גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כישלון צורם: רק 30 אלף ישראלים מחזיקים ווינדוס פון

מכשירי הווינדוס פון, שהושקו בישראל בסוף 2012 ברעש גדול, נכשלו עד כה הן במישור המסחרי והן במישור המודעות ■ סקר TRI עבור "גלובס" מגלה ש-60% מהצרכנים אינם מכירים את מערכת ההפעלה והמכשירים ■ מה הסיבות לכישלון?

משתמשי הסמארטפונים בישראל מתחלקים לשניים: בעלי סמארטפון עם מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל ובעלי אייפון עם iOS של אפל. לפני פחות משנתיים נכנסה לישראל מערכת ההפעלה של מיקרוסופט - ווינדוס פון - שהותקנה על מספר מכשירים. המטרה הייתה לפנות לכל הצרכנים שמחזיקים בבית מחשב או טאבלט עם חלונות, בעיקר חלונות 8, ורוצים מוצר נייד שישלים להם את החוויה.

אלא שאחרי כמעט שנתיים, אפשר להגיד שמיקרוסופט ישראל נכשלה בהשקת ווינדוס פון 8. רק כ-30 אלף ישראלים משתמשים היום במכשירי ווינדוס פון בארץ, על-פי נתוני חברות הסלולר הגדולות שנמסרו ל"גלובס". לשם ההשוואה, לפי נתוני IDC ישראל, ב-2013 נמכרו בארץ 2.4 מיליון טלפונים חכמים - 34% מהם גלקסי, 28% אייפונים, והיתר מתחלקים בין שאר היצרניות.

הכישלון בישראל צורם בעיקר בגלל שמדובר במערכת הפעלה טובה, שדווקא מצליחה במדינות שונות בעולם. לפי נתוני חברת המחקר IDC, נתח השוק העולמי של ווינדוס פון עמד בסוף הרבעון השני של 2014 על 2.5%, לעומת iOS עם 12% ואנדרואיד עם 85%. נתח השוק בארה"ב באותה תקופה עמד על 3.4% לפי נתוני קומסקור. ווינדוס פון מצליחה גם בשווקים מסוימים כמו פינלנד, דרום אפריקה והודו.

ווינדוס פון 8 היא מערכת הפעלה מוצלחת, שמגיבה מהר ומציעה ממשק עם חוויה דומה לזו הקיימת במחשבים האישיים ובטאבלטים המגיעים עם חלונות 8, כאשר החיבור קיים אפילו בקונסולת המשחקים - אקס בוקס 360 של החברה (שליטה בקונסולה).

מיקרוסופט הצליחה לבנות חוויה שלמה בכל המכשירים החכמים שהמשתמש נוגע בהם במהלך היום. לכן, לאור העובדה שמדובר במערכת הפעלה טובה, אפשר לייחס את הכישלון לרצף טעויות שנעשו מאז ההשקה בארץ - טעויות שמתבטאות גם בתוצאות סקר שבוצע עבור "גלובס" ע"י חברת TRI מחקרים אסטרטגיים בבעלות אריה רותם, חברת הייעוץ TACK אסטרטגיות צמיחה ואורי אלמן. הסקר מגלה שרק 60% מהצרכנים מכירים את מערכת ההפעלה הזו, וש-71% מאלו שמכירים אותה, לא היו מעוניינים לרכוש ווינדוס פון.

הסיבות לכישלון

מחסור באפליקציות

הבעיה הגדולה של ווינדוס פון היא היעדר אפליקציות. כאשר מערכת ההפעלה של מיקרוסופט הושקה בישראל, מספר האפליקציות היה זעום וגם אפליקציה חשובה כמו Waze עדיין לא הייתה קיימת. היום יש מגוון מכובד של אפליקציות מקומיות, אבל הבנקים, חברות האשראי, פנגו, חדשות 2 ובתי הקולנוע לא השיקו גרסאות משלהן. המפתחים מצידם לא רצים להשיק אפליקציות על ווינדוס פון, בטעיה ש"כשיהיו משתמשים, נשיק גרסה משלנו". סיבה אחרת שמיקרוסופט ישראל מתעקשת לא להשתתף או להשקיע סכומי כסף נמוכים בפיתוח האפליקציות המקומיות. העקשנות הזו מנעה מאפליקציות רבות להגיע לווינדוס פון.

עיכוב בעדכוני גרסה

עוד אשמה שקשורה במיקרוסופט ישראל היא בזמן הרב שלוקח לעדכוני גרסאות או שדרוגים במערכת ההפעלה להגיע למשתמשים הישראלים. למשל, רק לאחרונה הגיעה ווינדוס פון 8.1 לחלק מהמכשירים הפעילים בישראל. לעומת זאת, כאשר אפל או גוגל משיקים עדכוני גרסאות למכשירים שלהם (אייפון או נקסוס), זה קורה ביחד עם כל העולם.

אין קידום

מיקרוסופט ישראל אינה דואגת להדרכות או לקידומים שיווקיים שונים לווינדוס פון בארץ, בדומה לפעילויות שהיא מקיימת עם רשתות מחשבים או יצרניות מחשבים עם חלונות 8, ולכן הציבור לא מכיר את ווינדוס פון.

סמארטפונים יקרים

אחת הסיבות המשמעותיות לכישלון של ווינדוס פון בישראל היא המחירים הגבוהים של הסמארטפונים. יבואנית נוקיה בישראל, חברת יורוקום, התעקשה למכור את מכשירי החברה (דרך החנות הרשמית שלה באינטרנט) במחירים מופרזים שכנראה פגעו במכירות.

למשל, דגם לומיה 1020 המגיע עם מצלמת 41 מגה פיקסל, התחיל להימכר בסוף השנה שעברה ב-3,800 שקל. ביורוקום לא חששו למכור סמארטפון עם מערכת הפעלה לא פופולרית במחיר גבוה יותר מזה של האייפון 5S בעת ההשקה - 3,600 שקל.

המכשיר היקר ביותר בישראל הוא באופן עקבי האייפון, כך שהמתחרות נוהגות להשיק את מכשיריהן במחיר נמוך יותר. למשל, גלקסי S5 של סמסונג ב-3,560 שקל ו-G3 של LG ב-3,200 שקל (לגרסת 16 ג'יגה). לאור זאת, מדיניות התמחור של יורוקום תמוהה ואף צורמת. החברה נוקטת בתמחור גבוה באופן עקבי: כך למשל דגם לומיה 925 מהשנה שעברה נמכר בעת ההשקה ב-2,900 שקל.

דגם לומיה 520, אחד ממכשירי הווינדוס פון המוצלחים, נמכר בישראל בעת ההשקה ב-1,300 שקל - בעוד שבארצות הברית תמחרו אותו נוקיה ומיקרוסופט זמן קצר לאחר ההשקה הרשמית ב-420 שקל. גם היום, יותר משנה אחרי ההשקה בארץ, יורוקום מתעקשת למכור את המכשיר ב-950 שקל.

לאחרונה השיקה יורוקום את הלומיה 1520, מכשיר המוגדר כפאבלט (הכלאה של סמארטפון וטאבלט) המגיע עם מסך 6 אינץ' ונמכר ב-3,100 שקל. ליורוקום לא הפריע שמדובר בסמארטפון שיצא לשוק העולמי כבר בחודש נובמבר 2013. מדובר במחיר שערורייתי לסמארטפון שבמונחי עולם הטכנולוגיה נחשב לענתיקה.

ההסבר שחברת יורוקום סיפקה ל"גלובס" בתשובה לשאלת המחירים הגבוהים תמוה: יורוקום מאשימה את חברות הסלולר. לטענתה, "בניגוד לרוב השווקים בעולם בהם המכשירים מסובסדים על-ידי חברות הסלולר, בישראל דווקא יש סבסוד שלילי, ולכן בחלק מהמקרים מחירי המכשירים מעט יותר גבוהים יחסית לעולם".

אלא שיורוקום מוכרת בעצמה את הסמארטפונים במחיר המדובר דרך חנות האינטרנט שלה, לכן למעשה אין קשר לא לחברות הסלולר ולא לעלויות שילוח. לראיה, יצרניות גדולות אחרות מצליחות להשיק מכשירים במחירים נמוכים יותר.

מדוע ההשקות מתעכבות?

ביורוקום לא ממהרים להשיק את הסמארטפונים של נוקיה סמוך להשקות המקוריות בעולם. זאת בניגוד ל-LG או לסמסונג, ובמקרים מסוימים גם HTC וסוני - שההשקות שלהן צמודות לאלה של העולם. דגם לומיה 930, סמארטפון הדגל הנוכחי של נוקיה, הושק למשל כבר בחודש יולי, אבל לישראל הוא יגיע רק בחודש ספטמבר.

ביורוקום לעתים קרובות מנמקים את העיכוב בכך שהיא מחכה לאישורי השקה מחברות הסלולר בארץ. טענה זו הייתה נכונה לפני שנתיים, אבל היום יצרניות הסמארטפונים לא מחכות לסלקום, אורנג' או פלאפון כדי להשיק מכשיר חדש, הן פשוט משיקות אותו וחברות הסלולר מצטרפות לאחר מכן או ביחד.

אם כך, לא ברור למה יורוקום לא עושה מאמצים יחד עם מיקרוסופט להשיק מכשירים ביחד עם מדינות אחרות בעולם. יורוקום מפנה אצבע מאשימה אל מיקרוסופט, וטוענת: "יורוקום כפופה להשקות מכשירי לומיה במקביל לעולם. מיקרוסופט מחליטה אסטרטגית להשיק קודם כל בחמישה שווקים נבחרים (ארה"ב, גרמניה, איטליה, בריטניה ורוסיה) ורק אחר כך בשאר העולם, כך שדגמים אלו מושקים באיחור לא רק בישראל אלא בכל מדינות העולם".

מצמצמים יבוא בשל מכירות דלות

לפני כשבוע הכריזה HTC בארה"ב על דגם One M8 בגרסת ווינדוס פון. מדובר בדגם מקביל ומוצלח הקיים לאנדרואיד, רק עם מערכת ההפעלה של מיקרוסופט. היבואן בארץ לא מתכנן לייבאו, בדומה ליבואני סמארטפונים אחרים עם ווינדוס פון כמו וואווי או סמסונג. הסיבה לכך הן מכירות לא מוצלחות של מכשירי הווינדוס פון של היבואנים בארץ. HTC וסמסונג נאלצו לחתוך את המחירים של הדגמים שלהם בצורה משמעותית כדי לא להישאר עם סחורה במחסן. עכשיו היבואנים לא רוצים להסתכן ולהמשיך להביא מכשירי ווינדוס פון לארץ.

אותו הדבר מתרחש גם אצל חברות הסלולר שטוענות שאין ביקוש לסמארטפוני ווינדוס פון. אחד מבכירי תעשיית הסלולר בעבר סיפר שניתן לספור על יד אחת את כמות מכשירי הווינדוס פון שהוא מוכר ביום בישראל.

ביורוקום דווקא אופטימיים

איך מתייחסות יורוקום ומיקרוסופט למצב העגום של מכירות ווינדוס פון? בעוד שבמיקרוסופט מסרבים להגיב, ביורוקום שומרים על אופטימיות. מהחברה נמסר ל"גלובס": "בסך הכל, למרות הקושי הרב, נמכרו בישראל מאז ההשקה בינואר 2013 למעלה מ-50 אלף סמארטפונים מסדרת לומיה.

"ביורוקום מאמינים כי עם זמן, עקביות והתמדה, ותוך כדי גידול בכמות האפליקציות המקומיות, יגדל נתח השוק של ווינדוס פון ויצבור יותר ויותר קהל רב של משתמשים מרוצים". לפי המספרים של יורוקום, אפשר להסיק שיותר מ-20 אלף משתמשים לא היו מרוצים והפסיקו להשתמש במכשירי החברה לאחר שרכשו אותם (כאשר מוסיפים גם את מכירות סמסונג ו-HTC)".

מי אחראי?

האשמה בחודשים האחרונים כבר לא מוטלת על כתפיה של יורוקום, שסבלה מחוסר בהירות לגבי מעמדה לאחר שמיקרסופט רכשה את נוקיה. כרגע מיקרוסופט ישראל היא שאחראית על פעילות ווינדוס פון בארץ וגם על זו של נוקיה. נראה כי בטווח הנראה לעין, לא יצטרפו יצרניות טלפונים נוספות בארץ לקטגוריה הזו. אם מיקרוסופט רוצה להצליח כאן, עליה לפתוח את הארנק ולהשקיע כסף בשיווק, סבסוד סמארטפונים, השפעה על השקות מהירות יותר והשתתפות בפיתוח אפליקציות.

אם מיקרוסופט לא תשנה את הגישה שלה, נראה שנמשיך להיות שוק של רק שתי מערכות הפעלה.

מדוע יורוקום לא מקדמת את נוקיה?

חברת מיקרוסופט רכשה את נוקיה בתחילת השנה בסכום העומד על 7 מיליארד דולר. הרכישה הזו השפיעה מאוד על המצב בישראל, ויצרה מצב של עמימות לגבי אופן העבודה מבחינת היבואנית הרשמית יורוקום, כך שלמכשירי הווינדוס פון של נוקיה לא היו "אבא ואמא" במשך תקופה מסוימת.

במצב הנוכחי, יורוקום עסוקה במכירות של סמארטפונים מתוצרת ZTE הסינית ומותג בית בשם יונידן, שככל הנראה, המכירות שלהם מוצלחות יותר מאלו של נוקיה (סמארטפונים הפועלים על אנדרואיד). יורוקום כבר לא נראית לחוצה להשיק מכשירי ווינדוס פון, ומיקרוסופט ישראל צריכה להתחיל להשקיע בקידום הפלטפורמה שלה, רק שבינתיים אנחנו לא רואים הוכחות שזה קורה.

מכשירי ווינדוס פון 25-8-14

מה דעתך על מערכת ההפעלה ווינדוס פון

עוד כתבות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית