גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני חי פה חיים מושלמים; למה שיהיה לי אכפת מישראל?"

ה"ניו-יורקר" כותב על הלך הרוח של צעירים יהודים באמריקה: "אני לא גאה במה שמתרחש שם. אני בוודאי לא עומד לשלוח כסף (לישראל)'"

שלדון אדלסון, הימורים מקוונים באינטרנט / צילום: תמר מצפי
שלדון אדלסון, הימורים מקוונים באינטרנט / צילום: תמר מצפי

האם תמורות בהלכי הרוח של היהודים האמריקאים, מימין ומשמאל, מאיימות לשחוק את עוצמת אייפ"ק, השדולה הפרו-ישראלית החזקה בוושינגטון? במאמר על הסתמנות נקודות תורפה בבסיסי התמיכה של הארגון, כותב המגזין "ניו-יורקר" על שסע ביהדות ארה"ב, ליבת המשענת החיונית של השדולה, שסע שמרחיק ממנה שמרנים כמו שלדון אדלסון, מצד אחד, ויהודים ליברליים צעירים, מצד אחר.

במקביל, מצטט המגזין התבטאויות של בכירים ישראליים, לרבות רה"מ בנימין נתניהו, ושגריר ישראל בארה"ב, רון דרמר, שמפגינות ביטחון עצום בעתיד היחסים בין ירושלים לוושינגטון.

במשך שנים היה סוד ההצלחה של אייפ"ק טמון ביכולתה להתעלות מעל מחלוקות מפלגתיות בקונגרס ובציבור. יכולתה לגייס תמיכה מכל גווני הקשת הפוליטית הניפה אותה לראש הפירמידה של השדולות בוושינגטון. אולם, כותב "ניו-יורקר", בשנים האחרונות נעשתה ישראל גורם מפלג בציבור האמריקאי. 73% מהרפובליקאים תומכים במדיניות ממשלת ישראל כלפי הפלסטינים, אך רק 44% מהדמוקרטים, על פי סקר של מכון המחקר פיו (Pew Research Center), שנערך ביולי. הפער גדול עוד יותר בין דמוקרטים ליברלים לבין רפובליקאים שמרנים.

נתונים אלה משקפים קרע גם בקרב יהודי ארה"ב, מקור החיות של אייפ"ק, מציין המגזין. במשך עשרות שנים היתה הקהילה היהודית האמריקאית מאוחדת בתמיכתה בישראל. כיום, מספר הולך וגדל של יהודים בארה"ב מנסה להתמודד עם העדר התקדמות לקראת שלום בין ישראל לפלסטינים, אם כי הם מוסיפים להיות מסורים לישראל.

רבים מהם חשים, שאייפ"ק שוב אינה מבטאת את תחושתותיהם, אומר "ניו-יורקר". הסקר של "פיו" מצא, שרק 38% מיהודי ארה"ב מאמינים שממשלת ישראל מנסה בכנות להשיג שלום. 44% מהיהודים מאמינים, שבניית התנחלויות חדשות פוגעת בביטחון הלאומי של ישראל. סקר של גאלופ, מסוף יולי, מצא שרק כ-25% מהאמריקאים בני למטה מ-30 רואה את פעולות ישראל בעזה כמוצדקות.

הרבה ג'יל ג'ייקובס, מנכ"לית הארגון השמאלני "תרועה", שמקדם זכויות אדם, אמרה ל"ניו-יורקר": "אנשים רבים שאני מכירה, בשנות ה-20 וה-30 שלהם, אומרים, 'אני מנהל כאן חיים יהודיים מושלמים; למה צריך להיות אכפת לי מהמדינה הזו במזה"ת, שאינה מייצגת את מי שאני, כיהודי? אני לא גאה במה שמתרחש שם. אני בוודאי לא עומד לשלוח כסף (לישראל)'".

האמביוולנטיות הזו היא בדיוק מה שתומכי אייפ"ק מתארים כהלך רח הרסני, מציין המגזין. אפילות פוליטיקאים ישראליים מכירים בכך שהשדולה תצטרך להתמודד עם שינויים בהלכי הרוח של הציבור. הנשיא לשעבר, שמעון פרס, מצוטט ב"ניו-יורקר" כדלקמן: "ההתרשמות שלי היא, שאייפ"ק חלשה יותר בקרב צעירים. היא נהנית מתמיכת רוב סולידי בקרב מבוגרים, אבל לא כך המצב בקרב צעידים".

רה"מ נתניהו מתגאה בכך שהוא מבין את האקלים הפוליטי האמריקאי, אומר המגזין. אבל הקשרים החזקים ביותר שלו הינם עם אנשים מבוגרים, בדרך כלל עשירים, חברי הממסדים של ניו-יורק ולוס-אנג'לס. נתניהו פחות מודע לשינויים במפה הדמוגרפית האמריקאית ולדעותיהם של יהודים אמריקאים צעירים.

אסף שרון, מנהל המחקר ב"מולד", ארגון חשיבה ליברלי בירושלים, אמר למגזין: "כאשר הישראלים רואים שצירים בבית-הנבחרים קופצים כמו קפיצים (בנאומים של רה"מ בקונגרס) ומריעים אחרי כל התבטאות צולעת שלו, הם (הישראלים) חושבים שהוא כוכב עליון בוושינגטון. הפרשנים הישראלים אומרים להם שהבעיות מחוץ לקונגרס נובעות רק מהחיכוך האישי בין נתניהו לאובמה. לדעתי, האנשים שמקיפים את נתניהו, ואולי אפילו ראש הממשלה עצמו, לא מבינים את משמעות השינויים (בדמוגרפיה והלכי הרוח בארה"ב)".

ואכן, הרטוריקה של מקורבי נתניהו מעולם לא שיקפה ביטחון עצמי חזק כל כך, גורס "ניו-יורקר". כך, למשל, בשיחה שנערכה באחרונה, אמר השגריר דרמר, שישראל היא מעצמת-על אזורית שיש לה יכולת לתרום רבות ליחסים עם ארה"ב. "בעלת הברית החשובה ביותר של ארה"ב במאה ה-20 היתה בריטניה", אמר דרמר. "בעלת הברית החשובה ביותר של ארה"ב במאה ה-21 תהיה מדינת ישראל".

נתניהו עצמו, בשיחה עם תומכים צעירים של הליכוד באביב השנה (המאמר אינו מציין היכן), שתוכנה עלה לרשת, אמר שהוא מעדיף להתמודד עם לחץ בינלאומי באמצעות או תמרונים. כדבריו: "מה שחשוב הוא, שנוסיף להתקדם לקראת המטרה, אם כי לפעמים אנו צועדים ימינה ולפעמים - שמאלה". כאשר אחד מהנוכחים שאל אותו, 'ומה עם השלום עם הפלסטינים', השיב רה"מ: "שלום עם מי"?

והאיום על אייפ"ק אינו נשקף רק מהשמאל היהודי. יהודים שמרנים רבים זועמים על השדולה בגין התקפלותה בסוגיית הסנקציות על איראן נוכח עמידה איתנה של הממשל נגד סנקציות אלה. חברי השדולה שנמנים עם הימין, אינם מוכנים לקבל את מאמצי אייפ"ק לקבע את עצמה באמצע הדרך הפוליטית, לא יותר מדי ימינה ולא יותר מדי שמאלה. כמה מהם היו מעדיפים שהיא תהיה זרוע של הרפובליקאים.

וכך, לדברי "ניו-יורקר", שלדון אדלסון, שמימן את בניית המטה החדש של אייפ"ק לפני כמה שנים, החל להגביר את תמיכתו בארגון ציוני אמריקה הימני. מורט קליין, ראש הארגון, אמר למגזין: "ברור שאייפ"ק אינה גורמת אושר לאדלסון". כמה אנשים שמזוהים עם הימין היהודי, אמרו ל"ניו-יורקר", שכמה תורמים גדולים מדברים עתה על הקמת שדולה יהודית חדשה.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם