גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירקטוריון הבורסה: תומכים במסחר בימים שני עד שישי

ישראל מתקרב לשווקים הגלובליים: הנהלת הבורסה תפנה בימים הקרובים לחברי הבורסה כדי לבחון את השלכות המהלך ■ כמו כן תומך הדירקטוריון בקיצור שעות המסחר בימים שני עד חמישי ל-16:30 במקום 17:30

יוסי ביינארט / צילום: אלון רון
יוסי ביינארט / צילום: אלון רון

האם 61 שנה אחרי הקמתה עומדת הבורסה המקומית לאפשר מסחר בימי שישי? דירקטוריון הבורסה הודיע היום כי הוא תומך במהלך להתאמת ימי המסחר למקובל בעולם, ובימים הקרובים יבוצעו בדיקות ותיקונים רלוונטיים בתקנון הבורסה. היוזמה היא חלק מניסיון מחודש של ראשי הבורסה, בהנהגת המנכ"ל יוסי ביינארט, להכניס את ישראל למדד MSCI אירופה.

על פי המסתמן, ימי המסחר בישראל ישונו לשני עד שישי (שבו המסחר יסתיים בשעה 14:00), ובנוסף שעות המסחר יקוצרו כך שימי המסחר שוב יסתיימו ב-16:30 (במקום 17:30 כיום). במקביל, המסחר ביום א', שהמחזורים בו נמוכים במיוחד לאחרונה, יבוטל.

ככל הידוע, רוב חברי הבורסה צפויים לתמוך בשינוי, למרות שמדובר בצעד שיגרור שינוי מהותי בשגרת העבודה שלהם. תמיכה זו נובעת מהכרה בכך שמדובר בצעד מתבקש על רקע המצב, ולאור החיסכון בעלויות התפעול שהוא יביא עמו. אם המהלך אכן ייצא לפועל שבוע המסחר יכלול 37 שעות במקום 44 שעות כיום.

עם זאת, לא כולם תומכים בשינוי ימי המסחר. בכיר בשוק אמר היום ל"גלובס" כי "אם בהנהלת הבורסה מאמינים שמנהלי ההשקעות יסכימו לעבוד ביום ו', הם טועים".

המהלך כולל גם קיצור שעות המסחר, שכזכור הוארכו רק לפני כשנה. בימים הקרובים יבחן סגל הבורסה את השלכות ההארכה, אולם מאחר שרוב חברי הבורסה מגדירים את ההארכה כחסרת תועלת - מה עוד שמדובר ביוזמה של הנהלת הבורסה הקודמת - מסתמן כי שעות המסחר אכן יקוצרו בחזרה ל-16:30.

ההחלטה להאריך את שעות המסחר הייתה יוזמה של מנכ"לית הבורסה לשעבר, אסתר לבנון, שנבעה מתוך ניסיון להתמודד עם הירידה המתמשכת בהיקפי המסחר בבורסה. הרעיון היה ולמשוך אל הבורסה משקיעים זרים באמצעות חפיפה עם שעות תחילת המסחר בוול-סטריט. גורמים רבים בשוק, ובראשם בתי ההשקעות, התנגדו לכך נחרצות, בטענה שהדבר רק יכביד על עלויות התפעול שלהם ולא באמת יפתור את בעיית הסחירות - שאכן לא נפתרה.

את הריטואל של הארכה ואז קיצור של שעות המסחר הפעילים בשוק כבר מכירים היטב. כבר לפני כעשור נערך ניסיון להאריך את שעות המסחר כדי ליצור חפיפה עם תחילת המסחר בארה"ב, אך לאחר ארבע שנים הוחלט להחזיר את שעות המסחר למתכונת המקוצרת, גם אז לאחר שבבורסה הגיעו למסקנה שבפועל לא הייתה בכך תועלת.

האוזר תומך

כאמור, גם היוזמה הנוכחית, שהפעם כוללת גם את שינוי ימי המסחר, היא חלק מניסיון להגדיל את מחזורי המסחר בבורסה. אלא שהפעם חלק מהניסיון הוא גם להכניס את ישראל למדד MSCI אירופה - מהלך שיביא להזרמה כמעט מיידית של כמה מיליארדי שקלים לבורסה המיובשת של ת"א, דרך תעודות סל וקרנות שעוקבות אחר המדד. זאת, בנוסף להזרמת כספים מגופי השקעה זרים שישראל עשויה להפוך לאופציית השקעה עבורן.

לכן, בימים אלה פועל ביינארט מול חברת המדדים העולמית, שביוני אשתקד החליטה שלא להכליל את ישראל במדד האירופי, ולהשאירה במדד האזורי הנוכחי והזניח (MSCI Europe & middle east). מאחר ש-MSCI הוא ארגון שמתנהל בחשאיות ומניעיו לא תמיד ברורים, הנימוק לאי הכללתה של ישראל במדד היה לקוני והסתכם ב"התייעצות עם משקיעים מוסדיים שלא תמכו בהחלטה".

ואולם, לפי גורמים בבורסה, אחד מהפרמטרים שהשפיעו על ההחלטה הייתה העובדה שימי המסחר בישראל אינם תואמים לאלה הנהוגים בחו"ל. לכן, לצד ניסיונותיו של ביינארט לשכנע את הגופים המוסדיים לכלול את ישראל במדד, הוא פועל גם להתאמת ימי המסחר.

ככל הידוע, גם יו"ר רשות ני"ע, פרופ' שמואל האוזר, לא צפוי להתנגד לשינויים האמורים, בין היתר משום ששינוי שעות וימי המסחר בבורסה בהתאם לנהוג בחו"ל, הייתה אחת מהמלצות הוועדה להגברת הנזילות בבורסה שאותה הקים. חברי הוועדה קבעו אז כי "היעדר חפיפה מלאה בימי הפעילות של הבורסה בת"א למול הבורסות המרכזיות בעולם, גורם לפערי מידע ולקושי בקרב הפעילים בשוק להגיב בזמן מתאים למתרחש בשווקים הגלובליים, וכתוצאה מכך לפגיעה בהיקפים ובנזילות של המסחר בבורסה המקומית".

"מסחר בכל דבר"

לצד המהלך לשינוי שעות וימי המסחר בבורסה, בכוונת ביינארט להאיץ שני מהלכים מרכזיים נוספים שאמורים להגדיל את הסחירות בבורסה ולהפוך אותה לאטרקטיבית יותר: "מסחר בכל דבר" ועשיית שוק על ידי הבנקים. גם המהלכים הללו, אגב, נכללו במסקנות ועדת הנזילות.

המהלך הראשון, "מסחר בכל דבר", נועד לאפשר למשקיעים המקומיים לסחור גם בני"ע של חברות שנרשמו למסחר בבורסות חו"ל. לצד הגדלת הסחירות, מהלך זה יאפשר למשקיעים לסחור בני"ע בשעות המסחר בת"א ובמטבע מקומי. בנוסף, בהנהלת הבורסה מקווים כי המהלך יאפשר פיתוח של מדדים חדשים. כך, למשל, ניתן יהיה להשיק מדד שיכלול את כל חברות הטכנולוגיה הישראליות, ובתוכן גם חברות שאינן נסחרות בארץ (כמו צ'ק פוינט ומלאנוקס, למשל).

ככל הידוע, בשלב הראשון צפויה הבורסה לאפשר מסחר בני"ע של חברות ישראליות הנסחרות בבורסות מרכזיות בארה"ב, ובהמשך לאפשר גם מסחר בני"ע של חברות זרות. מבחינה לוגיסטית, מדובר במהלך פשוט מבחינת הבורסה, וניתן להוציאו לדרך תוך שבועות ספורים. עם זאת, נדרש לו אישור של יו"ר רשות ני"ע, שעדיין לא קיבל החלטה בעניין.

אחד החששות של האוזר - מעבר לעובדה שהמשקיעים המקומיים יוכלו לקבל מידע על החברות הללו רק מבורסות חו"ל (בניגוד למצב כיום) - הוא שלרשות לא תהיה אפשרות לפקח על החברות שאינן נסחרות בישראל, ולא תהיה להן שליטה במקרים שבהם יתגלו בעיות כלשהן בחברה זרה. עם זאת, כדאי לזכור כי הכוונה היא לאפשר מסחר בחברות שמפוקחות על ידי הרגולטור האמריקאי וכפופות לכללי מסחר ורגולציה של בורסות גדולות.

הצעד נוסף שביינארט מקדם, שגם הוא מצריך אישור רגולטורי, נועד, כאמור, לאפשר לבנקים להיות עושי שוק (דבר שהם מנועים לעשות מאז משבר ויסות מניות הבנקים בשנת 1983). עושה שוק הוא חבר בורסה המחויב לצטט לאורך יום המסחר מחירי קנייה ומכירה בנייר ערך מסוים, במטרה לספק נזילות גדולה יותר בנייר, ובהנהלת הבורסה מאמינים כי כניסת הבנקים לתחום הזה - כפי שנעשה בכל העולם - תתרום משמעותית לשיפור הנזילות.

המהלך יגביר את התחרות ויאפשר שיפור משמעותי באיכות עשיית השוק, בין היתר על רקע הניסיון של הבנקים בעשיית שוק בהיקפים גדולים במט"ח, אג"ח ממשלתי ומוצרי ריבית.

הצעד הזה (שכבר זכה להתבטאויות אוהדות מצד בכירים בשני הבנקים הגדולים וגורמים ברשות ני"ע) אינו מצריך הליכי חקיקה מורכבים, אולם הוא כן מצריך את אישורו של המפקח על הבנקים, דודו זקן, שמתנגד לו נחרצות. על פי הערכות, התנגדותו של זקן למהלך נובעת מכך שעשיית השוק במניות על ידי הבנקים תעלה שוב את סוגיית ניגודי העניינים בין בנק עושה שוק ובין לקוחותיו, שבה, כאמור, כבר נכווה המשק הישראלי בעבר.

ועדיין, במהלך שלושת העשורים שחלפו חלו בבנקים ובבורסה לא מעט שינויים שהקטינו את הפוטנציאל לניגוד עניינים, לרבות מעבר לשיטות מסחר משוכללות ושקופות יותר. במקביל, ניתן להחיל על הבנקים מנגנוני הגנה נוספים, החל מאיסור על עשיית שוק במניות ובאג"ח שהבנק הנפיק, והגבלת שיעור ההחזקות בני"ע של חברות בהן בנק הוא עושה שוק, וכלה בהגבלת היקף עשיית השוק על ידי הבנקים, כדי למנוע סיכון ביציבות המערכת הבנקאית.

3 המהלכים המרכזיים של הנהלת הבורסה

עוד כתבות

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Maxx-Studio

משפחת בן הזוג המנוח נתנה אולטימטום בלתי אפשרי לאישה. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט לענייני משפחה פסק לטובת אישה שביקשה להביא ילד מזרע בן זוגה המנוח ● משפחתו, שהתנגדה לכך, התנתה את הבאת הילד בכך שהאישה תוותר על חלקה בירושה שהותיר בן זוגה ● ביהמ"ש פסק לטובת האישה 50 אלף שקל כהוצאות משפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל