גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'יהאד האהבה

מי יציל נערות תמימות מדון-ז'ואנים מוסלמים הזוממים לעבר אותן?

פסטיבל הקומבה מלה בהודו /  צילום: הראל סטנטון
פסטיבל הקומבה מלה בהודו / צילום: הראל סטנטון

הסיפור הזה אינו נוגע כלל לנישואים בין-דתיים בראשון לציון, או להתאסלמותה של נערה יהודיה מאוהבת, או למשמרות מחאה של הימין הקיצוני 200 מטר מן החופה.

את הסיפור זה מספרים עכשיו בהינדוסטנית מדוברת (שעטנז של הינדית ושל אורדו) במדינות הצפון של הודו. אפשר אפילו להרים טלפון, ולחייג 09410494559.

ארגון הינדי פונדמנטליסטי, הידוע בראשי התיבות RSS, הוא המפעיל את קו הטלפון הזה. שליחיו מפיצים עכשיו את המספר במערבה של מדינת אוטאר-פראדש, בצפון הודו. הם מפצירים בהורים מודאגים למהר ולהודיע להם על פיתוי בנותיהם בידי גברים מוסלמים נאים, לפני שיהיה מאוחר מדי.

הגברים המוסלמים נוטים להיות צעירים וגבוהי קומה, רחבי כתפיים ומאירי עיניים, לבושים במיטב המחלצות. הם אורבים לנערות הינדואיות תמימות ליד בתי ספר ובשווקים. הם מפילים אותן ברשת האהבה, כדי להציע להם נישואים, ולהעמיד את התנאי ההכרחי: התאסלמות.

ההינדואיות-לשעבר שבאו בברית מוחמד והסיף מתעברות, ומעמידות שפע של ולדות. בעליהן אינם מתעניינים בהן, מפני שמעולם לא התעניינו. הם רק רצו להעביר אותן על דתן, כדי שיגדילו את מספר המוסלמים בהודו. יום אחד יהפכו המוסלמים המתרבים את ההינדו למיעוט בארצם.

זה כמובן לא יקרה מחר, או מחרתיים, מפני שהמוסלמים הם רק 14% של האוכלוסייה על-פי הערכה מקובלת ("רק" בהודו מניב בערך 160 מיליון בני אדם), אבל חובתו של כל פטריוט הינדואי לעמוד על משמר "בהאראט" (על משקל "מחט"), הלוא הוא שמה האותנטי של הארץ שזרים קוראים "הודו".

המפתח לשלטון בהודו

תיאוריית הקונספירציה הזו מתהלכת בהודו זה עשר שנים לפחות. היא התחילה, כנראה, בקראלה, מדינה בדרום מערב הודו שבה נמצאת העיר קוצ'ין, מושבה של קהילה יהודית עתיקה (אין כל קשר). היא התפשטה למדינה דרומית אחרת, קרנטקה, שעיר הטכנולוגיה בנגלור היא בירתה. שם היא לבשה ממדים פוליטיים אלימים, כאשר קבוצות הינדואיות קיצוניות תקפו ברים ומסעדות, שבהן נראו נערות הינדואיות "לא צנועות" בחברת גברים מוסלמים.

היא הגיעה במזל רע אל אוטאר-פראדש בקיץ שעבר, כאשר מוטיב של "ג'יהאד אהבה" היה מן המעוררים של התנגשות בין מוסלמים להינדו בעיר מחוז הנקראת מוזפרנגר. כמה עשרות מוסלמים נרצחו, ורבבות נמלטו מבתיהם אל מחנות פליטים עלובים, שבהם הם יושבים עד עצם היום הזה.

אוטאר-פראדש היא המדינה הגדולה ביותר של הודו. אילו היתה עצמאית, היא היתה עומדת לצד ברזיל במניין האוכלוסייה. גבולה המערבי נושק לעיר הבירה דלהי, ובתחומיה נמצא הטאג' מאהאל, משבעת פלאי עולם. אבל חשוב עוד יותר הוא ההרכב הדמוגרפי שלה: כחמישית מתושביה מוסלמים, עם מסורת פוליטית ותרבותית רבת-ימים.

אוטאר-פראדש היא גם המפתח לשלטון בהודו. לפנים, המפתח הזה היה שייך למפלגת הקונגרס של שושלת נהרו-גאנדהי. בבחירות הכלליות האחרונות, 71 מ-80 מושביה של המדינה בפרלמנט הארצי נפלו בחיקה של מפלגת ימין הינדואית, BJP, והעניקו לה רוב נדיר בבית הנבחרים.

נוסחת ההצלחה: קיטוב

ל-BJP (מפלגת העם ההודית) יש צדדים מודרניים ומעשיים, אבל גם צדדים ריאקציוניים ורומנטיים. היא קשורה בטבורה בארגון RSS, המוזכר למעלה. הוא סיפק לה תשתית ארגונית ופוליטית, שבלעדיה היתה מתקשה לנצח בבחירות. יתר על כן, ראש הממשלה החדש, נרנדרה מודי, צמח משורות RSS. שם התעצבה השקפת עולמו ושם התגבשו דרכי הפעולה שלו.

עליית הימין היא סיפור הצלחה יוצא מגדר הרגיל, בארץ שבה למפלגה יחידה, או למשפחה יחידה, היה פעם מונופול כמעט מלא על כוח פוליטי וכלכלי. 1984 היתה השנה הראשונה שבה BJP התמודדה בבחירות. היא קיבלה אז שני מושבים בפרלמנט של 533. באותה השנה, מפלגת הקונגרס של משפחת גאנדהי קיבלה 414 מושבים. השנה כמעט התהפכו היוצרות: BJP קיבלה 382 מושבים בפרלמנט של 547, והקונגרס ירדה ל-44 מושבים, פחות מן המינימום הנדרש כדי להעניק לה את המעמד של אופוזיציה רשמית.

אין קושי להראות את הקשר בין העליה המסחררת הזו ובין קיטוב מכוון בין הינדו (75% של האוכלוסייה) ובין המוסלמים. לפני 22 שנה, מנהיגי BJP ארגנו את הריסתו של מסגד עתיק בעיר במדינת אוטאר-פראדש, כדי לבנות תחתיו בית מקדש לאל ההינדואי ראם. זה היה אקט הגיוס ההמוני, ששינה את ההיסטוריה של הודו. שש שנים אחר כך הצליחה BJP לכונן את ממשלתה הראשונה.

מדרום נפתחה הרעה

זכויות היוצרים למושג "ג'יהאד האהבה" שייכות כנראה לפוליטיקאי של BJP מדרום הודו. משמעות מיוחדת נודעת למוצא הדרום-הודי, מפני ששם יש מסורת רבת ימים של רב-קיום בשלום. מדינת קראלה נחלקת כמעט שווה בשווה בין הינדו, מוסלמים ונוצרים.

אבל הדרום בטל בששים לעומת הצפון המאוכלס בצפיפות עצומה, ומשווה להודו פחות סקס-אפיל מרוב חלקיה האחרים. הינדו ומוסלמים מתגוררים אלה בצד אלה מאות שנים, בדרך כלל בשכנות טובה, או לפחות בחריקת שיניים שקטה.

רבים מן המוסלמים האלה היו פעם הינדואים. הם עברו על אמונתם אם באיום החרב של פולשים מוסלמים ממרכז אסיה, במאה ה-16; ואם מפני שהתאסלמות (וגם התנצרות) היתה הדרך היחידה להימלט מן המידרג הכתתי הנוקשה של ההינדו, זה שחרץ את גורלו של אדם על-פי לידתו, והנציח את עליבותם של העלובים ביותר.

לאומנים הינדואיים חוזרים ומטעימים את האיסלאמיזציה ואת הניצור. אמנם רק 5% של ההודים הם נוצרים, אבל הנצרות נתפסת בעיני הלאומנים כנטע זר ומשחית. אחדים מן הפעילים הקיצוניים מבטיחים לפשוט על אזורים כפריים באוטאר-פראדש ביום חג המולד הבא, ו"לנקות" אותם מן הנצרות.

מכוערים, דוחים ועקומי-חוטם

המאבק באסלאם הוא קריטי הרבה יותר. החשד שמוסלמים זוממים לחזור ולכונן עליונות בהודו, או לפחות בחלקים שלה, מזין חלקים ניכרים של דעת הקהל ההינדואית. נסיכים, סולטנים ואפילו קיסרים מוסלמיים שלטו ברוב חלקיה של צפון הודו קרוב לאלף שנה.

אחרון הקיסרים של השושלת המוגאלית (שיבוש קל של "מונגולית", לציון המוצא המרכז-אסיאני) הודח בידי הבריטים רק ב-1858. המדינה המוסלמית הגדולה ביותר של הודו, היידרבד, פוזרה בכוח רק ב-1948. מלחמת גרילה על אש קטנה משתוללת עד עצם היום הזה במדינת קשמיר, בפינה הצפון-מערבית של הודו, שבה יש רוב מוסלמי.

הפחד מפני "ג'יהאד האהבה" מעורר אסוציאציות לא נעימות של אנטישמיות קלאסית באירופה. תעמלנים וולגריים במיוחד נהגו לדבר על יהודים, המנסים לפתות נערות נוצריות. באירופה, היהודים ההם תוארו כמכוערים, דוחים ועקומי חוטם. באוטאר-פראדש, המפתים מתוארים כדון-ז'ואנים. אבל הרעיון הוא אותו הרעיון: הזר בתוכך מאיים על טוהר דמך.

נמצאה הקדושה המעונה

החודש נרשם ציון-דרך בהתפתחות המסע נגד ג'יהאד האהבה. בכפר במערב אוטאר-פראדש, שבו רוב התושבים הם מוסלמים, התלוננה נערה הינדואית על חטיפה, על אונס קבוצתי, ועל איסלום בכוח. היא נקבה בשמותיהם של ארבעת האנסים, כולם מוסלמים. היא אושפזה בבית חולים מקומי לצורך בדיקות, ומשהשתחררה חזרה ונאנסה.

הימין ההינדואי מצא סוף סוף את הקדושה המעונה, שתמונתה ושמה (הבדוי, מפני שהחוק ההודי אוסר את פרסום שמותיהן של קרבנות אונס) יוכלו לספק את האיקונין של מסע ההתעוררות. להלן התעוררו ספקות על גרסתה של המתלוננת. התאריכים שמסרה לא התיישבו זה עם זה. מבית החולים נמסר, שהיא התייצבה שם מלכתחילה עם הריון שהסתבך בשלביו הראשונים, והרופא נאלץ לגרד את העובר מרחמה.

אבל בפוליטיקה הסבוכה של צפון הודו, מניעי המשטרה מוטלים בספק. היא סרה למרותה של מפלגת שלטון מקומית, התלויה, בין השאר, בתמיכה מסיבית של מוסלמים (וגם של כת הינדואית סמוך לתחתית המדרג). היא לא הצליחה למנוע את טבח המוסלמים בקיץ שעבר, והתפרצות אנטי-מוסלמית נוספת עלולה לקצר את שלטונה.

מחפשים את הפישון ואת הגיחון

ההבדל החשוב ביותר בין אירועים קודמים של המסע נגד "ג'יהאד האהבה" ובין האירוע הזה הוא כמובן הנסיבות הפוליטיות. זו הפעם הראשונה בתולדות הודו שבראשה עומדת ממשלה ימנית ממוצא פונדמנטליסטי, שאינה זקוקה לשותפים קואליציוניים (אם כי יש, ליתר בטחון). ראש הממשלה מעיד על עצמו שהוא "הינדואי לאומי" בארץ שנהגה להתפאר בחילוניות של ממשלותיה.

הממשלה הזו מחטטת במעי ההיסטוריה, הפרה-היסטוריה ואפילו המיתולוגיה, כדי לאושש את הזהות ההינדואית של הודו. החודש למשל הודיעה השרה לענייני מים ופיתוח הנהרות על מאמץ חדש למצוא את נתיבו של נהר, המוזכר בכתבי הקודש של ההינדו, וזרם, אולי, לפני 6,000 שנה. זה יהיה מקביל למאמץ רשמי למצוא את פישון וגיחון, שני הנהרות האבודים של גן העדן המקראי.

נרנדרה מודי חוזר ומאשים את מתנגדיו שהם מעמידים פנים חילוניות בשעה שהם מנסים להנציח את המחלוקות העדתיות והדתיות לטובת סיכוייהם האלקטורליים. יש ממש בביקורת הזו, מפני שמפלגת הקונגרס אמנם נהגה להסתמך על תמיכה גושית של מיעוטים כדי להגיע לשלטון, וכדי להישאר בו. זה אמנם לא הסתייע בבחירות של אפריל-מאי השנה, אבל היא לא ויתרה, מפני שאין לה חלופות של ממש.

באותה השעה, מפלגתו של מודי, או ארגונים הקרובים אליה, מתסיסים בגלוי אוכלוסייה הינדואית כפרית, בדרך כלל נחשלת ולא-משכילה, נגד מוסלמים. זו נוסחה שאולי תועיל בבחירות הבאות, אבל ספק אם היא מבטיחה טובות לדמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם, או לדמוקרטיות קטנות בהרבה ממנה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו