גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסתמן: מזוז בדרך הבטוחה לכס השיפוט בביהמ"ש העליון

הוועדה לבחירת שופטים טרם גיבשה את רשימת המועמדים הסופית, והשמועות כבר רצות: עם השמות המובילים נמנים היועמ"ש לשעבר מני מזוז, ש"סיכוייו גבוהים כי לבני עומדת מאחוריו"; והשופטים ענת ברון, דבורה ברלינר וגלעד נויטל

מני מזוז / צילום: יונתן בלום
מני מזוז / צילום: יונתן בלום

שני כיסאות מתפנים - אחד כבר התפנה, והשני יתפנה בקרוב - בכס השיפוט הנחשק מכולם: בית המשפט העליון; ורבים משופטי בית המשפט המחוזי, אנשי אקדמיה וגורמים בכירים בפרקליטות בעבר ובהווה, נושאים את עיניהם לירושלים.

הכיסאות המתפנים הם של השופטת עדנה ארבל, אשר פרשה לגמלאות ביוני השנה; ושל נשיא בית המשפט העליון, השופט אשר גרוניס, אשר אמור לפרוש מהשפיטה בראשית 2015.

אמנם הוועדה לבחירת שופטים טרם גיבשה את רשימת המועמדים, וגם מועד הדיונים בוועדה אינו ברור עדיין, אך השמועות לגבי המועמדים לתפקיד - לרבות המובילים ביניהם - כבר פרשו כנפיים ומפריחות מספר שמות בולטים בקהילייה המשפטית.

בין השמות שעלו נמנים היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז; שופטי בית המשפט המחוזי ענת ברון, מיכל אגמון-גונן, דבורה ברלינר, יעל וילנר, רויטל יפה-כ"ץ, נאוה בן-אור וחאלד כבוב; ואיש האקדמיה פרופ' ברק מדינה.

ל"גלובס" נודע כי לרשימה הלא סגורה הצטרפו לאחרונה גם שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב גלעד נויטל וכן שופט בית משפט המחוזי בחיפה רון סוקול.

לדברי גורמים משפטיים בכירים המצויים בעבודת הוועדה, בין המועמדים הללו כבר "סומנו" מספר מועמדים שמובילים על האחרים, וחבריהם נכנסו לרשימה, או ייכנסו כשזו תתגבש סופית, כדי "לפייס" אותם, כדי ליצור שקט במערכת או כדי לסמנם לקראת סבב המינויים הבא.

לדברי גורם משפטי המקורב לוועדה, "הוכנסו לרשימה שופטים מחוזיים על-ידי נשיא העליון אשר גרוניס כ'מועמדי-קש' בשלב זה, כדי להראות שיש מועמדים שאינם מהמרכז, וגם כדי להכשיר את חלקם לסבב המינויים הבא".

הגורם ציין כי "השופט אליקים רובינשטיין, חבר הוועדה, משך חזק מאוד להביא מועמדים מחיפה, והנשיא גרוניס תומך בכך. עם זאת, סיכוייהם להיבחר נמוכים, כאשר יש שני כיסאות פנויים בלבד".

גם כבוב ואגמון-גונן

על-פי חוק, לשרת המשפטים, לנשיא בית המשפט העליון ו/או לשלושה מחברי הוועדה זכות להציע מועמדים; ורק אלה שזכו לתמיכה מהם יכולים להיכנס לרשימה. כפי שמסתמן כעת, המועמד שזוכה היום ל"גב" החזק ביותר ולתמיכה משמעותית הוא היועמ"ש לשעבר, מני מזוז.

לדברי משפטן מוכר, "שרת המשפטים מאוד רוצה שהוא ימונה. היא עומדת מאחוריו ומעלה את שמו כמועמד סופי, ולכן סיכוייו להיבחר גבוהים ביותר".

עוד לדבריו, "ברגע שהעלו את השם של מזוז כמועמד לתפקיד, נוצר לחץ בתוך מערכת המשפט, ושופטים החלו להיפגש עם גרוניס כדי לקבל את ברכת הדרך שלו להיות מועמדים. חלקם ביקשו רק 'להיות ברשימה', כי יש לזה גם משמעות וכבוד, ואחרים סברו כי יש להם סיכוי להתקבל".

בנוגע למינוי של מזוז, גורמים משפטיים מוסיפים כי אם בעבר פוליטיקאים שונים הביעו התנגדות מאחורי הקלעים למינויו, היום נראה כי לאור האווירה הציבורית, אף פוליטיקאי לא יעז להתנגד למינוי משפטן שהאג'נדה שלו היא ביעור השחיתות.

מנגד, בנוגע למינויה של השופטת מיכל אגמון-גונן, משפטנים שונים אומרים כי אף שהיא נחשבת לשופטת אמיצה וחסרת פניות בפסיקותיה, אגמון-גונן אינה נהנית כיום מתמיכה רבה בקרב חברי הוועדה, ובייחוד בקרב שופטי בית המשפט העליון.

באשר לחאלד כבוב, ההערכות הן כי מוקדם מדי למנות אותו לעליון, והמערכת מעדיפה כי הוא ימשיך לעשות חייל בתיקים הכלכליים המגיעים אליו, לפחות עד סבב המינויים הבא.

מועמד נוסף שמסומן כמוביל במרוץ הוא שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב גלעד נויטל, שעבודתו מוערכת והישגיו מוכרים במערכת. "נויטל בעל סיכויים מאוד טובים", אומר המשפטן המוכר.

שמה של השופטת דבורה ברלינר, נשיאת המחוזי בתל-אביב, שהייתה מועמדת מובילה בסבבי המינויים הקודמים, ירד מ"צמרת" המובילים הפעם, כיוון שהיא עתידה לפרוש בעוד כ-3 שנים מהשיפוט, בהגיעה לגיל הפרישה (70). הדבר אמור להוות שיקול משמעותי נגד מינויה, אך גורמים בקהילה המשפטית סבורים כי אין בכך כדי לפגוע בסיכוייה להתמנות.

לדברי משפטנים שונים, העובדה שברלינר כבר כיהנה בעבר כשופטת בפועל בבית המשפט העליון לתקופה של 9 חודשים (בשנים 2007-2006) פועלת לטובתה; וכך - לדבריהם - גם העובדה שהיא מצויה לקראת פרישה. כלומר, ברלינר עתידה לפנות את הכיסא במהירות, ואינה מאיימת על סיכוייהם של מועמדים אחרים להיבחר בסבב המינויים הבא לתפקיד.

בנוגע לשופטת המחוזית ענת ברון, יצוין כי אתמול (ג') הודיעה שופטת בית המשפט העליון אסתר חיות, אשר מונתה לאחרונה לכהן בוועדה לבחירת שופטים, כי משהתברר לה כי ברון, חברתה הקרובה, נמנית עם המועמדים לשפיטה בעליון, היא (חיות) מסרה לנשיא גרוניס ולשרת המשפטים ציפי לבני כי היא פוסלת את עצמה מכל דיון במועמדותה של השופטת ברון, ואינה מתכוונת להיות נוכחת בו.

גורמים משפטיים אמרו היום (ד') כי חרף ההודעה האמורה, אם אכן השתיים חברות כל-כך טובות, העניין מגדיל מאוד את סיכוייה של ברון לזכות בתפקיד. זאת, היות שהשופטת חיות עתידה להיות נשיאת בית המשפט העליון בהמשך הדרך, ודעתה נשמעת על-ידי הנשיא גרוניס והמשנה לנשיא, השופטת מרים נאור, החברה אף היא בוועדה למינוי שופטים.

לדברי משפטן בכיר, "אין משמעות לעובדה שחיות לא תשתתף בהצבעה על מועמדותה של ברון. הישיבה עצמה היא חסרת משמעות. מה שחשוב הוא מה חיות תאמר מאחורי הקלעים לגרוניס ולנאור".

גרוניס ולבני יגיעו להסכמות מוקדמות

יצוין כי בינואר הקרוב צפויה נאור להחליף את גרוניס בתפקידו כנשיא ולהתמנות לנשיאת העליון; ובאוקטובר 2017 צפויה חיות להתמנות במקומה לנשיאה (זאת בהנחה שיישמר עיקרון הסניוריטי במינוי נשיאי העליון).

אמנם הרשימה הסופית עדיין לא גובשה, אך להערכת גורמים משפטיים, הליך הבחירה אינו צפוי להיות בעייתי ורצוף מהמורות והפתעות, כפי שראינו בשנים קודמות. זאת, עקב הרכב הוועדה וכן היחסים הטובים השוררים בין נשיא העליון גרוניס לשרת המשפטים לבני. כך שלפי ההערכות הם יגיעו להסכמות מוקדמות ביניהם בנוגע למינויים, ויבשרו אותם לשאר חברי הוועדה כעובדה מוגמרת.

לדברי משפטן בכיר שמכיר את מערכת המשפט, "על אף שישנם רשימות ומועמדים, לפני הישיבה יודעים כבר מי המועמדים שייבחרו. הנשיא ושרת המשפטים סוגרים את זה מראש. בניגוד לשנים קודמות, אין הפעם יריבות בין השניים, ולכן הם יוכלו להכתיב את המועמדים לשאר חברי הוועדה, ואלה ככל הנראה לא יתנגדו".

נכון להיום קבועים שני מועדי התכנסות בחודש הבא של הוועדה לבחירת שופטים: ב-11 וב-17 בספטמבר, אך לא ברור אם במהלכם ייבחרו שופטי המחוזי ו/או שופטי העליון.

בנוסף, ניסיון העבר מלמד כי לא תמיד נבחרים שופטי העליון לאחר ישיבה אחת של הוועדה, ולכן לא ברור עדיין מתי יתמנו השופטים החדשים.

שרת המשפטים לבני, כיו"רית הוועדה, אמורה לקבוע באיזו ישיבה ידונו במועמדים לבתי המשפט המחוזיים ובאיזו לעליון, אך היא טרם פרסמה החלטתה.

נראה כי לאור העניין הרב בקרב הקהילה המשפטית, תיסגר בקרוב הרשימה ותתפרסם. יצוין כי על-פי החוק, על הוועדה לפרסם את רשימת המועמדים 30 ימים לפני כינוס הוועדה בעניין.

הערכות

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

טסלה ונטפליקס מציגות: תוצאות הפוכות, והכלל החשוב ביותר בעונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"