גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייאוש גדול בעוטף עזה: "אנשים לא ישנים בלילות"

מנכ"ל איגוד התעשיות הקיבוציות: "הסבב הזה הוא ארוך, ארוך מאוד. יש תחושה שדברים לא באמת עומדים להשתנות בזמן הקרוב... אנשים עם הבעות פנים מודאגות, עיניים טרוטות... זה ייאוש"

תושבי קיבוץ נחל עוז / צילום: רויטרס
תושבי קיבוץ נחל עוז / צילום: רויטרס

אחרי סוף שבוע קשה במיוחד, גם היום (א') נמשך ירי הרקטות והפצמ"רים ליישובי עוטף עזה כמעט ללא הפסקה. ביום שישי האחרון, נהרג דניאל טרגרמן בן ה-4 וחצי מקיבוץ נחל עוז, לאחר שרסיס פצמ"ר פגע ברכב שבו שהה מחוץ לבית המשפחה בקיבוץ המופגז. אתמול, נחתה פצצת מרגמה גם בחדר האוכל של הקיבוץ.

שני האירועים הללו היוו מבחינת תושבי הקיבוץ את הקש האחרון: בסוף השבוע הם מצאו עצמם נוטשים, שוב, את בתיהם ומחפשים מקום לגור בו לפחות בינתיים. רבים מבין התושבים המתפנים נקלטו אצל מארחים מקיבוץ אורים, על פי תוכנית סדורה שכבר גובשה בעבר בקיבוץ, במועצת שער הנגב ובתנועה הקיבוצית. רקטות חמאס, נציין, נורות גם לכיוון אורים, אך לפחות שם עומד לרשות התושבים זמן סביר יותר כדי להיכנס אל המרחבים המוגנים. ביום שישי בערב נזכיר, עת פגעה פצצת המרגמה ברכב של משפחת טרגרמן, חלפו כשלוש שניות בלבד מרגע הישמע אזעקת "צבע אדום" ועד לפיצוץ הקטלני שגרם למותו של הילד.

רוב התושבים שנאלצו לנטוש את בתיהם בנחל עוז הם אימהות וילדים, כשתושבים וותיקים וצעירים שנחוצים להמשך הפעילות השוטפת של המשק ממשיכים לשהות בקיבוץ. בקיבוץ ובמועצת שער הנגב הביעו היום תקווה כי עם פינוי התושבים לאורים, רשות החירום הלאומית (רח"ל) שבמשרד הביטחון תפעל למען מימון שהייתם שם. זאת, לאחר שבמקרים קודמים שהיית התושבים ביישובים שאירחו אותם מומנה בידי המארחים על בסיס של רצון טוב. במשרד הביטחון אמרו היום כי במצב שבו קהילות או קבוצות מיישובי עוטף עזה ייקלטו במקומות אחרים, הם יאוכסנו בבתי החייל או באכסניות נוער ברחבי הארץ לפי הפניה של המועצות האזוריות השונות.

מסתפקים בהישרדות

גם בשאר היישובים בעוטף עזה החלה עזיבה מאורגנת של תושבים: כך, מקיבוץ עין השלושה במועצת אשכול ייצאו אחר הצהריים כ-30 משפחות, ובסך הכול 120 איש, לאכסניית נוער בירושלים. העזיבה בוצעה בסיוע משרד הביטחון ובעקבותיה יישארו בקיבוץ רק כמחצית מ-340 התושבים. ביישובים צמודי הגדר במועצת אשכול - נירים , ניר עוז, עין השלושה, כיסופים, חולית, סופה וכרם שלום - נותרו בממוצע כ-40-30 אחוז מהתושבים. ביישובי הקו האחורי של המועצה נותרו לפי ההערכות בין 70 ל-90 אחוז מהתושבים.

בינתיים, ככל שהמערכה בעזה נמשכת ומתחילה להרגיש כמו מלחמת התשה - משרדי הביטחון והחינוך נערכים לשילוב ילדי עוטף עזה במסגרות חינוכיות ביישובים שמרוחקים מקו האש. בפתח ישיבת הממשלה הבוקר, אמר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי ייתכן שהמערכה מול החמאס תימשך גם לאחר פתיחת שנת הלימודים, והבטיח כי היישובים המאוימים יזכו לחבילת סיוע יוצאת דופן מהממשלה.

המתח הרב ביישובים הסמוכים לגדר עם עזה ניכר היטב גם ב-23 מפעלים המשתייכים אל התעשייה הקיבוצית ונמצאים במרחק של עד 7 קילומטר מגדר הגבול. מנתוני איגוד התעשייה הקיבוצית עולה כי שיעור ההתייצבות הממוצע של העובדים במקומות העבודה עומד על כ-80%. במפעלים אלה מועסקים כ-3,000 איש, רובם הגדול תושבי הקיבוצים עצמם.

רבים מהתושבים ביישובים הסמוכים לגדר שהתפנו מבתיהם בעקבות איומי הירי מעזה ממשיכים להגיע אל המפעלים מדי יום. עם זאת, באיגוד אומרים כי באחד המקרים נאלץ מפעל לבטל את משמרות הלילה שלו בשל התנגדות של עובדים להגיע אליו בשעות החשיכה, בשל הירי הבלתי פוסק ואיום המנהרות שהיקפו הנרחב נחשף בתחילת הלחימה בעזה. צה"ל אמנם השמיד מעל 30 מנהרות התקפיות שעליהן ידע, אך לא ברור עדיין אם וכמה מנהרות כאלה לא אותרו ויכולות לזמן חוליות של מחבלים לפיגוע בשטח ישראל.

מנכ"ל איגוד התעשיות הקיבוציות, אודי אורנשטיין, אמר היום בשיחה עם "גלובס" כי במהלך השבועות האחרונים השקיעו מפעלים רבים מאות אלפי שקלים בניסיון לשפר את יכולות ההתגוננות של עובדיהם, בעיקר למצב של ירי פצצות מרגמה. בחלק מן המקרים, מפעלים אף הציבו מיגוניות פעמון (מיגוניות קטנות - י.א) בתוך חללי הייצור במפעלים עצמם, וזאת בעקבות החשש שהם לא יצליחו להגיע אל המרחבים המוגנים שהוגדרו במקומות העבודה.

"פעמים רבות עומדות לרשות העובדים שניות ספורות עד שהפצמ"ר נופלת ואין להם זמן לרוץ את המרחב המוגן ולהגיע אליו לפני הפיצוץ. חלק מהמפעלים השקיעו המון כסף בהצבת מיגוניות קטנות בחללי הייצור עצמם כי זאת הדרך היחידה לספק לעובדים הגנה זמינה", סיפר אורנשטיין.

לדבריו, "בימים הראשונים ללחימה בעזה הייתה תחושה סבירה יחסית למצב. אנשים התייצבו לעבודה במצב רוח חיובי מתוך אמונה שנעשים מהלכים שיאפשרו שקט לטווח זמן ארוך. לא שמענו קיטורים. הייתה רוח של עבודה, למרות הכול. אני חייב להודות שבזמן האחרון זה כבר נחלש ודועך. אנשים מתעייפים. יש פה התשה מסוימת - לא במובן הצבאי, אלא במובן הנפשי, פרסונלי. אנשים יותר מסתגרים, מאמינים פחות. אנחנו שומעים יותר ציניות מצד עובדים כלפי המצב וזה מעיד על כך שפשוט קשה. הסבב הזה הוא ארוך, ארוך מאוד. יש תחושה שדברים לא באמת עומדים להשתנות בזמן הקרוב".

במפעלים רבים בעוטף עזה כבר לא מדברים בשבועות האחרונים במושגים של צמיחה אלא מסתפקים בהישרדות: "כבר לא מדברים על הישג, על שגשוג. מי שמגיע לעבודה רק רוצה לחזור הביתה בשלום ובעסקים זאת גישה קשה. הם יודעים שכאשר המלחמה תסתיים הם יצטרכו להיכנס למלחמה אחרת לגמרי על הזכויות שלהם, על צדקתם לדרוש את הפיצוי שמגיע להם. הם יודעים שהם יצטרכו להילחם על זה. אף אחד לא יישא אותם על כפיים. זה מתסכל. זאת מכה נוספת. כבר אין חיוכים בקווי הייצור. אני רואה שם הבעות פנים מודאגות, עיניים טרוטות אצל אנשים שלא ישנים בלילות ובבוקר ממשיכים להתמודד עם אזעקות חוזרות ונשנות של 'צבע אדום'. זה ייאוש", הוא מספר.

באיגוד התעשייה הקיבוצית מצביעים גם על ירידות כלליות בביקושים בשוק שמשפיעות על רווחי המפעלים שפועלים בעוטף עזה ומשווקים את התוצרת בעיקר אל השוק המקומי. לרוב, מדובר במוצרים בתחומי הבנייה, הפלסטיקה והמזון. "יש ירידה כללית במצב הרוח של הציבור בכל הארץ ואנשים נמנעים משיפוץ של בתים, כך שזה ניכר במכירות של חברות רלוונטיות. אם ברחבי הארץ מוציאים פחות כסף על מזון, גם תעשיות המזון בעוטף עזה נפגעות ויש כאן תגובת שרשרת. יש את אלה שמייצאים, ושם מתעקשים לשמר שגרת פעילות, אך מדי פעם אנחנו שומעים על לקוחות בעולם שלא מחדשים הזמנות. מדאיג עוד יותר מצב שבו הזמנות חדשות לא מתקבלות מחו"ל שכן זה יוצר נזק לטווח הארוך", מסכם אורנשטיין.

אילו פיצויים יקבלו תושבי הדרום

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות