גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צווי איסור פרסום כשהכול כבר נחשף, זה פשוט מצב נלעג"

ד"ר עו"ד ישגב נקדימון, היועץ המשפטי של חדשות 2: "איסורי פרסום הם אבסורד: בעולם וברשתות רצות שמועות - ורק כאן נאסר לקבל מידע רשמי"

ד"ר עורך דין ישגב נקדימון / צילום:יונתן בלום
ד"ר עורך דין ישגב נקדימון / צילום:יונתן בלום

עו"ד ד"ר ישגב נקדימון, מהמומחים המובילים בתחום דיני התקשורת וההגנה מן הצדק, המשמש בין היתר כיועץ המשפטי של חברת החדשות של ערוץ 2, סבור כי צווי איסור פרסום בעידן הנוכחי הם לא פחות מאבסורד.

"כשיש אירועים ביטחוניים ו/או פליליים מיוחדים, כמו חטיפת הנערים, אני מעורב מהשלב הראשון", הוא אומר בשיחה עם "גלובס". "מיד יש אלמנט משפטי בתמונה, שזה צו איסור פרסום פרטים. ביום שישי שבמהלכו נחטפו הנערים, ידענו שיש אירוע בשלב מאוד מוקדם, אבל המשטרה רצה לבית המשפט והוציאה צו איסור פרסום על כל פרטי החקירה. נוצר מצב אבסורדי, במובן הזה שבכלי תקשורת ערביים הדברים האלה יצאו החוצה, בפייסבוק רצו שמועות, כולל שמועה שאומרת שכוח מיוחד של צה"ל פרץ וחילץ את הנערים החטופים, ועוד דברים לא נכונים.

"ואז אתה שואל את עצמך, למה הציבור בישראל לא יכול לקבל הודעה רשמית בשלב הרבה יותר מוקדם. אני לא חולק על זה, שאם זה עלול לפגוע בחקירה לא צריך לפרסם, אבל אם יש מצב שבו זה כבר ממילא נמצא בכלי תקשורת ערביים ובאינטרנט, אז אני לא רואה איך אפשר להצדיק מצב שבו אתה מונע את המידע רק מהציבור בארץ עד שעות אחר-הצהריים. היה עצוב מאוד לשמוע על מציאת גופותיהם של החטופים, וגם כאן הפרסום התעכב זמן מסוים.

"הפתרון לבעיה הזו צריך להיות - הודעות קצרות לתקשורת מהגורם הרלבנטי, דובר צה"ל ו/או המשטרה, כדי להשקיט את הרחש-בחש; ומאוחר יותר לתת פרטים. זו התייחסות יותר רצינית לציבור, במקום להשאיר אותו בעלטה.

"היום לא ניתן לאסור פרסום באופן אפקטיבי. אמנם אפשר לגרום לכלי תקשורת ממוסדים שמכבדים את החוק להימנע מלפרסם, אבל זה לא מונע מכל האחרים שאינם ממוסדים, כולל בלוגרים, רשתות חברתיות ורשתות זרות שממוסדות, אבל לא כפופות לחוק הישראלי, לפרסם את המידע כך שכל אחד יכול להגיע אליו.

"יש עדיין תפיסה ארכאית ואפילו פטרונית של חלק מגורמי האכיפה, שאומרים 'לא מעניין אותנו שהציבור רוצה לדעת, אנחנו נפעל כפי שאנחנו חושבים, ולא מעניינות אותנו הרשתות החברתיות וכדומה'.

"עצם העניין הזה, שרשות גדולה אומרת 'המידע אצלי, ואני אחליט מתי אתם, הנתינים, תהיו זכאים לקבל אותו', לא מקובל במדינה דמוקרטית-ליברלית. במדינה כזו, האזרח הוא בעצם הריבון, ומתוך כבוד אליו צריכים לתת לו מידע, אפילו חלקי, אבל לא להשאיר אותו במצב נלעג, שסוגרים את דלתות האורווה אחרי שהסוסים כבר ברחו ממנה".

לדבריו, "הרבה פעמים מוציאים צו איסור פרסום, כשהכול כבר נחשף בחוץ. אין לזה ערך, וזה פשוט מצב נלעג".

קומנדו חדשות

"לעבוד עם מערכת חדשות 2, להיות שותף לתהליכי קבלת ההחלטות, להתעסקויות, לדילמות, לתיקי לשון הרע מעניינים - אלה היו דברים מרתקים מאין כמותם, שכללו דברים בנוסח של פעילות קומנדו", אומר נקדימון. "למשל, שולחים לך בשש בערב הודעה שאם תשודר כתבה מסוימת תוגש תביעת דיבה, ואתה צריך מהר-מהר לקבל החלטות עד 19:30-20:00 בערב, לפני שידור המהדורה; או שביום חמישי מגישים לך צו מניעה על משהו שאמור להיות משודר ביום שישי, ואתה בחמישי במחוזי נלחם על זה, ואחר-כך בשישי אתה כבר בעליון, ולא יודע מה יהיה גורל הכתבה עד הרגע האחרון".

לדבריו, "יש הרבה אדרנלין ואקשן בעבודה הזאת. זה מאוד מעניין".

הגנה מן הצדק

במקביל להתמחותו בדיני התקשורת, מתמחה נקדימון גם בתחום הההגנה מן הצדק.

נקדימון: "במקביל לעבודתי כעורך דין בפרקטיקה, התחלתי לפתח את הצד האקדמי. עשיתי תואר שני במשפטים באוניברסיטת תל-אביב, שם החלטתי שאני כותב תזה על 'הגנה מן הצדק', ועל סמך התזה פרסמתי ספר בנושא. אני אומר בענווה שתרמתי לפיתוח של ההלכות בתחום הזה, כי הספר מצוטט רבות בפסיקה.

"השר גדעון סער החליט להגיש הצעת חוק - לעגן את טענת 'ההגנה מן הצדק' בחקיקה ראשית של הכנסת, ואני ליוויתי יחד אתו, מהפן המקצועי, את הליך החקיקה בכנסת. היה שם מאבק לא פשוט, כי הפרקליטות רצתה שהיא תנוסח בצורה מצמצמת, וסער תמך בגישה מרחיבה. אני שמח שבסופו של דבר נכנס לחוק סעיף עם טענת 'הגנה מן הצדק' רחבה יותר מדרישת הפרקליטות (אשר קבלתה מביאה לביטול כתב אישום או חלקים ממנו או לעיכוב ההליך המשפטי)".

"לצערי, בשלב מסוים טענת 'ההגנה מן הצדק' הפכה להיות חלק מארסנל של כל סנגור שבא לבית משפט וטוען שמגיעה ההגנה הזאת, בין אם היא רלוונטית לתיק ובין אם לאו. אני חושב שהשימוש בטענה צריך להיות שמור למקרים המתאימים, אך מצד שני ההלכה של בית המשפט העליון עדיין מחמירה מדי לגבי טענת 'ההגנה מן הצדק'".

לדבריו, "יש לי ביקורת על ההלכה הקיימת, במובן הזה שהם קבעו שבעבירות חמורות צריך להישמר עוד יותר מלהעניק את ההגנה הזאת לנאשם. לכן, מה שיצא זה שרוב הפעמים שבהן ההגנה ניתנה היו במקרים של עבירות יחסית קלות".

רזומה

■ אישי: עו"ד ד"ר ישגב נקדימון (45) נולד בתל-אביב ומתגורר ברמת-השרון. נשוי בשנית לגלית, מהנדסת תוכנה, ואב לארבעה.

■ מקצועי: היועץ המשפטי של חברת החדשות של ערוץ 2. מהמומחים המובילים בתחום דיני התקשורת וההגנה מן הצדק. עומד, יחד עם פרופ' אריאל בנדור, בראש משרד בוטיק העוסק בדיני תקשורת, משפט מינהלי ועבירות צווארון לבן.

■ כתיבת ספרים: מחברם של הספרים "הגנה מן הצדק", שדברים ממנו מצוטטים במאות פסקי דין; והספר "חיסיון עיתונאי".

תיקים: טיפל לאחרונה בעיריית בת-ים בדרישתה לצדק חלוקתי מול תל-אביב וחולון; ייצג את עיריית ירושלים נגד סגירת הסינמה סיטי בשבתות; ייצג את יתומי משפחת רם (אשר אביהם נהרג בפיגוע "אוטובוס האימהות" בדימונה) מול הביטוח הלאומי ועוד.

* הראיון המלא עם עו"ד ישגב נקדימון - במהדורה המודפסת של "גלובס".

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Associated Press, Patrick Post

בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה

לפי דיווח בסוריה ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

מגמה מעורבת בוול סטריט; רשת הרהיטים RH מזנקת ב-16%, שיאומי ב-12%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פגרת הכנסת כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק