גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר ויותר גברים מוותרים על קריירה למען המשפחה

גם גברים מבינים שתמרון בין קריירה משעבדת לחיי משפחה תקינים כמעט אינו אפשרי ומוכנים לעתים לוותר על משרה נחשקת תמורת שעות נוחות

קריירה הייטק סלולר / צילום: thinkstock
קריירה הייטק סלולר / צילום: thinkstock

אנחנו מורגלים לשמוע נשים המתלוננות על שעות העבודה הארוכות במשרד, שלא מאפשרות להן לבלות מספיק זמן עם הילדים; על אפליה בקידום בעבודה בגלל הצורך לצאת מפעם לפעם להוציא את הילדים מהגן; ועל ייסורי המצפון שהן נחלתן בגלל ההקרבה של ההשקעה בילדים לטובת קידום הקריירה.

אלא שסקר של הלמ"ס, שפורסם לפני שבוע, חושף כי גם גברים חווים את הקונפליקט הזה - ואפילו יותר מנשים. שיעור משמעותי מהגברים (42%) שיש להם ילדים בני פחות מ-18 דיווחו כי התקשו לתפקד במשפחה בשל מחויבות בעבודה. רק 38% מהנשים דיווחו על קשיים כאלה (אולי כי הן כבר רגילות), ו-46% מהשכירים (לעומת 39% מהעצמאים). באופן לא מפתיע, ככל שמספר שעות העבודה עולה, שיעור המדווחים על קושי לתפקד במשפחה בשל העבודה גבוה יותר.

כשבוחנים את התופעה הזו לאורך עשרות שנים - היא אינה מפתיעה. לצד התארכות הדרגתית של שעות העבודה לתוך שעות הערב והלילה - המקובלת מאוד כיום ולא הייתה מקובלת בקרב הדור הקודם - ומרכזיותו של הילד במשפחה, הקונפליקט בלתי נמנע. גם מקומות העבודה זיהו אותו ומאפשרים לנשים ולגברים לצאת פעם או פעמיים בשבוע מוקדם מהעבודה, עורכים פעילויות משפחתיות מלכדות ואפילו מפעילים קייטנות במשרד בימי החופש.

העמותות לקידום מקצועי מבית הסתדרות המעו"ף, שבה חברים 100 אלף עובדים, זיהו את הקונפליקט הזה ואנשיהן עורכים כבר שנתיים סדנאות במקומות עבודה, שבהן מלמדים את העובדים כללים פשוטים ויעילים להצבת גבולות בין הבית לעבודה: הכלל הראשון הוא להעביר את הטלפון לשקט כשמגיעים הביתה ולהניח אותו במקום מרוחק, כדי לא לענות למיילים וגם לא לשמוע את הזמזום המטריד. הדבר השני הוא ללמד גברים לצאת יום בשבוע לפחות מוקדם מהעבודה כדי לאסוף את הילדים מהגן ולבלות איתם; והדבר השלישי הוא להנחיל בקרב העובדים את ההכרה שעבודה יעילה של שמונה עד שמונה וחצי שעות יכולה להיות אפקטיבית בהרבה מעבודה מפוזרת של 10 או 11 שעות ביום.

לדברי מנכ"ל העמותות לקידום מקצועי, עו"ד אופיר אלקלעי, סוגיית חוסר הגבולות חריפה בישראל אפילו יותר מאשר בעולם המערבי ויש לזה השלכות על שלמות המשפחה - שחוזרת כמו בומרנג גם למקומות העבודה. "העובדה שכולנו היום עם אייפונים גורמת לכל אחד מאיתנו להיות משועבדים לעבודה ולמשימותיה גם כשאנחנו בבית. ברגע שאדם עונה למיילים או רק שומע את הזמזום של הטלפון או המחשב הנייד, הוא פחות נמצא עם אשתו והילדים שלו והדבר הזה גורם להשפעות שליליות על היחסים בתוך המשפחה. אין שום סיבה לענות למייל מהעבודה בערב. אפשר לענות גם למחרת. זה עניין של הרגל ושל התרבות שאתה מצליח להנחיל בארגון. עובדים שלא יודעים להציב את הגבולות - לאט לאט המשפחות שלהן עלולות להתרסק, והם הופכים לעובדים פחות טובים, כי הם לא מרוכזים ולכן פחות יעילים. ההשפעה על המשפחה גם היא קריטית. הילדים גדלים ללא הורים והפערים ביניהם רק גדלים".

עבודה בסופ"ש בצפון

יש כאלה שלא מסתפקים בהקלות ובהצבת גבולות ומוכנים לוותר על משכורת ותנאים לטובת קצת שקט נפשי ועבודה יציבה יותר. ר', 31, היה בדרך לקריירה משפטית מבטיחה באחד ממשרדי עורכי הדין המובילים בארץ. הוא קיבל משכורת טובה, תנאים טובים, אתגרים ועניין. אך לצד אלה דרשו ממנו מחויבות בלתי מוגבלת בשעות עבודה. "זה הגיע למצב שיצאתי עם בת הזוג שלי לסוף שבוע בצפון וביום שישי אחה"צ נאלצתי לעבוד ארבע שעות על עסקה של המשרד. פעם אחרת יצאתי בעשר בלילה לדייט עם מישהי שלא רציתי לוותר עליו וחזרתי בחצות למשרד, להמשיך לעבוד".

לר', בניגוד לרבים מאיתנו, הספיקו שנתיים להחליט שזה לא מתאים לו ולפרוש בשיא מהמקצוע לטובת משרה של 9:00-17:00 במשרד ממשלתי. המשכורת עם כל התוספות גבוהה רק במקצת מהמשכורת שקיבל כמתמחה, אבל החיים שפויים יותר.

"שלא תטעי, זה לא מפעל כרייה. יש פה סחר חליפין: תקבל תנאים טובים ותרוויח יפה, אבל מצד שני לא יהיו לך חיים. והשכר לא עד כדי כך טוב, זה לא שמציעים לך 30 אלף שקל בחודש. בגיל 29 הסתכלתי קדימה. היה לי חבר שבדיוק נולד לו ילד שני והוא אמר לי שאם הוא מגיע ב-20:00 הביתה נגמר היום, הוא לא רואה את הילדים. ואני הייתי מגיע ב-21:00, אז איך אפשר לנהל חיים ככה? ההיבט הנוסף הוא הלחץ. בגיל 35-40 הבוסים עם שיער לבן. אלה מפעלי כסף, לחץ תמידי לייצר עוד כסף. אסור לצאת מוקדם מדי בלי סיבה מאוד מוצדקת. ואתה רוצה לנוח, רוצה ללכת למכון כושר. האנשים האלה לא חיים ואז מתגרשים בגיל 40".

- אבל יש שכר גבוה ואופק של קידום משמעותי.

"בדור שלי מי שנכנס לא ממש מצליח להתקדם, כי הפירמידה מאוד צרה והמבוגרים לא פורשים ולפעמים ממשיכים לעבוד בגיל 70 או 80. בעבודה הנוכחית שלי הולכים הביתה ב-16:30-17:00, יש לך אופק מקצועי רגוע, העבודה לא משעבדת אותך. יש לך יותר זמן פנוי. יש ביורוקרטיות מעצבנות ולא מרוויחים הרבה כסף, אבל הדלתא בין השכר במשרד עורכי הדין לעבודה שלי היום לא שווה את זה, בטח לא עם שיעור הגירושים הגבוה והילדים שיצטרכו הרבה שעות פסיכולוגים".

הסיפור של ר' מתאים למגמה שרואים בחברת ההשמה קודקס, המתמחה בתחום משפט ושיווק. בחברה מדווחים על מגמה בשנה האחרונה שלפיה עורכי דין ואנשי שיווק ופרסום, בעיקר בכירים, מוכנים לעזוב משרות שמשתכרים בהן 40,000 שקל, לטובת משרות במחצית השכר.

לדברי החברה, קיימת עלייה של כ-18% בקרב עורכי הדין שפונים לקודקס במטרה לבצע שינוי בתפקידם, תוך נכונות לירידה בולטת בשכרם ומעמדם. כאן ניכר מעבר ממגזר פרטי, בעיקר ממשרדים גדולים למחלקות משפטיות בבנקים, בוותק ממוצע של 4-5 שנות ניסיון; מעבר מחברה פרטית כיועמ"ש בכיר במחלקה משפטית לחברה ממשלתית, בוותק של 9-10 שנות ניסיון. עיקר המעברים קורים בתוך חברות, למשל מעבר מתפקיד בכיר כמספר 1 במחלקה משפטית בחברה ציבורית לתפקיד של מספר 2 בחברה קטנה; או מעבר מתפקיד של מס' 1 בסטארט אפ לחברה יציבה, שכבר עושה מכירות ולא צריך לעבוד שם בטירוף.

בתחום השיווק רואים מעבר מניהול שיווק רוחבי בחברות גדולות לתפקיד מרקום בחברות גדולות ובינוניות, בקרב עובדים עם ותק של 6-9 שנים, ומעבר מתפקידים בכירים בפרסום (דרגת סמנכ"ל) לתפקידי שיווק קלאסי (כפיפות לסמנכ"ל שיווק), בקרב בעלי ותק של 7-10 שנים. אנשי שיווק שאמורים לעבור לשלב הבא בקריירה שלהם ולהפוך ממנהלי שיווק או מנהלי תחום לסמנכ"ל, פונים לתפקידים זוטרים יותר ובעלי שכר פחות רק בשל שיקול הפנאי, בעיקר בעלי ותק של 6-9 שנים, בגילאים 34-40.

בחברה מציינים כי יותר ויותר עובדים אומרים כי השיקולים המרכזיים בבחירת מקום עבודה נחשק מבחינתם הם יציבות תעסוקתית, עבודה בהיקף שעות סביר, דגש על זמן פנאי וזמן איכות עם המשפחה.

"אנחנו מזהים שינוי עמוק בשיח, חזרה לערכים ישנים", אומרת ליאת בן צבי שבח, מנכ"לית קודקס, "פתאום לא חושבים רק על המשרדים והחברות הנחשקים ביותר ולא שמים את הפיתוח העצמי והקידום בקריירה במקום הראשון בסולם השאיפות. אי הוודאות במגזר הפרטי והיעדר ההבטחה ליציבות תעסוקתית וביטחון מייצרים פזילה לגופים שמרניים ויציבים כמו משרד הביטחון, התעשייה האווירית וגופים ציבוריים נוספים".

- במה שונה עבודת בכירים במשרד הביטחון לעומת המגזר הפרטי?

"עורכי הדין הבכירים ואנשי שיווק שהגיעו לעמדות בכירות מכהנים בסוג של משרות אמון. המשמעות היא שהם צריכים להיות מחוברים למשרד 24/7 ולהתחבר תמיד מהבית כשצריך, נמצאים המון בנסיעות לחו"ל, תמיד עם הלפטופ, תמיד זמינים. העבודה הזו מתקיימת מסביב לשעון, גם כשלא נמצאים במשרד, תמיד עובדים מהבית ואין הפרדה ממשית בין הקריירה לחיי המשפחה. המצב הזה שובר רבים מהבכירים, שמעדיפים חיים נוחים יותר עם פחות תלות במעסיקים".

מתקשים לתפקד בעבודה בשל מחויבות

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • משפחות חטופים חסמו את משאיות הסיוע לרצועה: "רק עצירת הסיוע לחמאס תמנע ממנו לשלוט ברצועה" • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס