואמרו כי

"בשונה מימי 'עמוד ענן', אז התקרה לפיצוי עמדה על מיליון שקל, הפעם התקרה עומדת על 4 מיליון שקל כפיצוי מרבי שיכולים לקבל תעשיינים על הפסדים ונזקים. אני מעריך שאין הרבה תעשיינים שהגיעו להפסדים בהיקף כזה", אמר שימקו ל"גלובס". "רוב המפעלים עשו מאמץ אדיר במהלך הלחימה להמשיך ולפעול למרות הקושי, וזאת מתוך הבנה שבכל מקרה לא יקבלו פיצוי מלא על כל הנזקים שנגרמים להם מהמדינה".

גם מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמיר חייק, הביע שביעות רצון מהפעלת מנגנוני הפיצוי בידי רשות המסים: "ברור שיש עסקים שלא יקבלו פיצוי על הנזק העתידי שנגרם להם, אבל חלק מהסכום שולם להם מיידית. רשות המסים פעלה מהר וזה ניכר בשטח", אמר.

בתוך כך, שר האוצר, יאיר לפיד, ביקר היום במכללת ספיר שליד שדרות. "יש תקציב של 6 מיליון שקל ששר החינוך ואני העברנו לטובת חינוך ומיגון באזור הדרום, ו-3 מיליון מהם הושקעו במכללת ספיר", אמר לפיד במהלך מפגש שקיים עם הנהלת המכללה. "המטרה שלנו היא לשפר את המיגון במכללה כדי שההורים של הסטודנטים ידעו שהם שולחים את ילדיהם למקום בטוח. מבחינתנו יש תעדוף של 'ספיר' ויש קול קורא לבניית מעונות קבועים עם תמיכה ממשלתית שבין 5 ל-10 מיליון שקל. נגדיל את הביקוש ללימודים בדרום באמצעות מלגות והלוואות מקרן הסיוע לסטודנטים. הביקוש כאן יעלה, וגם אם מספר הסטודנטים בספיר ירד בעקבות המצב - לא נפגע בתקציב המכללה", הוסיף לפיד. מנכ"ל ספיר, ד"ר נחמי פז שנפצע במהלך הלחימה בעזה מפצצת מרגמה, אמר לשר האוצר כי בעקבות אירועי הלחימה בדרום במהלך השנים האחרונות חלה ירידה במספר הסטודנטים שלומדים במכללה.

הוארכה תקופת הזכאות לדמי אבטלה של תושבי הדרום

תקופת הזכאות המרבית של תושבים בדרום לקבלת דמי אבטלה תוארך ב-25 ימים - כך החליטה אתמול (ג') ועדת העבודה והרווחה של הכנסת. ההחלטה התקבלה פה אחד ולפיה חייל משוחרר יהיה זכאי ל-95 ימי אבטלה במקום 90; צעיר שטרם מלאו לו 25 יהיה זכאי ל-75 ימי אבטלה במקום 50; צעיר שגילו בין 25 ל-28 יהיה זכאי ל-92 ימי אבטלה במקום 67; וצעיר בגילאי 28 עד 35 שהוא בעל משפחה עם שני ילדים התלויים בו בפרנסתם - יהיה זכאי ל-125 ימי אבטלה במקום 100. עוד קבעה הוועדה, וזאת בתיאום עם שר הרווחה מאיר כהן, כי גם תקופת הזכאות לקבלת דמי אבטלה בקרב דורשי עבודה שגילם 35-45 תוארך.

הוועדה קבעה כי הזכאות לתקופת אבטלה ארוכה יותר תינתן למי שגר במרחק של 40 קילומטר מרצועת עזה ונכנס למעגל האבטלה בין אוגוסט 2013 לאוגוסט 2014: "עשינו צדק עם אלה שישבו במקלטים במשך תקופה ארוכה ולא הייתה להם הזדמנות למצוא תעסוקה", אמר היום יו"ר הוועדה, ח"כ כץ.

שיעור התייצבות עובדים 19.8.14

עוד כתבות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מכונת המימושים של קרן פימי: 7 חברות שהניבו 2.6 מיליארד שקל בשנה

קרן פימי רכבה על הגאות בבורסה המקומית וביצעה מימושים בשבע חברות ציבוריות שבשליטתה, שרובן פועלות בסקטור הביטחוני ● רוב המימושים הוכרו כרווח, ובשוק מעריכים: "אם הבורסה תמשיך לעלות, פימי תממש באופן דומה גם בשנה הבאה ותנפיק לפחות 2 חברות"

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הביקוש קפא, המחירים ירדו: ענף הנדל"ן מסכם שנה מאתגרת, ומה צפוי ב־2026?

שנת 2025 הייתה מטלטלת במיוחד עבור שוק הנדל"ן: הרגולציה סביב מבצעי המימון התהדקה, היצע הדירות בשיא היסטורי, המחירים ירדו כמעט מדי חודש, ותמהילי המשכנתאות השתנו ● רגע לפני 2026, המומחים מנסים להעריך האם המגמות יימשכו או שמדובר רק בתיקון זמני

קמפיין ה־AI של לושה / צילום: מתוך יוטיוב

לשבת בקפה של קלוד, לייצר פרסומת ב-150 דולר: יישומי ה-AI שיככבו השנה

הבינה המלאכותית מסייעת ליוצרי תוכן ולסטארט-אפים לחדור ללב המרחב הפרסומי והשיווקי, אך גם דורשת מהם קיצוניות כדי לבלוט ● דוח מקיף של ארטליסט הישראלית, המבוסס על סקר בקרב כ-6,500 יוצרים (כולל מישראל), מציג את האפשרויות ואת המגמות ב-2026

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

רשות התחרות סיימה את הבדיקה: האם אל על תיקנס בגלל מחירי הטיסות?

רשות התחרות סיימה בדיקה כלכלית ומשפטית שנועדה לקבוע האם אל על ניצלה את מעמדה כמונופול בקווי טיסה מסוימים בתקופת המלחמה ● עפ"י המסתמן, על החברה יוטל עיצום כספי שגובהו טרם נקבע, ושעשוי להגיע עד כ-118 מיליון שקל

מרכז שיטור קהילתי חיפה / צילום: בר - אל

מאות שקלים בשנה: המס העירוני החדש שישלמו תושבי חיפה

לראשונה יתווסף לחשבונות הארנונה בחיפה "היטל שמירה", שנועד למימון כוח שיטור עירוני חדש ● התעריף עומד על 2.32 שקל למ"ר, בדומה למקובל ברשויות נוספות כמו תל אביב ורעננה, לצד התייקרות הארנונה הכללית ב־1.626%

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר משבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחייה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

קמפיין פייבר / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הזוכים הגדולים בתחרות הפרסום גרנות - והזוכה האמיתית: הבינה המלאכותית

בין הזוכים הגדולים בתחרות הקריאייטיב העצמאית גרנות, שהתקיימה היום, נמנים פרסומת ה-AI של פייבר, סרטון הפסולת של עיריית תל אביב וקמפיין "אחת מתשע" בהשראת אמריקן איגל וסידני סוויני ● ומי עוד בזוכים?

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות, וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת־ימי", צוין

מלון נורדוי בנחלת בנימין / צילום: גלית חתן

פתאל חנך מלון בן 22 חדרים בת"א: "זה אותו מאמץ עם 5% מהכסף"

מלון נורדוי בתל אביב נפתח לאחר שנה של שיפוצים ושימור מחמיר, בהשקעה של כ–66.5 מיליון שקל שביצעה קבוצת פתאל ● שורד השבי שגיא דקל חן ייקח חלק במהלך של בנק מזרחי טפחות, לצד הפרזנטורים דביר בנדק וחן אמסלם - כך נודע לגלובס ● וגם: אליעזר (צ'ייני) מרום מונה ליו"ר סמארטי א.א.ר טכנולוגיות ● אירועים ומינויים

גלולת ההרזיה וויגובי של נובו נורדיסק / צילום: נובו נורדיסק

גלולת ההרזיה של נובו נורדיסק אושרה: מתי היא תגיע לישראל?

החברה הדנית הקדימה את המתחרה הגדולה שלה אלי לילי באישור הגלולה להרזיה בארה"ב, והמניה שלה הגיבה בעלייה ● למי המוצר מיועד, והאם נובו נורדיסק תחזור לעמדת הובלה?

רה''מ לשעבר נפתלי בנט / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

על רקע פרשת קטארגייט, בנט תקף את נתניהו

בנט פנה לשב"כ ולמשטרה: "חובתכם למצות את החקירה עד תום" ●  סגנו של ראש השב"כ פורש מתפקידו - בגלל חילוקי דעות קשים עם זיני ● במערכת הביטחון העלו חשש: "חבית הנפץ" מול איראן עלולה להתלקח מחדש ● אלי פלדשטיין: "אחרי 7.10 המשימה הייתה למחוק את מושג האחריות סביב רה"מ" ●  איזנקוט מאשים: "נתניהו, אתה לא ראוי להוביל את המדינה. ישראל חייבת ללכת לבחירות ולנקות את קודש הקודשים ● דיווחים שוטפים

נושאת המטוסים ''שארל דה גול'', שתוחלף ע''י הספינה החדשה / צילום: Shutterstock

נושאת מטוסים גרעינית ב-10 מיליארד אירו: הפרויקט השנוי במחלוקת של מקרון

ממשלת צרפת נאבקת במשבר חוב מתמשך ונכשלת בהעברת תקציב כבר שלוש שנים, אך דווקא כעת מכריז הנשיא עמנואל מקרון על פרויקט גרנדיוזי: בניית נושאת מטוסים גרעינית חדשה בעלות של יותר מ־10 מיליארד אירו ● התזמון מעורר שאלות על סדרי העדיפויות של המדינה

אילוסטרציה: Shutterstock

הרשות לאיסור הלבנת הון מזהירה: אלה הדגלים האדומים לזיהוי הונאות קריפטו

הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור מפרסמת מסמך מקיף המתריע מפני התרחבות ההונאות, מתקפות הכופרה ומימון טרור דרך נכסים וירטואליים ● המסמך מופץ על רקע שנת שיא בהיקף הפעילות הפלילית ומפרט אינדיקציות לזיהוי פעילות חשודה בזירות מסחר, ארנקים וכספומטים לקריפטו

יבגני דיברוב ונדיר יזרעאל, מייסדי ארמיס / צילום: ארמיס

האקזיט הרביעי בגודלו אי פעם: ארמיס הישראלית נמכרת

חברת ניהול התהליכים האמריקאית ServiceNow תרכוש את ארמיס הישראלית ב-7.75 מיליארד דולר במזומן ● זוהי עסקת ההייטק הרביעית בגודלה אי פעם בישראל ● קרן אינסייט פרטנרס צפויה לגרוף תשואה של מיליארדים, ובמקביל המייסדים והעובדים יהנו מחבילות שימור נדיבות

קמפיין מכבי שיצר מקאן ת''א / צילום: צילום מסך מיוטיוב

קופ"ח מכבי יוצאת למכרז פרסום, בענף סבורים שהוא "שערורייה"

היקף התקציב העומד ככל הידוע על כ-25 מיליון שקל יוצא למכרז חדש ● המכרז הוא לחמש שנים, עם אופציה להארכה כפולה של שלוש שנים בכל פעם - כלומר 11 שנים ברצף ● קופת חולים מכבי בתגובה: "המכרז מנוהל באופן מקצועי תחת פיקוח של ועדת המכרזים של מכבי"

אילוסטרציה של דגימות דם / צילום: Shutterstock

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר

מאבחון מוקדם של סרטן ועד המלצות איך ללכת - בנקי דגימות הם הדבר החם בקידום מחקרים ● השבוע הוכרז על הקמת מאגר חדש בישראל על ידי חברת MeMed, בשיתוף שלושה בתי חולים והטכניון ● בארץ כבר פועלים כמה מאגרים מרשימים, אז למה שיתוף הפעולה ביניהם מסובך ומה הסיכוי שנראה כאן בנק דגימות לאומי ענק כמו בבריטניה

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

מרוץ ההשקעות בבינה מלאכותית עשוי להפוך את 2026 לשנת גיוס האג"ח הגדולה אי פעם

ההשקעות האדירות בתשתיות בינה מלאכותית דוחפות את גיוסי החוב הקונצרני בארה"ב לשיאים חדשים ● מיקרוסופט בוחנת מהפך ב-Xbox: מקונסולה סגורה לפלטפורמת גיימינג פתוחה מבוססת Windows ● אלפאבית קונה חברת אנרגיה ב־4.75 מיליארד דולר כדי להבטיח חשמל למרכזי הנתונים שלה ● ורשות החדשנות מרחיבה את התמיכה במו"פ של התעשייה היצרנית ● חדשות ההייטק

גמל להשקעה או פוליסות חיסכון? / צילום: Shutterstock

פוליסות חיסכון מול גמל להשקעה: מה ההבדלים, איפה מרוויחים יותר, ומי המנהלים המובילים בתשואות

לקופות הגמל להשקעה יש יתרונות ברורים על פני פוליסות חיסכון, ובכל זאת הן מנהלות חצי מכמות הכסף ● אחת הסיבות: חברות הביטוח מתרכזות בפוליסות החיסכון, הרווחיות יותר מבחינתן ● מובילי התשואות בפוליסות החיסכון - איילון השנה ומיטב ב-3 שנים. בגמל להשקעה: הראל, מנורה וכלל ● וכיצד קורה שהראל ראשונה בתשואות במוצר אחד אך בתחתית באחר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה חיובית בוול סטריט; S&P 500 שבר שיא בפעם ה-39 השנה

S&P 500 עלה ב-0.3% ונאסד"ק הוסיף ● מניית נייקי קפצה לאחר שמנכ"ל אפל רכש מניות בחברה ● הדולר בדרך לשנתו החלשה ביותר זה שמונה שנים ● בארה"ב נרשמה הצמיחה הגבוהה ביותר זה שנתיים, ובבלומברג צופים ביצועי יתר של מניות ערך ב-2026 • לא רק הזהב - גם הנחושת בשיא ● ערב חג המולד, המסחר באירופה ובוול סטריט ננעל מוקדם